pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 110 g masła, roztopionego i przestudzonego pół tabliczki czekolady deserowej, grubo pokrojonej Na krem: 250ml śmietanki kremówki 30% 100g ciemnej czekolady łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy. W osobnej misce łączymy sok pomarańczowy z przestudzonym masłem, jajkami(...)wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Kremem napełniamy szprycę, dekorujemy babeczki. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniciasto kokosowe: 3 białka 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 120g wiórek kokosowych Na masę cappuccino: 500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 210g białej czekolady 4 saszetki cappuccino (proszku), u mnie po 12g każda (łącznie potrzeba 45g, mogą być 2 torebki po 22g) Do nasączenia: pół szklanki wystudzonego cappuccino(...)całość obsypujemy bułą tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. Masa cappuccino: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy lekko ciepłą czekoladę, miksujemy. Dodajemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia składników. Na paterze układamy pierwszy kakaowy blat, nasączamy lekko kawą cappuccino zmieszaną z likierem
Smak mojej kuchni110g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (opcjonalnie) Na krem: 200ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone łyżka cukru pudru Dodatkowo: czekoladowe lub cukrowe jajeczka do dekoracji 8 długich żelków 8 wykałaczek Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Wbijamy(...)mieszamy łyżką do połączenia składników. Babeczki nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem: kremówkę ubijamy z mascarpone na gęsty krem, pod koniec dodajemy cukier puder. Masą dekorujemy babeczki. Żelki wbijamy do babeczek za pomocą przełamanych na pół wykałaczek, na kremie układamy czekoladowe jajeczka
Smak mojej kuchni26cm: Na kruchy spód: 200g mąki 100g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao szczypta soli Na krem czekoladowy: 250ml śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej Wykonanie: Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę(...)około 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia. Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem. Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy
Smak mojej kuchnipowstały kryształki lodu i czynność powtarzamy aż do całkowitego stężenia masy. Polecam! Lody kokosowo - truskawkowe Na masę kokosową: puszka mleka kokosowego (400g) 250ml śmietanki kremówki pół szklanki cukru (lub więcej) 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam ekstraktu z wanilii na bazie alkoholu) pół szklanki wiórek kokosowych Na masę truskawkową: 500g świeżych lub mrożonych truskawek 5 łyżek(...)cukru trzcinowego Wykonanie: Masa kokosowa: mleko, kremówkę, cukier i wiórki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier lub ekstrakt z wanilii. Masę schładzamy kolka godzin w lodówce (lub 2-3 godziny w zamrażalniku). Masa truskawkowa: Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, mieszamy z cukrem i umieszczamy w szerokim naczyniu
Smak mojej kuchniudekorować pokruszonymi herbatnikami. Polecam! Koktajl kawowo - czekoladowy Składniki na 2 koktajle: 200ml mocnej, wystudzonej kawy 200g lodów czekoladowych 4 kostki lodu, pokruszone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie) łyżka cukru pudru pokruszone herbatniki do dekoracji Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder
Smak mojej kuchnizmniejszyć. Możemy tutaj wykorzystać każdy rodzaj czekolady - mleczną, gorzką lub białą. Polecam! Bounty domowe Składniki na około 25 sztuk: 200g wiórków kokosowych 70g masła 70g cukru pudru 100ml śmietanki kremówki 30% 150g czekolady deserowej lub mlecznej Wykonanie: W małym rondelu podgrzewamy kremówkę z cukrem pudrem i masłem do czasu, aż masło się rozpuści. Masę wlewamy do wiórek i mieszamy. Gotową
Smak mojej kuchnicukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią Na krem: 250ml śmietanki kremówki 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na dekorację: czerwone żelki lub wiśnie kandyzowane białe draże parcelki roztopiona kostka czekolady Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą(...)Formę do muffin wykładamy papilotkami, do każdej foremki nakładamy masę do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. Masa: kremówkę, mascarpone, cukier i ekstrakt miksujemy razem do powstania gęstego kremu. Kremem napełniamy rękaw cukierniczy i dekorujemy babeczki. Dodajemy noski z żelków, rogi z precelków oraz oczy z drąży i roztopionej
Smak mojej kuchnizmielonego puszka kajmaku (510g) 5 jaj 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 100g śmietanki kremówki 30 lub 36% Wykonanie: Spód: ciasteczka miksujemy na proszek, dodajemy roztopione masło, cynamon i mieszamy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy(...)minut. Masa serowa: ser miksujemy z cukrem, ekstraktem, mąką oraz masą kajmakową (tylko do połączenia składników). Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60 minut
Smak mojej kuchni100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady, startej na wiórki Na masę miętową: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Mąkę, proszek(...)ściereczkę obsypaną cukrem pudrem papierem do góry. Zdejmujemy delikatnie papier, biszkopt zwijamy wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa miętowa: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników. Ostudzoną roladę rozwijamy, z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę
Smak mojej kuchniblaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2-3 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Do nasączenia: szklanka herbaty miętowej, wystudzonej 2 łyżeczki cukru(...)wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę. Krem: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników. Z kremu odkładamy taką część, by wystarczyła na dekorację tortu
Smak mojej kuchniszklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Na masę cytrynową: pół szklanki soku z cytryny 2 budynie śmietankowe 200g cukru 250g margaryny Na masę śmietankowo-cytrynową: 0,5 l śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy(...)palnika, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia
Smak mojej kuchniwarzywami Składniki na keksówkę 4 jajka, ugotowane na twardo 200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 100g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 100ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 150ml bulionu warzywnego 4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego ziołowego z czosnkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Marchew z groszkiem wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy około(...)Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny (uważając, by się nie zagotowała). Żelatynę łączymy z gorącym bulionem i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy zimny bulion z żelatyną i mieszamy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na środku układamy jajka, wokół
Smak mojej kuchniszklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli pół szklanki maślanki Na krem: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao(...)stopniach około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Babeczki odstawiamy do wystudzenia. Krem: serek ucieramy krótko z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubijamy osobno na sztywno. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienie, a następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy jej). Do serka mascarpone dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy
Smak mojej kuchniTort czekoladowo - wiśniowy Składniki na tortownicę 20cm: Na biszkopty: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na masę czekoladową: 400ml śmietanki kremówki 200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) Do nasączenia: pół szklanki herbaty z cukrem Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny(...)upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę. Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części. Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną
Smak mojej kuchni