ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:156/892)

Sałatka Waldorf 111

selerem w miseczce. Składniki na sałatkę Waldorf 300 g selera korzeniowego 300 g jabłek sok z 1 / 2 cytryny 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 4 łyżki kremówki 4 łyżki majonezu 2 szczypty soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie słupki, wymieszać z sokiem z cytryny. Seler obrać, umyć, pokroić w cienkie(...)słupki, przełożyć do jabłek. Do warzyw wsypać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej majonez i sól, wymieszać. Następie połączyć z pozostałymi składnikami. Sałatkę można dodatkowo ozdobić dużymi kawałkami orzechów i rodzynkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka Waldorf pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pączki z kremem waniliowym 100

wanilinowego 800 g smalcu do smażenia mąka do podsypania Krem waniliowy: 1 / 2 l mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 1 / 2 szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pączki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzać, przelać do naczynia, w którym rozczyn będzie wyrastał. Dodać drożdże, 2 łyżki(...)spodu, wtedy można je odwrócić. Drugą stronę smażyć bez przykrywania. Przekładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Krem waniliowy: Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozrobiony w kremówce budyń, ponownie zagotować – cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Odstawić z ognia, dodać rum, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Pączki można nadziewać przy pomocy szprycy cukierniczej lub po rozkrojeniu

niecodziennikpary
Tiramisu o smaku kiwi 107

tego kawowego – orzeźwiające i owocowe. Deser w sam raz dla dzieci, gdyż biszkopty nasączone są w cytrynowym syropie. Składniki 750 g kiwi 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 400 g biszkoptów 1 szklanka cukru 1 szklanka wody sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kiwi obrać, zblendować, przełożyć na gęste sitko(...)godzinę do odkapania soku. Szklankę wody, szklankę cukru i sok z cytryny podgrzewać do rozpuszczania się cukru, odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodawać mascarpone, cały czas miksując. Na koniec stopniowo wmiksować 1 / 3 odsądzonych kiwi. Resztę kiwi dosłodzić wedle uznania. Biszkopty krótko moczyć w syropie z cytryną, ułożyć z nich pierwszą warstwę

niecodziennikpary
Zupa krem z pieczarek 114

ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego 2 szczypty gałki muszkatołowej 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki, razem wrzucić na patelnię z olejem, chwilę podsmażać(...)dodać na patelnię, doprawić tymiankiem i rozmarynem, smażyć 5 minut, często mieszając. Do rosołu dodać zawartość patelni, zagotować i od tego czasu trzymać na ogniu 15-20 minut. Wlać kremówkę, gotować 5 minut, dokładnie zblendować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Walentynkowy sernik na zimno 116

romantyczną kolację. Składniki Spód: 100 g herbatników 50 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 1 / 2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przygotowanie(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w 1 / 2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Ser wraz z kremówką i cukrem pudrem zmiksować na małych obrotach, następnie ciągle miksując stopniowo dodawać letnią żelatynę. Wykonanie W serduszka z galaretki wbić wykałaczki, żeby można było je ustawić w serniku. Na schłodzony spód

niecodziennikpary
Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa 121

Zabawa przeniosła się na talerz, gdzie chcieliśmy uzyskać miłe dla oka wzorki, co widać – udało się. Składniki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 100 ml śmietanki kremówki 60 g wiórek kokosowych 60 g płatków migdałowych 1 litr mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe wsypać oddzielnie do dwóch garnków, do każdego z nich wlać(...)używane. W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuścić osobno obie czekolady. Mleczną wymieszać z mlekiem kokosowym, białą połączyć z mlekiem migdałowym. Przestudzić i wstawić do lodówki, aby czekolady zgęstniały. Śmietankę kremówkę ubić, dodać do białej czekolady. Na talerz naprzemiennie nalewać po kilka łyżek białej i mlecznej czekolady. Przy pomocy wykałaczki można wykonać ozdobne wzorki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kokosowo-migdałowa zupa

niecodziennikpary
Quiche z łososiem i brokułem 132

mąki pszennej 125 g masła prosto z lodówki 1 jajko 2 łyżki wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 brokuł 300 g świeżego łososia 300 ml śmietany kremówki 4 jajka sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, wodę, jajko i sól, wyrobić ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Brokuł umyć, podzielić(...)gotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odkapania. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, lekko posolić. Jajka wymieszać z kremówką, posolić i popieprzyć. Wykonanie Ciasto wyjąć z lodówki i na oprószonej mąką powierzchni cienko rozwałkować. Nawinąć je na wałek, przełożyć do tortownicy – nie musi być natłuszczona. Dno i brzegi

niecodziennikpary
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim 112

który także i Wam polecamy. Składniki na zapiekanego łososia ze szpinakiem w cieście francuskim 300 filetu z łososia 450 g szpinaku mrożonego 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 ml śmietany kremówki białko do posmarowania sól, pieprz Opcjonalnie: mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinak włożyć na suchą patelnię, podsmażać do wyparowania nadmiaru wody. Wlać kremówkę, trzymać na ogniu jeszcze ok. 15 minut

niecodziennikpary
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 104

składniki 1 pierś z kurczaka 2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu 1 / 2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki kremówki 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Do garnka wlać wywar lub rosół, wrzucić pokrojone(...)kawałki piersi, gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Na patelnię wsypać mąkę, chwilę ją podpiec i dodać masło, cały czas mieszając połączyć składniki. Wlać śmietankę kremówkę – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dolać odrobinę rosołu. Zasmażkę z patelni przełożyć do garnka z rosołem i kurczakiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i wrzucić groszek z marchewką oraz wlać sok z cytryny

niecodziennikpary
Sos ziemniaczany 160

wyszedł naprawdę dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. Składniki 1 duży ziemniak 1 mała cebula 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i ziemniak obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, włożyć(...)patelnię z olejem, podsmażać 10 minut. Do garnka wlać rosół lub wywar, dodać zawartość patelni, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wlać kremówkę, dodać majeranek i gałkę muszkatołową, zagotować. Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos ziemniaczany serwować na gorąco. Artykuł Sos ziemniaczany pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Wielkanocna pascha 112

podejście do potrawy, to wszystko wychodzi jak należy. Składniki 1 / 2 kg białego sera 5 żółtek 200 g cukru pudru 150 g masła o temperaturze pokojowej 150 g śmietany kremówki 200 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa) 50 ml rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki zalać rumem, odstawić(...)nasiąknięcia. Następnie przełożyć na sitko. Orzechy posiekać. Migdały sparzyć, obrać, posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać kremówkę, dobrze zmiksować. Do garnka z gotującą się wodą wstawić miskę z masą jajeczną – tak, aby woda podgrzewała jej zawartość. Miksować, aż masa zgęstnieje i stanie się ciepła. Odstawić do wystygnięcia. Do mieszaniny jajecznej dodawać stopniowo

niecodziennikpary
Truskawkowa tarta z karmelem i orzechami 116

drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 6 łyżek cukru 30 g masła 100 ml śmietany kremówki 100 g orzechów włoskich Dodatkowo: mąka do oprószenia margaryna do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane zimne masło, żółtko, wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto(...)żeby były dobrze wyczuwalne w tarcie. Do garnka wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu do uzyskania płynnego, brązowego karmelu. Dodać masło i cały czas mieszać. Gdy powstanie piana, wlać kremówkę, gotować 5 minut. Wsypać orzechy, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia – karmel powinien pozostać lekko ciepły, aby łatwo go było później nakładać. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, odlać

niecodziennikpary
Risotto z cukinią 89

risotto z cukinią 250 g ryżu do risotto 400 g cukinii 1 średnia cebula 1 szklanka białego wina Riesling 1 litr rosołu 1 ząbek czosnku 50 ml śmietany kremówki 100 g parmezanu 50 g masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umyć(...)pokroić na małą kostkę i odłożyć. Pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki, wraz z czosnkiem i kremówką zblendować. Do głębokiej patelni wrzucić cebulę, ryż i wlać wino. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie wlać porcję rosołu i nie przerywając mieszania, zredukować płyn. Te czynności powtarzać do wykorzystania całego

niecodziennikpary
Omlet ze szparagami 108

oraz pietruszkę, które wzbogaciły smak szparagów i całego dania, które zyskało również na apetycznym wyglądzie. Składniki na omlet ze szparagami 100 g zielonych szparagów 5 jajek 50 ml śmietany kremówki 30 g parmezanu 1 / 2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku masło do smażenia Dodatkowo: 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli do gotowania 1 / 2 płaskiej łyżeczki cukru do gotowania(...)cytryny. Włożyć odcięte dolne części szparagów, gotować minutę. Dodać części z główkami, gotować 6-8 minut – w zależności od grubości szparagów. Odcedzić. Jajka wbić do miseczki, wlać kremówkę, dobrze wymieszać. Wsypać umytą i posiekaną natkę pietruszki, posolić i popieprzyć. Na małym ogniu na patelni rozgrzać masło, wlać jajka, rozłożyć szparagi, posypać połową startego parmezanu. Przykryć pokrywką, smażyć w dalszym

niecodziennikpary
Zapiekanka makaronowa ze szparagami 120

przyjemnego i apetycznego aromatu. Składniki na zapiekankę makaronową ze szparagami 350 g makaronu np. rurki, świderki 250 g szparagów zielonych 250 g szparagów białych 3 jajka 350 ml śmietanki kremówki 200 g żółtego sera w kawałku 1 pęczek natki pietruszki 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 / 2 łyżeczki octu do gotowania szparagów 1 / 2 łyżeczki cukru(...)czasie w osobnym garnku ugotować al dente makaron – wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Wymieszać ze szparagami. W miseczce połączyć jajka z kremówką, posolić i popieprzyć, doprawić gałką muszkatołową. Dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki oraz połowę sera startego na tarce. Makaron ze szparagami wymieszać z 3 / 4 mieszanki jajecznej, przełożyć do naczynia

niecodziennikpary