Dziś przychodzę do Was z pomysłem na pyszne i proste ciasto mocno jabłkowe z cynamonem i małym dodatkiem śmietany kremówki. Uwielbiam cynamon, więc dla mnie to ciasto jest idealne, nie za słodkie, lekkie, po prostu niebo w gębie. Pozostały jeszcze 2 kawałki, więc chyba naprawdę jest smaczne :) Idealne na każdą okazję lub tak po prostu do kubka kawy lub herbaty(...)nadzienia o smaku jabłkowym z cynamonem Lauretta , biszkopty ułożyć jeden na drugi (zamiast nadzienia można użyć mus jabłkowy wymieszany z rozpuszczoną żelatyną). Ostatnim etapem jest ubicie 300 ml śmietany kremówki 36% na sztywną masę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Na wierzchu posmarować ubitą śmietanę
Zrób to smaczniecytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody krem fiołkowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 150 g czekolady białej 1/2 porcji syropu fiołkowego /200 ml około/ nasączenie: 1 cytryna 125 ml wina 80 ml wody dekoracja: fiołki orzeszki w czekoladzie Puder(...)stężenia do lodówki na noc. Krem fiołkowy: Do drugiej części syropu dodaję namoczoną żelatynę , wlewam do miseczki i odstawiam na noc do lodówki. Do garnka łamię czekoladę białą, wlewam kremówkę i wstawiam na wolny gaz. Cały czas mieszam i podgrzewam aż się czekolada rozpuści, nie wolno zagotować. Jak przestygnie wstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, do śmietany
wesoła kuchniatylko i wyłącznie jej zasługa, no może moje chęci J Rajskie ciasto na herbatnikach bez pieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto. Blaszka 25/30 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych Warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru(...)herbatników, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Półtłusty twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać cukier puder dodać twaróg, chwilę zmiksować na wolnych obrotach na koniec wlać zimną ale płynną galaretkę. Ponownie zmiksować. Masę wyłożyć na herbatniki, przykryć
Wanilia i Kardamontakiego mięsa podać ziemniaki, ryż czy kaszę - wybór należy do Was. Inspiracja: Pinterest Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu 500 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 100 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)smażyć przez kilka minut na dużym ogniu aby pieczarki ładnie się zarumieniły i nie puściły zbyt dużo wody. Całość oprószyć solą. Zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietanę kremówkę oraz dodać słodką paprykę oraz curry. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Gotową masę przelać na schab i równomiernie rozłożyć. Na wierzch zetrzeć na małych oczkach
My simple kitchenmąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 600 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 g czekolady mlecznej dodatkowo: 6 łyżek dżemu malinowego truskawki borówki amerykańskie ananas z puszki słodycze do dekoracji herbata do nasączenia Białka ubić(...)Czekoladę połamać do miski. Wlać kilka łyżek śmietanki. Miskę ustawić nad garnkiem z gotująca się wodą (tak, żeby nie była zamoczona) i mieszając rozpuścić. Zdjąć z nad pary. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i dokładnie zmiksować. Krem podzielić na trzy części. Na paterze położyć dolny biszkopt, zapiąć wokół niego rant. Posmarować dżemem. Położyć trochę owoców, posmarować jedną częścią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię komunie,gdyż świetnie trzyma formę . Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g zmielonego białego sera 500 g kremówki 8 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny puszka brzoskwiń Masa adwokatowa: 500 ml mleka 1 szklanka adwokatu 5 łyżek cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego kostka masła(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki. Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić,pod koniec dodać cukier puder. Krem starannie połączyć z białym serem oraz rozpuszczoną żelatyną. Pod koniec wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Masa adwokatowa: Mleko
Niespełnione zdolności kulinarnestopniach.C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli będzie mokry dopiekamy jeszcze ok 10 minut. Krem: 500 ml mascarpone lub serka naturalnego opakowanie sera feta 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki otarta skórka z cytryny (ok. pół łyżeczki) Kremówkę ubijamy. Mascarpone lub serek naturalny miksujemy na gładko z fetą. Następnie dodajemy połowę ubitej śmietany i mieszamy szpatułką. Jeśli trzeba dodajemy resztę
AZgotuj!pieczenia zielony barwnik mango curd: 500 ml pulpy z mango/ 2 duże mango/ 2 łyżki masła 1 pomarańcza 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki śmietana: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki poncz: 1 cytryna 100 ml wina białego 50 ml wody pozostałe: kulki kokosowe zielony barwnik kawałek mango
wesoła kuchniaMrożone jagody, świeża amerykańska borówka, liście mięty, sok z cytryny…Naprawdę niewiele trzeba aby przyrządzić torcik na zimno czyli torcik bez pieczenia. Zawsze mam jakiś twarożek i śmietanę kremówkę w lodówce. Bardzo często też robię sernik na zimno jak ostatnio sernik matcha . W zależności od proporcji składników może to być śmietankowiec , torcik mus lub sernik na zimno . Przyrządziłam torcik(...)torcika 80 g ciastek digestive 70 g zmielonych migdałów 50 g masła, roztopionego Masa śmietankowa 250 g twarożku 200 g kwaśnej gęstej śmietany lub greckiego jogurtu 400 ml śmietanki kremówki, 36% 300 g mrożonych jagód 4 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 8 listków żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Dodatkowo 200 g amerykańskiej
codojedzeniaSkładniki: na spód: 150 g herbatników (użyłam maślanych i ciemnych) 50 g masła na masę serową: 1 kg sera z wiaderka szklanka jagód 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny na wierzch: szklanka jagód galaretka krystaliczna Masło rozpuścić i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wlać masło i wymieszać. Foremkę wyścielić wysoko dokładnie folią spożywczą(...)wysypać herbatniki z masłem i mocno ubić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy serowej. Zmiksować i wylać do foremki. Kiedy trochę stężeje na wierzch wysypać pozostałe jagody. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić i zalać ciasto. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny szczypta soli Masa truskawkowa: 400 - 450 mrożonych truskawek 250 ml śmietanki kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 5 łyżek cukru (wg własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Żelka z owoców leśnych: 400 - 450 g mrożonych owoców leśnych 3 - 4 łyżki cukru(...)własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Dodatkowo bita śmietana (opcjonalnie): 250 ml śmietany kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 4 łyżki cukru pudru (wg własnych preferencji smakowych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt cytrynowy: Oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt
W kuchni Katiełyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30% Dodatkowo: 2 galaretki bezbarwne 850 ml wrzątku morele w puszce Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo(...)odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do masy serowej i dokładnie ale delikatnie by masa pozostała puszysta wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię ułożyć połówki moreli i włożyć do lodówki by masa
Ala piecze i gotujecukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, lub pół na pół ( może być też czekolada deserowa ) 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kremu czekoladowego, gdyż należy porządnie go schłodzić, najlepiej zatem przygotować go wieczór wcześniej i włożyć na całą noc do lodówki. Czekoladę posiekać(...)garnuszku mocno podgrzać śmietankę kremówkę, prawie do wrzenia, następnie zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę po czym wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania jednolitej czekoladowej masy. Wystudzić, następnie wstawić do lodówki na całą noc. Ciasteczka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką
Opowieści z piekarnikamalinowa : 1 szklanka ulubionego dżemu malinowego 0.5 szklanki dżemu żurawinowego Suszone owoce żurawiny liofilizowane lub świeże owoce maliny i truskawki Polewa z białej czekolady: 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 tabliczka białej opcjonalnie - odrobina czerwonego barwnika Przygotowanie : • tortownicę o średnicy 24 cm. Wykładamy papierem • ze składników na spód zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy(...)około 45-60 minut do lodówki • w międzyczasie kremówkę podgrzewamy, dodając połamaną czekoladę, mieszamy i dodajemy barwnik. Dokładnie mieszamy. • dżemy mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Możemy także dodać owoce do środka. • schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm i wykładamy do formy tak aby powstał ok 1- o centymetrowy brzeg. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut
Luźna Kuchnia