frużeliną malinową i wafelkami Frużelina malinowa 180 g mrożonych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki agar-agar Krem z frużeliną malinową 100 g frużeliny malinowej 200 g śmietanki kremówki 36 % 100 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Krem z wafelkami 2 batony typu lion ((86 g)) 2 duże wafelki toffi typu grześki lub estella ((72 g)) 200 g śmietanki kremówki
Przepisy na widelcuczekoladową i mandarynkami. Życzę Wam również szczęśliwego Nowego Roku 2020 aby był jeszcze lepszy od tego który właśnie mija. Składniki: 1 kg dobrego sera z wiaderka 500 ml śmietany kremówki 30 % 100 g miękkiego masła 1i 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 6 jajek 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka brzoskwiń z syropu pokrojonych(...)ciasta polecam gotową polewę Helio Blaszka o wymiarach 26cm / 30 cm Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i cukrem wanilinowym na gładki krem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kremówkę również ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy ser z wiaderka, dodajemy utarte żółtka z masłem, kaszę, mannę, mleko i budynie ucieramy. Następnie partiami dodajemy ubite białka i śmietanę, delikatnie mieszamy
Sama słodycz i szczypta chilikakaowe) 1 puszka masy krówkowej (użyłam o smaku orzechowym; 400g) Krem: 5 batoników lion każdy po około 40g (użyłam w białej czekoladzie) 500g serka mascarpone 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 100g posiekanych, prażonych, solonych orzeszków ziemnych Wierzch: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki
Mała Cukierenkaziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowo-cytrynowa: galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody (prawie wrzątek) 150 g wiórków kokosowych 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego 100 g śmietanki kremówki 30 % 250 g śmietanki kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych * Proporcje na różne wielkości blaszek: Wykonanie: Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną
Słodki Blogjajka (żółtka i białka osobno) 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: powidła (około 300 g) dekoracyjne ozdoby Przygotowanie: W garnuszku umieścić cukier, masło, mleko, miód, przyprawę do piernika i kakao. Całość wstawić na palnik i podgrzać aż wszystko się rozpuści. Pozostawić(...)suchego patyczka. Upieczony piernik wyciągnąć wraz z formą do ostudzenia, po ostudzeniu wyciągnąć ciasto z formy i przekroić na 3-4 blaty. Przełożyć podgrzanymi powidłami. W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę. Po chwili zamieszać aby uzyskać jednolitą masę. Polewą polać piernik, udekorować wg uznania: gotowymi perełkami, innymi dekoracjami lub bakaliami. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..twarogowej (ja używam z wanilią) 4 jajka 150 g cukru brązowego 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka przyprawy piernikowej 100g pokruszonych pierników w czekoladzie NA WIERZCH 50ml kremówki tabliczka czekolady deserowej 200 g pokruszonych pierniczków z czekoladą ozdobne kuleczki, do wyboru Robimy! Szykujemy tortownicę. Wykładamy spód papierem do pieczenia. Jeśli nie chcecie to podsypcie bułką tartą. Pierniczki kruszymy(...)Masa ma stęzeć i się upiec, a nie spalić. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dopiero po godzinie wyjmujemy. Polewa: w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, wrzucając do gorącej kremówki. Studzimy. Polewamy wystudzone ciacho, aby tez sięgnąć boków i obficie posypujemy pokruszonymi pierniczkami i ozdobami- lekko dociskamy ręką. Share 0 Tweet 0 Pinterest 1 1 Shares
Latosiowydomciasto nie będzie pękać). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Można posypać mielonym pudrem lub ksylitolem lub przygotować lukier marcepanowy. lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli olejku migdałowego - śmietana kremówka dodatkowo: ziarna maku i pokruszone migdały W miseczce mieszamy puder z olejkiem, dolewając stopniowo kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy ciasto i posypujemy kruszonymi migdałami i ziarnami maku. Smacznego
Smaczne Zdroweprzygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt(...)bakalie i wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt. Masa czekoladowa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Masę czekoladową wykładamy na masę makową. Wierzch posypujemy wiórkami
Kuchnia MagdaLenyprzygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt(...)bakalie i wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt. Masa czekoladowa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Masę czekoladową wykładamy na masę makową. Wierzch posypujemy wiórkami
Kuchnia MagdaLenyDodatkowo: - pierniki, do wyłożenia spodu + 4-5 do pokruszenia na wierzch ciasta (u mnie z tego przepisu ) - lukier: * kilka łyżeczek pudru trzcinowego * kilka kropli aromatu migdałowego * kremówka Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy delikatnie masłem. Na spodzie tortownicy wykładamy pierniki. W garnku roztapiamy masło. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem (ksylitolem) na puch. Dodajemy(...)Garnek zdejmujemy z palnika. Masę wylewamy na spód z pierników. Wygładzamy. Na wierzchu rozkruszamy kilka pierników. Następnie delikatnie lukrujemy. Lukier przygotowujemy z pudru z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i kremówki. Mieszając dolewamy stopniowo śmietanę do uzyskania pożądanej konsystencji. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego
Smaczne ZdrowePoncz: 350 ml mocnego lekko osłodzonego naparu z rozpuszczalnej kawy 150 ml amaretto Krem krówkowy: ½ kg serka mascarpone 40 dag masy krówkowej (kajmaku) Krem kawowy: ½ litra śmietany kremówki 3 listki żelatyny 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 35 dag biszkoptowych języczków Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie ciasta(...)skropione ponczem z kawy i amaretto. Krem Kawowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych
Wanilia i KardamonKrem: 4 żółtka 350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 90g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 40g mąki pszennej 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany Masa wiśniowa: 1 słoik wiśni w kompocie (720g) 45g czerwonej galaretki w proszku Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki
Mała Cukierenkamleka 16 g cukru wanilinowego 5 żółtek 125 g cukru 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła 1-2 łyżki alkoholu (można pominąć) Polewa: 100 ml śmietany kremówki około 100 g groszków czekoladowych lub deserowej czekolady (u mnie firmy Helio ) 100 g suszonej aronii (u mnie Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku(...)budyń do utartego masła. Na koniec możemy dodać trochę alkoholu i ucieramy do uzyskanie gładkiego kremu/masy. Później zajmujemy się przygotowaniem polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę/groszki czekoladowe z kremówką. Na koniec dodajemy suszoną aronię. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją bezą, na który nakładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy górą biszkoptu
PatiGotujezaparzonej, mocnej, ostudzonej kawy 60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera około 20-30g gorzkiej czekolady startej na małych(...)razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach na jednolity krem. 7. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać łyżką
Mała CukierenkaSKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (4 łyżki) kakao (3 łyżki) mąka pszenna (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem cytrynowy: czekolada biała (200 g) śmietanka kremówka 30% (200 ml.) mascarpone (150 g) aromat cytrynowy (5 kropel) Obłożenie tortu: krem czekoladowy typu nutella (80 g) mascarpone (80 g) czekolada gorzka (110 g) Dekoracja: białko (1 szt) cukier(...)jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na deseczkę wyłożona ściereczką. Zdejmujemy papier i wzdłuż krótkiego boku zwijamy w roladę (patrz film). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 2.) Krem cytrynowy: Śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy). Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze połączą. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 1 godz. żeby
RITA food channel