łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Galaretka i pianka truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szklanki gorącej wody kolka świeżych lub mrożonych truskawek (opcjonalnie) 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji *** Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1,5 szklanki) i odkładamy do wystudzenia *** *** Zimną galaretkę przelewamy do wysokich szklanek – do każdej szklanki po kilka(...)wkładamy do foremek ale tym razem o drugi bok. Do szklanek nalewamy połowę masy jogurtowej i wkładamy do lodówki aby stężała *** *** Gdy masa jogurtowa stężeje przygotowujemy mus truskawkowy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 100ml zimnej, rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Szklanki układamy ponownie na przeciwny bok niż poprzednio i zalewamy musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki, aby mus stężał *** *** Kolejno
Blog z Apetytemmąka pszenna (1/2 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem kokosowy: biała czekolada (200 g) mleko kokosowe (50ml.) serek mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g) śmietanka kremówka 30 % schłodzona (500 ml) cukier puder (30 g) wiórki kokosowe (40 g) Dodatkowo: galaretka pastelowa pinacolada (2 op.) + wrząca woda (750 ml) białe rurki waflowe do ozdoby mleko kokosowe (około(...)Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. - Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z mlekiem kokosowym. Mieszamy do połączenia się składników. - Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe. - Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą mascarpone. 4.) Składanie i wykończenie: - W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy
RITA food channeljajek, 8 łyżek cukru pudru do naponczowania 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki ponadto 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając(...)delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz Do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać. tort Każdy blat biszkoptowy mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko likierem z kukułek ,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć
Raj dla Podniebieniasmaczne. Spód ciasta przygotowałam z popularnych u nas w domu sucharków, które lekko nasączyłam i posmarowałam warstwą domowej czekośliwki, ale akurat dżem możecie wybrać dowolny ulubiony. Potem warstwa ubitej kremówki z kawałkami czekolady a la straciatella. Ciasto bez pieczenia zwieńczyłam galaretką w której zatopiłam czereśnie mrożone latem (muszę przyznać, że mrożone czereśnie rewelacyjnie sprawdzają mi się do tego typu ciast(...)PRZEPIS NA CIASTO BEZ PIECZENIA NA SUCHARKACH Składniki na ciasto bez pieczenia na sucharkach: 10 sucharków kilka łyżek mleka 1 słoik (330ml) dżemu – u mnie czekośliwka 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2,5 łyżeczki żelatyny 50g czekolady 1 galaretka wiśniowa 1,5 szkl czereśni świeżych lub mrożonych – można użyć też wiśni
Dorota Smakujedrobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wiórków kokosowych Krem: 250 ml śmietany kremówki 2 banany + kilka plasterków do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny garść płatków migdałowych 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce(...)Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskaną papkę bananową mieszamy z wystudzoną żelatyną. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce
Kuchnia MagdaLenywysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części. Masa malinowa : - 600 ml kremówki, - 250 ml jogurtu naturalnego, - około 500 g malin, - 2 galaretki malinowe. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i dodać mus malinowy. Odstawić(...)lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować z galaretkową masą malinową. Całość odstawić do ponownego lekkiego stężenia. Wmieszać resztę malin i masę wylać na przekrojony biszkopt. Przykryć górą i cisto schłodzić w lodówce
Przepisy Mikołajapieczenia. Piec około 15 minut. Krem budyniowy : - syrop z brzoskwiń w puszce, - budyń waniliowy na 3/4 litra, - 100 g miękkiego masła, - 2-3 łyżki cukru pudru, - 200 g kremówki. Budyń ugotować na syropie brzoskwiniowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z kremem budyniowym. Galaretka : - 2 galaretki brzoskwiniowe, - brzoskwinie z puszki. Galaretkę przygotować zgodnie
Przepisy Mikołajatartego żółtego sera, - łyżeczka masła, - łyżka mąki, - 50 ml kremówki, - bulion ( około szklanki ), - sól, pieprz biały. Wykonanie : Pora pokroić w półplasterki i poddusić na oleju. Zdjąć, a na tym samym tłuszczu podsmażyć rozbite kotlety. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego na przemian z ananasem. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę. Mieszając dolać kremówkę i bulion. Zagotować, dołożyć por i tarty
Przepisy Mikołajaobranych pomidorów lub pomidory w puszce 2-3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka szafranu łyżeczka suszonego estragonu pierz, sól, szczypta brązowego cukru oliwa z oliwek łyżka masła śmietana kremówka (dla tych, którzy mogą) lub śmietanka kokosowa Homara zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W rondelku podsmażamy na oliwie z masłem pokrojone warzywa (ziemniaki, pora, cebulę, pietruszkę marchewkę i selera) z odrobiną cukru(...)rozpuszczonymi w odrobinie wody nitkami szafranu, estragon i posiekane mięso kraba. Wywar przecedzamy (nie wylewamy!) dodajemy do warzyw i miksujemy aż krem osiągnie pożądaną konsystencję. Podajemy ze śmietaną kremówką i grzankami
Cytryna&Co.Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 500g filetów z łososia 3 małe dojrzałe pomidory 2 duże garści świeżego szpinaku 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 200ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku Przygotowujemy składniki – pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę na krzyż, wstawiamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy(...)samą patelnię wrzucamy pokrojone pomidory, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i smażymy przez minutę mieszając. Następnie dodajemy szpinak i smażymy do chwili gdy całkowicie zwiędnie. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 2 minuty. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wkładamy kawałki łososia i dusimy jeszcze przez
Smaczna StronaPiec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 20 – 25 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Krem: Składniki: 100 g czekolady karmelowej Wedel 500 ml śmietany kremówki min. 30% Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na bardzo małym ogniu z 5 łyżkami śmietany. Nie gotować. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Miksując partiami dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Pozostałe składniki(...)waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 40 g wiórków kokosowych Szczypta soli Pozostałe 100 g czekolady karmelowej Wedel 500 ml śmietany kremówki min. 30% g Ok. 30wiórek kokosowych g Ok. 20płatków migdałowych Sposób przygotowania Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać partiami cukier z cukrem
Przepisy Babciwystudzenia. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi. Możemy również upiec jeden duży a następnie przeciąć go na trzy blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1/2 puszki ananasa wykonanie: Krążki ananasa kroimy w kosteczkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Mascarpone miksujemy z cukrem oraz kremówką na puszysty, gęsty krem. Krem dzielimy
Domowy Smak Jedzeniabudyniu śmietankowego ( po 40 g) 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego 1 żółtko 3 łyżki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 2 pełne łyżki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Dodatkowo: 10 dag gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duża(...)masło utrzeć na puch , następnie miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu i nutellę, aż powstanie gęsty krem. KREM ŚMIETANOWY: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec mieszamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Jeden blat biszkopta ponownie umieszczamy w foremce, nasączamy połową
Wanilia i Kardamonjajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pół szklanki oleju pół szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 165 ml śmietanki kremówki 30 % 5 dag białej czekolady 2 łyżki ajerkoniaku Dodatkowo: 2 łyżki ajerkoniaku dowolna cukrowa posypka Wykonanie pysznych muffinek: 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę(...)dokładnie studzimy i wyjmujemy z papilotek. 4. Krem i dekorowanie: Krem: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, mam być płynna i letnia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem
Izabelawkuchnizrobić i teraz żałuję, że tyle z tym zwlekałam. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz ;) Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 500 g twarogu z wiaderka * 2 galaretki cytrynowe * 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek * 4 łyżki łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Posypka kokosowa: * 1 łyżka(...)herbatniki do wyłożenia na spód blachy Wykonanie: 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Na dnie blachy wyłożyć herbatniki. Do miski wlać śmietanę kremówkę, ubić na sztywno. Następnie dodawać do śmietany po łyżce twarogu, mieszać mikserem. Wsypać cukier puder i waniliowy. Na końcu stopniowo wlewać zimną, ale nadal płynną galaretkę, wymieszać. Masę wylać
Zrób to smacznie