ajerkoniakow y : 3 żółtka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Ciasto Czekoladowe z Kremem Adwokatowym - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki(...)części . Dół umieszczamy w formie, wykładamy połowę kremu ajerkoniakowego, na niego górną część ciasta czekoladowego, a na wierzch pozostały krem. Umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przestudzamy i przygotowaną czekoladą polewamy wierzch ciasta. Umieszczamy
Słodka Stronaciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Krem 600 ml śmietany kremówki 250 mascarpone 300 g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki) 3 łyżki cukru pudru, lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie Wszystkie produkty oprócz owoców włóżcie do misy miksera(...)posmarowanym torcie zafarbowałam trzy łyżki kremu maślanego barwnikiem czerwonym i 1 łyżką kakao. Polewa czekoladowa 75 g cukru 25 g wody 25 g kakao 50 g śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny Namoczyć żelatynę w 1 łyżce wody i odstawić aby napęczniała. W garnku zagotować wodę z cukrem aż się rozpuści. Dodać śmietanę kakao i zamieszać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNastępnie wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piec 10 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić Masa twarogowa 500 g twarogu zmielonego (użyłam quark) 125 ml śmietany kremówki 400 g nutelli 5 dużych jaj 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej 2/3 szklanki drobnego cukru Polewa 60 ml śmietany kremówki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdużą ilością czarnych porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień. Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanka gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 2 pełne szklanki czarnych porzeczek Poltino Galaretka: - 2 galaretki porzeczkowe(...)pieczenia, a następnie na spodzie układamy ciastka. 2. Żelatynę rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy ale tak żeby nam nie stężała, trzeba często do niej zaglądać. 3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy do połączenia się składników. 4. Porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodajemy do masy śmietankowej, a na końcu wlewamy przestudzoną
Apetyczna babeczkaszklanki miodu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 40 g przyprawy do piernika Masa czekoladowa: 250 g śmietany kremówki 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 1 op. cukru waniliowego Mus mandarynkowy: 1 kg mandarynek 2 łyżki cukru 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Piernik: Białka(...)masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Studzimy. Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem
Kuchnia MagdaLenykonserwantów, polepszaczy, sama natura. Nawet zimową porą można cieszyć się ich smakiem. 80 dkg truskawek użyłam mrożone 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki glassy balsamicko 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka soku z cytryny Truskawki układam w naczyniu do zapiekania, nie odmrażam ich wcześniej, posypuję cukrem trzcinowym, polewam glassą balsamico i wstawiam na 200 stopni do nagrzanego piekarnika góra(...)dół na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika truskawki studzę, dodaję sok z cytryny i miksuje blenderem. Wstawiam do lodówki żeby mus był zimny. W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę schłodzoną na sztywno, dolewam mus i mieszam już delikatnie i niedokładnie. Dwie łyżki musu zostawiam. Masę przelewam do pojemnika, na wierzch wylewam odłożony mus i robię wzorki za pomocą wykałaczki
wesoła kuchniacebula 1 filet z kurczaka 300 g brukselki sól pieprz czarny papryka słodka wędzona mielona 1 łyżka sosu sojowego SOS SEROWY: 250 g ricotty 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól pieprz czarny suszony tymianek Ziemniaki w mundurkach, czyli bez obierania ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie. Przestudzone obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Brukselkę oczyścić z pierwszych(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone papryki. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi warzywami i mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa w formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać przez około 40 min. Jeżeli warzywa będą
https:KKuchniaMniamjajko Składniki na masę serową: 1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) 4 żółtka 200 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru 2 opakowania budyniu aromat waniliowy skórka pomarańczowa (domowa lub otarta z 1 pomarańczy) sok z połówki pomarańczy Składniki na bezę: 4 białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki(...)przygotowania bezy. Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Do rozmieszanego sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki: żółtka, cukier, olej, aromat waniliowy, skórkę i sok z pomarańczy, budyń i śmietanę kremówkę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera). Schłodzone ciasto na kruchy
Ciastkozercypuszka czerwonej fasoli 1 dojrzały banan* 3 łyżki kakao 2 jajka 3 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady 30 ml kremówki chipsy kokosowe Przygotowanie: Fasolę przepłukać i odsączyć na sitku. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia z blendera kielichowego i miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do papierowej foremki 20*9 cm. Wkładamy(...)piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut. Czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzoną ale płynną czekoladą polać zimne ciasto i obficie posypać kokosowymi chipsami. *Banan najlepszy taki mocno dojrzały gdy skórka ma już czarne plamy
Ala piecze i gotujeprawdziwą wanilia 75g roztopionego masła 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki cynamonu szczypta soli Na polewę: 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 50ml śmietanki kremówki Wykonanie: Mąkę przesiewamy z sodą, cynamonem i szczyptą soli. W misce łączymy masło i rozgniecione banany. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, roztrzepane jajko. Następnie wsypujemy mąkę z sodą, całość(...)papilotkami, do każdej wlewamy porcję ciasta (do 2/3 wysokości). Babeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kremówką, polewą dekorujemy wystudzone babeczki. Dodatkowo możemy je obsypać siekanymi orzechami. SMACZNEGO! Do podawania tortów, ciast, ciasteczek i muffinek polecamy piękną paterę z serduszkami dostępną w sklepie Makowski Kredens . Patera wykonana
Smak mojej kuchniłyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 4 większe marchewki Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku cynamon mielony według uznania cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy(...)pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy, następnie dowolnie kroimy. 4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 5. Pokrojone ciasto dekorujemy śmietanką wyciskając rozetki, oprószamy ją cynamonem i dekorujemy
IzabelawkuchniHerbatniki to herbatniki korzenne z Lidla. Pozdrawiam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x34 cm Składniki: 2 opakowania ciastek korzennych Spice Biscuits każde 600 g (Lidl) 1000 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej 300 g gęstej schłodzonej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru (proponuję mnie, według mnie wystarczy kilka łyżek) 2 łyżeczki cynamonu (+ do posypanie ciasta) 2 słoiczki powideł śliwkowych(...)likieru Amaretto lub innego (ja nie dałam) kako 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), układamy warstwę ciastek. 2. Do misy miksera dajemy śmietanę kremówkę i zwykłą, oraz cukier. Ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem, wtedy dodajemy cynamon, mieszamy, żeby składniki się połączyły. Krem musimy podzielić na 5 równych części. 3. Na poukładaną pierwszą warstwę ciasteczek wykładamy pierwszą
kruche babeczkiłyżki kakao 2 łyżki ciepłej wody Masa: budyń śmietankowy 500 ml mleka łyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru + 180 g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Fale Dunaju z Wiśniami - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)rzadka możemy ją na chwilę umieścić w lodówce do lekkiego stężenia. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przestudzamy i przygotowaną czekoladą polewamy wierzch ciasta. Moje
Słodka Stronaszklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Przestudzić, ale nie galaretka się zsiąść. Ser zmiksować z cukrem, a następnie z tężejącą galaretką. Masa śmietanowa 600 g śmietany kremówki 36% 1 śmietanfix 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno, a na koniec dodać śmietanfix i zmiksować. Dodatkowo 1 niebieska galaretka(...)opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g śmietany kremówki Cukier puder do smaku Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Wlać masę serową i odstawić do lodówki aż stężeje. Po tym czasie nałożyć masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzoną wlać na ciasto. Odstawić do lodówki aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc. Śmietanę
O kuchni z uczuciemjest słodka i dopełnia całości deseru. Deser oczywiście bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: Kruszonka: 10 dag mąki tortowej 5 dag masła 5 dag cukru Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku cynamon mielony według uznania Jabłka: 4 duże jabłka cukier do smaku cynamon mielony według uznania odrobina gorącej wody Wykonanie: 1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę(...)dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek, na koniec przyprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Dokładnie studzimy i wykładamy na kruszonkę. 3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym
Izabelawkuchni