mąki 100 g miękkiego masła 300 g sera białego (z wiaderka) 200 g jogurtu naturalnego 30 g drożdży 3 jajka ½ szklanki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki malin Instrukcje W małej miseczce mieszamy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże(...)sól, cukier i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Serek mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Jeśli się klei możemy podsypać odrobiną mąki. Nożem robimy nacięcia na brzegach. Na środku rozsmarowujemy połowę serka i układamy połowę malin. Paski ciasta zaplatamy
To co lubię - gotuję i polecampush({}); Drukuj Tort z kremem truskawkowym Składniki Składniki na biszkopt rzucany: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Składniki na krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % 100 g gorzkiej czekolady 100 g mascarpone Składniki na krem truskawkowy: 400 g mascarpone 250 g truskawek do zmiksowania 150 g truskawek pokrojonych na małe kawałki 1 łyżeczka żelatyny(...)łyżek cukru pudru 350 ml śmietanki kremówki 36 % Składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 400 ml śmietanki 36 % 350 ml serka mascarpone Składniki na poncz: 0,5 szklanki przegotowanej wody sok z połówki cytryny w wersji dla dorosłych dodatkowo 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego truskawki do dekoracji starta czekolada do posypania boków Instrukcje Biszkopt rzucany: Tortownicę
To co lubię - gotuję i polecammalinami i bitą śmietaną Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki cukru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % lub 36 % opakowanie malin 1 galaretka malinowa 1-2 łyżki cukru pudru Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami, łyżka po łyżce cukier(...)stopni i pieczemy około 30-40 minut do tzw.suchego patyczka. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Biszkopt kroimy na pół, nasączamy odrobiną ponczu (esencja herbaciana). Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru pudru (ilość w zależności jak słodkie ciasto lubimy). Ciasto wkładamy do tortownicy, w której się piekł, na wierzch wykładamy ubitą
To co lubię - gotuję i polecamwymiarach 24×36 cm: 20 herbatników (petitki) 1 kg sera śmietankowego (lub z wiaderka) 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 500 ml gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36% 3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa: 8 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Instrukcje Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do czasu, aż wystygną. Blaszkę(...)wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ciasteczka. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki się połączą wlewamy zimną galaretkę cały czas miksując. Masa zrobi się rzadsza ale taka ma być. Masę delikatnie wylewamy na wcześniej przygotowane herbatniki, wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamszczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Galaretka malinowa: 2 malinowe galaretki 700 ml wrzątku 400 g malin Masa śmietanowa: 400 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki Wykonanie: W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo(...)Chowamy do lodówki, aż stężeje. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na 10 minut, po czym bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę z mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder i cienka strużką chłodną żelatynę. Miksujmy do połączenia składników. Masę przekładamy na galaretkę, wyrównujemy i układamy herbatniki
Kulinarne przygody Gatityinny kolor po dodaniu odpowiedniego barwnika. Uwielbiam torty z dripem, kiedy to czekolada spływa po bokach tortu tworząc efekt sopli. Składniki: * 100 g białej czekolady * 50 g śmietany kremówki najlepiej 36% Wykonanie: W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, nie powinno się doprowadzić do jej zagotowania. Do śmietany dodać połamaną w kostki czekoladę, mieszać, by czekolada się rozpuściła. Na tym etapie
Zrób to smacznieszkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa śmietanowa na gorąco: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 200 g białej czekolady 50 g płatków migdałowych pokruszony biszkopt (górna warstwa upieczonego biszkoptu) Warstwa śmietanowa z borówkami: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka niebieska 1-2 szklanki
Smaki Na Talerzusłonecznikowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Żelka malinowa: 800 g malin 2 galaretki malinowe 4 - 5 łyżek cukru lub więcej/mniej - do smaku Krem cappuccino: 700 ml śmietanki kremówki 30% 10 g żelatyny + 100 ml wody lub mleka 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 2,5 łyżki cappuccino w proszku ( smak(...)podgrzewać mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia ( należy uważać, aby nie zagotować żelatyny, straci ona wówczas swoje właściwości żelujące ). Żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę kremówkę umieścić w naczyniu, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią , przesianą przez sitko kawę rozpuszczalną oraz cappuccino w proszku. Wszystko razem ubić na sztywno. Do przestudzonej żelatyny dodać
Opowieści z piekarnikapotem móc przygotować z niej pudding :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj Składniki: * około 600 g drożdżówki * 300 g śmietany kremówki 36% * 220 ml mleka * 3 jajka * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 1 płaska łyżeczka cynamonu * 2 łyżeczki cukru * masło do posmarowania drożdżówki * powidła śliwkowe do posmarowania drożdżówki (użyłam(...)powidłami wewnątrz. Ostatnia kromka, która będzie ułożona w naczyniu powinna być posmarowana tylko masłem (zapraszam do obejrzenia filmu, tak widać wszystko krok po kroku) Do miski dać śmietanę kremówkę, wlać mleko, wbić całe jajka, wsypać cukier waniliowy i cynamon. Całość dobrze wymieszać mikserem. Tak powstały płyn rozlać na drożdżówkę. Odczekać 5 minut, aby drożdżówka wchłonęła płyn. Następnie wierzch posypać cukrem
Zrób to smacznielodówki na czas przygotowania kremu. Masa serowa: przygotowujemy jedną, a następnie podzielimy ją na pół 250 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone (dwa opakowania) 200 g śmietanki kremówki (1 kubek) 100 g cukru pudru 4 płaskie małe łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek zmiksowanych jagód lub soku z jagód Jagodowa żelka można pominąć ok. 3/4 szklanki jagód (albo(...)zalewy albo lekko podgotowanych, jeśli podgotowujemy to dodajemy trochę cukru) 2 płaskie łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Twaróg mielimy lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy mascarpone, wlewamy kremówkę i dodajemy cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do pierwszej dodajemy zmiksowane jagody. Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy jedną łyżką zimnej wody, zostawiamy
bistro mamapszennej 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g białego serka wiejskiego 1 banan sok z 1/2 cytryny olej do smażenia Dodatkowo konfitura, ulubiona świeże owoce śmietana kremówka, opcjonalnie cukier puder do posypania Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodać cukier nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać po 1 łyżce, delikatnie mieszając. Banana(...)ciasta, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy od razu, posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub śmietaną kremówką i świeżymi owocami. Smacznego:) Artykuł Placuszki serowo-bananowe pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąDzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka(...)lodówki. 2. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odkładamy do wystudzenia. 3. Jak galaretki zaczną tężeć to w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i zaczynamy ubijać śmietankę kremówkę. Do ubitej dodajemy przestudzoną, roztopioną czekoladę i tężejące galaretki. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Dorzucamy owoce i mieszamy łyżką. Wkładamy na chwilkę do lodówki, ale patrzymy ciągle żeby za bardzo
kruche babeczkiSernik baskijski: 750 g słonego kanapkowego serka kremowego (np. Almette, Philadelphia, Twój Smak) 250 g serka mascarpone 1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru 6 ekologicznych jajek 400 ml śmietany kremówki 30-36% 1 łyżeczka soli spód: 200 g ciastek np. holenderskich, digestive, herbatników (mogą być w czekoladzie) spód: 3 łyżki masła Tortownicę o średnicy 24-26 cm (u mnie(...)cukrem (i ewentualnie cukrem z wanilią), solą oraz pastą waniliową. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na końcu, do kremowej masy powoli wlewamy śmietankę kremówkę. Masa powinna być płynna. Bardzo wolno wlewamy ją na upieczony spód (żeby nie rozmieszał się z ciasteczkami można lać nie bezpośrednio, a na łyżkę). Piekarnik nastawiamy na 220 lub 230 stopni
Poezja smakususzenia Składniki Bezy: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki otarta skórka z limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie poziomki listki melisy lub mięty Wykonanie: Białka wraz(...)lekko ciągnące w środku. Następnego dnia szykujemy krem. Robimy go i nakładamy tuż przed podaniem bez, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok i skórkę z limonki i miksujemy tylko przez chwilę, aż składniki się połączą. Masę przekładamy
Kulinarne przygody Gatityżółtego, startego sera 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 cebule, posiekane 2 ząbki czosnku, posiekane olej bułka tarta do formy sól, pieprz Sos 250 g kurek 200 g śmietany kremówki 30 % 2-3 ząbki czosnku, obrane, posiekane 1 kostka rosołowa, warzywna 1/2 szklanki wrzątku sól, pieprz 1 łyżka masła Ziemniaki wymieszać z żółtym serem, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami i śmietaną. Doprawić(...)czosnek, chwilę zeszklić. Dodać kurki i dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do kurek. Gotować około 15 minut. Na koniec wlać kremówkę, dodać sól, pieprz do smaku i podgrzewać do momentu, kiedy sos zgęstnieje, od czasu do czasu pomieszać. Gotowy placek wyjąć, pokroić na porcje i polewać sosem z kurkami. Można posypać
gotuj ze mną