Składniki na ciasto: 200g mąki 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 100g zimnego masła 2 zółtka Masa: 300 ml kremówki żelatyna 250g mascarpone 3 łyzki cukru pudru oraz dowolne owoce wykonanie Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki(...)Formę na tarte smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy w formie i wkładamy do lodówki. W tym czasie wykonujemy masę: ubijamy kremówkę z żelatyną, dodajemy mascarpone i cukier puder. Wyjmujemy tartę z lodówki, nakuwamy widelcem i dajemy do piekarnika, pieczemy ok 30 minut. Masę wykładamy na upieczony spód, dekorujemy owocami ( u mnie owoce to winogrona i żurawina
Moje WyrobySkładniki na tortownicę o średnicy 24 cm Spód: 200 g ciastek kruchych 100 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 3/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 8 cukierków Michałki klasyczne 1 budyń czekoladowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy(...)kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Wszystkie składniki masy
Kocham Czekoladęprzez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo : świeże truskawki Składniki do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody sok z połówki cytryny 6 łyżek rumu WYKONANIE KOŃCOWE Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną(...)kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek. KREM Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników
Kocham CzekoladęSKŁADNIKI: Spód: herbatniki (250 g) masło (120 g) Masa serowa chia: mleczko kokosowe (1 puszka = 400 ml) nasiona chia (50 g) cukier puder (5 łyżek) śmietanka kremówka 30% ( 200 ml) mascarpone (500 g) ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki) żelatyna sypka (4 łyżeczki płaskie) + woda gorąca (100 ml.) Dodatkowo: truskawki (350 g) galaretka cytrynowa ( 100 g) woda gorąca(...)chia , mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. Żelatynę dobrze rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące) i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, schłodzony puddnig chia, ekstrakt waniliowy i wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko na najwyższych obrotach miksera. Masę przekładamy na spód herbatnikowy
RITA food channelmarakui 3 owoce marakui 1 jajko 1 żółtko 100 g cukru 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej sok z jednej limonki 30 g masła Nadzienie śmietankowe 350 ml śmietanki kremówki, 36% 250 g malin 80 cukru cukier puder do posypania garść malin, u mnie również borówki kwiaty do dekoracji, opcjonalnie Przygotowanie tortu zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC(...)zamrożone maliny. Można użyć świeżych ale gotować krócej. Wsyp cukier i gotuj dżem przez 5 minut. Dżem nie jest zbytnio gęsty ale taki ma być. Na koniec ubij śmietankę kremówkę.Najlepiej użyj śmietankę o 36% zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że śmietanką przed ubiciem musi być dobrze schłodzona. Montowanie tortu Umieść pierwszy placek na paterze, na której będzie stał tort. Posmaruj kremem
codojedzeniahours Total Time 2 hours 20 minutes Servings 600 ml Calories 123 kcal Equipment mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący 2 miski szpatułka silikonowa szklanka Ingredients 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej 380 g jagód świeżych lub mrożonych 1 łyżka soku z cytryny 70 g cukru pudru 1 op galaretki jagodowej Opcjonalnie zamiast żelatyny 14 g żelatyny w proszku(...)razie potrzeby kolejne 5. Żelatyny nie można zagotować! (straci wtedy swoje żelujące właściwości) Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jagodowej mieszanki i wymieszaj dokładnie. W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Dodaj puree z jagód, powoli, po jednej łyżce. Całość wymieszaj delikatne lecz dokładnie. Nutrition Kalorie: 123 kcal Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się
SmartBake.plpowstałą frużelinę chłodzimy w lodówce przez minimum 2h. Frużelina żelatynowa z mojego przepisu nie jest bardzo słodka. Przyjemny słodko-kwaśny smak to idealny akcent smakowy tego deseru. Śmietana kremówka ubijana z serkiem mascarpone i cukrem pudrem nadaje ciastu lekkości i przyjemnego mleczno-słodkiego smaku. Śmietana nie jest przesłodzona dzięki czemu możemy delektować się jej prawdziwym smakiem. Ubijana śmietana musi być(...)żółtek 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina żurawinowa 500 g żurawiny ja użyłam mrożonej 4 łyżki miodu 2 łyżeczki żelatyny 50 ml letniej wody Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 1 łyżeczka cukru ½ szt cytryny na sok 250 ml ciepłej wody Polewa 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej
SmartBake.plłyżeczka proszku do pieczenia na warstwę serową: 650-700 g sera z mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka), duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder (do smaku), 250 ml śmietanki kremówki 36%, 4 łyżeczki żelatyny ok. 300 g herbatników 350-400 g masy kajmakowej z puszki lub: 100 g cukru, 150 g kremówki 30 lub 36%, łyżka masła 100 g białej
Lekcje w kuchnijest słodki), na krem czekoladowy: 400 g mascarpone, 100 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 350 g Nutelli, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych na polewę: 100 g śmietanki kremówki, 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo orzechy laskowe do posypania ciasta Przygotować biszkopt: Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą(...)wystudzić ciasto jak zwykle. Drugiego dnia biszkopt przekroić na dwa blaty (jeśli chcemy pokruszyć drugi, może być cieńszy niż spód). Pierwszy nasączyć mocną herbatą. Przygotować krem śmietankowy: zmiksować kremówkę na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Krótko wymieszać. Przygotować krem czekoladowy: krótki zmiksować mascarpone. Dodać Nutellę, zmiksować. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę, mieszać łyżką lub szpatułką. Dodać orzechy. Na spód biszkoptu
Lekcje w kuchniPyszny deser inspirowany słynnym batonikiem Kinder Country. Klika składników, prosty przepis i błyskawiczne wykonanie Składniki na 2 desery: 200 ml śmietana kremówka 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 3 szt. wafli ryżowych 3 łyżki kremu orzechowego typu Nutella 1 pałeczka pszenna - preparowana 1 baton Kinder Country Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier
Alutka-Gotujepośpiechu. Jeśli spełnimy te dwa kryteria, zapewniam Was, że wyjdzie Wam beza jak malowana! Także dziś przed Wami piękna pavlova, beza z owocami i kremem na bazie mascarpone i kremówki. Ja ozdobiłam ją mango i porzeczkami, które miałam jeszcze zamrożone z poprzedniego sezonu. Użyjcie swoich ulubionych owoców, ale pamiętajcie, aby one były raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie jest(...)rozmrożoną porzeczkę miksujemy i przecieramy przez sito. Krem robimy i nakładamy tuż przed podaniem bezy, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy. Na bezę wykładamy krem, układamy owoce. Mus z porzeczki możemy wylać bezpośrednio na całą bezę
Kulinarne przygody Gatity500g kawałek polędwicy wieprzowej 250g pieczarek 50g mrożonych grzybów 1 mała cebula opakowanie szynki dojrzewającej, w plastrach sól i pieprz do smaku łyżka masła łyżka oleju około 150ml śmietanki kremówki – opcjonalnie Zaczynamy od przygotowania farszu grzybowego – pieczarki oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na patelnie rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i szklimy(...)przekładamy ostrożnie do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, na 20 minut. W międzyczasie robimy sos z reszty grzybów – pastę z grzybów przekładamy na patelnię, dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy. Stawiamy na ogień, podgrzewamy, aż zacznie bulgotać. Ściągamy z ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku. Po 20 minutach pieczenia, polędwica jest gotowa. Po wyciągnięciu z piekarnika, przykrywamy
Smaczna Stronajajka :-) biszkopt: 6 jaj wielkość M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru krem: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny płaskie 1 łyżka cukru pudru przełożenie: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa(...)czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam
wesoła kuchniajest smaczny, troszkę cytrusowy. Idealny na ciepłe dni! Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau Składniki: Spód: 220g herbatników 100g masła – roztopionego, ostygniętego Masa serowa: 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 45g mąki ziemniaczanej starta skórka z 1 niedużej pomarańczy 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 200g cukru 3 duże jajka(...)łyżek likieru Cointreau Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Cointreau 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: cienko pokrojona skórka pomarańczowa Spód: 1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm, wyrównać i docisnąć
Mała Cukierenka