masa może się zważyć. Przekładamy krem na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy kolejny krem. Krem czekoladowy, a właściwie czekoladowa trufla : – 200 ml śmietanki kremówki – 100 g czekolady gorzkiej (użyła 70% kakao) – dodatkowo: płatki migdałowe lub posiekane orzechy lub inne orzechy Śmietankę delikatnie podgrzewamy. Nie można jej gotować, powinna być tylko ciepła. Wrzucamy(...)niej połamaną czekoladę i podgrzewamy chwilę, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy z kremówką. Odkładamy do ostudzenia. Jeżeli nam się spieszy, możemy wstawić garnek do lodówki. Gdy masa będzie zimna i zacznie gęstnieć, miksujemy ją, aż zmieni kolor na jaśniejszy brązowy. Wtedy przekładamy trufle na krem mleczny. Posypujemy migdałami i wstawiamy ciacho do lodówki. Z foremki wykroiłam
Relaxtimesmak 3 pełne łyżki cukru pudru Krem śmietanowy: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 4 pełne łyżki cukru pudru szczypta soli Polewa: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Do gęstej i lśniącej(...)wystygnie kroimy na 3 blaty. Miękkie masło miksujemy chwilę. Dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek i miksujemy tylko do połączenia. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Żelatynę krótko podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej (tylko do rozpuszczenia). Dodajemy do niej 1-2 łyżki ubitej śmietany, energicznie
Smaki Na Talerzuopakowania budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kostka masła na wierzch: paczka herbatników kakaowych 600 g serka homogenizowanego 200 g czekolady deserowej 200 ml kremówki 30% 2,5 łyżki żelatyny Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przełożyć do blaszki(...)mleko. Ugotować na gęsto, zmniejszyć ogień, dodać masło i powoli gotując mieszać aż całkowicie się połączą. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i przykryć warstwą herbatników. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Serki zmiksować z bitą śmietaną, dodać połowę czekolady i żelatynę Wymieszać i wyłożyć na ciasto. kilka herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło, więc tylko pozostał ten mrożony, ale danie i tak było pyszne. Miłego dnia :) Przepis: Składniki: 350 g makaronu penne 450 g mrożonego szpinaku 250 ml śmietany kremówki 30% 3 serki topione śmietankowe (każdy po 100 g ) 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente(...)głębokiej patelni lub woku, na małym ogniu rozmrażamy szpinak, kiedy szpinak będzie już miękki a woda wyparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy śmietanę kremówkę i serki topione, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków, sos zagotowujemy, konsystencja sosu powinna być gęsta. 3. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę papryki słodkiej, soli i pieprzu. 3. Do sosu wsypujemy
Mój pomysł nadziewczynki uwielbiają najbardziej. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy pomarańczy * łyżka cukru * ulubiony dżem np brzoskwiniowy, wiśniowy * litr śmietany kremówki * 200g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * niebieski barwnik spożywczy * opłatek na tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z wrzątku, cukru(...)soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować białym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ozdobić masą . Udekorować ozdobami z czekolady. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Martyśrednich ziemniaków 1/2 młodej, średniej cukinii (lub cała mała) ok 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka dymki 50 g surowego, wędzonego boczku sól, pieprz sos serowy: 100 ml śmietanki kremówki 50 g gorgonzoli kilka kropel soku z cytryny (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się za mocno. Lekko przestudzone(...)połóżcie plastry ziemniaków, również chwilę podsmażcie z obu stron. Przełóżcie do misy z cukinią ( ziemniaki i cukinię możecie również grillować, zamiast podsmażać na patelni grillowej). Do rondelka wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewajcie, aż gorgonzola rozpuści się i połączy ze śmietaną. Doprawcie do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciepłym jeszcze sosem polejcie ziemniaki z cukinią
OliveandThymemałych gruszek) 2 łyżki cukru laska cynamonu 2 goździki 600ml gorącej wody Krem: laska wanilii 500ml mleka 120g + 70g cukru 8 żółtek 8 łyżeczek żelatyny (około 17g) 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g białej czekolady 40g oleju kokosowego cukier puder do posypania około 50g marcepanu + zielony barwnik spożywczy Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C(...)około 4 minuty. Rondelek ściągnąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę przykryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej lekko tężejącą masę z żółtek. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą. 12. Do gotowego kremu dodać pokrojone gruszki i wymieszać. Krem wyłożyć
Mała Cukierenkapodanych składników zrobiłam dwa słoiki kremu po 220 ml każdy. Składniki: 200 g orzechów laskowych 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki oleju kokosowego 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy przez kilka minut mieszając co jakiś czas – powinny równomiernie przypiec się z każdej strony. Podgrzewamy kremówkę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy
CiastkozercyDodatkowo: 1 słoiczek z dżemu z czarnej porzeczki Glazura lustrzana : robiłam z 1,5 porcji 150 g cukru 50 ml wody 65 g białej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się(...)cukru. Dodać kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i barwnik. Przez chwilę mieszać, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser. Glazurę lustrzaną można też przelać do miseczki i przykryć
Kubki smakumasła, rozpuszczonego 1 łyżka soku z limonki otarta skórka z 1 limonki 1 łyżka kardamonu 125 g marcepanu, 60% migdałów 180 g pszennej mąki Do dekoracji 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 100 g malin Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj schłodzone rozpuszczone masło, sok i otartą skórkę z limonki. Zmiksuj. Utrzyj marcepan na tarce(...)Ubij śmietanę. Napełnij cukierniczy rękaw bitą śmietaną i wyciśnij rozetki. Ułóż maliny na środku i posyp cukrem pudrem. Smacznego! Przy takiej ilości cukru w cieście ubijam śmietankę bez cukru. Kremówka i tak sama w sobie jest słodka. Bez cukru nie rozpuszcza się. Jeśli macie wątpliwości co zawartości tłuszczu w śmietanie dodajcie fix. Ja tego nie robię, bo zawsze używam śmietanki
codojedzeniaBardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mangomisu czyli mango tiramisu Składniki: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy(...)około 240g okrągłych biszkoptów 2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki Wierzch: 1 dojrzałe mango obrane i pokrojone na paseczki 1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę. 2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy
Mała CukierenkaPrzepis: (10 naleśników) Składniki: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru brązowego szczypta soli dodatkowo: śmietana kremówka 36% dżem brzoskwiniowy garść migdałów Wykonanie: 1. Mąkę przesiać dodać resztę składników, całość dokładnie mieszamy trzepaczką, lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być nie za gęsta(...)wykładamy na patelnię partiami po 1 chochli. Dokładnie rozprowadzamy na całej patelni. Smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią. 3. Za pomocą miksera ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Migdały rozdrabniamy na drobno. 4. Każdego naleśnika smarujemy dżemem, i składamy w rulonik lub na trójkącik. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy migdałami. Smacznego
Mój pomysł namałej księżniczki z okazji piątych urodzin! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy pomarańczy * łyżka cukru * ulubiony dżem np brzoskwiniowy * litr śmietany kremówki * 200g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * różowy barwnik spożywczy * opłatek na tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem(...)wrzątku, cukru i soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować różowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ob łożyć herbatnikami. Udekorować różowymi cukiereczkami. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Martyproszku 1/2 szklanki mleka 250 g masła ( a najlepiej w tym wypadku margaryny) 100 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 200 g mlecznej czekolady 5 łyżek śmietanki kremówki (można zastąpić mlekiem) słoiczek konfitury malinowej Stovit 2 łyżki sypkiej galaretki malinowej 1/3 szklanki wrzątku Mleko, masło, kokos i cukier zagotować i przestudzić. Wmieszać do tego mleko w proszku i odstawić(...)wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką (lub mlekiem) i ustawić nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszając stopić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z konfiturą. Odstawić, żeby zaczęła tężeć. Jeden wafel położyć na folii aluminiowej. Posmarować rozpuszczoną czekolada i przykryć drugim waflem. Wyłożyć połowę masy kokosowej, następnie kolejny wafel, konfiturę, wafel i masę kokosową. Przykryć ostatnim andrutem i mocno obwinąć folią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskórki) 30g gorzkiej czekolady 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia(...)pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach. Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty. Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder. Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować
Di gotuje