nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Puder umieścić w misce, dodać aromat i stopniowo mieszając dolewać kremówkę. Mieszać do uzyskania gładkiej, o odpowiedniej gęstości masy. Smacznego
Smaczne Zdrowedzień przed montowaniem tortu. Krem cheesecake z białą czekoladą 600 g serka typu philadephia 150 g cukru 300 g białej czekolady 100 ml puree z truskawek 200 ml śmietanki kremówki Galaretka truskawkowa 300 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 60 g cukru 4 listki żelatyny Krem śmietankowy 50 ml truskawkowego puree 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru
codojedzeniaszklanki mąki tortowej (113 g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (4 g) szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (250 g) 600 ml śmietanki kremówki 30% (2 i 2/5 szklanki) 4-5 łyżek cukru pudru (40-50 g) 3 łyżeczki żelatyny (15 g) 1/3 szklanki gorącej wody (82 g) Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody(...)zostawiamy do przestudzenia. Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy razem z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Kremówkę miksujemy na najniższych obrotach miksera na sztywno i dodajemy do jogurtu, następnie wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą żelatynę, miksujemy jeszcze tylko chwileczkę. Biszkopt kroimy na 2 równe części
KulinarneImpresje.plszklanki mąki krupczatki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na mus truskawkowy: 1 i 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 500 g serka mascarpone 1 galaretka przezroczysta 150 ml wrzątku Przygotowanie: Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy(...)patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. Połowę galaretki przezroczystej rozpuszczamy w 75 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 250 ml dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki
Swojskie jedzonkociemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 150g kokosu szczypta soli Krem kokosowy: ¾ szklanki mleka 100g kokosu 300ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo do nasączenia: ⅓ szklani wódki lub likieru kokosowego małe bezy do ozdoby ( można ale nie jest to wymóg ) Wykonanie: Biszkopt: Białka(...)resztę zalewamy mlekiem, dodajemy cukier i powoli gotujemy przez kilka minut, aż kokos wpije całe mleko, a cukier się roztopi, odkładamy do ostudzenia żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie łączymy ją z mascarpone oraz zimną masą kokosową, na koniec dodajemy żelatynę i jeszcze raz całość dokładnie ale delikatnie mieszamy Wykonanie: biszkopt kroimy
Słodkie zapomnienieBezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Jak zrobić bezy z lodami? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się(...)Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około 1 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do wystudzenia. Do dekoracji ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Lody wyciągamy na 10 minut wcześniej z zamrażarki, żeby można było łatwo je nałożyć. Wpis powstał we współpracy z Carte d’Or, producentem jagodowych lodów, które widzicie na zdjęciach
Ciastkozercyzakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na lody truskawkowe. 50 dkg truskawek 2 łyżki syropu z Agawy 250 ml śmietany kremówki (36 %) Lody truskawkowe Jak przygotować lody z truskawek. 40 dkg truskawek włożyć do blendera. Dodać do nich syrop z Agawy i zmiksować. Pozostałe 10 dkg pokroić w małej wielkości kostkę(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Kiedy ubita, dodać zblendowane jak i krojone truskawki. Szybko wymieszać. Gotową masę przełożyć do plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Lody truskawkowe O czym warto pamiętać przygotowując lody. Jak widać po przepisie nie dodałam do lodów cukru. Osobiście nie jestem fanem przesłodzonych deserów. Tyczy się to ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których
mecookstruskawkowe wzbogaciłam smakiem kokosa, a żeby były jeszcze lepsze to w wersji dla dorosłych podałam obficie polane likierem kokosowym. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 350 ml śmietanki kremówki 30% 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki z cukrem pudrem rozdrobnić blenderem. Kremówkę ubić na sztywno, ubijając wlewać mleczko kokosowe i zmiksowane truskawki. Kiedy wszystko dobrze się połączy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaorkiszowej jasnej 140 ml wody 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju/oliwy Na nałożenie: 200 g szparagów 1 cebula 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz mozarella świeży tymianek - opcjonalnie olej/oliwa do smażenia Wykonanie: przygotuj ciasto na pizzę z przepisu na blogu cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij na gorącej patelni, następnie dolej(...)śmietanę kremówkę i podgrzewaj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj teraz posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem umyj szparagi, odłam zdrewniałe koncówki (nie wyrzucaj, zachowaj do przygotowania bulionu). Duże, grube szparagi przetnij wzdłuż na pół rozwałkuj cienko ciasto na 2 placki. Rozsmaruj sos śmietanowo-cebulowy i ułóż szparagi, a na szparagach pokrojoną w plasterki mozarellę piecz na kamieniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe 1 i 1/2 kg rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja: 50 g czekolady gorzkiej bezy Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję(...)gorącego dodaję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do lekkiego stęgniecia. Wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Krem: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję lekko ciepłą galaretkę i mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę. Wstawiam ciasto
wesoła kuchniazwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów * 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu 2 galaretki truskawkowe 800 ml wrzątku truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić(...)stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do stężenia. Krem kokosowy: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odłożyć do przestudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno ze śnieżkami. Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem zimną ale płynną czekoladę. Wlać adwokat dodać zmielone migdały, wiórki kokosowe i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać szpatułką
Ala piecze i gotujesprawdzą też jako niedzielny deser. Składniki: Beza: • 6 białek kurzych • 300 g drobnego cukru • 1 szczypta soli • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego Krem: • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% mocno schłodzonej • 250 g mascarpone • cukier waniliowy Dodatkowo: • róznokolorowe świeże owoce, u mnie truskawki, borówki i jeżyny Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej przygotować 2 blachy z piekarnika(...)suszyć bezy przez kolejne 90 minut. 9. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia na całą noc. 10. Przygotować krem: mocno schłodzoną kremówkę ubić na prawie sztywną masę z dodatkiem cukru waniliowego. 11. Dodać mascarpone. Ubić na sztywno. 12. Na każdej tartaletce rozłożyć porcję śmietany. 13. Ozdobić owocami. 14. Podawać od razu po przygotowaniu
W mojej kuchniciasto z truskawkami. Biszkopt. 15 dkg mąki pszennej 2 łyżki kakao 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek szczypta soli Pianka truskawkowa. 500 ml śmietany kremówki (36%) 20 dkg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml wody Truskawkowa chmurka Jak przygotować ciasto truskawkowa pianka. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich sól i ubić(...)pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pianka: Wodę zagotować po czym rozpuścić w niej galaretki. Schłodzić. Trusawki umyć. Pokroić na kawałki. W misce ubić śmietanę kremówkę. Kiedy gotowa dodawać dużymi stróżkami tężejącą galaretkę. Na koniec dodać pokrojne truskawki. Złożenie cias ta: Na uprzednio upieczony i wystudzony biszkopt wylać piankę truskawkową. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej
mecooksszklanka mielonego ksylitolu/cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej Składniki na krem: 500 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 35% 4 płatki żelatyny (4 łyżeczki) 4 łyżki ksylitolu/ cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1/2 granatu Wykonanie: odważyć szpinak i pozostawić do rozmrożenia. Rozmrożony mocno odcisnąć na sitku. Szpinak zmiksować(...)zimnej wodzie. W międzyczasie w malutkim garnuszku zagotować 2-3 łyżki wody. Zestawić garnuszek z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę i wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Przestudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno przez klika minut. Wymieszać sztywną śmietanę i cukier z jogurtem, na końcu wlewając do kremu cienką strużką - cały czas miksując żelatynę wmieszać do kremu część pociętych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będzie po prostu niższe) Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 200g masła 300g truskawek ¾ szklanki cukru 2 jajka Pianka: 350ml śmietanki kremówki 30% ½ szklanki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo truskawkowym Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Ok 300g truskawek Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)tylko po trochu, bo zbyt duża ilość na raz może spowodować ścięcie się kremu. Przekładamy blaty biszkoptowe. Pianka: Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w ok 150ml gorącej wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie odstawioną na bok galaretkę. Piankę wylewamy od razu na ciasto (biszkopt).Wyrównujemy i układamy umyte oraz ususzone truskawki. Lekko je dociskamy. Galaretki
Kuchnia w czekoladzie