ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:188/892)

Kapucynek – ciasto bez pieczenia 14136

Herbatniki kakaowe – ok 25 sztuk ptasie mleczko – ok 22 sztuki Masa orzechowo-czekoladowa: 150g schłodzonego serka kremowego typu philadelphia 200g nutelli w temperaturze pokojowej 150g schłodzonej śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny 30ml wrzątku ok 50g orzechów laskowych Masa śmietankowa: 2 opakowania „Śnieżki” 400ml mleka 2 przezroczyste galaretki 2 szklanki wrzątku Polewa czekoladowa: 1 czekolada deserowa(...)łyżki mleka       *** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami *** *** Przygotowujemy masę czekoladowo-orzechową: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy *** *** Kremowy serek miksujemy z nutellą, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Orzechy drobno siekamy *** *** Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubitą śmietanę

Blog z Apetytem
Ekspresowy piernik. 138

pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 180 g bakaliów (daktyle, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe) polewa : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło, miód i ucierać jeszcze chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać i dodawać po łyżce do płynnych(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy 12 x 30 cm) Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto 45 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietankę kremówkę.  Wierzch wystudzonego piernika dekorować polewą i orzechami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Muffiny piernikowe 169

łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 75ml mleka 2 łyżki miodu 125ml oleju roślinnego 150 ml maślanki 2 jajka Na krem: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie śmietanfixu szczypta cynamonu kilka pokruszonych ciastek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Muffinki(...)składników. Mieszankę przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 2/3. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.  Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia składników. Kremem dekorujemy babeczki i obsypujemy pokruszonymi ciastkami.  SMACZNEGO! Do pieczenia muffinek używam papilotek renomowanej amerykańskiej

Smak mojej kuchni
DESER ZE ŚMIETANĄ, PRAŻONYMI JABŁKAMI I SŁOMKĄ PTYSIOWĄ 106

prażone jabłka i słomka ptysiowa z cynamonem. Całość wyszła idealnie, połączenie kwaśnych jabłek ze śmietaną zaspokoiło moje kubki smakowe ;) Składniki na 4 szklanki widoczne na zdjęciu: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru * 5-6 kwaśnych jabłek * solidna szczypta cynamonu * kilka słomek ptysiowych (użyłam słomki ptysiowej z cynamonem  Brześć ) Wykonanie: Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne(...)pokroić w kostkę, uprażyć na patelni, aby trochę zmiękły. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać. Wystudzić Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.  Słomkę ptysiową pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie szklanek wysypać kilka słomek, na wierzch warstwa śmietany, uprażone jabłka, śmietana i na końcu jabłka

Zrób to smacznie
Sernik Oreo na zimno 117

paczka ciasteczek Oreo (176 g) 70 g masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 1/2 paczki ciasteczek Oreo Dekoracja: 1/2 paczki ciasteczek Oreo Przygotowanie Na spód potrzebna jest nam jedna paczka Oreo. Otwórz każde ciasteczko i ściągnij z nich krem – nie wyrzucaj go, przyda(...)łyżeczek żelatyny w 1/3 szklance gorącej wody energicznie mieszając. Dodajemy ją do naszej masy serowej wraz z sokiem cytryny i ponownie wszystko razem miksujemy. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę. Następnie dodajemy ją do masy serowej ale teraz nie używamy miksera – mieszamy ostrożnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki kuchennej. Na koniec 1/2 paczki drobno posiekanych ciastek Oreo wrzucamy

Programista w kuchni
Czekoladowy sernik z rumowymi śliwkami (oraz życzenia) 186

drobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g suszonych śliwek 100 ml rumu Polewa: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki kremówki 2 łyżki oleju Dzień wcześniej śliwki przekładamy do słoiczka lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Co jakiś czas obracamy naczynie, by śliwki równomiernie chłonęły alkohol. Ciasteczka mielimy na drobno(...)nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wyjmujemy z formy. Dekorujemy polewą, przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, oleju i kremówki. Gdy polewa zastygnie na wierzchu układamy odłożone śliwki. Schładzamy. Z okazji nadchodzących Świąt chciałabym też wszystkim czytelnikom bloga Smaki na talerzu życzyć śnieżnych i wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Niech będzie

Smaki Na Talerzu
Ciasto MAXI KING bez pieczenia 122

masy kajmakowej – 60 g posiekanych orzeszków ziemnych – 33 sztuki herbatników maślanych POLEWA: – 70 g czekolady (pomieszałam pół na pół mleczną z gorzką) – 70 ml śmietanki kremówki 30% Mleko wraz z cukrami wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, oczywiście mieszamy, żeby cukier sie rozpuścił. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy, aż będzie puszyste i pozbędziemy się(...)podprażamy (tak jak wspomniałam nie wiem czy to nie wina orzechów, ale moje zrobiły się gorzkie więc na drugi raz pominełabym ten krok). Wysypujemy równomiernie na ostatnią warstwę herbatników. Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż składniki sie połączą, a czekolada rozpuści. Wówczas cienką strużką polewamy równomiernie orzechy, starając się przykryć całą powierzchnię ciasta. I wkładamy foremkę

Relaxtime
Rurki z kremem adwokatowym i czekoladą – szybki deser 237

gotowym nadzieniem cukierniczym o smaku adwoatowym Lauretta Składniki: Na rurki: 2 białka jaj klasy L 1/2 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 70 g masła 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1-2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią mała szczypta soli *jeśli nie masz waflownicy spójrz na uwagi (radę) poniżej Dodatkowo: u mnie dziś gotowe nadzienie cukiernicze o smaku(...)łyżką). Po zwinięciu wszystkie rurki podpiekamy około 4 minuty w 200 stopniach (obserwujemy, aby się nie przypaliły) Przygotowanie: Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy białka z kremówką, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i małą szczyptę soli. Mieszamy. Kolejno dodajemy roztopione masło, a następnie mąkę. Mieszamy do połączenia (nie możemy zostawić grudek). Rozgrzewamy waflownicę, nakładamy 1 łyżkę ciasta

Słodkie okruszki
CRÈME BRÛLÉE Z SUSZONYMI FIGAMI, MUSEM JABŁKOWYM I CUKREM CYNAMONOWYM 108

subtelny smak. Życzę wszystkim pięknych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz cudownego Nowego Roku 2019! Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 30 min Dla 4 osób ● 250 ml mleka ● 150 ml śmietany kremówki ● 3 żółtka jajek ● 2 jajka całe ● 75 g drobnego cukru ● 4 suszone figi ● 120 g musu jabłkowego* Cukier cynamonowy : ● 1 łyżeczka cynamonu ● 2 łyżeczki drobnego cukru Nagrzej piekarnik(...)temperatury 180°C. W misce wymieszaj całe jajka, żółtka i cukier, energicznie ubijając trzepaczką. Dodaj mleko, śmietanę kremówkę i mus jabłkowy, wymieszaj ubijając. Figi pokrój w drobną kostkę i rozprowadź na dnie formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Zalej przygotowaną mieszaniną z jajek, śmietany, mleka i musu jabłkowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160°C przez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto makowe z kremem i morelami 181

cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami: 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 70 g cukru pudru 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 1/4 szklanki zimnej wody pół szklanki drobnych rodzynek 100 ml likieru Amaretto około 350 – 400 g moreli(...)podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Uważać, aby nie zagotować żelatyny gdyż straci swoje właściwości żelujące ( żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce ). Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. Jedną łyżkę ubitej śmietany dodać do przestudzonej żelatyny i dobrze rozmieszać, następnie czynność powtórzyć. Tak zahartowaną żelatynę wlać do śmietany cały czas mieszając mikserem

Opowieści z piekarnika
Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami 114

proszku do pieczenia Do przełożenia: około 6 – 7 łyżek powideł 350 g domowej masy marcepanowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)blaty. Dolną warstwę posmarować cienką warstwą powideł, na to położyć rozwałkowaną masę marcepanową i posmarować ją cienką warstwą powideł. Następnie przykryć drugim blatem. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Muffiny jabłkowo gruszkowe z kremem cynamonowym 86

gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki Składniki na krem cynamonowy 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem.  Mąkę mieszamy(...)koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.  Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.  180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon.  Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką i gotowe

noteskulinarnyfiga
Śmietankowy tort z żurawiną 147

mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)łyżeczki cukru waniliowego. Gotujemy do momentu, aż żurawina puści sok i zacznie się rozpadać, całość powinna mieć konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie

Ciastkozercy
Zielony tort z piernikowym kremem 99

resztę ciasta przekroić na 3 części. Blaty posmarować kremem czekoladowym (po 2 łyżki), a wierzch posypać kruszonką z ciasta. Krem piernikowy: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić. Miękkie masło utrzeć wraz z roztopioną czekoladą, przesiać kakao, dodać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć masę z ubitą kremówką. Przed przełożeniem blatów odstawić

Kraina Miodem Płynąca