Dzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka(...)lodówki. 2. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odkładamy do wystudzenia. 3. Jak galaretki zaczną tężeć to w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i zaczynamy ubijać śmietankę kremówkę. Do ubitej dodajemy przestudzoną, roztopioną czekoladę i tężejące galaretki. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Dorzucamy owoce i mieszamy łyżką. Wkładamy na chwilkę do lodówki, ale patrzymy ciągle żeby za bardzo
kruche babeczkiSernik baskijski: 750 g słonego kanapkowego serka kremowego (np. Almette, Philadelphia, Twój Smak) 250 g serka mascarpone 1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru 6 ekologicznych jajek 400 ml śmietany kremówki 30-36% 1 łyżeczka soli spód: 200 g ciastek np. holenderskich, digestive, herbatników (mogą być w czekoladzie) spód: 3 łyżki masła Tortownicę o średnicy 24-26 cm (u mnie(...)cukrem (i ewentualnie cukrem z wanilią), solą oraz pastą waniliową. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na końcu, do kremowej masy powoli wlewamy śmietankę kremówkę. Masa powinna być płynna. Bardzo wolno wlewamy ją na upieczony spód (żeby nie rozmieszał się z ciasteczkami można lać nie bezpośrednio, a na łyżkę). Piekarnik nastawiamy na 220 lub 230 stopni
Poezja smakususzenia Składniki Bezy: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki otarta skórka z limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie poziomki listki melisy lub mięty Wykonanie: Białka wraz(...)lekko ciągnące w środku. Następnego dnia szykujemy krem. Robimy go i nakładamy tuż przed podaniem bez, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok i skórkę z limonki i miksujemy tylko przez chwilę, aż składniki się połączą. Masę przekładamy
Kulinarne przygody Gatityżółtego, startego sera 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 cebule, posiekane 2 ząbki czosnku, posiekane olej bułka tarta do formy sól, pieprz Sos 250 g kurek 200 g śmietany kremówki 30 % 2-3 ząbki czosnku, obrane, posiekane 1 kostka rosołowa, warzywna 1/2 szklanki wrzątku sól, pieprz 1 łyżka masła Ziemniaki wymieszać z żółtym serem, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami i śmietaną. Doprawić(...)czosnek, chwilę zeszklić. Dodać kurki i dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do kurek. Gotować około 15 minut. Na koniec wlać kremówkę, dodać sól, pieprz do smaku i podgrzewać do momentu, kiedy sos zgęstnieje, od czasu do czasu pomieszać. Gotowy placek wyjąć, pokroić na porcje i polewać sosem z kurkami. Można posypać
gotuj ze mnąszklanki cukru 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 1 słoik wydrylowanych wiśni w kompocie – litrowy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) ok 50ml alkoholu(...)nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy *** *** Śmietanę wykładamy na wiśnię. Całość przykrywamy delikatnie drugim nasączonym blatem
Blog z Apetytemdeser. Oczywiście lepiej przygotować więcej porcji – nie było u nas osoby, która nie sięgnęłaby po dokładkę. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg truskawek 300 ml śmietany kremówki 3 garści bez (ja sama piekłam bezy z tego przepisu link – bez dodatku mięty) Wykonanie: Truskawki pokroić na kawałki, kremówkę ubić na sztywno – nie dodaje tutaj cukru do bitej
dom-agi.plporzeczką Czas przygotowania: 60 minut+ czas oczekiwania Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 400 g białego sera z wiaderka 300 g czarnej porzeczki 200 g kremówki 30% 10 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Masa biała: 250 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo czarne porzeczki do ozdoby Wykonanie: Sześć łyżeczek(...)cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki sera, żeby ją zahartować. Zblendowane porzeczki miksujemy z serkiem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy masę. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie. Jogurt grecki miksujemy
Kulinarne przygody Gatitywody 2 - 3 łyżki cukru ( ilość zależy od kwasowości jabłek oraz upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Dodatkowo: kawałek czekolady, startej lub odrobina cynamonu do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki(...)czasie żelatynę rozpuścić na niewielkim ogniu lub w mikrofalówce ( należy uważać, aby nie dopuścić do jej zagotowania, gdyż straci swoje właściwości żelujące ). Odstawić do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz cukrem pudrem i cukrem z wanilią na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodać do przestudzonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do śmietany i krótko zmiksować do połączenia
Opowieści z piekarnikapush({}); SERNIK JAGODOWY OGRÓD SKŁADNIKI: Spód: herbatniki lub ciasteczka maślane (200 g) masło roztopione (50 g) krem cxekoladowy typu nutella (4 łyżki) Masa serowa: twaróg trzykrotnie zmielony (700g) śmietanka kremówka 30% (400 ml) cukier puder (5 łyżek) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) wiórki kokosowe (1/2 szklanki) jagody mrożone (pół szklanki) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (pół szklanki) Polewa: różowe łezki(...)średnim ogniu podgrzewamy około 5 minut aż jagody zmiękną. Przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystudzenia. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno. Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego cukier puder, ekstrakt waniliowy, ostudzoną żelatynę, a na koniec dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy szpatułką. Masę dzielimy
Rita creativedomowe lody. W naszym wykonaniu z truskawkami i jagodami, lecz można wykorzystać także jeżyny, maliny i inne owoce. Składniki: 2 średnie jajka 100 g cukru kryształu 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200 g owoców (jagód, truskawek) Sposób przygotowania: Jajka rozbijmy, oddzielmy żółtka od białek. Białka ubijmy na sztywno. Dalej ubijając, dodajmy połowę cukru kryształu(...)drugim naczyniu utrzyjmy do białości żółtka z łyżką przegotowanej wody i pozostałym cukrem. Osobno ubijmy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Następnie białka, ubitą śmietanę oraz masę żółtkową połączmy szpatułką lub drewnianą łyżką (nie miksujmy). Przygotujmy owoce. Truskawki oczyśćmy, opłuczmy, pozbawmy szypułek. Pokrójmy je na nieduże kawałeczki. Jagody przebierzmy, opłuczmy na sicie, dobrze osączmy. Następnie owoce zmiksujmy razem, a potem
ProstePesto.plszklanka mąki pszennej 100 ml oleju 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jagód nadzienie: 300 ml śmietanki i kremówki 30 % 1 szklanka jagód cukier puder 5 bezów orzechy brazylijskie Gofry: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka(...)wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy to od mocy gofrownicy. Gofry po wyjęciu układam na kratce żeby ostygły i zrobiły się chrupiące. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z łyżką cukru pudru. Gofry podaję ze śmietaną, jagodami, orzechami, pokruszonymi bezami
wesoła kuchniawarto, bez niego ciasto jest takie zbite) - 130g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią - 2 jajka - 130g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Masa: - 200g mascarpone - 100g kremówki 30% - 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie cytrynowa) Dodatkowo: - truskawki (u mnie 700g) - 3 galaretki truskawkowe lub malinowe - 2,5 łyżeczki żelatyny (lub dodatkowa galaretka) 3 galaretki wsypujemy(...)ok.18-20 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu. Odstawiamy do wystudzenia. W 70g (ml) gorącej wody rozpuszczamy 1/2 paczki galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone ubijamy razem z kremówką na gęstą masę, dodajemy wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na wystudzony spód. Rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Na masie układamy pokrojone w plastry truskawki. U mnie ciasno. Blaszkę
Smaczne Zdrowesoli Mus truskawkowy: 260 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 40 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3 - 4 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku ) mus truskawkowy z powyższego przepisu - około 3 łyżki Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym(...)jest to tylka marki Wilton o numerze 1M. Otworki można także wydrążyć łyżeczką. W każdy z otworków nałożyć po 1 małej łyżeczce truskawkowego musu. Krem truskawkowy: Serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać resztę musu truskawkowego ( powinny być to mniej więcej 3 pełne łyżki ) i delikatnie wymieszać szpatułką
Opowieści z piekarnikazastąpi go pokrojona w drobną kosteczkę cebula. Jeśli Wasz serek będzie bardziej skwaszony i gęsty, tzn. nie będzie "pływał" we własnej śmietance, to dodajcie do niego dodatkowo trochę śmietanki kremówki. To takie moje dwa tipy, które robią robotę. Do serka możecie dodać inne Wasze ulubione warzywa lub zamienić te, których nie lubicie. Ja również osobno podaję do niego słodkie pomidorki(...)wraz z całą śmietanką). Dodaj pokrojone warzywa, posól i popieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Gotowe! Smacznego! *Gdyby serek był gesty i bardziej skwaszony, dodaj do niej trochę słodkiej śmietanki kremówki
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was alternatywę znanego deseru tiramisu. Mój przepis został trochę zmodyfikowany, użyłam do niego śmietany kremówki, serka mascarpone i groszku ptysiowego. Mimo zmian deserek jest bardzo dobry, idealny do zrobienia na szybko. Chwila pracy i gotowe :) Takie małe co nieco do popołudniowej kawki :) Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie deseru(...)kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku amaretto (użyłam Skworcu ) * około 1 szklanki groszku ptysiowego (użyłam Brześć) * 150 ml wrzącej wody * kakao ciemne do posypania na wierzch Wykonanie: Śmietanę
Zrób to smacznie