ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:163/892)

FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 179

przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt(...)bakalie i wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt. Masa czekoladowa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Masę czekoladową wykładamy na masę makową. Wierzch posypujemy wiórkami

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNY SERNIK GOTOWANY, NA SPODZIE Z PIERNIKÓW 159

Dodatkowo: - pierniki, do wyłożenia spodu + 4-5 do pokruszenia na wierzch ciasta (u mnie z tego przepisu ) - lukier:  * kilka łyżeczek pudru trzcinowego  * kilka kropli aromatu migdałowego  * kremówka Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy delikatnie masłem. Na spodzie tortownicy wykładamy pierniki. W garnku roztapiamy masło. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem (ksylitolem) na puch. Dodajemy(...)Garnek zdejmujemy z palnika. Masę wylewamy na spód z pierników. Wygładzamy. Na wierzchu rozkruszamy kilka pierników. Następnie delikatnie lukrujemy. Lukier przygotowujemy z pudru z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i kremówki. Mieszając dolewamy stopniowo śmietanę do uzyskania pożądanej konsystencji. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto Frappuccino 270

Poncz: 350 ml mocnego lekko osłodzonego   naparu z rozpuszczalnej kawy 150 ml amaretto Krem krówkowy: ½   kg serka mascarpone 40 dag masy krówkowej (kajmaku) Krem kawowy: ½ litra śmietany kremówki 3 listki żelatyny 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 35 dag biszkoptowych języczków Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie ciasta(...)skropione ponczem z kawy i amaretto. Krem Kawowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych

Wanilia i Kardamon
Tort Makowy z Wiśniami 230

Krem: 4 żółtka 350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 90g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 40g mąki pszennej 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany Masa wiśniowa: 1 słoik wiśni w kompocie (720g) 45g czerwonej galaretki w proszku Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Biszkopt z bezą i masą budyniową 126

mleka 16 g cukru wanilinowego 5 żółtek 125 g cukru 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła 1-2 łyżki alkoholu (można pominąć) Polewa: 100 ml śmietany kremówki około 100 g groszków czekoladowych lub deserowej czekolady (u mnie firmy Helio ) 100 g suszonej aronii (u mnie Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku(...)budyń do utartego masła. Na koniec możemy dodać trochę alkoholu i ucieramy do uzyskanie gładkiego kremu/masy. Później zajmujemy się przygotowaniem polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę/groszki czekoladowe z kremówką. Na koniec dodajemy suszoną aronię. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją bezą, na który nakładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy górą biszkoptu

PatiGotuje
Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą 151

zaparzonej, mocnej, ostudzonej kawy 60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera około 20-30g gorzkiej czekolady startej na małych(...)razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach na jednolity krem. 7. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać łyżką

Mała Cukierenka
ŚWIĄTECZNY TORT PIEŃ 197

SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (4 łyżki) kakao (3 łyżki) mąka pszenna (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem cytrynowy: czekolada biała (200 g) śmietanka kremówka 30% (200 ml.) mascarpone (150 g) aromat cytrynowy (5 kropel) Obłożenie tortu: krem czekoladowy typu nutella (80 g) mascarpone (80 g) czekolada gorzka (110 g) Dekoracja: białko (1 szt) cukier(...)jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na deseczkę wyłożona ściereczką. Zdejmujemy papier i wzdłuż krótkiego boku zwijamy w roladę (patrz film). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 2.) Krem cytrynowy: Śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy). Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze połączą. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 1 godz. żeby

RITA food channel
Keto pierniczkowe latte (Paleo, LowCarb) 178

przyprawy piernikowej. Można całość wzbogacić kakao oraz jakimś dozwolonym słodzidłem (np. erytrytol lub stewia ), żeby nadać całości bardziej świątecznego charakteru. Także tutaj zwieńczeniem może być bita śmietanka kokosowa (lub kremówka). Możecie też spróbować z mlekiem kokosowym – tak, jak w przepisie na dyniowe latte . A wierzch można posypać pokruszonymi pierniczkami. Przepis na nie już wkrótce! Keto pierniczkowe latte Pierniczkowe latte(...)składniki kawy. Zalej połową szklanki wrzątku i zblenduj tak, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły i przelej do kubka. Uzupełnij wrzątkiem. Wierzch możesz przyozdobić ubitą śmietanką kokosową lub kremówką i posypać pokruszonymi pierniczkami. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez posypki piernikowej): Wartość energetyczna: 185 kcal Tłuszcz: 12,6 g Węglowodany: 6,4 g Błonnik

Modern Cave Girl
Likier czekoladowo-piernikowy 545

likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromatem korzennym i nutą czekolady. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: (na około 1l) 500ml śmietanki kremówki 2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella 350ml whisky (opcjonalnie koniaku) 100ml wódki 1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika(...)Sposób przygotowania : Kremówkę delikatnie podgrzewamy z cukrem pudrem i nutellą aż się rozpuści. Chłodzimy w lodówce. Whisky i wódkę mieszamy w czystej, wyparzonej butelce. Dolewamy śmietankę z nutellą oraz dodajemy przyprawy. Dokładnie wstrząsamy i odkładamy do przegryzienia na kilka dni. Przechowujemy w lodówce. Wytrzymuje co najmniej pół roku. Czas przygotowania: 15’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 10 Kaloryczność: 180 kcal/porcja

Pyry na Gaz
Sernik z pierniczkami 295

herbatników kakaowych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika   Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 3/4 szklanki cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 2 budynie waniliowe   Dodatkowo: 200 g pierniczków z marmoladą (bez lukru i czekolady)* 70 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Spód: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić(...)stopni przez 10 minut. Wystudzić. Masa serowa: jajka ubić z cukrem na puszystą masę (aż zbieleje i podwoi swoją objętość i cukier się rozpuści). Następnie wlać śmietanę kremówkę oraz wsypać budynie. Na końcu partiami dodawać ser. Całość dokładnie wymieszać. Na gotowy spód wylać kilka łyżek masy serowej a na niej poukładać pierniczki. Następnie wylać pozostałą masę. Sernik piec w temperaturze

My simple kitchen
Babeczki mikołaje 192

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1 pomarańczy 100 g czekolady deserowej Krem: 250 g mascarpone 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo: drażetki czekoladowe wiórki kokosowe czerwony barwnik spożywczy   Muffinki:   Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do miękkości(...)pomarańczy. Gotowym ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietan fixem i kremówką na gładki i gęsty krem. Połowę 1/3 kremu przełożyć do miseczki i dodać troszeczkę czerwonego barwnika - tak, aby powstał bardzo delikatny, różowy kolor. Różowym kremem posmarować środek babeczek tworząc pasek

My simple kitchen
Babeczki z Olafem 190

pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + patyczki do szaszłyków, wydrukowane szablony Olafa (ja drukowałam na papierze fotograficznym), kokos do posypania kremu, czekolada, sok owocowy do nasączenia babeczek (opcjonalnie). Babeczki z Olafem(...)dół, bez termoobiegu przez ok. 25-30 minut. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miksujemy w mikserze serek mascarpone z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy razem z serkiem, aż do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Krem powinien być gładki, nie należy ubijać go zbyt długo, bo zacznie się rozwarstwiać. Ubity krem przekładamy do worka

Ciastkozercy
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 192

wzór szarlotki królewskiej. Gdy nie mamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje

Kuchnia MagdaLeny
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 192

wzór szarlotki królewskiej. Gdy nie mamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje

Kuchnia MagdaLeny
Staropolski piernik dojrzewający 142

ciasta – u mnie dzielę na trzy o wymiarach 13×26 (możemy wyrównać nożem po bokach, aby ciasta były równe). Przygotowujemy polewę rozpuszczając na małej mocy palnika śmietankę kremówkę z połamaną na małe kawałki czekoladą, co jakiś czas mieszając (jeśli polewa jest dla nas za mało słodka, dodajemy 1-2 łyżki miodu; jeśli polewa jest zbyt gęsta, dolewamy kremówki

Poezja smaku