jednej pomarańczy 5 jajek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 150 g czekolady mleczna lub gorzka wedle smaku 50 ml śmietanki kremówki 30 % Polewa: 100 ml śmietanki kremówki 30 % 75 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE Do miski wrzucamy miękkie masło,wsypujemy cukier,oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy
Mała w garnku mieszamąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem : 500 ml śmietany kremówki 36%j 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałów WYKONANIE Ciasto: Z podanych(...)minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone. Wykładamy na galaretkę, która stężała. Beza : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy
słodki bratekpołączenie. Bardzo polecam :) Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na piankę: 1 galaretka o smaku owców leśnych 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 250 ml gorącej wody Na śmietankę: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Dodatkowo: dowolna cukrowa posypka Wykonanie pysznego deseru: 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę miksujemy z jogurtem greckim(...)cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na stężonej jogurtowej piance. 3. Dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi 4 porcje. Można użyć dowolnej galaretki. Zamiast kremówki można użyć śmietanki typu ,, Śnieżka'' ubitej w 175 ml zimnego mleka
Izabelawkuchnipiecz przez 30- 35 minut w temp. 170 -180 stopni C. Na jasnozłoty kolor. Całość wystudź. Dulce leche - 100 g masła - 200 g cukru - 100 g śmietany kremówki Na suchą patelnię wysyp cukier- musi być równo wysypany, więc możesz potrząsnąć patelnią aby się ładnie rozsypał. Włącz gaz/ prąd i czekaj aż cukier się skarmelizuje do koloru miodu. Cukru, który(...)ognia. Odstaw aby masa przestygła. Przestudzoną masę wylewamy na wystudzony całkowicie upieczony spód batonów. Całość wstaw na godzinę do lodówki. Czekolada: - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g śmietany kremówki Czekoladę rozpuść albo w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej. Ja zawsze robię to w mikrofali, do filiżanki wrzucam połamaną w kostkę czekoladę, ustawiam max power i 45 sekund czas. Wyjmuje
SMYKWKUCHNIłyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru Krem oreo: 1 biała czekolada, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Masa maślana: 1 kostka masła, 3/4 szkl
słodki bratekłyżka wody Masa truskawkowa: 1/2 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone herbatniki – około 20 sztuk Polewa: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)masa zgęstnieje. Jeżeli truskawki są duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków *** *** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła). Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na masie śmietankowej układamy
Blog z Apetytemprzygotowaniem, żeby podczas miksowania były w temperaturze pokojowej. Jedno opakowanie ciastek odłóż do dekoracji. Ciasteczka z drugiego opakowania połam na kawałki – na połówki lub ćwiartki. Włóż twaróg, śmietanę kremówkę, nadzienie z ciastek, cukier, jajka, żółtka,wanilię, po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia na gładką masę. Przelej(...)wierzchu połówki ciastek. Potem wstaw sernik do lodówki na około 12 godzin. Składniki MASA SEROWA 800 g zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego (ewentualnie serka typu philadelphia) 250 ml śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków nadzienie z ciasteczek 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ziarenka wanilii z połowy laski z wanilii (ewentualnie
Eat me! Fit me!duże porcje): 200g makaronu spaghetti 200g wędzonego kurczaka – użyłam wędzonego fileta 100g wędzonego boczku 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku skórka otarta z cytryny 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki startego parmezanu i odrobinę do podania łyżeczka siekanego świeżego oregano łyżka drobno siekanej natki pietruszki Zagotowujemy wodę na makaron, dobrze solimy. Gotujemy makaron al dente, zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, aby został ciepły. W międzyczasie, wybijamy do miski jajka, dodajemy do nich kremówkę, skórkę otartą z cytryny, 4 łyżki parmezanu, pieprz oraz zioła – oregano i pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia i odstawiamy. Boczek kroimy na małe kawałki. Kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa. Cebulę i czosnek
Smaczna Stronakanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. DESER BANOFFEE SKŁADNIKI: herbatniki (100 g) masa krówkowa (300 g) sok z cytryny (2 łyżki) banany (3 szt.) śmietanka kremówka 30% (400 ml.) cukier puder (1 łyżka) posypka czekoladowa lub kakao (wg. uznania) Dodatkowe gadżety: 4 szklanki wysokie ( 350 ml. każda) mikser miarka waga WYKONANIE: 1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek(...)plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Masę krówkową lekko podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, żeby miała luźniejszą konsystencję i mieszamy ją aby nie miała grudek. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 2) Do wysokich szklanek lub pucharków wsypujemy 1- 2 łyżki rozdrobnionych herbatników. Na to 1 łyżkę masy krówkowej i układamy warstwę bananów
RITA food channelszklanki mąki 3 żółtka 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Ganache: 175 g czekolady mlecznej 175 g czekolady gorzkiej 200 g śmietany kremówki 30 % 5 łyżek pasty z orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, cukier puder i żółtka(...)obciążą ciasto. Podpiekamy przez 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez około 15 minut. Studzimy. Ganache: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady, pastę z orzechów włoskich i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie przekładamy na kruchy spód i wstawiamy
Oryginalny smakschłodzony w lodówce. Zapraszam na wpis z trzema przepisami na kremy: kawowy, kakaowy i cytrynowy. Są pyszne i uniwersalne. KREM KAWOWY SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 lekko czubata łyżka kawy rozpuszczalnej lub inki (wersja dla dzieci) 2,5 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Serek mascarpone i śmietankę wlewam do miski, ubijam mikserem(...)dekoruję tort. Dodatkowo można przygotować poncz z wrzącej wody i kawy rozpuszczalnej i (po wystudzeniu) nasączyć nim blaty tortu. Tort będzie dodatkowo kawowy. KREM KAKAOWY SKŁADNIKI: 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 500 g serka mascarpone 2 łyżki kakao (dobrego jakościowo, nie słodzonego) 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Serek mascarpone i śmietankę wlewam do miski, ubijam mikserem na puszysty
Zasmakuj Kuchniszybki deser z ciasteczkami maszynkowymi Brześć Jak zwykle prosty i szybki w przygotowaniu:) Składniki: kilka kruchych ciastek maszynkowych Brześć 1 puszka mleczka kokosowego + łyżka nutelli 250 ml śmietany kremówki + łyżka cukru wanilinowego dowolne owoce u mnie truskawki posypka Wykonanie: Stałą część mleczka kokosowego ubijamy z nutellą. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Na dno szklanki kruszymy 2 ciastka, następnie
Sama słodycz i szczypta chiliwszystko wymieszać, przełożyć do blachy i gotowe :) Takie rozwiązania to ja lubię najbardziej ;) Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: * 1 kg twarogu z wiaderka * 200 ml śmietany kremówki 36% * 4 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny (użyłam Skworcu ) * pół szklanki wody * pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam Skworcu ) * 250 g kremowego nadzienia cukierniczego smaku kokosowym (użyłam(...)wsypać żelatynę, wlać wodę, wymieszać i odstawić na minutkę, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzać ją w mikrofalówce, wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła, odstawić do wystudzenia. W misce ubić śmietanę kremówkę. W drugiej misce wymieszać mikserem twaróg z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. Na końcu dodać schłodzoną żelatynę, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na masę z ciastek, wyrównać
Zrób to smaczniekrem po bokach. Ciasto wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodziło. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na napoleonki i kremówki, np.: napoleonka królewska (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/napoleonka-krolewska.html), napoleonka na krakersach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/napoleonka-na-krakersach.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link
Waniliowe Improwizacjewystarczy, ale wróciłam do domu i zobaczyłam zdjęcie musu czekoladowego. Odnalazłam jakiś przepis, który wydał mi się najprzyjemniejszy... Cztery minuty później biegłam już ze sklepu z kartonikiem kremówki. Mus (zbyt) czekoladowy Składniki: 300ml kremówki 2 żółtka 5 łyżek cukru 200 czekolady (powyżej 70% kakao) Mus czekoladowy - sposób przygotowania: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw. Żółtka ubij z cukrem
Gary Bez dna