ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:196/892)

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 147

puchate. Na jednym ciastu na pewno się nie skończy! Składniki na 6 sztuk: 2 jajka L 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru/ksylitolu owoce: borówki/maliny Wykonanie: ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny potroić objętość. Wmieszać mąkę przy pomocy szpatułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć(...)nożem. Od razu złożyć na pół i ustawić, tak by się nie rozłożyły. Ułożyłam je tak, że zachodziły jeden na drugi i ufiksowałam ściereczką kuchenną w międzyczasie ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru. Przekładać biszopciki bitą śmietaną i owocami podawać posypane cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA) 118

przygotowaniu, szybkie (nie licząc czasu, kiedy tężeje pianka i galaretka).  Któż nie lubi deserów :) My u wielbiamy takie słodkości a Wy? Składniki na piankę: * 1 litr śmietany kremówki 36% * 2 galaretki agrestowe * 500 ml wody Dodatkowo: * 1 paczka okrągłych lub podłużnych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe * 1 większa kiść winogron * 600 ml wody Wykonanie: Na spód prostokątnej formy wyłożyć(...)biszkopty ściśle jeden obok drugiego.  2 galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, lekka tężejącą galaretkę wlewać stopniowo do śmietany, ciągle masę mieszając mikserem. Piankę wylać na biszkopty. Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W między czasie rozpuścić pozostałe 2 galaretki w 600 ml wrzącej

Zrób to smacznie
Aromatyczna zupa z boczniaków 153

korzeniowego garść makaronu łazanki ( tyle ile lubicie ) 3 l bulionu drobiowego , lub wywaru z kości ( można się wspomóc kostką bulionową rozrobioną z wodą ) 2 łyżki masła 100 ml słodkiej kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego cząbru,roztartego palcami,żeby nie przeszkadzał przy jedzeniu sól ,pieprz do smaku natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)cząbrem , solą i gotujemy do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie . Następnie dorzucamy makaron i gotujemy tyle ile zaleca producent na opakowaniu. Na koniec zabielamy śmietaną . Jeśli użyliście kremówki , można ją chwilę podgotować , jeśli chudszej , już nie gotujcie bo się brzydko oddzieli od zupy . Wyłączacie gaz , doprawiacie pieprzem i już na talerzach posypcie natką pietruszki . Doskonałym dodatkiem są bułki

Ogrodnik w podróży
Sernik piernikowy z mango 142

jest przez   Fabrykę Cukierniczą Kopernik spód sernika: 150 g pierników katarzynki Kopernik 50 g masła sernik: 50 dkg sera śmietankowego 50 dkg sera półtłustego twarogowego 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 1 budyń śmietankowy 50 g pierników katarzynki Kopernik 1 i 1/2 mango 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej 150 g pierników nadziewanych(...)pomarańczowych Kopernik polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki śmietanki kremówki dekoracja: mango melisa pierniki pralina piernikowa Spód sernika: 200 g pierników rozdrobniłam blenderem. 50 g odłożyłam do sera. Do proszku piernikowego dodałam roztopione masło ciepłe i zagniatam palcami. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia.Wykładam masę piernikową i dociskam

wesoła kuchnia
Ciasto Milky way 145

Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 łyżka kakao 12 dag cukru 1 cukier waniliowy 7 łyżek maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Masa biała składniki: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2łyżki cukru pudru Ciemna masa składniki: 3 jajka 1 czekolada mleczna ½ czekolady gorzkiej ½ kostki margaryny 1 łyżeczka żelatyny Ciasto Milky way Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Z białek(...)wbity patyczek będzie suchy. Po upieczeniu gdy już ciasto będzie przestudzone, przekroić na pół. Ciasto Milky way Wykonanie masy białej: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać chłodną żelatynę, i dokładnie wymieszać. Wykonanie masy ciemnej: W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Do rozpuszczonej lekko przestudzonej margaryny dodać

Pomysłowa kuchnia
CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I MALINAMI 147

być dnem do dołu). Nie jest to konieczne, ale zapewnia równe opadanie biszkoptów, sprawdzone wielokrotnie. Blachę z biszkoptem odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 250g zimnego mascarpone - 200g zimnej kremówki 30% - 150g schłodzonej galaretki rozpuszczonej w wodzie* (patrz poniżej) - 1 łyżka mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego (lub zwykłego) Dodatkowo: - 4 galaretki malinowe (na 0,5l wody każda) - ok.300-400g malin (u mnie(...)wystudzeniu do masy śmietanowej. Pozostałą galaretkę również schładzamy. Ja moje galaretki wstawiam letnie do lodówki i dopiero, gdy lekko tężeją zalewam nimi owoce. W misie miksera umieścić mascarpone i kremówkę, dodać łyżkę pudru i ubić. Gdy masa będzie już wystarczająco sztywna wlewamy schłodzoną (150g) galaretkę i dokładnie mieszamy.  Gdy masa lekko tężeje (trwa to chwilę, masa śmietanowa jest zimna

Smaczne Zdrowe
Naturalny tort “Red Velvet” 161

formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części. Śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do uzyskania gładkiego kremu. Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą. Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy(...)formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą. Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy

Pogotujmy.pl
Pawlowa jagodowa 151

kremu. beza: 1/2 szklanki białek szczypta cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego 200 g cukru drobnego krem jagodowy: 1 szklanka jagód 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżeczki żelatyny Beza: Białka wyjmuje z lodówki wcześniej mają mieć temperaturę pokojową. Jeżeli zapomnicie o tym można je delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Szklankę wstawiam wtedy(...)piekarniku Krem: Jagody płuczę i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam ją w mikrofalówce. Dodaję ją do jagód i odstawiam do lekkiego stęgnięcia. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, i wlewam galaretkę jagodową. Mieszam mikserem. Masy nie słodzę bo beza jest słodka. Pavlową dekoruję kremem, jagodami i borówkami

wesoła kuchnia
Penne alla vodka 181

makaronu penne lub innego – 2 łyżki oliwy – 2 ząbki czosnku – 1 cebula – 50-80 ml wódki – 1 puszka pomidorów krojonych – 100 ml śmietanki kremówki – sól, pieprz, płatki chilli – listki bazylii i tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w niewielką kostkę, a następnie(...)wrzuć je na patelnię dodając łyżkę oliwy i podsmaż aż zrobią się szkliste. Dodaj puszkę pomidorów oraz wódkę. Duś kilka minut po czym dodaj śmietankę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli. Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem, a następnie przełóż na talerze. Makaron wykończ parmezanem i świeżymi listkami bazylii. SMACZNEGO! Artykuł Penne alla vodka pochodzi

nietylkopasta.pl
Deser jogurtowy z granolą i owocami 126

owoce, ale możecie spróbować stworzyć własną owocową kompozycję – ważne aby użyte owoce dobrze rozpadały się pod wpływem ciepła. Składniki (na 3 duże porcje): mały jogurt grecki 250ml śmietanki kremówki 9 łyżek ulubionej granoli – u mnie orzechowa 300g świeżych owoców – u mnie borówki amerykańskie i jeżyny łyżka cukru   Świeże owoce przekładamy do rondelka, najładniejsze zostawiamy do przyzdobienia(...)około 5 minut dla owoców, które ja użyłam. Staramy się nie mieszać zbyt często, aby się owoce zbytnio nie rozpadły. Odstawiamy do ostygnięcia.   Do miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywno mikserem, w czasie miksowania dodajemy łyżkę cukru. Do osobnej miski przekładamy jogurt i dodajemy do niego porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia składników

Smaczna Strona
Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami. 140

sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 3 małe jajka pół szklanki cukru 165 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka wiórek kokosowych Dodatkowo: około 2 szklanki świeżych malin Wykonanie pysznego sernika z malinami i wiórkami kokosowymi: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy(...)cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy

Izabelawkuchni
Lody malinowe 168

robię spore ilości lodów malinowych. Samo przygotowanie lodów nie jest ani trudne ani zbyt czasochłonne. Kto lubi domowe lody zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: 0,5 l śmietany kremówki 30% 200 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 400 g świeżych malin 0,5 szkl wody kilka malin do posypania Przygotowanie: Maliny oczyścić wsypać do garnka wlać około(...)przez gęste sitko. Powstały sok przelać z powrotem do garnka wsypać cukry i ponownie zagotować. Gotujemy do momentu aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Powstały syrop odłożyć do schłodzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnego syropu malinowego dodać 2 łyżki ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie miksując na wolnych obrotach wlewać powoli syrop malinowy do śmietany i miksować do momentu

Ala piecze i gotuje
Tort bez pieczenia 148

mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Jak zrobić Tort bez pieczenia? Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy(...)niewielkiej ilości wody (tak, żeby cała była przykryta) odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w mikserze dodając pod koniec przesiany cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy

Ciastkozercy
Ciasto Rajska Pianka 935

90ml wody 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu): 1250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 700g schłodzonego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 zielone galaretki + 400ml gorącej wody 2 czerwone galaretki + 400ml gorącej wody 2 żółte galaretki(...)400ml gorącej wody Wierzch: 1 pomarańczowa galaretka + 470ml gorącej wody 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 2 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy

Mała Cukierenka
Sernik latte macchiato – potrójnie czekoladowy 188

Sernik latte macchiato: 1 kg gęstego białego sera z wiaderka 280 g czekolady gorzkiej (80 g na polewę) 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady białej 480 ml śmietanki kremówki (80 ml na polewę) 1/2 szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 3 łyżeczki zbożowej kawy Inki dowolne owoce do ozdoby (u mnie liofilizowane truskawki) Po 200 g (dwie standardowe(...)gładko i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dzielimy masę serową na 3 części i każdą miksujemy z inną czekoladą na wysokich obrotach. Na końcu ubijamy na sztywno 400 ml śmietany kremówki (można dodać do niej łyżkę cukru pudru) i rozdzielamy równo do każdej serowo-czekoladowej masy i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem (ja wykładam

Poezja smaku