ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:157/892)

Czekoladowo-wiśniowa kostka szwarcwaldzka 806

szklanki cukru 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 1 słoik wydrylowanych wiśni w kompocie – litrowy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) ok 50ml alkoholu(...)nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy *** *** Śmietanę wykładamy na wiśnię. Całość przykrywamy delikatnie drugim nasączonym blatem

Blog z Apetytem
Eton mess z truskawkami 87

deser. Oczywiście lepiej przygotować więcej porcji – nie było u nas osoby, która nie sięgnęłaby po dokładkę. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg truskawek 300 ml śmietany kremówki 3 garści bez (ja sama piekłam bezy z tego przepisu link – bez dodatku mięty) Wykonanie: Truskawki pokroić na kawałki, kremówkę ubić na sztywno – nie dodaje tutaj cukru do bitej

dom-agi.pl
Sernik na zimno z czarną porzeczką 94

porzeczką Czas przygotowania: 60 minut+ czas oczekiwania Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 400 g białego sera z wiaderka 300 g czarnej porzeczki 200 g kremówki 30% 10 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Masa biała: 250 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny  Dodatkowo czarne porzeczki do ozdoby Wykonanie: Sześć łyżeczek(...)cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki sera, żeby ją zahartować. Zblendowane porzeczki miksujemy z serkiem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy masę. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie. Jogurt grecki miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z bitą śmietaną 245

wody 2 - 3 łyżki cukru ( ilość zależy od kwasowości jabłek oraz upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Dodatkowo: kawałek czekolady, startej lub odrobina cynamonu do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki(...)czasie żelatynę rozpuścić na niewielkim ogniu lub w mikrofalówce ( należy uważać, aby nie dopuścić do jej zagotowania, gdyż straci swoje właściwości żelujące ). Odstawić do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz cukrem pudrem i cukrem z wanilią na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodać do przestudzonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do śmietany i krótko zmiksować do połączenia

Opowieści z piekarnika
Sernik Jagodowy Ogród 105

push({}); SERNIK JAGODOWY OGRÓD SKŁADNIKI: Spód: herbatniki lub ciasteczka maślane (200 g) masło roztopione (50 g) krem cxekoladowy typu nutella (4 łyżki) Masa serowa: twaróg trzykrotnie zmielony (700g) śmietanka kremówka 30% (400 ml) cukier puder (5 łyżek) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) wiórki kokosowe (1/2 szklanki) jagody mrożone (pół szklanki) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (pół szklanki) Polewa: różowe łezki(...)średnim ogniu podgrzewamy około 5 minut aż jagody zmiękną. Przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystudzenia. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia.  Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno. Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego cukier puder, ekstrakt waniliowy, ostudzoną żelatynę, a na koniec dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy szpatułką.  Masę dzielimy

Rita creative
Przepis na delikatne domowe lody owocowe 82

domowe lody. W naszym wykonaniu z truskawkami i jagodami, lecz można wykorzystać także jeżyny, maliny i inne owoce. Składniki: 2 średnie jajka 100 g cukru kryształu 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200 g owoców (jagód, truskawek) Sposób przygotowania: Jajka rozbijmy, oddzielmy żółtka od białek. Białka ubijmy na sztywno. Dalej ubijając, dodajmy połowę cukru kryształu(...)drugim naczyniu utrzyjmy do białości żółtka z łyżką przegotowanej wody i pozostałym cukrem. Osobno ubijmy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Następnie białka, ubitą śmietanę oraz masę żółtkową połączmy szpatułką lub drewnianą łyżką (nie miksujmy). Przygotujmy owoce. Truskawki oczyśćmy, opłuczmy, pozbawmy szypułek. Pokrójmy je na nieduże kawałeczki. Jagody przebierzmy, opłuczmy na sicie, dobrze osączmy. Następnie owoce zmiksujmy razem, a potem

ProstePesto.pl
Gofry podwójnie jagodowe 92

szklanka mąki pszennej 100 ml oleju 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jagód nadzienie: 300 ml śmietanki i kremówki 30 %  1 szklanka jagód cukier puder 5 bezów orzechy brazylijskie Gofry: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka(...)wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy to od mocy gofrownicy. Gofry po wyjęciu układam na kratce żeby ostygły i zrobiły się chrupiące. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z łyżką cukru pudru. Gofry podaję ze śmietaną, jagodami, orzechami, pokruszonymi bezami

wesoła kuchnia
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE 121

warto, bez niego ciasto jest takie zbite) - 130g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią - 2 jajka - 130g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Masa: - 200g mascarpone - 100g kremówki 30% - 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie cytrynowa) Dodatkowo: - truskawki (u mnie 700g) - 3 galaretki truskawkowe lub malinowe - 2,5 łyżeczki żelatyny (lub dodatkowa galaretka) 3 galaretki wsypujemy(...)ok.18-20 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu. Odstawiamy do wystudzenia. W 70g (ml) gorącej wody rozpuszczamy 1/2 paczki galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone ubijamy razem z kremówką na gęstą masę, dodajemy wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na wystudzony spód. Rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Na masie układamy pokrojone w plastry truskawki. U mnie ciasno. Blaszkę

Smaczne Zdrowe
Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym 152

soli Mus truskawkowy: 260 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 40 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3 - 4 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku ) mus truskawkowy z powyższego przepisu - około 3 łyżki Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym(...)jest to tylka marki Wilton o numerze 1M. Otworki można także wydrążyć łyżeczką. W każdy z otworków nałożyć po 1 małej łyżeczce truskawkowego musu. Krem truskawkowy: Serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać resztę musu truskawkowego ( powinny być to mniej więcej 3 pełne łyżki ) i delikatnie wymieszać szpatułką

Opowieści z piekarnika
SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI (PRZEPYSZNE MISTRZOWSKIE ŚNIADANIE LUB KOLACJA) 127

zastąpi go pokrojona w drobną kosteczkę cebula. Jeśli Wasz serek będzie bardziej skwaszony i gęsty, tzn. nie będzie "pływał" we własnej śmietance, to dodajcie do niego dodatkowo trochę śmietanki kremówki. To takie moje dwa tipy, które robią robotę. Do serka możecie dodać inne Wasze ulubione warzywa lub zamienić te, których nie lubicie. Ja również osobno podaję do niego słodkie pomidorki(...)wraz z całą śmietanką). Dodaj pokrojone warzywa, posól i popieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Gotowe! Smacznego! *Gdyby serek był gesty i bardziej skwaszony, dodaj do niej trochę słodkiej śmietanki kremówki

Słodko-Słony Świat Ilony
SZYBKI DESER A'LA TIRAMISU Z GROSZKIEM PTYSIOWYM 82

Dziś mam dla Was alternatywę znanego deseru tiramisu. Mój przepis został trochę zmodyfikowany, użyłam do niego śmietany kremówki, serka mascarpone i groszku ptysiowego. Mimo zmian deserek jest bardzo dobry, idealny do zrobienia na szybko. Chwila pracy i gotowe :) Takie małe co nieco do popołudniowej kawki :) Zapraszam Was na mój kanał na  YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie deseru(...)kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na  Instagramie  -->  kliknij tutaj Składniki: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku amaretto (użyłam  Skworcu ) * około 1 szklanki groszku ptysiowego (użyłam Brześć) * 150 ml wrzącej wody * kakao ciemne do posypania na wierzch Wykonanie: Śmietanę

Zrób to smacznie
Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową 105

Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 2 jajka 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Pianka ajerkoniakowa: 500 g śmietany kremówki 30% 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku 3 i 1/2 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: pokruszone ciasteczka kakaowe do dekoracji Przygotowanie: Spód: Ciastka włożyć do woreczka(...)całkowicie ostudzić. Pianka ajerkoniakowa: Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ( nie wolno zagotować!), wlać ajerkoniak i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ajerkoniaku z żelatyną (nie odwrotnie!), wymieszać i całość dodać do pozostałej masy. Przełożyć na ostudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki

Oryginalny smak
Lekki śnieżkowy deser z musem truskawkowym 103

Pyszny i prosty deser w wykonaniu. Idealny po schłodzeniu. Można użyć kremówki, ale nie będzie już tak lekki. Polecam póki jeszcze trwa sezon truskawkowy. Uwielbiamy takie desery, zwłaszcza, że przygotowuje się je dokładnie w 15 minut. A jeszcze jak są domowe truskawki...mniam :) Potrzebujemy: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' zimne mleko potrzebne do ubicia śnieżki (200 ml ) 50 dag świeżych truskawek(...)truskawkowym. 4. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy. 5. Smacznego życzę. Moje rady: Z przepisu wychodzi 4 porcje. Zamiast śnieżki można ubić kremówkę

Izabelawkuchni
Lody truskawkowe 144

bitą śmietaną jak w tym przepisie. Werdykt jednoznaczny ten przepis wysuwa się na prowadzenie... 😁 Link do filmu z przepisem: 052 Lody truskawkowe domowej roboty Składniki: 450g truskawek 400ml śmietany kremówki 36% ewentualnie jakieś "słodzidło", ilość zależy od słodkości truskawek Przygotowanie:       Z truskawek ściągamy szypułki, dokładnie myjemy, osuszamy i blendujemy. Przekładamy do pojemnika i wkładamy(...)zamrażarki (pamiętając co jakiś czas przemieszać, aby równomiernie się zmroziły). Truskawki trzymamy w zamrażarce do momentu, aż zaczną się pojawiać kryształki.      Śmietanę kremówkę przed ubiciem należy dobrze schłodzić (włożyć na 15 minut do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę należy włożyć do lodówki i wyjąć ją dopiero przed samym ubijaniem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Puszyste Ciasto z Truskawkami, Mascarpone i Galaretką 97

truskawkami, mascarpone i galaretką. Składniki na biszkopt: 4 średnie jaja, 120 g mąki, 70 g cukru, 2 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę: 250 ml śmietanki kremówki 30%, 25 dag serka mascarpone, 10 dag cukru pudru, 300 g truskawek. Składniki na galaretkę: 2 galaretki truskawkowe, 800 ml wody, 300 g truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wyciągamy z lodówki(...)Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra dół). Po upieczeniu wyciągamy na tackę i odstawiamy do ostygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka, powinny być schłodzone. Wszystkie składniki miksujemy na sztywną pianę, do uzyskania, gładkiego i puszystego kremu. Galaretka: Galaretkę należy przygotować i odstawić do przestudzenia, zaraz po upieczeniu biszkoptu. Do wrzątku wsypujemy

Przepiski.pl