ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:225/892)

Pierogi z serowo-piernikowym nadzieniem 174

mąki pszennej 1 jajko 2/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl. gorącego mleka szczypta cynamonu sól Dodatkowo: 350-400 g twarogu sernikowego (ja wykorzystałam gęsty z wiaderka) 1/3 szkl. kremówki 1-2 łyżki cukru pudru pierniczki Katarzynki – 4 sztuki około 150 g jogurtu greckiego cukier puder lub cukier wanilinowy do smaku szczypta cynamonu   Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy(...)przykrywamy miską lub ściereczką na czas przygotowania nadzienia. Twaróg (jeśli nie jest gładki przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę lub praskę) miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki, przekładamy ciasto i wałkujemy dość cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na środku każdego umieszczamy nadzienie

Smaki Na Talerzu
Jogurtowiec piernikowy 203

Kopernik 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 twarde jabłka sok z połowy małej cytryny 1/2 szkl. wody opcjonalnie cukier do smaku   500 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki 80 g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cynamonu Beza: 3 białka 130 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki kakao(...)się rozgotować), zdejmujemy je z palnika. W razie potrzeby odcedzamy. Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki wody. Odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie lekko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia! Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy płynną, przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy jogurt grecki wymieszany z cynamonem. Delikatnie mieszamy, do połączenia. Na sam koniec

Smaki Na Talerzu
Tort porzeczkowy 312

przygotujcie zwykły jasny biszkopt. Masa maślano - kokosowa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń śmietankowy - 6 łyżek cukru pudru - 15 dag masła - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masa porzeczkowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 25 dag serka mascarpone - 1 i 1/3 szklanki mrożonych porzeczek - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Polewa: - 2 szklanki mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru(...)wrzenia porzeczki podlane 2 łyżkami wody i cukrem pudrem, gdy się rozmrożą miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy żelatynę i całość odstawiamy aby się ostudziła do temperatury pokojowej. Kremówkę i mascarpone krótko miksujemy aby masa nam się nie ścięła, następnie dodajemy mus porzeczkowy z żelatyną, chwilę mieszamy mikserem na niskich obrotach. Przelewamy na zastygnięte galaretki i odstawiamy na kilka godzin

Apetyczna babeczka
PIERNIKOWY TORCIK CZEKOLADOWY 144

wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę na biszkopt.  Wstaw do piekarnika na 35 minut, temp. 170 stopni C. Biszkopt studzimy całkowicie na kratce. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 150 g gorzkiej czekolady - 100 ml likieru czekoladowego Biszkopt nasącz likierem czekoladowym. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź

SMYKWKUCHNI
Mini ptysie 520

składników zrobiłam 2 pełne blachy ptysiów czyli 40 sztuk. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 4 jajka szczypta soli Skadniki na krem 330 ml śmietany kremówki 1 saszetka utrwalacza do bitej śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego +nutella, olej kokosowu lub masło, cukrowe koraliki do dekoracji Masło zagotowujemy w garnku z wodą. Wsypujemy mąkę z solą(...)zanurzonym w wodzie. Ptysie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na kratce i odstawiamy do ostudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną z cukrem waniliowym i utrwalaczem do bitej śmietany. Podgrzewamy 3 łyżki Nutelli i 1 łyżkę oleju kokosowego lub masła (dzięki temu polewa będzie bardziej płynna i łatwiej

Ciastkozercy
KOSTKA BANANOWA Z KAJMAKIEM 280

SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki, 150 g serka typu Danio, 2 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Krem toffi: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki kajmaku, 1 łyżeczka żelatyny, odrobina wrzątku Dodatkowo: 2-3 banany

słodki bratek
SERNIK BRZOSKWINIOWY POD KOKOSOWĄ CHMURKĄ 307

sera mascarpone 3 jajka 110 g cukru puszka brzoskwiń w syropie  pół puszki syropu z brzoskwiń 2 opakowania budyniu śmietankowego łyżka mąki ziemniaczanej Wierzch: 1,5 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 1,5 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: herbatniki do wyłożenia tortownicy Wykonanie: *Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy(...)Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.  * Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy herbatnikami. Wylewamy ciasto. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy.  *Śmietanę Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy wodą ( tyle aby zakryło) , kiedy stężeje podgrzewamy, po przestudzeniu wlewamy do śmietany, miksujemy. Masę wylewamy na ciasto.Wyrównujemy.  * Wiórki kokosowe

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z owocami i galaretką 2137

wiadomo jaki kolor galaretki wybrać. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 1 litr zimnej kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl  wody  200 g kamyczków czekoladowych 3 galaretki krystaliczne 1300 ml gorącej przegotowanej wody sezonowe owoce - maliny, jeżyny, borówki(...)stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić by napęczniała. Przed wlaniem do bitej śmietany podgrzać Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru. Do ubitej śmietany wlać letnią rozpuszczoną żelatynę i chwilkę zmiksować. Na końcu wsypać posypkę i wymieszać łopatką. Na biszkopcie rozsmarować

Ala piecze i gotuje
Domowe lody bananowo - piernikowe! 159

specjalistą!;-) Przygotowując domowe lody, mamy wielką swobodę w doborze składników i komponowania ich ostatecznego smaku. Te lody mają w sobie wszystko to co lubię, są kremowe dzięki użyciu śmietany kremówki, są słodkie za sprawą dojrzałych bananów, są bardzo, bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi pierników toruńskich, cynamonu i odrobiny kardamonu. Całość wyszła rewelacyjnie! Koniecznie zróbcie dla bliskich w domu! SKŁADNIKI(...)tłuszczu - 2 bardzo dojrzałe banany - 200 ml schłodzonego jogurtu greckiego - 1/2 opakowania pierników toruńskich serduszka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki kardamonu - 1 łyżka cukru pudru WYKONANIE: Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę, przelej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na najwyższych obrotach, śmietanę ubijamy do momentu kiedy końcówka miksera będzie pozostawiała ślad. Śmietany nie ubijamy na sztywno.  W misie blendera umieść banany

SMYKWKUCHNI
Tort tiramsu z borówkami 192

mocnej kawy Likier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć. Krem tiramisu: 4 żółtka 100 g cukru 50 ml likieru amaretto lub kawowego 350 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki + 50 g białej czekolady 400 g borówek 300 g podłużnych biszkoptów Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa(...)Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać przez kolejne 2-3 minuty, do przestudzenia. Wystudzić. Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać wystudzony, ubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części

Domowa cukiernia Ewy
Tort śmietankowo - śliwkowy 166

blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony. Krem śmietankowy z nutą cytrynową: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z połowy cytryny Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego

Zasmakuj Kuchni
SZYBKI DESER Z JAGODAMI 176

Pogoda dziś nie rozpieszcza, więc taki deserek będzie idealny na poprawę humoru :) Do dekoracji deseru wykorzystałam  paluszki francuskie   Brześć . Składniki: * 250 g serka mascarpone * 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru * 300 g świeżych jagód * bita śmietana w sprayu do dekoracji * paluszki francuskie do dekoracji Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier

Zrób to smacznie
Kremowa tarta Pina Colada 148

cytryny Budyń kokosowy: 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka ) 5 żółtek 40 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru  Dodatkowo: 200 - 300 ml śmietany kremówki 36 % 2 - 3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)lodówce frużelina będzie zbyt gęsta, dodać 1- łyżki gorącej wody i wymieszać. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor ( uważając by ich nie przypalić ). Wystudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Ubitą śmietanę wyłożyć na frużelinę, posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przechowywać w lodówce.   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 208

innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć(...)się wyrównał ( biszkopty kakaowe zawsze rosną z minimalną górką ). Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej; ja tak robię, wówczas lepiej się przekrawa na blaty. Krem czekoladowy : Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Postawić na palnik i podgrzewać. Podgrzewać do momentu aż będzie bardzo gorąca, prawie wrząca, ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę. Następnie

Opowieści z piekarnika
Domowe herbatniki 347

zawsze najlepsza ;). Przepis pochodzi ze strony  MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około 40 - 50 ciastek: 250 g mąki pszennej 100 g masła, w te mperaturze p okojowej 100 ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru szczypta soli   Wykonanie: Mąkę pszenną przesypać na stolnicę lub do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać śmietanę kremówkę oraz pokrojone na mniejsze

Opowieści z piekarnika