ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:173/892)

żyrafa- rolada z truskawkami i galaretką 203

szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na masę serową: 200 g serka białego  200 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru zielona galaretka pokrojona w kostki 150 g truskawek banan Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej(...)papier). Należy to zrobić od razu, później biszkopt pięknie. Zostawić tak zwinięte aż wystygnie.  Truskawki i banana pokroić na małe kawałki.  Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując dodać serek i żelatynę. Dobrze połączyć. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, położyć na nim galaretkę i owoce, zwinąć. Odstawić do lodówki do kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 176

masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia ponadto: 2 op. budyniu malinowego (2x 40 g) 800 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru 500 g rabarbaru   1 łyżeczka cukru  Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko(...)papierem do pieczenia ( u mnie o wym. 25×25 cm)  Zawijamy folią i wkładamy do lodówki.  W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrem zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy

Kolorowa kuchnia Elki
Malinowo czekoladowa kostka (bez pieczenia) 218

herbatników maślanych Warstwa budyniowa: 2 budynie śmietankowe po 40 g Dr.Oetker 10 dag cukru 3 szklanki mleka 3,2% 3 łyżki masła 82% Warstwa czekoladowa: 300 ml śmietanki   kremówki 36% 25 dag serka mascarpone 10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki cukru pudru Warstwa malinowa: ½ kg malin (ja miałam mieszane z borówką ) 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Sposób wykonania(...)roztopi i połączy. Odstawić na 3 minuty i wylać gorący budyń na herbatniki, rozprowadzić łyżką, przykryć drugą warstwą herbatników. Zostawić na blacie do całkowitego   wystygnięcia. Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, podgrzać aby była dobrze ciepła-nie gotować! Dodać połamaną gorzką czekoladę, chwilę odczekać aż zacznie się rozpuszczać i całość dobrze wymieszać do jednolitej konsystencji. Wstawić do lodówki

Wanilia i Kardamon
7 słodkich pomysłów na Dzień Dziecka 187

zawarłam 7 najciekawszych przepisów na słodkości na tę specjalną okazję. Na blogu znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać.  1.  Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone budyniem i polane lukrem z cukierkową posypką. Banalnie proste ale właśnie przez to przypadnie do gustu nawet wybrednym maluchom. Moje dzieciaki uwielbiają(...)Przepis tutaj- kremówka (klik)     2.  Ciepłe lody- kto będąc dzieckiem ich nie uwielbiał? My za nimi wprost przepadaliśmy ale niestety nie jedliśmy ich na co dzień. Kiedy jednak mama nam je kupowała to było prawdziwe święto. W małych sklepikach można je kupić do dziś ale bardzo łatwo jest je zrobić w domu i wychodzą nawet smaczniejsze. Lepszej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik "witaminka" z bezą 191

brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 4 żółtka (pozostałe z bezy) 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej na bitą śmietanę; 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru łyżka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Najpierw przygotować sernik. Jajka podzielić na białka(...)ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć na sernik i odstawić aż całkowicie wystygnie.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na budyń, wierzch przykryć bezą.  Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffiny porzeczkowe z bitą śmietaną 191

więcej jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL szklanka porzeczek (+porzeczki do dekoracji) 250 ml kremówki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej, jogurt i jajka.  Suche i mokre składniki połączyć(...)stopni. Ciasto wlać do foremek na muffinki. Muffiny włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut (góra-dół) aż się zarumienią. Przed podaniem ozdobić ubitą kremówką i świeżymi porzeczkami. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Manufaktury Wielkopolskiej, organizowanej na Durszlaku z okazji Dnia Mamy i mam dla Was niespodziankę. Na hasło durszlak10 otrzymacie 10% zniżki w sklepie internetowym

Ze smakiem i z pasją
Tort Czarny Las 343

litrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 4 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml(...)niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy. Krem śmietankowy dzielimy na trzy części *** *** Blaty ciasta nasączamy sokiem

Blog z Apetytem
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI 168

Formujemy roladę. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym) lub po wystudzeniu smarujemy lukrem, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i kremówka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), można zastąpić kremówkę wrzątkiem. Smacznego :-) Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z białych warzyw 240

pestek dyni zasmakował u nas każdemu. Kto jeszcze ma ochotę spróbować?  Składniki: 5 ziemniaków 3 żółte marchewki 2-3 korzenie pietruszki lub pasternaka kawałek selera 150 ml kremówki 2 liście laurowe ziele angielskie - 3 ziarenka 3 ząbki czosnku rozmaryn, zielona pietruszka pieprz, sól do smaku pestki dyni olej z pestek dyni chleb na grzanki masło klarowane Przygotowanie : Warzywa umyć(...)pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad  pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać kremówkę. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Zupę zmiksować aż powstanie gęsty, aksamitny krem. W razie potrzeby dolać wody. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą

Ze smakiem i z pasją
Zupa krem z batatów i marchewki z rozmarynem 236

pieprz albo chilli do smaku grzanki : kilka kromek chleba na grzanki masło klarowane do podsmażenia grzanek sól, czosnek granulowany olej z pestek dyni do polania zupy ok 150 ml kremówki do podania Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad  pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować(...)Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, przyprawić solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, polać olejem z pestek dyni i ozdobić kleksem ubitej kremówki. Smacznego :) Pst! Z okazji Dnia Mamy zapraszam na zakupy do sklepu  Manufaktury Wielkopolskiej , który oferuje produkty inspirowane dawnymi recepturami. Na hasło durszlak10 otrzymacie zniżkę 10% na cały zakup

Ze smakiem i z pasją
Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami 196

kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie(...)ptysie urosną duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz   cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie

Wanilia i Kardamon
ciasto miętowo-czekoladowe 166

dżemu brzoskwiniowego na galaretkę miętową: 2 opakowanie galaretki agrestowej 150 g miętowych landrynek na mus miętowo-czekoladowy: 200 g czekolady z miętowym nadzieniem 100 g czekolady gorzkiej 330 ml kremówki  dodatkowo: paczka biszkoptów z kakaową plamką wiórki czekoladowe  Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)wylać na warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki. Kiedy całkiem zastygnie przygotować ostatnią warstwę- mus czekoladowy.  Czekolady połamać, wrzucić do metalowej miski ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać rozpuszczone czekolady i szybko zmiksować. Wyłożyć na galaretkę, posypać wiórkami i wstawić na kilka godzin do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto bajaderka 184

łyżek kakao 500 g marmolady różanej szkl orzechów (włoskie i migdały) szkl rodzynek 1/2 szkl rumu 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 150 g kremówki płatki migdałów do posypania Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę(...)Większy kawałek ciasta pokruszyć, dodać z bakaliami do masy i wymieszać.  Cieńsze ciasto posmarować pozostałą marmoladą i wyłożyć równą warstwę masy. Wstawić do lodówki do stężenia.  Polewa: Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i posypać migdałami. Schłodzić. Rada: Można zmniejszyć ilość mleka i dodać trochę rumu z namaczania rodzynek. Ciasto zyska na smaku

Smakołyki Asi
Mini pavlova z mango i marakują 168

Składniki (na około 10 bez) : Bezy: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 1 – 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 duże dojrzałe mango 2 marakuje Przygotowanie: Bezy: Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać(...)małe wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na około 10 minut. Krem: Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować obranym i pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może

Oryginalny smak
Sernik bez cukru z pulpą z mango i kokosem 256

wypróbujcie jeśli lubicie kremowe i wilgotne serniki. Polecamy :) Składniki: (tortownica 22 cm) 400 g mielonego twarogu,  200 g serka homogenizowanego naturalnego, 250 g mascarpone, 240 g śmietanki kremówki 30%, 2 całe jajka, 2 żółtka, 9 łyżek ksylitolu, 2 łyżki syropu z agawy, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych Spód: 90 g grubszych wiórków kokosowych(...)misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone i serek homogenizowany - miksujemy całość przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy ksylitol, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i śmietankę kremówkę. Miksujemy całość przez 1-2 minuty. Na koniec dodajemy jajka i żółtka oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Równomiernie

Plate of Joy