cukru trzcinowego łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych Na białą polewę: 100g białej czekolady 100g śmietanki kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji Wykonanie: W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika(...)minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Piernik odstawiamy do wystudzenia. Biała polewa: w rondelku zagotowujemy kremówkę. Zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewą oblewamy wystudzony piernik. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto
Smak mojej kuchnijajka 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka likieru Amaretto Na dekorację: 200ml śmietanki kremówki 3) lub 36% 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka lub kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Kawę rozpuszczamy z łyżce gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem(...)muffinki wykładamy papilotkami, masę rozdzielamy równo pomiędzy foremki (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia na kratce. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch obsypujemy posypką lub oprószamy kakao. Babeczki przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniopadła.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez około 20 minut.Ostudzić .Przeciąć wzdłuż na pół. Mus z gorzkiej czekolady : 100 ml śmietany kremówki 50 g gorzkiej czekolady Śmietanę podgrzewamy, lekko,roztapiamy w niej gorzką czekoladę połamaną na kawałki .Odstawiamy do ostygnięcia ,potem do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.Po tym czasie masę(...)ubijamy mikserem na mus. Przekładamy nim środek tortu.Przykrywamy drugim blatem. Mus z białej czekolady: 60 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady Śmietanę podgrzewamy ,lekko , roztapiamy w niej kawałki białej czekolady i odstawiamy do ostygnięcia ,a następnie do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.Po tym czasie masę ubijamy na mus.Dekorujemy nim wierzch tortu i układamy na nim dowolne owoce.Przechowujemy
Ladylaura.mąki uniwersalnej ( pszennej ) Szymanowskiej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny masa: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone cukier puder dodatkowo: kolorowe jajeczka do dekoracji Wykonanie: *Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie wymiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą(...)Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. *Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, miksować. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. * Na każdą wystudzona babeczkę nakładać za pomocą szprycy cukierniczej krem, udekorować kolorowymi jajeczkami
Z Majeczką w kuchnikonserwowej 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny SOS: 1 szklanka ugotowanych grzybów leśnych 1 cebula 1 szklanka śmietanki kremówki 30% ok 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka serka Apetina Musztarda i Miód sól pieprz czarny 2 łyżki masła Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko(...)się muffinki można przygotować sos. Masło rozpuścić na patelni i usmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dołożyć grzyby i chwilę smażyć, aż grzyby zaczną się przypiekać. Wlać kremówkę i dołożyć łyżkę kremowego serka Apetina. Wymieszać, przyprawić i w miarę potrzeby dolewać bulion drobiowy, tak aby sos miał odpowiednią konsystencję. Sos podać do gorących, upieczonych muffinek. Smacznego :) Przepis bierze
https:KKuchniaMniamłyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Pianka brzoskwiniowa: 500ml śmietanki kremówki 36% 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 puszka brzoskwiń o wadze 820g 2-3 łyżki cukru pudru Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyki kakao 3 kopiaste łyżki cukru 8-9 łyżek wody Dodatkowo(...)Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Pianka brzoskwiniowa: 11. Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. 12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki
Mała Cukierenkamasę Sos karmelowy (można użyć gotowej masy krówkowej ale nie będzie tak gęsta jak sos karmelowy) 1/4 szklanki wody 150 g cukru 1/3 szklanki śmietany kremówki (double cream) Zagotować wodę z cukrem aż się rozpuści. Na małym "ogniu" gotować NIE MIESZAĆ (można potrząsać garnkiem ) aż masa przybierze złoty kolor Zdjąć(...)ognia" i delikatnie wlewać kremówkę cały czas mieszając- masa będzie się pienić- odstawić do ostudzenia i zgęstnienia + 150 gram solonych orzeszków ziemnych Gotowe ciasto brownie (przekrojone na pół) przełożyć 1/2 ilości kremu fistaszkowego . Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu, posypać solonymi orzeszkami i polać wystudzonym karmelem... mniam pyyycha
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcukru 4 duże żółtka 115 g masła ( Musi być prawdziwe masło - nie mix, nie margaryna - prawdziwe niesolone masło) 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki Zagotować sok z cytryny z połową cukru- wymieszać odstawić. W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel i nastepnie dodać nie przestając mieszać - gorący sok cytrynowy. Przelać mase(...)będzie to trwało około 12-15 minut. Bardzo miękkie masło (nie rozpuszczone) dodawać do masy cały czas mieszjąc- łyżka po łyżce. Dodać skórkę z cytryny. Osobno ubić śmietanę kremówkę ( w Uk znajdziecie ją pod nazwą double cream) i bardzo bardzo delikatnie wmieszać ją w masę. Mus przełożyć na wystudzony spód. Wyrównać i schłodzić kilka dobrych godzin w lodówce. Przed
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy. Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt nie wyszedł(...)galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin wcześniej. Do formy o podobnej wielkością do tortownicy, przelać gotową galaretkę (zrobioną według przepisu na opakowaniu) Odstawić do stężenia. Krem 400 ml śmietany kremówki (double cream) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gęsty krem. (nie miksujcie za długo, krem stanie się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpołączenia się . Przelać do przygotowanej formy i piec około 45 minut lub dłużej -do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na połowę. Krem kawowy 300 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (nie granulowanej -powinna być zmielona na proszek) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Śmietanę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej kawę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWystudzić. Przekroić na trzy części. Krem kajmakowy 1 puszka (ok 400 gram)masy kajmakowej (zwanej też toffi, dulce de leche lub masą krówkową) 500 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki Wszystkie produkty powinny być schłodzone. Wszystko razem zmiksować na gęsty jedwabisty i stabilny krem. Do nasączenia biszkoptu użyłam 3 kieliszki wódki 1/2 szklanki syropu gruszkowego kilka kropel ekstraktu(...)migdałowego Krem migdałowy do zrobienia ozdób 150 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka kropel ekstraktu migdałowego Kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej zróbcie chipsy gruszkowe. Gruszki powinny być jędrne. Pokrójcie gruszki na cieniutkie plasterki (użyłam do tego celu mandoliny do warzyw) Pokrojone plasterki ułożyć na papierze do pieczenia i obsypać cukrem. Piec w piekarniku
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksprawdzając patyczkiem. Krem z białej czekolady Najlepiej zrobić go kilka godzin wcześniej, aby masa na krem dobrze się schłodziła 230 g białej czekolady pokruszonej lub pokrojonej 300 ml śmietany kremówki Śmietanę kremówkę podgrzać -ale nie doprowadzać do wrzenia- dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na kilka minut, następnie wymieszać aby dokładnie połączyła się ze śmietaną. Wystudzić porządnie (najlepiej kilka godzin
Piekarz-Kucharz-Garkotłukchipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego (opcjonalnie) sól, biały pieprz Zasmażka: 20 g masła 40 g mąki Dodatkowo: kilka kromek chleba na grzanki łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 op. boczku parzonego(...)wody. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy chochelkę zupy i znów mieszamy, by nie było grudek. Zawartość garnuszka łączymy z zupą. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną zupę miksujemy blenderem. Możemy dodać kremówkę i zupę znów pogotować przez kilka minut, lub pominąć ją na rzecz serka topionego – wówczas wstępnie roztapiamy go w garnuszku z dodatkiem gorącej zupy, a następnie dodajemy do garnka
Smaki Na TalerzuPoncz 125 ml mocnej kawy 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 50 ml whisky Wszystkie składniki wymieszać. Krem 400 g gorzkiej czekolady 400 ml schłodzonej kremówki 50 ml whisky skórka otarta z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt
Słodkie inspiracjekolorowy, rozpływa się w ustach. A co ważne wystarczy tylko zamieszać wszystkie składniki, wstawić do lodówki i po kilku godzinach już można zajadać pyszny serniczek. Składniki: * 250 ml śmietany kremówki * 650 ml twarogu z wiaderka * 2 galaretki różnego koloru * 600 ml wrzącej wody * 2 łyżeczki żelatyny * cukier puder- ilość według uznania * podłużne biszkopty * herbatniki na spód * owoce do dekoracji(...)mnie maliny i truskawki Wykonanie: Galaretki rozpuścić, każdą osobno w 300 ml wrzącej wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie galaretki pokroić w kostkę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Kolejno dodać do niej twaróg i cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody, gdy wystygnie wlać ją do masy serowej i dobrze połączyć za pomocą miksera. Na końcu dodać pokrojone
Zrób to smacznie