widok Mojego Mężczyzny. Składniki na Pavlovą z truskawkami 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 szczypta soli 500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej 300 g świeżych truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa(...)jego boki, unosząc je jednocześnie lekko do góry. Bezę wstawić do nagrzanego do 100 o C piekarnika, suszyć 2-3 godziny . Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć tuż przed podaniem na wystudzoną bezę. Pavlovą udekorować świeżymi truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pavlova z truskawkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypustym domu, bo Bartek w tym czasie był u Rodziców. Składniki na truskawkowy sernik na zimno 400 g truskawek 4 schłodzone serki homogenizowane (500 g) 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 / 2 szklanki gorącej wody 150 g podłużnych biszkoptów Dodatkowo: bita śmietana do dekoracji truskawki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)Truskawki opłukać, odszypułkować. 1 / 3 z nich zblendować. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec połączyć z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane oraz zblendowane truskawki, zmiksować. Następnie, miksując na niewielkich obrotach, dolewać powoli przestudzoną żelatynę. Dno okrągłej formy do pieczenia wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć biszkopty, na nich rozłożyć przecięte na pół truskawki
niecodziennikparysosie serowym 20 muszli conchiglioni 150 g sera pleśniowego typu “lazur” 1 brokuł 100 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, zmniejszyć ogień i wrzucić połowę muszelek. Gotować je przez 10 minut na małym ogniu, takim(...)Wyjąć, odsączyć i przestudzić. Boczek przekroić na pół, tak aby powstało 20 kawałków. Owinąć w niego różyczki brokułu i włożyć do każdej muszelki. Do garnka wlać mleko oraz śmietanę kremówkę, dodać kawałki sera pleśniowego. Całość gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć faszerowane muszelki conchiglioni. Zalać sosem z sera pleśniowego, przykryć folią aluminiową. Muszle conchiglioni
niecodziennikparytruskawkami zamienionymi w mus, prezentował się ciekawie i smakował wyśmienicie. Składniki na jogurtowiec z musem trukawkowym 800 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego 20 g żelatyny 250 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek 3 łyżki cukru 100 g okrągłych biszkoptów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W połowie szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, przestudzić(...)galaretki truskawkowe. Odlać ok. 100 ml, do reszty dodać łyżkę rozpuszczonej poprzednio żelatyny, pozostawić do przestygnięcia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć namoczone w odlanej galaretce biszkopty. Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania wsypać cukier puder, zmiksować. Dodać jogurt grecki, miksując na niskich obrotach powoli wlewać chłodną żelatynę. Nie może ona być tężejąca lub ścięta, gdyż w masie jogurtowej
niecodziennikparymiękkiego masła Masa serowa: 600 g waniliowego serka homogenizowanego 70 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 20 g żelatyny 1 / 2 szklanki wody 200 g śmietany kremówki Owoce: 300 g jagód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód z herbatników: Herbatniki zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i wałkiem je rozkruszyć, następnie połączyć je z miękkim masłem(...)wylać na przygotowany spód z herbatników. Żelatynę rozpuścić w 1 / 2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Do serków homogenizowanych wsypać cukier, dodać łyżkę soku z cytryny, krótko zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno, wmieszać łyżką do masy serowej. Na koniec, cały czas miksując, dodawać po łyżce przestudzoną, ale płynną żelatynę. Wykonanie Część masy serowej wylać na spód z herbatników, wysypać
niecodziennikparySkładniki na jabłkowy sernik na zimno Spód: 150 g herbatników 50 g bez 100 g masła w temperaturze pokojowej Masa jabłkowo-serowa: 200 g śmietany kremówki 300 g sera białego (z wiaderka) 800 g masy jabłkowej (jabłek prażonych) 3 łyżki cukru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 2 cytryny (sok i skórka) 20 g żelatyny Jabłkowa galaretka: 500 ml soku jabłkowego(...)szklanki gorącej wody, dokładnie rozpuścić, przestudzić. Ser biały, cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny zmiksować, dodać prażone jabłka i wymieszać. Stopniowo dodawać żelatynę, miksując na niskich obrotach. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać ją do masy serowo-jabłkowej. Wyłożyć na spód z herbatników i bez. Wstawić do lodówki do stężenia. Jabłkowa galaretka: Sok jabłkowy z cukrem podgrzać, dodać
niecodziennikparycytryny 4 jajka 200 g cukru 1 szklanka oleju 2 1 / 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki sody Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru sok z 1 / 2 limonki kilka listków mięty Poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 / 2 limonki(...)całkowitego wystygnięcia. Krem śmietankowy: Krem śmietankowy przygotować dopiero, gdy ciasto będzie wystudzone. Pokrojoną na części połówkę limonki oraz listki mięty pognieść, aby wydobyć z nich sok i aromat. Śmietanę kremówkę ubijać do momentu, aż zacznie robić się gęsta, wsypać cukier i ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo mascarpone oraz sok z limonki, miksując na niewielkich obrotach lub mieszając
niecodziennikparyżółtka 180 g zimnego masła 1 / 2 szklanki cukru Masa serowa: 1 kg sera twarogowego lub 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 5 jajek 1 / 2 szklanki kremówki 3 / 4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka mąki pszennej 1 / 2 laski wanilii 1 łyżka rumu 1 szczypta soli(...)Wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia. Masa serowa: Do rodzynek dodać rum, przemieszać i zostawić do nasiąknięcia. Ser twarogowy trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wlać do niego kremówkę, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać wydrążone nasionka z laski wanilii, zmiksować na puszystą, białą masę. Białka
niecodziennikparyustępuje tradycyjnemu. Składniki na kutię jaglaną 300 g kaszy jaglanej 70 g maku niebieskiego niemielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 8 łyżek miodu 4 łyżki śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odcedzić i dobrze odcisnąć wodę. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Kaszę(...)mieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, odcisnąć. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Do miski wsypać kaszę jaglaną i mak, dodać rodzynki i orzechy włoskie. Wlać kremówkę oraz miód, całość delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce, aby kutia jaglana się przegryzła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kutia jaglana pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparybrązowego cukru 1 pomarańcza (sok i skórka) 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 2 łyżeczki kardamonu 2 goździki (rozgniecione) 2 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione) Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 / 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pavlova: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając. Gdy piana(...)śliwki, trzymać na ogniu przez kilka minut, wyjąć i włożyć gruszki, chwilę je pogotować i przełożyć do śliwek. Owoce i sos odstawić do wystygnięcia. Bita śmietana: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i cynamon. Wykonanie Cynamonową bezę przełożyć na paterę lub płaski talerz, wyłożyć na nią bitą śmietanę, następnie rozłożyć owoce i polać sosem
niecodziennikparypoczekalni”, tylko od razu znalazł się na naszym blogu. Udostępnij Składniki na sernik królewski Masa serowa: 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 1 / 2 szklanki kremówki 30% 5 jajek wielkości M 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 laska wanilii skórka starta z 1 / 2 cytryny 1 szczypta soli Czekoladowe ciasto: 450 g mąki pszennej(...)minut . Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, kremówkę, budyń, skórkę startą ze sparzonej cytryny i ziarenka z wanilii zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Stopniowo dodawać utarte żółtka, w dalszym ciągu powoli miksując. Na koniec delikatnie
niecodziennikparyktórej mięso jest soczyste i miękkie. Składniki na potrawkę z królika 1 królik 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 / 2 szklanki śmietanki kremówki 1 / 2 l wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia mięsa królika olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki(...)przykryciem przez około 50 minut, co jakiś czas lekko przemieszać mięso, aby nie przywarło do dna. Gdy królik będzie miękki, wyjąć go na talerz, a do sosu dodać kremówkę zahartowaną 2-3 łyżkami gorącego sosu, chwilkę pogotować, aby sos nieco zgęstniał i ponownie włożyć kawałki mięsa. Potrawkę z królika podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami z wody lub kaszą
niecodziennikparygoździków 1 / 4 łyżeczki cynamonu 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli Krem z grzańcem: 1 budyń czekoladowy 1 1 / 2 szklanki grzańca 2 blaty żelatyny 400 ml kremówki 1 cukier wanilinowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piernikowe ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawy, zmiksować do połączenia się składników. Wlać wino, przesiać mąkę(...)czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie żelatynę w płatkach przygotować wg instrukcji na opakowaniu i po odciśnięciu wmieszać do lekko ciepłego budyniu. Pozostawić, aby masa zaczęła tężeć. Kremówkę z cukrem wanilinowym ubić na sztywno, partiami dodawać czekoladowy budyń, wmieszać go drewnianą łyżką. Wykonanie Krem z grzańca zacznie szybko tężeć, dlatego należy od razu przekładać nim blaty piernikowego ciasta
niecodziennikparymąki krupczatki 3 ugotowane żółtka 1 jajko 100 g zimnego masła 100 g cukru 3-4 łyżki zimnej wody Czekoladowy mus: 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki kremówki (30%) 100 ml mleka 100 g cukru 3 jajka 2 łyżki morelowego dżemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wysypać mąkę krupczatkę oraz cukier, dodać pokrojone w kawałki masło(...)wraz z jajkiem oraz wodą dodać do poprzednich składników. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladowy mus: Mleko wraz z kremówką wlać do garnka, postawić na średnim ogniu i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić kawałki czekolady, mieszać do rozpuszczenia się jej i połączenia składników. Jajka ubić na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać
niecodziennikparyKubusia: 1 l soku Kubuś lub Pysio (koloru pomarańczowego) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 250 ml gorącej wody Poncz do nasączenia: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki pomarańczówki lub 2 łyżki ciepłej wody Dodatkowo: kilka(...)łyżce wystudzonego budyniu. Krem śmietankowy: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę, pozostawić do lekkiego stężenia. Krem śmietankowy zacząć przygotowywać, gdy na cieście będzie wyłożona masa budyniowa z Kubusia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, po czym wmieszać powoli wlewaną tężejącą galaretkę. Wykonanie Biszkopt nasączyć pomarańczowym ponczem, wyłożyć na niego masę z Kubusia, wstawić do lodówki. Gdy krem śmietankowy będzie gotowy , wyjąć ciasto
niecodziennikpary