ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:215/892)

CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE 155

200g drobnego cukru 250g ugotowanych buraków, zblędowanych na puree 3 duże jajka 200g oleju rzepakowego 100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej Dodatkowo na polewę: 50g gorzkiej czekolady 70% 50ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka golden syrupu lub miodu garść orzechów np. włoskich (do posypania wierzchu ciasta)ale nie jest to konieczne Śmietankę kremówkę i golden syrup podgrzewamy , doprowadzamy prawie do wrzenia

Słodkie zapomnienie
BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM 207

być oddzielone 3-4 godziny wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej) szczypta soli 130g drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g), użyłam domowy cukier waniliowy Krem czekoladowy: 100 ml śmietanki kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 70% ( w oryginale starta czekolada mleczna z orzechami) 100g miękkiego masła ciemne kakao do obsypania bezy ( pominęłam) Wykonanie: Bezy: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)minut ), gotowe odstawiamy do ostudzenia na spód bezy za pomocą   np. worka cukierniczego ,wyciskamy krem i przykrywamy go rozetką, bezy można posypać ciemnym kakao Krem czekoladowy: śmietanę kremówkę zagotowujemy , następie zalewamy nią połamaną czekoladę, odstawiamy na parę minut, po tym czasie dokładnie mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło i jeszcze raz całość mieszamy, aż uzyskamy gładką masę , jeżeli masa będzie

Słodkie zapomnienie
MUFFINY KAKAOWE Z KREMEM ORZECHOWYM 148

proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko 1 szklanka mleka ⅓ szklanki+2łyżeczki oleju np. rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii garść ulubionych orzechów Składniki na krem: 200g śmietanki kremówki 100g mascarpone 4 łyżki masła orzechowego 20-30g cukru pudru jajka czekoladowe do ozdoby Wykonanie kremu: serek mascarpone oraz masło orzechowe ,mieszamy ze sobą, odstawiamy śmietanę kremówkę   ubijamy

Słodkie zapomnienie
KOSTKA ALPEJSKA 124

kajmakowej 400g 200g masła 4 łyżki ajerkoniaku lub 2 łyżki mocnej kawy ( zrobionej z 1 łyżeczki kawy sypanej ) 300-400g małych bezików Warstwa z bitą śmietaną: 800g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżka żelatyny Do nasączenia: około 5 łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego(...)mieszamy z   pokruszonymi bezami Bita śmietana: żelatynę namaczamy w 3 łyżkach soku z cytryny, odstawiam. Napęczniałą żelatynę przekładamy do   rondla i podgrzewamy, aż się rozpuści, studzimy śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, następnie do   przestudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany mieszamy i dodajemy do pozostałej ubitej śmietany, mieszamy Wykonanie: zimny biszkopt nasączamy

Słodkie zapomnienie
CIASTO KUBUŚ 227

40gx3szt) 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć 250g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone 60ml śmietanki kremówki 30/36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodatkowo: 50g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach 50g białej czekolady(...)ostudzenia masło z cukrem ucieramy do lekkiego napuszenia, następnie partiami dodajemy do niego budyń, ucierając po każdym dodaniu, tak aby uzyskać gładki krem Masa śmietanowa: wszystkie składniki czyli serek, kremówkę, ekstrakt wanilii oraz cukier puder umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę śmietanową Nasączanie: wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy wodę tak aby uzyskać ⅔ szklanki ponczu

Słodkie zapomnienie
MURZYNEK Z POWIDŁAMI I KREMEM ŚMIETANOWYM- ŁATWY :) 305

łyżeczka sody oczyszczonej 1 średnie jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju np. rzepakowego 3 łyżki powideł śliwkowych lub dowolny dżem Krem: 2 x 250g serek mascarpone 600ml śmietany kremówki 4-5 łyżek cukru pudru Wykonanie kremu: wszystkie składniki czyli serek mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder, wkładamy do   miski i miksujemy do uzyskania gładkiego śmietanowego kremu Dodatkowe: starta gorzka

Słodkie zapomnienie
CIASTO SŁONECZNIKOWIEC 658

300g łuskanego słonecznika Krem maślano-kajmakowy: 250g miękkiego masła 400g (puszka) kajmaku ⅔ karmelizowanego słonecznika który wcześniej już przegotowaliśmy (przepis wyżej) 1 mały kieliszek wódki Krem kakaowo-śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny które rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody Do nasączenia:          1 szklanka(...)łyżce dodajemy kajmak, następnie dodajemy wódkę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy na koniec do kremu dodajemy ⅔ wcześniej przygotowanego karmelizowanego słonecznika, mieszamy Krem kakaowo-śmietanowy:   zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder, kakao oraz cienkim strumieniem wlewamy letnią żelatynę, całość miksujemy   dokładnie ale krótko Wykonanie: zimny biszkopt przekrawamy na pół, jeden blat kładziemy na paterze

Słodkie zapomnienie
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 146

pieczenia ● 3 łyżki ciemnego rumu (lub koniaku) ● 20 g masła ● szczypta soli Składniki na krem: ● 400 g kremu lub konfitury kasztanowej ● 250 g serka mascarpone ● 200 ml śmietany kremówki 30 lub 33% ● ok. 3 łyżki koniaku (lub armaniaku) Składniki na polewę  : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 33% 25 g cukru pudru Do dekoracji: ● kilka lukrowanych kasztanów kandyzowanych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 313

waga owoców po odsączeniu 175 g ) Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 2 łyżki wódki Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 20 g masła, miękkiego Wykonanie: Blaty makowe: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. przy pomocy czystej ściereczki(...)mandarynkami, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu, na koniec dodać miękkie masło i wymieszać

Opowieści z piekarnika
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 330

pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo(...)budyń a resztę soku z cukrem zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia. Pianka: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę

wesoła kuchnia
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 310

czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa Do nasączenia: około 200-220ml orzechówki (użyłam z orzechów laskowych) sok 1/2 cytryny Dodatkowo: około 6-7 łyżek konfitury malinowej 120ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie) czekoladowa posypka cukrowa czekoladowe gwiazdki i mini pierniczki do ozdoby + srebrny barwnik spożywczy(...)trochę kremu musi nam zostać na wierzch i boki), wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem. Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym czekoladowym kremem. 11. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, kakao i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub foliowego woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i na wierzchu tortu zrobić rozetki ( patrz FILM ). Czekoladową posypką

Mała Cukierenka
Ciasto Krówka 222

szklanki mąki pszennej 2 jajka 250 g zimnego masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + 300 g masy krówkowej płatki migdałowe Masło poszatkować, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, schłodzić je w lodówce(...)wyłożyć natłuszczoną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Nakłuć je widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na wystudzoną, dolną część ciasta wyłożyć przygotowaną masę śmietanową, przykryć ją drugim plackiem. Na wierzchu ciasta rozsmarować płynną

Domowa cukiernia Ewy
Świąteczny wianek bezowy cytrynowy z miechunką 149

krem 2 jajka 2 żółtka 2 cytryny 4 kopiaste łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka 82% masła dodatki 50g miechunki 10g świeżej żurawiny 200g śmietanki kremówki 36% cukier puder do dekoracji Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno z małą szczyptą soli - nie ubijamy zbyt długo by nie przebić białek, wystarczy gdy masa(...)mieszamy. Odkładamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki.    Krem podczas gotowania musi być cały czas mieszany, inaczej może się przypalić. Gotowanie trwa około 5 minut.   Kremówkę ubijamy na sztywno - nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy.   Wystudzony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany, krem cytrynowy i dekorujemy miechunką oraz żurawiną. Obsypujemy delikatnie cukrem pudrem

Gotowanie i blogowanie
Sernik migdałowy. 161

twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego) 0,5 kg serka mascarpone 0,1 kg drobnego cukru 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie) 50 ml kawy espresso 200 g śmietanki kremówki (36%) 6 jajek 4 łyżki likieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika: 1/2 łyżki kawy espresso 2 łyżki śmietany (22%) 1 łyżka amaretto 2 łyżki kakao Przygotowanie spodu sernika: Masło roztopić(...)piekarnika nagrzanego do 180 na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia przed nałożeniem masy serowej. Masa serowa: W malakserze wymieszać twaróg, serek mascarpone i śmietankę kremówkę. Następnie dodać cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód

Codziennik Kuchenny
Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami 206

śmietana powinny być wyjęte z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem. Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami: 1 kg mielonego sera (może być dobrej jakości z wiaderka) 300 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżeczka cynamonu 200 g ciastek pełnoziarnistych w gorzkiej czekoladzie(...)dokładnie uklepując. W misie miksera umieszczamy ser, cukier i jajka. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę kawy zbożowej oraz rum. Po wymieszaniu wlewamy kremówkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy masę serową na przygotowany spód. Na dnie piekarnika umieszczamy dowolną foremkę z wrzątkiem (woda parując nawilży sernik), a sernik wstawiamy na środkową półkę

Poezja smaku