masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka wody 1 galaretka malinowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru na warstwę śmietankową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 25 herbatników na polewę: 180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej) 3-4 łyżeczki cukru pudru *** Biszkopt: białka oddzielamy(...)szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Pół szklanki masy odlewamy, przelewamy przez sitko i odkładamy aby na końcu ozdobić nią ciasto *** *** Masę malinową przestudzamy i przelewamy na wystudzony biszkopt *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru na sztywno *** *** Masę śmietankowa wykładamy równomiernie na masę malinową *** *** Na śmietanie układamy herbatniki *** *** Na ciasteczka wylewamy kwaśną śmietanę utartą z cukrem pudrem
Blog z Apetytempieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165*C ok.35 minut, na termoobiegu. Wystawiamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto a'la piernik) Kremówkę zagotować w rondelku. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę
Smaczne Zdrowetakich niemożliwych do wykonania. To by było na tyle. A teraz zapraszam do przepisu na pyszne ciasto, które zaczerpnęłam od siostry Anastazji. Oczywiście biszkopt upiekłam po swojemu, zamiast kremówki użyłam Śnieżek i użyłam gotowego kajmaku, a nie takiego gotowanego trzy godziny. Ciasto polecam, chociaż jest trochę pracochłonne i trochę kosztuje. Idealnie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy. Dodam, że może(...)pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków. Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki
Izabelawkuchnimniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię nowymi barwami. Z tychże fioletowych batatów przyrządziłam gratin, czyli dość prostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam ją smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami. Jeśli lubicie dania(...)użyć zwykłych, pomarańczowych lub normalnych ziemniaków. GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW (porcja dla 6 osób) 350 g batatów fioletowych (lub zwykłych, pomarańczowych) 1/2 cebuli 100 g boczku 300 ml śmietany kremówki 1 jajko sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, tymianek Sposób przygotowania: Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieram i kroję w bardzo cienkie plasterki (za pomocą robota kuchennego
W kuchni Karmel-itkiHerbatniki kakaowe – ok 25 sztuk ptasie mleczko – ok 22 sztuki Masa orzechowo-czekoladowa: 150g schłodzonego serka kremowego typu philadelphia 200g nutelli w temperaturze pokojowej 150g schłodzonej śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny 30ml wrzątku ok 50g orzechów laskowych Masa śmietankowa: 2 opakowania „Śnieżki” 400ml mleka 2 przezroczyste galaretki 2 szklanki wrzątku Polewa czekoladowa: 1 czekolada deserowa(...)łyżki mleka *** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami *** *** Przygotowujemy masę czekoladowo-orzechową: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy *** *** Kremowy serek miksujemy z nutellą, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Orzechy drobno siekamy *** *** Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubitą śmietanę
Blog z Apetytempieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 180 g bakaliów (daktyle, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe) polewa : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło, miód i ucierać jeszcze chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać i dodawać po łyżce do płynnych(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy 12 x 30 cm) Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto 45 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietankę kremówkę. Wierzch wystudzonego piernika dekorować polewą i orzechami. Smacznego
Codziennik Kuchennyłyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 75ml mleka 2 łyżki miodu 125ml oleju roślinnego 150 ml maślanki 2 jajka Na krem: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie śmietanfixu szczypta cynamonu kilka pokruszonych ciastek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Muffinki(...)składników. Mieszankę przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 2/3. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia składników. Kremem dekorujemy babeczki i obsypujemy pokruszonymi ciastkami. SMACZNEGO! Do pieczenia muffinek używam papilotek renomowanej amerykańskiej
Smak mojej kuchniprażone jabłka i słomka ptysiowa z cynamonem. Całość wyszła idealnie, połączenie kwaśnych jabłek ze śmietaną zaspokoiło moje kubki smakowe ;) Składniki na 4 szklanki widoczne na zdjęciu: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru * 5-6 kwaśnych jabłek * solidna szczypta cynamonu * kilka słomek ptysiowych (użyłam słomki ptysiowej z cynamonem Brześć ) Wykonanie: Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne(...)pokroić w kostkę, uprażyć na patelni, aby trochę zmiękły. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać. Wystudzić Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Słomkę ptysiową pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie szklanek wysypać kilka słomek, na wierzch warstwa śmietany, uprażone jabłka, śmietana i na końcu jabłka
Zrób to smaczniepaczka ciasteczek Oreo (176 g) 70 g masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 1/2 paczki ciasteczek Oreo Dekoracja: 1/2 paczki ciasteczek Oreo Przygotowanie Na spód potrzebna jest nam jedna paczka Oreo. Otwórz każde ciasteczko i ściągnij z nich krem – nie wyrzucaj go, przyda(...)łyżeczek żelatyny w 1/3 szklance gorącej wody energicznie mieszając. Dodajemy ją do naszej masy serowej wraz z sokiem cytryny i ponownie wszystko razem miksujemy. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę. Następnie dodajemy ją do masy serowej ale teraz nie używamy miksera – mieszamy ostrożnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki kuchennej. Na koniec 1/2 paczki drobno posiekanych ciastek Oreo wrzucamy
Programista w kuchnidrobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g suszonych śliwek 100 ml rumu Polewa: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki kremówki 2 łyżki oleju Dzień wcześniej śliwki przekładamy do słoiczka lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Co jakiś czas obracamy naczynie, by śliwki równomiernie chłonęły alkohol. Ciasteczka mielimy na drobno(...)nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wyjmujemy z formy. Dekorujemy polewą, przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, oleju i kremówki. Gdy polewa zastygnie na wierzchu układamy odłożone śliwki. Schładzamy. Z okazji nadchodzących Świąt chciałabym też wszystkim czytelnikom bloga Smaki na talerzu życzyć śnieżnych i wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Niech będzie
Smaki Na Talerzumasy kajmakowej – 60 g posiekanych orzeszków ziemnych – 33 sztuki herbatników maślanych POLEWA: – 70 g czekolady (pomieszałam pół na pół mleczną z gorzką) – 70 ml śmietanki kremówki 30% Mleko wraz z cukrami wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, oczywiście mieszamy, żeby cukier sie rozpuścił. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy, aż będzie puszyste i pozbędziemy się(...)podprażamy (tak jak wspomniałam nie wiem czy to nie wina orzechów, ale moje zrobiły się gorzkie więc na drugi raz pominełabym ten krok). Wysypujemy równomiernie na ostatnią warstwę herbatników. Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż składniki sie połączą, a czekolada rozpuści. Wówczas cienką strużką polewamy równomiernie orzechy, starając się przykryć całą powierzchnię ciasta. I wkładamy foremkę
Relaxtimegotowym nadzieniem cukierniczym o smaku adwoatowym Lauretta Składniki: Na rurki: 2 białka jaj klasy L 1/2 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 70 g masła 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1-2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią mała szczypta soli *jeśli nie masz waflownicy spójrz na uwagi (radę) poniżej Dodatkowo: u mnie dziś gotowe nadzienie cukiernicze o smaku(...)łyżką). Po zwinięciu wszystkie rurki podpiekamy około 4 minuty w 200 stopniach (obserwujemy, aby się nie przypaliły) Przygotowanie: Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy białka z kremówką, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i małą szczyptę soli. Mieszamy. Kolejno dodajemy roztopione masło, a następnie mąkę. Mieszamy do połączenia (nie możemy zostawić grudek). Rozgrzewamy waflownicę, nakładamy 1 łyżkę ciasta
Słodkie okruszkisubtelny smak. Życzę wszystkim pięknych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz cudownego Nowego Roku 2019! Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 30 min Dla 4 osób ● 250 ml mleka ● 150 ml śmietany kremówki ● 3 żółtka jajek ● 2 jajka całe ● 75 g drobnego cukru ● 4 suszone figi ● 120 g musu jabłkowego* Cukier cynamonowy : ● 1 łyżeczka cynamonu ● 2 łyżeczki drobnego cukru Nagrzej piekarnik(...)temperatury 180°C. W misce wymieszaj całe jajka, żółtka i cukier, energicznie ubijając trzepaczką. Dodaj mleko, śmietanę kremówkę i mus jabłkowy, wymieszaj ubijając. Figi pokrój w drobną kostkę i rozprowadź na dnie formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Zalej przygotowaną mieszaniną z jajek, śmietany, mleka i musu jabłkowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160°C przez
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami: 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 70 g cukru pudru 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 1/4 szklanki zimnej wody pół szklanki drobnych rodzynek 100 ml likieru Amaretto około 350 – 400 g moreli(...)podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Uważać, aby nie zagotować żelatyny gdyż straci swoje właściwości żelujące ( żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce ). Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. Jedną łyżkę ubitej śmietany dodać do przestudzonej żelatyny i dobrze rozmieszać, następnie czynność powtórzyć. Tak zahartowaną żelatynę wlać do śmietany cały czas mieszając mikserem
Opowieści z piekarnika