brązowego cukru szczypta soli Nadzienie: 100 g orzechów laskowych 30 g migdałów 30 g cukru pudru brzoskwinie lub morele z puszki 60 g rodzynek Sos: 3/4 szkl. śmietanki kremówki 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie(...)kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z rodzynkami. Na każdy naleśnik wykładamy część moreli z rodzynkami oraz część orzechów z cukrem, zawijamy w roladki. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kremówkę łączymy z cukrem waniliowym oraz żółtkami, mieszamy rózgą kuchenną. Powstałym sosem zalewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy na złoty kolor (ja zapiekałam przez około
Smaki Na TalerzuPrzed podaniem posypujemy pudrem lub jeszcze letnią babkę smarujemy lukrem, u mnie marcepanowy. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego (lub dowolnego innego) i mieszając dolewamy kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowym lukrem smarujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego
Smaczne Zdrowemnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g surowego, wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietanki kremówki 4 duże jajka pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100g startego parmezanu Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę. Na zimną patelnię(...)zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około łyżki. Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Do nich wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową – pamiętajmy że zarówno boczek jak i parmezan są słone, dlatego do zalewy nie dodaje już soli. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników
Smaczna StronaSernik, który upiekłam powstał z dwóch rodzajów sera, jakie miałam w lodówce. Dodałam mleko w proszku, kremówkę i wyszedł pyszny, puszysty sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Żeby to sprawdzić i się przekonać pozostaje Wam tylko upiec go i ... rozkoszować się jego smakiem (tortownica średn. 28 cm) Składniki: 400 g sera „Mój ulubiony” 250 g serka mascarpone(...)śmietany kremówki (30%) 60 g mleka w proszku 80 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru 6 jajek (dużych) 10 dag suszonej Żórawiny ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (brak na zdjęciu) Wykonanie: Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je (żółtka) na puszystą masę. Następnie dodałam oba serki i ponownie zmiksowałam. Kiedy masa była już dobrze utarta, dodałam przesianą
Kuchnia u KrysiSkładniki Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem Toblerone białe 300 g czekolady białej Toblerone 300 śmietany kremówki 250 mascarpone 100 g płatków migdałowych Krem malinowy 200 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 300 g malin * 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny
Wędrówki po kuchnispeculoos: 7 dag herbatników korzennych 4 dag mlecznej białej czekolady 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka prawdziwego miodu 50 ml mleka 2 łyżki oleju kokosowego –płynnego Dodatkowo ½ litra śmietany kremówki Domowe pierniczki do dekoracji Sposób przygotowania: Blaty bezowe: Białka jaj o temperaturze pokojowej ubić na gęstą puszystą masę, miksując wsypywać stopniowo partiami po łyżce cukru(...)białą czekoladę i wymieszać aż czekolada się rozpuści, na sam koniec wlać leciutko podgrzany olej kokosowy i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masę można włożyć do lodówki. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem, dodać schłodzony krem speculoos, delikatnie wymieszać. Tak przygotowanym kremem podzielonym na dwie części przełożyć blaty bezowe udekorować pierniczkami, schłodzić chwilę w lodówce i od razu podawać
Wanilia i Kardamon200g) Poncz : kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) likier amaretto (60 ml.) Krem : mascarpone (500 g) serek waniliowy homogenizowany (600 g) cukier puder (200 g) śmietanka kremówka 30% (600 ml) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Dodatkowo : gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika. kakao do posypania(...)zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę na bok. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy masę serową i całość jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do połączenia się składników. Masę kremową
RITA food channelszklanki pokruszonych ciastek kakaowych 1 łyżka masła pigwa: 50 dkg pigwy 1/2 galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny masa śmietanowa: 1 łyżka galaretki cytrynowej 200 ml śmietany kremówki mus żurawinowy: 1 szklanka żurawiny świeżej 1 pomarańczo 2 łyżki cukru pozostała galaretka cytrynowa dekoracja: starta czekolada gorzka mięta żurawina Spód: Masło rozpuszczam dodaję do masy ciasteczkowej i palcami mieszam(...)wody i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Na końcu dodaję galaretkę i mieszam. Jak przestygnie układam na żurawinwoym musie. Wstawiam do lodówki. Masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w odrobinie wody i dodaję do śmietany,mieszam. Wylewam na pigwę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem wyjmuję z obręczy, dekoruję czekoladą, miętą i żurawiną
wesoła kuchniaBeza (3 blaty): 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Krem czekoladowo-kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 1000 g czekolady deserowej 50 g orzechów laskowych 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Na papierze do pieczenia odrysować 3 koła za pomocą talerzyka (o średnicy(...)gorącej patelni aż zaczną intensywnie pachnieć. Oczyścić orzechy z łupin i drobno posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Zaparzyć kawę w minimalnej ilości wody. Mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką na jednolitą masę. Następnie dodać czekoladę i kawę. Wymieszać wszystko na gładki krem. Na końcu wsypać posiekane orzechy, wymieszać i odstawić krem do lodówki, aby nieco stężał. Na godzinę przed
My simple kitchenjajka (temp. pokojowa) 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę śmietanową: 1000 ml śmietanki kremówki 36% (z lodówki! musi być dobrze schłodzona) 4 łyżeczki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny w proszku lub 6 listków Dodatkowo: kajmak mleczny tradycyjny lub kajmak z solą (ja użyłam dziś tego(...)właściwości. Zdejmujemy z palnika i studzimy, ale na tyle by żelatyna nadal była płynna. Tak przygotowaną żelatynę miksujemy z przygotowaną bitą śmietaną, do połączenia. Najlepiej najlepiej dodać odrobinę ubitej kremówki do żelatyny, wymieszać, a następnie tak przygotowaną żelatynę dodać do reszty do ubitej śmietany i zmiksować. Jeden blat ciasta toffi układamy na spodzie. Nakładamy na niego pół masy śmietanowej. Następnie
Słodkie okruszkiosoby: 1/2 opakowania makaronu fetuccine lub inny 1,5 szklanki pociętych na plasterki świeżych podgrzybków ( mogą być inne dowolne leśne grzyby ) 1 cebula 100 ml śmietany kremówki 30 % ( jeśli użyjecie kremówki nie trzeba dodatkowo zagęszczać sosu , śmietana zrobi to bez mąki ) 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej musztardy miodowej sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyporem – farsz: 125 g łososia Mowi wędzonego na gorąco 2 całe pory 6 dużych pieczarek 2 łyżki posiekanego koperku + odrobina do dekoracji 4 duże jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki masła sól morska świeżo mielony pieprz Ciasto: Do mąki dodajemy posiekane, zimne masło, żółtko i dużą szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie(...)minuty. Dodajemy pokrojone pory. Lekko solimy i podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną (ok. 3-4 minuty, często mieszając). Przekładamy pory z pieczarkami na przestudzony spód tarty i wyrównujemy. Kremówkę roztrzepujemy z jajkami i musztardą dijon (można też krótko zmiksować lub zblendować). Dodajemy posiekany koperek i sól do smaku. Wylewamy masę jajeczno-śmietanową na warzywa. Na wierzchu rozkładamy duże kawałki
Poezja smakuCzas gotowania: 1 godzina Składniki 5 białych/jasnozielonych części pora - około 400 g średnia pietruszka 1/4 małego selera 2 średnie ziemniaki 1,5 l bulionu 150 ml śmietanki kremówki gałka muszkatołowa chili lub papryka słodka, jeżeli nie lubicie ostrego sól i pieprz olej do smażenia grzanki/groszek ptysiowy/chleb/bułka do podania Przepis 1 Pory kroimy w krążki i podsmażamy na patelni(...)doprawiamy sporą ilością soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, aż zupa nabierze smaku. Następnie dodajemy do zupy śmietankę, ponownie blendujemy, po czym doprawiamy odrobiną chili. 4 Podajemy z odrobiną kremówki, podsmażonymi krążkami pora, szczyptą chili oraz grzankami/groszkiem ptysiowym/pieczywem, według uznania. Porady Jeżeli nie lubicie ostrych przypraw, zamiast chili użyjcie papryki słodkiej. Artykuł Zupa krem z pora pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliitutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę urozmaicić ten krem dodajcie do niego serek mascarpone lub białą czekoladę. Ale uwaga roztopiona biała czekolada dodana do zimnej kremówki uwielbia się warzyć. Najprostszym sposobem na takie połączenie jest roztopienie czekolady w śmietance a potem schłodzenie jej przez kilka godzin. Ta metoda gwarantuje, że masa się nie zwarzy. Jeśli chcecie(...)dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec 20g cukru 120g cukru zagotować z 100 ml soku owocowego. Gotujemy do momentu
Słodki Blog