podanej porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr) sok z połowy średniej wielkości cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru ok. 30g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka bez pieczenia(...)suchej patelni. Ostudzić. Na dno blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć folię spożywczą. Na dno poukładać herbatniki. Wyłożyć mus z jabłkiem, a na niego następną warstwę herbatników. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, żelatynę. Wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta posypać migdałami. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! Przepis na tradycyjną szarlotkę
Kulinarne Przebojecukier waniliowy 2 jajka 0,5 szklanki mąki krupczatki 1 mleko skondensowane słodzone w puszcze 1 paczka herbatników 2 paczki krakersów 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 1 gorzka czekolada Przygotowanie: Mleko skondensowane włożyć do garnka z wodą tak aby było całe zanużone. Gotować 2 godziny(...)szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem waniliowym. W pół szklanki mleka wymieszać jajka i mąkę. Wlać do zagotowanego mleka i ponownie zagotować, cały czas mieszając. Śmietanę kremówkę ubić razemz cukrem pudrem i śmietan-fixami, wyłożyć na ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. W blaszce 36 cm × 25 cm ułożyć warstwę herbatników, następnie budyń
Słodka Strefasłodko-czekoladowa śmietanka i lekko kwaśne maliny. Jak macie ochotę to przygotujcie, z tych składników wyjdą Wam cztery porcje. Zapraszam :) Składniki: 2 szklanki ulubionych płatków kukurydzianych 200 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku ewentualnie cukier puder do smaku 2 szklanki świeżych malin cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy(...)Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku, kakao i dokładnie miksujemy, jeżeli będzie potrzeba dodajemy cukru pudru do smaku. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 3. Płatki rozsypujemy w równych porcjach do czterech szklanek lub słoiczków. Następnie nakładamy po porcji malin, bitej śmietany, znów malin i dekorujemy bitą śmietaną i posypką. 4. Podajemy
Izabelawkuchniłyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru 3 cytryny 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju Dodatkowo: 0,5 l zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko(...)Ciągle mieszając zagotować i gotować około 2-3 minuty. Na sam koniec gotowania wlać olej. Gorący lemon curd przykryć z wierzchu folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce lemon curdu. Pozostawić około 3-4 łyżki lemon curdu do rolady. Delikatnie odwinąć biszkopt. Rozsmarować po powierzchni biszkoptu 2/3 kremu
Ala piecze i gotujemięty Składniki na mus brzoskwiniowy łyżeczka masła 3 średniej wielkości dojrzałe słodkie brzoskwinie 3 łyżeczki żelatyny Składniki na białą warstwę: 400ml jogurtu greckiego naturalnego 400ml mleka kokosowego 200ml śmietanki kremówki 6 łyżeczek żelatyny lub agar Sposób przygotowania: Przygotuj biszkopt. Na początku jajka. Oddziel białko od żółtka. Białka ubij na pianę a następnie dodawaj po kolei żółtka. Na koniec dodaj przesianą(...)pieczenia po bokach. 6 łyżeczek żelatyny namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie po paru minutach zalej 50 ml wrzątku i zmiksuj razem z jogurtem, mlekiem kokosowym oraz kremówką. Wstaw do lodówki do stężenia lub na co najmniej 3 godziny. Na koniec ozdób biszkoptami bez cukrowymi, brzoskwinią, miętą. Również użyłam cukrowych czerwonych ozdób (można pominąć
wysmienityprostu ciut więcej śliwek:) 3 jajka 150 g cukru 250 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych 80 g wiórków kokosowych 200 g kremówki 30 ml rumu 50 g gorzkiej czekolady 400 g śliwek cukier puder do posypania/roztopiona czekolada Do misy miksera wbijamy jajka. Ucieramy je razem z cukrem na jasną i puszystą masę (około(...)Składniki sypkie mieszamy razem – a więc do miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz owsiane płatki. Do ubitych jajek stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki sypkie oraz kremówkę. Na samym końcu dodajemy rum oraz posiekaną na drobno czekoladę. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Rozprowadzamy
Smaki Na Talerzuząbki czosnku 1 małą cebulkę dymkę 150 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego 2 ząbki czosnku parmezan do smaku natkę pietruszki odrobinę świeżej kolendry około 1/2 - 3/4 szklanki śmietany kremówki 2 duże łyżki twarogu typu quark, lub gładkiego twarożku kanapkowego. Wstawcie do gotowania wodę jak zacznie wrzeć wsypcie makaron. Ugotujcie tak aby był al dente. Podsmażcie boczek na rumian(...)drobniutko papryczkę chilli. Podsmażcie krótko i dodajcie pokrojoną w kostkę (duża kostkę) cukinie. Podduście chwilkę często mieszając, tak aby cukinia była miękka, ale w ciąż chrupiąca. Dodajcie śmietanę kremówkę i krótko zagotujcie. Nie sólcie, bo boczek jest dość słony. Posiekajcie zioła i dodajcie. Jeśli sos jest za rzadki dodajcie twarożek. Doprawcie według własnych upodobań. Do sosu dodajcie ugotowany
Piekarz-Kucharz-Garkotłukstwierdzam, że jest pyszny. Zapraszam :) Składniki: 2 szklanki jagód kamczackich 2 jogurty naturalne ( po 40 dag każdy ) cukier do smaku 20 dag makaronu świderek mini czekoladowego 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do śmietanki 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy z jogurtami naturalnymi i cukrem do smaku. Następnie wkładamy do lodówki(...)schłodzenia. 2. Makaron gotujmy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie posklejał. 3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i chwilę ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 5. Schłodzony chłodnik rozlewamy na talerze, nakładamy porcje
Izabelawkuchnijeśli nie macie jagód można użyć borówek. Z przepisu wychodzą 4 takie porcje jak na zdjęciu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:) Składniki: Krem: 25 dag serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30 % cukier puder do smaku Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Mus jagodowy: 1 szklanka jagód kamczackich cukier do smaku Wykonanie: 1. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę
Izabelawkuchniktóry otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku około 1 szklanka świeżych truskawek 2 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciastek Wykonanie(...)minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy. 2. Krem śmietankowy: Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do ubitej śmietanki dodajemy mus z truskawek i cukier do smaku, dokładnie ubijamy, następnie dodajemy płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. 3. Przekładanie
Izabelawkuchnigorącej wody 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie ) 10 dag świeżych truskawek Mus truskawkowy: 20 dag świeżych truskawek ewentualnie cukier do smaku Śmietanka: 200 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Dodatkowo: 4 kostki mlecznej czekolady 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Wykonanie: 1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu(...)dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków. 4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę, 5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus. 6. Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych
IzabelawkuchniMniam. Bardzo, bardzo polecam :) Zapraszam:) Składniki: Na dwie kawy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 ml gorącej wody cukier do smaku 100 ml mleczka do kawy Śmietanka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku cappuccino orzechowe według uznania Dodatkowo: 250 ml lodów o smaku kawowym 2 łyżki posypki karmelowej Wykonanie: 1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy(...)lodówki aż będzie dobrze zimna. Do zimnej kawy wlewamy mleczko i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek. 2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i cappuccino według uznania i dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 3. Do kawy wkładamy po porcji lodów
Izabelawkuchniidealnie przełamują słodycz kruszonki i bitej śmietany. Taki deser bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Kruszonka: 10 dag mąki tortowej 5 dag masła 5 dag cukru Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku kakao według uznania Mus z owoców: 1 szklanka czarnych porzeczek cukier do smaku Wykonanie: 1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek. 2. Śmietanka : Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i kakao według uznania i dokładnie ubijamy. 3. Mus: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki
Izabelawkuchniłyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa ) 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 30 dag delicji o malinowym smaku 5 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka(...)następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem rozkładamy delicje. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukru pudru do smaku. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy na kilka
Izabelawkuchniproszku do pieczenia Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki mleka w proszku niewielka ilość gorącej wody Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie(...)mieszamy aż będzie gęsta i szklista, a mleko dokładnie połączy się z polewą. Następnie rozsmarowujemy ją na pokrojonych kawałkach ciasta i odstawiamy do zastygnięcia. 3. Pianka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku, kakao i mleko w proszku, dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy ją na zastygniętej
Izabelawkuchni