łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru Krem oreo: 1 biała czekolada, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Masa maślana: 1 kostka masła, 3/4 szkl
słodki bratekłyżka wody Masa truskawkowa: 1/2 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone herbatniki – około 20 sztuk Polewa: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)masa zgęstnieje. Jeżeli truskawki są duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków *** *** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła). Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na masie śmietankowej układamy
Blog z Apetytemprzygotowaniem, żeby podczas miksowania były w temperaturze pokojowej. Jedno opakowanie ciastek odłóż do dekoracji. Ciasteczka z drugiego opakowania połam na kawałki – na połówki lub ćwiartki. Włóż twaróg, śmietanę kremówkę, nadzienie z ciastek, cukier, jajka, żółtka,wanilię, po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia na gładką masę. Przelej(...)wierzchu połówki ciastek. Potem wstaw sernik do lodówki na około 12 godzin. Składniki MASA SEROWA 800 g zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego (ewentualnie serka typu philadelphia) 250 ml śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków nadzienie z ciasteczek 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ziarenka wanilii z połowy laski z wanilii (ewentualnie
Eat me! Fit me!duże porcje): 200g makaronu spaghetti 200g wędzonego kurczaka – użyłam wędzonego fileta 100g wędzonego boczku 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku skórka otarta z cytryny 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki startego parmezanu i odrobinę do podania łyżeczka siekanego świeżego oregano łyżka drobno siekanej natki pietruszki Zagotowujemy wodę na makaron, dobrze solimy. Gotujemy makaron al dente, zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, aby został ciepły. W międzyczasie, wybijamy do miski jajka, dodajemy do nich kremówkę, skórkę otartą z cytryny, 4 łyżki parmezanu, pieprz oraz zioła – oregano i pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia i odstawiamy. Boczek kroimy na małe kawałki. Kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa. Cebulę i czosnek
Smaczna Stronakanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. DESER BANOFFEE SKŁADNIKI: herbatniki (100 g) masa krówkowa (300 g) sok z cytryny (2 łyżki) banany (3 szt.) śmietanka kremówka 30% (400 ml.) cukier puder (1 łyżka) posypka czekoladowa lub kakao (wg. uznania) Dodatkowe gadżety: 4 szklanki wysokie ( 350 ml. każda) mikser miarka waga WYKONANIE: 1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek(...)plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Masę krówkową lekko podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, żeby miała luźniejszą konsystencję i mieszamy ją aby nie miała grudek. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 2) Do wysokich szklanek lub pucharków wsypujemy 1- 2 łyżki rozdrobnionych herbatników. Na to 1 łyżkę masy krówkowej i układamy warstwę bananów
RITA food channelszklanki mąki 3 żółtka 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Ganache: 175 g czekolady mlecznej 175 g czekolady gorzkiej 200 g śmietany kremówki 30 % 5 łyżek pasty z orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, cukier puder i żółtka(...)obciążą ciasto. Podpiekamy przez 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez około 15 minut. Studzimy. Ganache: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady, pastę z orzechów włoskich i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie przekładamy na kruchy spód i wstawiamy
Oryginalny smakschłodzony w lodówce. Zapraszam na wpis z trzema przepisami na kremy: kawowy, kakaowy i cytrynowy. Są pyszne i uniwersalne. KREM KAWOWY SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 lekko czubata łyżka kawy rozpuszczalnej lub inki (wersja dla dzieci) 2,5 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Serek mascarpone i śmietankę wlewam do miski, ubijam mikserem(...)dekoruję tort. Dodatkowo można przygotować poncz z wrzącej wody i kawy rozpuszczalnej i (po wystudzeniu) nasączyć nim blaty tortu. Tort będzie dodatkowo kawowy. KREM KAKAOWY SKŁADNIKI: 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 500 g serka mascarpone 2 łyżki kakao (dobrego jakościowo, nie słodzonego) 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Serek mascarpone i śmietankę wlewam do miski, ubijam mikserem na puszysty
Zasmakuj Kuchniszybki deser z ciasteczkami maszynkowymi Brześć Jak zwykle prosty i szybki w przygotowaniu:) Składniki: kilka kruchych ciastek maszynkowych Brześć 1 puszka mleczka kokosowego + łyżka nutelli 250 ml śmietany kremówki + łyżka cukru wanilinowego dowolne owoce u mnie truskawki posypka Wykonanie: Stałą część mleczka kokosowego ubijamy z nutellą. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Na dno szklanki kruszymy 2 ciastka, następnie
Sama słodycz i szczypta chiliwszystko wymieszać, przełożyć do blachy i gotowe :) Takie rozwiązania to ja lubię najbardziej ;) Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: * 1 kg twarogu z wiaderka * 200 ml śmietany kremówki 36% * 4 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny (użyłam Skworcu ) * pół szklanki wody * pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam Skworcu ) * 250 g kremowego nadzienia cukierniczego smaku kokosowym (użyłam(...)wsypać żelatynę, wlać wodę, wymieszać i odstawić na minutkę, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzać ją w mikrofalówce, wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła, odstawić do wystudzenia. W misce ubić śmietanę kremówkę. W drugiej misce wymieszać mikserem twaróg z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. Na końcu dodać schłodzoną żelatynę, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na masę z ciastek, wyrównać
Zrób to smaczniekrem po bokach. Ciasto wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodziło. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na napoleonki i kremówki, np.: napoleonka królewska (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/napoleonka-krolewska.html), napoleonka na krakersach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/napoleonka-na-krakersach.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link
Waniliowe Improwizacjewystarczy, ale wróciłam do domu i zobaczyłam zdjęcie musu czekoladowego. Odnalazłam jakiś przepis, który wydał mi się najprzyjemniejszy... Cztery minuty później biegłam już ze sklepu z kartonikiem kremówki. Mus (zbyt) czekoladowy Składniki: 300ml kremówki 2 żółtka 5 łyżek cukru 200 czekolady (powyżej 70% kakao) Mus czekoladowy - sposób przygotowania: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw. Żółtka ubij z cukrem
Gary Bez dnaSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spody: mąka pszenna (130 g) masło (50 g ) cukier puder (50 g) jajko (1 całe) Polewa czekoladowa: czekolada deserowa (150 g) śmietanka kremówka (200 g) masło (50 g) Dodatkowo: granaty (2 szt. średniej wielkości) Potrzebne gadżety: miarka waga kuchenna 4 foremki o średnicy 10 cm. Uwagi: Jeżeli nie Masz takich foremek do mini(...)minut. Upieczone spody wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia i wykładamy na nich nasiona z jednego granata. 2.) Polewa. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy śmietankę kremówkę (nie gotujemy) i dodajemy do niej posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Polewą czekoladową wypełniamy mini tarty. Po wystudzeniu mini tarty dekorujemy nasionami granata. | TUTAJ
RITA food channelżółtka 4 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 200 g masła 4 łyżki cappuccino w proszku, śmietankowego 1-2 łyżki rumu Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki kremówki Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Nie przerywając miksowania wlewamy olej oraz ocet. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy w kilku(...)masy dodajemy proszek cappuccino oraz rum. Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, wyrównujemy, Dajemy ciasto kokosowe. Wykładamy resztę masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch dekorujemy roztopioną z kremówką w kąpieli wodnej czekoladą. Źródło
Smaki Na Talerzułyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonego chili szczypta cynamonu 1/4 szklanki orzechów nerkowca 400 g pomidorów (świeże/z puszki/passaty pomidorowej) 1/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% procent 40 g masła Do podania: ugotowany ryż (druga porcja zamiast ryżu to ugotowany kalafior) chlebki naan jogurt lub kwaśna śmietana świeża kolendra Przygotowanie: Mięso z kurczaka(...)skręcić moc palnika, nakryć pokrywą i pogotować około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sos zblendować na gładko. Do zblendowanego sosu dołożyć obsmażonego kurczaka, masło oraz śmietanę kremówkę, całość zagotować, zmniejszyć moc palnika i pogotować kilka minut - piersi z kurczaka wystarczy gotować około 3-4 minuty, mięso z ud kurczaka wydłużyć czas do 8-10 minut. W razie
Kocham..lubię..gotuję..likieru Amaretto Masa serowa: 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej 1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1 łyżka likieru Amaretto 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) + 50 ml zimnej wody Dodatkowo: kakao do oprószenia Wykonanie: Zaparzyć kawę i wystudzić; do zimnej kawy dodać likier, wymieszać. Prostokątną(...)masę. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać jedną łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć i tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej cały czas miksując. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać ją do masy serowej w dwóch turach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopty w formie, wyrównać. Wstawić do lodówki
Opowieści z piekarnika