Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spody: mąka pszenna (130 g) masło (50 g ) cukier puder (50 g) jajko (1 całe) Polewa czekoladowa: czekolada deserowa (150 g) śmietanka kremówka (200 g) masło (50 g) Dodatkowo: granaty (2 szt. średniej wielkości) Potrzebne gadżety: miarka waga kuchenna 4 foremki o średnicy 10 cm. Uwagi: Jeżeli nie Masz takich foremek do mini(...)minut. Upieczone spody wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia i wykładamy na nich nasiona z jednego granata. 2.) Polewa. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy śmietankę kremówkę (nie gotujemy) i dodajemy do niej posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Polewą czekoladową wypełniamy mini tarty. Po wystudzeniu mini tarty dekorujemy nasionami granata. | TUTAJ
RITA food channelżółtka 4 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 200 g masła 4 łyżki cappuccino w proszku, śmietankowego 1-2 łyżki rumu Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki kremówki Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Nie przerywając miksowania wlewamy olej oraz ocet. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy w kilku(...)masy dodajemy proszek cappuccino oraz rum. Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, wyrównujemy, Dajemy ciasto kokosowe. Wykładamy resztę masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch dekorujemy roztopioną z kremówką w kąpieli wodnej czekoladą. Źródło
Smaki Na Talerzułyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonego chili szczypta cynamonu 1/4 szklanki orzechów nerkowca 400 g pomidorów (świeże/z puszki/passaty pomidorowej) 1/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% procent 40 g masła Do podania: ugotowany ryż (druga porcja zamiast ryżu to ugotowany kalafior) chlebki naan jogurt lub kwaśna śmietana świeża kolendra Przygotowanie: Mięso z kurczaka(...)skręcić moc palnika, nakryć pokrywą i pogotować około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sos zblendować na gładko. Do zblendowanego sosu dołożyć obsmażonego kurczaka, masło oraz śmietanę kremówkę, całość zagotować, zmniejszyć moc palnika i pogotować kilka minut - piersi z kurczaka wystarczy gotować około 3-4 minuty, mięso z ud kurczaka wydłużyć czas do 8-10 minut. W razie
Kocham..lubię..gotuję..likieru Amaretto Masa serowa: 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej 1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1 łyżka likieru Amaretto 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) + 50 ml zimnej wody Dodatkowo: kakao do oprószenia Wykonanie: Zaparzyć kawę i wystudzić; do zimnej kawy dodać likier, wymieszać. Prostokątną(...)masę. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać jedną łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć i tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej cały czas miksując. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać ją do masy serowej w dwóch turach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopty w formie, wyrównać. Wstawić do lodówki
Opowieści z piekarnikafrużeliną malinową i wafelkami Frużelina malinowa 180 g mrożonych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki agar-agar Krem z frużeliną malinową 100 g frużeliny malinowej 200 g śmietanki kremówki 36 % 100 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Krem z wafelkami 2 batony typu lion ((86 g)) 2 duże wafelki toffi typu grześki lub estella ((72 g)) 200 g śmietanki kremówki
Przepisy na widelcuczekoladową i mandarynkami. Życzę Wam również szczęśliwego Nowego Roku 2020 aby był jeszcze lepszy od tego który właśnie mija. Składniki: 1 kg dobrego sera z wiaderka 500 ml śmietany kremówki 30 % 100 g miękkiego masła 1i 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 6 jajek 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka brzoskwiń z syropu pokrojonych(...)ciasta polecam gotową polewę Helio Blaszka o wymiarach 26cm / 30 cm Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i cukrem wanilinowym na gładki krem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kremówkę również ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy ser z wiaderka, dodajemy utarte żółtka z masłem, kaszę, mannę, mleko i budynie ucieramy. Następnie partiami dodajemy ubite białka i śmietanę, delikatnie mieszamy
Sama słodycz i szczypta chilikakaowe) 1 puszka masy krówkowej (użyłam o smaku orzechowym; 400g) Krem: 5 batoników lion każdy po około 40g (użyłam w białej czekoladzie) 500g serka mascarpone 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 100g posiekanych, prażonych, solonych orzeszków ziemnych Wierzch: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki
Mała Cukierenkaziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowo-cytrynowa: galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody (prawie wrzątek) 150 g wiórków kokosowych 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego 100 g śmietanki kremówki 30 % 250 g śmietanki kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych * Proporcje na różne wielkości blaszek: Wykonanie: Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną
Słodki Blogjajka (żółtka i białka osobno) 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: powidła (około 300 g) dekoracyjne ozdoby Przygotowanie: W garnuszku umieścić cukier, masło, mleko, miód, przyprawę do piernika i kakao. Całość wstawić na palnik i podgrzać aż wszystko się rozpuści. Pozostawić(...)suchego patyczka. Upieczony piernik wyciągnąć wraz z formą do ostudzenia, po ostudzeniu wyciągnąć ciasto z formy i przekroić na 3-4 blaty. Przełożyć podgrzanymi powidłami. W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę. Po chwili zamieszać aby uzyskać jednolitą masę. Polewą polać piernik, udekorować wg uznania: gotowymi perełkami, innymi dekoracjami lub bakaliami. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..twarogowej (ja używam z wanilią) 4 jajka 150 g cukru brązowego 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka przyprawy piernikowej 100g pokruszonych pierników w czekoladzie NA WIERZCH 50ml kremówki tabliczka czekolady deserowej 200 g pokruszonych pierniczków z czekoladą ozdobne kuleczki, do wyboru Robimy! Szykujemy tortownicę. Wykładamy spód papierem do pieczenia. Jeśli nie chcecie to podsypcie bułką tartą. Pierniczki kruszymy(...)Masa ma stęzeć i się upiec, a nie spalić. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dopiero po godzinie wyjmujemy. Polewa: w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, wrzucając do gorącej kremówki. Studzimy. Polewamy wystudzone ciacho, aby tez sięgnąć boków i obficie posypujemy pokruszonymi pierniczkami i ozdobami- lekko dociskamy ręką. Share 0 Tweet 0 Pinterest 1 1 Shares
Latosiowydomciasto nie będzie pękać). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Można posypać mielonym pudrem lub ksylitolem lub przygotować lukier marcepanowy. lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli olejku migdałowego - śmietana kremówka dodatkowo: ziarna maku i pokruszone migdały W miseczce mieszamy puder z olejkiem, dolewając stopniowo kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy ciasto i posypujemy kruszonymi migdałami i ziarnami maku. Smacznego
Smaczne Zdroweprzygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt(...)bakalie i wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt. Masa czekoladowa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Masę czekoladową wykładamy na masę makową. Wierzch posypujemy wiórkami
Kuchnia MagdaLenyprzygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt(...)bakalie i wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt. Masa czekoladowa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Masę czekoladową wykładamy na masę makową. Wierzch posypujemy wiórkami
Kuchnia MagdaLenyDodatkowo: - pierniki, do wyłożenia spodu + 4-5 do pokruszenia na wierzch ciasta (u mnie z tego przepisu ) - lukier: * kilka łyżeczek pudru trzcinowego * kilka kropli aromatu migdałowego * kremówka Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy delikatnie masłem. Na spodzie tortownicy wykładamy pierniki. W garnku roztapiamy masło. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem (ksylitolem) na puch. Dodajemy(...)Garnek zdejmujemy z palnika. Masę wylewamy na spód z pierników. Wygładzamy. Na wierzchu rozkruszamy kilka pierników. Następnie delikatnie lukrujemy. Lukier przygotowujemy z pudru z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i kremówki. Mieszając dolewamy stopniowo śmietanę do uzyskania pożądanej konsystencji. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego
Smaczne ZdrowePoncz: 350 ml mocnego lekko osłodzonego naparu z rozpuszczalnej kawy 150 ml amaretto Krem krówkowy: ½ kg serka mascarpone 40 dag masy krówkowej (kajmaku) Krem kawowy: ½ litra śmietany kremówki 3 listki żelatyny 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 35 dag biszkoptowych języczków Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie ciasta(...)skropione ponczem z kawy i amaretto. Krem Kawowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych
Wanilia i Kardamon