ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:166/892)

Zupa szczawiowa 61

wywarze z warzyw. Udostępnij Składniki na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu 200 g świeżego szczawiu 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 50 g masła 50 ml śmietany kremówki 30% 4 jajka 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: grzanki pszenne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, przekroić na 4 części(...)rozpuścić masło, wrzucić szczaw, podsmażać kilka minut – szczaw się skurczy oraz zmieni kolor. Przełożyć go do garnka z warzywnym wywarem, gotować ok. 5 minut. Odstawić z ognia, wlać kremówkę, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę szczawiową podawać z jajkami ugotowanymi na twardo – można je pokroić na ćwiartki lub w kostkę. Bardzo często dodaje się również gotowane

niecodziennikpary
Tort truskawkowy 76

wielkości L 110 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru 1 szczypta soli Krem truskawkowy: 500 g truskawek 3 łyżki cukru 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 7 lekko czubatych łyżeczek żelatyny Dodatkowo: tortenguss (do polania owoców) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka wlać do miski i wraz(...)straci swoje żelujące właściwości) i przestudzić. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pozostawić do odkapania. 350 g zblendować z cukrem, dodać do nich zimną żelatynę i wstawić do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać zimne truskawki z żelatyną. Wykonanie Na pierwszym blacie tortu rozprowadzić 1 / 2 kremu truskawkowego. Położyć drugi biszkoptowy blat, wyłożyć resztę kremu

niecodziennikpary
Kostki domino – Dominosteine 82

Marcepan: 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa: 300 g gorzkiej czekolady 75 g masła 100 g karmelowej czekolady 3-4 łyżki śmietany kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto piernikowe: W garnku podgrzewać na małym ogniu miód, cukier oraz masło, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia. W miseczce wymieszać mąkę, kakao, cynamon(...)widelczyk (od strony ciasta), zanurzać w roztopionej czekoladzie lub smarować czekoladą przy pomocy pędzelka, układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia czekolady. Karmelową czekoladę rozpuścić ze śmietanką kremówką, ozdobić nią kostki domino. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kostki domino – Dominosteine pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sernik z mascarpone 176

niego sezonowe owoce, np. słodkie truskawki. Udostępnij Składniki na sernik z mascarpone Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 6 jajek wielkości M 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g) 3 / 4 szklanki cukru Kruche ciasto na spód: 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej(...)piekarnika rozgrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 15 minut . Ciasto wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Masa serowa: Do misy robota kuchennego przełożyć biały ser, mascarpone, wbić jajka, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz budynie. Krótko zmiksować na najniższych obrotach, do wymieszania i połączenia się składników. Wykonanie Masę serową wylać na upieczony wcześniej spód, lekko poruszyć tortownicą, aby wyrównać powierzchnię sernika

niecodziennikpary
Piernik staropolski z marcepanem 99

łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 szczypta soli Polewa czekoladowa: 150 g śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady Do przełożenia piernika: 1 słoiczek powideł śliwkowych 400 g masy marcepanowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do dużego garnka włożyć masło, dodać cukier oraz miód. Podgrzewać(...)przed podaniem ciasta piernik staropolski z marcepanem i powidłami odwinąć, odciąć nierówne boki, przekroić na 3 części. Każdą z nich polać przestudzoną polewą czekoladową – aby ją przygotować śmietankę kremówkę wlać do garnka, lekko ją podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić z ognia i dodać pokruszoną gorzką czekoladę, wymieszać, aby składniki się rozpuściły. Piernik staropolski z marcepanem można przechowywać

niecodziennikpary
Wigilijna rolada bezowa 85

cukru pudru 30 g płatków migdałowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem wigilijny: 350 ml kompotu wigilijnego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 350 ml śmietany kremówki 30 o / o 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Bezowa rolada: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pamiętając o tym, aby stopniowo wsypywać cukier puder. Gdy piana(...)pokojowej). Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody, podgrzać ją, aby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia. Gdy budyń jest już zimny, a żelatyna zaczyna lekko tężeć ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Dodawać do niej po łyżce budyniu, miksować na niewielkich obrotach. Na koniec do masy wmieszać zimną, ale lekko tężejącą żelatynę. Wykonanie Na bezowy blat wyłożyć krem wigilijny, równomiernie go rozprowadzić

niecodziennikpary
Kawa bombardino 77

ogrodzie. Musi być także coś na deser. Polecam Wam pyszną kawę bombardino. składniki na jedną porcję : 30 ml likieru bombardino 80 ml kawy (podwójne espresso lub mocna kawa) śmietana kremówka ( dwie łyżki) Nalewamy liker bombardino do szklaneczki, następnie espresso i dodajemy ubitą śmietanę kremówkę. Podajemy od razu. Otrzymujemy bardzo szybki, prosty i smaczny deser

noteskulinarnyfiga
Naleśniki z mascarpone i musem truskawkowym 109

może słodki obiad. Naleśniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka wody 500 g mąki 3 łyżki cukru 1 jajko olej do smażenia Nadzienie: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietanexu 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Mus: 1 kg truskawek 3 łyżki cukru             Jajko ubić z dodatkiem cukru(...)razem zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Odstawić na pół godziny, po czym usmażyć naleśniki. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i śmietanexu, połączyć z serkiem. Truskawki zblendować z cukrem. Przestudzone naleśniki nadziewać kremem i oblewać musem. Smacznego

Praktyczna pl
Likier kajmakowy 990

samemu, a nie kupując w sklepie sporo zaoszczędzimy Bardzo polecam! Składniki: 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) gostyńskiej (510 g) 1 i 3/4 szklanki wódki (użyłam Bols ) 1 szklanka śmietany kremówki 30% szczypta soli Przygotowanie: Do rondelka przełożyć masę kajmakową i wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać na malutkim ogniu cięgle mieszając, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie wlać wódkę, szczyptę soli

Oryginalny smak
Babka czekoladowa 106

migdałowy aromat 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70% zawartości kakao) 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Babka czekoladowa – jak to zrobić? Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na gęstą, puszystą pianę dodając(...)stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Zagotowujemy śmietanę kremówki i zalewamy nią pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. mieszamy, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia. Po upieczeniu przekładamy babkę czekoladową na kratkę i odstawiamy do przestudzenia. Dekorujemy polewą. Babkę

Ciastkozercy
SERNIK NA ZIMNO- CHRUPIĄCA CHMURKA Z MALINAMI 128

którzy nie lubią piec... Użyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - 250g sucharów (u mnie bez cukru), można wykorzystać także bezglutenowe - 350g nutelli - 0,5kg twarogu z wiaderka - 0,5kg śmietany kremówki 30% - 1 galaretka cytrynowa + 1,5 łyżeczki żelatyny - ok. 300g malin (dałam mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5 litra wody) Galaretkę cytrynową wraz z żelatyną zalewamy 250g(...)mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Suchary rozdrabniamy, dodajemy nutellę i zagniatamy z tego masę. Wykładamy nią spód blaszki, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i ubijamy. Mascarpone razem kremówką ubijamy w misie miksera, dodajemy schłodzoną (lekko tężejącą) galaretkę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód z sucharów. Wygładzamy (dokładnie wypełniamy boki, by nie było szpar tak, by nie przeleciała

Smaczne Zdrowe
Torcik brzoskwiniowo-ajerkoniakowy 96

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka z brzoskwiniami: 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 4-5 brzoskwiń z puszki opcjonalnie odrobina żółtego barwnika Żelka ajerkoniakowa: 150ml adwokatu 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: 2 opakowania rurek do połowy oblanych czekoladą(...)ponownie do tortownicy i dookoła obręczy naprzemiennie rurki – raz czekoladą do góry, raz do dołu *** *** Przygotowujemy piankę. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody i całkowicie studzimy *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno *** *** Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, dodajemy ją do ubitej śmietanki i dokładnie mieszamy, możemy dodać również barwnik jeżeli go używamy *** *** Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy

Blog z Apetytem
Bezikowe ciacha z kukułką 243

przepis na 17 sztuk 2 jajka wielkość M 40 g cukru 35 g mąki pszennej tortowej cukier puder do oprószenia krem kukułka: 120 g cukierków kukułka 330 ml śmietany kremówki 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny bezy: 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kakao do posypania Krem kukułka: Śmietanę kremówkę zagotowuję, dodaję cukierki

wesoła kuchnia
Minipavlove z granatem 125

kadry i filmy zapraszam na instastory ). Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Jak zrobić minipavlove z granatem? Białka – najlepiej(...)Facebooku . Mnie wyszło 9 sztuk. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Na koniec dodajemy odrobinę ulubionego aromatu (można pominąć

Ciastkozercy
KOLOROWA PIANKA Z OWOCAMI, GALARETKĄ I SŁOMKĄ PTYSIOWĄ 79

wymaga pieczenia, nie licząc czasu tężenia galaretek to jest szybkie w przygotowaniu. Takiemu przysmakowi nie oprze się żaden łasuch, ani duży, ani mały ;) Składniki: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 1 galaretka brzoskwiniowa * 2 galaretki jagodowe * 4,5 szklanki wrzącej wody * 1 puszka brzoskwiń w syropie * garść jagód (u mnie mrożone) * pół paczki słomki ptysiowej z cynamonem (u mnie(...)Brześć ) Wykonanie: Wszystkie 3 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody (każdą osobno), wystudzić, odczekać aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, podzielić na 2 równe części. Do jednej wlać tężejącą galaretkę jagodową, do drugiej brzoskwiniową, wymieszać mikserem. Na dno okrągłej blachy o średnicy 24 cm wyłożyć papier do pieczenia. Boki blachy wyłożyć słomką ptysiową. Łyżką

Zrób to smacznie