ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:224/892)

PUSZYSTY CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY BEZ PIECZENIA 154

SKŁADNIKI~~ kasza jaglana 3 woreczki  mleko 3 szklanki zmielone płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki  ksylitol 5 łyżek czekolada gorzka 85 % 100 g. śmietana kremówka 500 g.  żelatyna 5 łyżeczek woda zimna 40 ml.  wiśnie z kompotu do dekoracji  ~~METODA~~ Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna(...)mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.  Kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem na gładką masę. Dodajemy płatki Lubella Kakao i Miód. Ponownie miksujemy, aby składniki połączyły się. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do całkowicie zimnej masy z kaszy delikatnie mieszając.  Żelatynę rozpuszczamy w szklance , w zimnej wodzie i odstawiamy do spęcznienia. Następnie umieszczamy w garnuszku

Kuchnia Paulettes
sernik na zimno z truskawkami 427

składniki: 250 g serka mascarpone 200 g świeżych truskawek 200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku w zależności od słodkości truskawek) 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody ok. 10 szt. biszkoptów, podłużnych wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy serek mascarpone oraz(...)pudrem, dodajemy ją do tężejącej mieszanki i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na biszkopty do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. składniki na wierzch ciasta: 200 -250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru parę świeżych truskawek wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Ubitą śmietanką oraz truskawkami dekorujemy sernik. (inspiracja przepisu z mojewypieki.com

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z zielonej sałaty 181

sałaty masłowej liście sałat lodowych i rzymskich ( pęczek, dość spory ) około 10 liści rukoli 1 cebula , dość duża 1 duży ziemniak 4 ząbki czosnku 2 L wody 100 ml kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 kostki bulionowe warzywne 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku mały pęczek trybuli Cebulę , czosnek ,siekamy i podsmażamy na maśle , jak się już zrumienią, dodajemy(...)całość wodą , wrzucamy kostki bulionowe , obranego ziemniaka ( przekrojonego na kawałki ) , cukier , sól do smaku i gotujemy do momentu ,aż ziemniak będzie się rozpadać . Następnie całość , miksujemy blenderem . Doprawiamy śmietanką kremówką , pieprzem i posypujemy resztą trybuli . Oczywiście ilość soli , pieprzu , czosnku itp. jest kwestią gustu i smaku , więc nie bójcie się eksperymentować . Gotowe Smacznego !   Post Zupa z zielonej sałaty pojawił

Ogrodnik w podróży
Kruche z budyniem i rabarbarem 143

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe 600 ml mleka 200 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżeczki pasty waniliowej 3 łyżki cukru* (w zależności, czy nasze budynie były słodzone) Przygotowanie: Zacznijmy od rabarbaru. Obierzcie go i pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie należy(...)opakowaniu, z tym że  z mniejszej ilości mleka i z dodatkiem esencji waniliowej. Zwróćmy też uwagę czy budyń jest słodzony. Niecałą szklankę mleka zostawiamy do rozpuszczenia proszku budyniowego. Kremówkę zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Do gotującego się płynu dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Wylewamy na schłodzone ciasto. Wykładamy rabarbar odciśnięty z wody, którą puścił. Teraz czas

Karczma Honorietty
SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA 624

łącząc się ze sobą tworzą piękną mozaikę. Dodatek soczystych truskawek sprawia, że ciężko poprzestać na 1 kawałku. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 – 3 łyżki * truskawki – ok. 300 g + do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)biszkoptami ( są tak miękkie, że nie trzeba nasączać ). Truskawki miksujemy na gładką masę, dzielimy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy. Połowę masy wylewamy

Ostra na Słodko
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM 158

marchewka, pietruszka, seler) Kawałek indyka (opcjonalnie) 400-500 g młodych ziemniaków 2 litry wody przyprawy: łyżka cukru, pieprz, sól ok. 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki 30 % ( może być 18%) Przygotuj wszystkie składniki na bulion. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż ziemniaki w dużym garnku na oliwie lub maśle i odstaw. Odetnij liście botwinki(...)wraz z liśćmi i gałązkami. Gotuj ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą ( w razie potrzeby), oraz sokiem z cytryny. Po chwili dodaj śmietankę kremówkę  (jeśli śmietanka jest mniej tłusta lub roślinna należy ją wcześniej rozprowadzić w kilku łyżkach zupy).  W razie potrzeby dopraw jeszcze/ dodaj więcej śmietany, jeśli lubisz. Na koniec dodaj

Calzonella.com
ciepłe lody z kolorowa posypką 253

płaską nóżką) 3 duże białka (lub 4 mniejsze) 1 i 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody łyżka soku z cytryny 2 tabliczki czekolady deserowej 4-5 łyżek śmietanki kremówki kolorowa posypka   Do dużej metalowej miski wsypać cukier, wlać wodę i wbić białka.  Ustawić miskę nad garnkiem z gotująca się powoli wodą (wody ma być niewiele, żeby nie dotykała(...)miski i będzie się robiła twarda, to znaczy, że temperatura ubijania jest za wysoka. Trzeba zmniejszyć płomień pod garnkiem z woda lub odlać trochę wody.  Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Ciepłe lody polewać lub zamaczać w czekoladzie i od razy dekorować posypką cukrową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Serniczki z musem truskawkowym i granolą 222

korzystam ile mogę. Dzisiaj na deser zrobiłam serniczki na zimno z musem truskawkowym i granolą. Jak wszystko co z truskawkami serniczki znikały bardzo szybko.  Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g twarogu z wiaderka* 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody granola 300 g truskawek Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno i pod koniec

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z musem z mango i pomarańczy 250

letnie słońce w bezchmurny dzień. Sami spróbujcie. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Masa serowa: 1 wiadereczko (1 kg) twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego 1,5 szkalnki (370 ml) śmietanki kremówki 30% 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru 1 opakowanie (16 g) cukru z wanilią 3 łyżki (30 g) żelatyny 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody Mus: 1 dobrze(...)gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury. 4) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości. 5) Kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 6) Przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia. 7) Mango obrać, pokroić

Fitsweet.me
Babeczki Bananoffee 221

szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem(...)przygotowanie karmelu . Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia na kratkę lub jeśli nie mamy kratkę, ustawiamy na talerzu do góry nogami. W misie miksera ubijamy na sztywną masę śmietanę kremówkę, mascarpone i zmiksowanego banana (nie można pognieść go widelcem, musi być gładko rozmiksowany blenderem, żeby większe kawałki nie przeszkadzały podczas wyciskania przez szprycę). W babeczkach wycinamy dziurki (nie wyrzucamy

Ciastkozercy
Farfalle w zielonym towarzystwie 172

groszku 100-150 g groszku cukrowego 1 duży por 1 cebula 150 g wędzonego boczku 250 g makaronu farfalle 2 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżki mąki 250 ml kremówki 250 ml bulionu warzywnego duży pęczek natki pietruszki parmezan sól, pieprz Mrożony groszek przesypujemy na sito i odkładamy do rozmrożenia. Natkę pietruszki drobno siekamy. Groszek cukrowy myjemy. Oczyszczony por kroimy(...)tłuszczu (gdyby nie było go zbyt dużo należy dolać 1 łyżkę oleju) podsmażamy cebulę i pora. Zeszklone warzywa posypujemy mąką i stale mieszając smażymy razem jeszcze chwilę. Następnie wlewamy kremówkę oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. W razie gdyby sos za bardzo się zagęścił dolewamy jeszcze około 1/2 szkl. zimnej wody. Po około 5 minutach od zagotowania dodajemy rozmrożony groszek

Smaki Na Talerzu
PYSZNE CIASTO Z MASĄ Z SOKU I PIANKĄ 270

oleju Składniki na masę z soku: * 900 ml soku * 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka) * 1 galaretka (użyłam wiśniowej) Składniki na piankę: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 1 galaretka (u mnie cytrynowa) * 1 szklanka wody * cukier puder do smaku Wykonanie: Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)godzinę. W tym czasie przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić by zaczęła tężeć (bardzo często przestudzoną galaretkę wstawiam do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć). Śmietanę kremówkę ubijać za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać. Piankę wylać na sztywną masę z soku

Zrób to smacznie
Bezy z truskawkami 404

duużo truskawek! Czy może być lepiej? :) Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix + truskawki Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu(...)Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do wystudzenia. W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę i mascarpone, opcjonalnie można dodać utrwalacz do bitej śmietany. Bezy są bardzo słodkie, dlatego ja nie słodzę już kremu. Na bitej śmietanie układamy truskawki. Przed podaniem przechowujemy w lodówce

Ciastkozercy
Gorąca czekolada z rumem dla zakochanych 139

mleka 3,2% 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 1 łyżka (10 g) kakao 1 łyżka rumu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 0,5 szklanki (120 g) śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka (5 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Mleko przelać do rondelka i postawić na małym ogniu. Dodać kakao i cynamon. 2) Czekoladę połamać na kawałki, dodać do mleka(...)cały czas mieszając podgrzewać, aż mleko się zagotuje. 3) Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubić na gładką, puszystą masę. 4) Do czekolady dodać rumu i rozlać do kubeczków. 5) Na wierzch nałożyć bitą śmietanę. Podawać od razu

Fitsweet.me
Churros 165

mąki 0,25 kostki (50 g) masła 3 jajka 2 łyżki (25 g) cukru z wanilią 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sos czekoladowy: 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 tabliczka czekolady Dodatkowo: olej do smażenia (churros podczas smażenia nie mogą dotykać dna naczynia, w którym smażymy) cukier puder Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować wodę z masłem, cukrem(...)stron na złoty kolor, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczy wyciągać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. 6) Gotowe churros oprószyć cukrem pudrem. 7) Przygotować sos. Do rondelka dodać śmietankę kremówkę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady. 8) Churros podawać z sosem czekoladowym

Fitsweet.me