łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 szczypta soli Polewa czekoladowa: 150 g śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady Do przełożenia piernika: 1 słoiczek powideł śliwkowych 400 g masy marcepanowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do dużego garnka włożyć masło, dodać cukier oraz miód. Podgrzewać(...)przed podaniem ciasta piernik staropolski z marcepanem i powidłami odwinąć, odciąć nierówne boki, przekroić na 3 części. Każdą z nich polać przestudzoną polewą czekoladową – aby ją przygotować śmietankę kremówkę wlać do garnka, lekko ją podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić z ognia i dodać pokruszoną gorzką czekoladę, wymieszać, aby składniki się rozpuściły. Piernik staropolski z marcepanem można przechowywać
niecodziennikparycukru pudru 30 g płatków migdałowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem wigilijny: 350 ml kompotu wigilijnego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 350 ml śmietany kremówki 30 o / o 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Bezowa rolada: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pamiętając o tym, aby stopniowo wsypywać cukier puder. Gdy piana(...)pokojowej). Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody, podgrzać ją, aby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia. Gdy budyń jest już zimny, a żelatyna zaczyna lekko tężeć ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Dodawać do niej po łyżce budyniu, miksować na niewielkich obrotach. Na koniec do masy wmieszać zimną, ale lekko tężejącą żelatynę. Wykonanie Na bezowy blat wyłożyć krem wigilijny, równomiernie go rozprowadzić
niecodziennikparyogrodzie. Musi być także coś na deser. Polecam Wam pyszną kawę bombardino. składniki na jedną porcję : 30 ml likieru bombardino 80 ml kawy (podwójne espresso lub mocna kawa) śmietana kremówka ( dwie łyżki) Nalewamy liker bombardino do szklaneczki, następnie espresso i dodajemy ubitą śmietanę kremówkę. Podajemy od razu. Otrzymujemy bardzo szybki, prosty i smaczny deser
noteskulinarnyfigamoże słodki obiad. Naleśniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka wody 500 g mąki 3 łyżki cukru 1 jajko olej do smażenia Nadzienie: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietanexu 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Mus: 1 kg truskawek 3 łyżki cukru Jajko ubić z dodatkiem cukru(...)razem zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Odstawić na pół godziny, po czym usmażyć naleśniki. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i śmietanexu, połączyć z serkiem. Truskawki zblendować z cukrem. Przestudzone naleśniki nadziewać kremem i oblewać musem. Smacznego
Praktyczna plsamemu, a nie kupując w sklepie sporo zaoszczędzimy Bardzo polecam! Składniki: 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) gostyńskiej (510 g) 1 i 3/4 szklanki wódki (użyłam Bols ) 1 szklanka śmietany kremówki 30% szczypta soli Przygotowanie: Do rondelka przełożyć masę kajmakową i wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać na malutkim ogniu cięgle mieszając, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie wlać wódkę, szczyptę soli
Oryginalny smakmigdałowy aromat 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70% zawartości kakao) 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Babka czekoladowa – jak to zrobić? Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na gęstą, puszystą pianę dodając(...)stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Zagotowujemy śmietanę kremówki i zalewamy nią pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. mieszamy, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia. Po upieczeniu przekładamy babkę czekoladową na kratkę i odstawiamy do przestudzenia. Dekorujemy polewą. Babkę
Ciastkozercyktórzy nie lubią piec... Użyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - 250g sucharów (u mnie bez cukru), można wykorzystać także bezglutenowe - 350g nutelli - 0,5kg twarogu z wiaderka - 0,5kg śmietany kremówki 30% - 1 galaretka cytrynowa + 1,5 łyżeczki żelatyny - ok. 300g malin (dałam mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5 litra wody) Galaretkę cytrynową wraz z żelatyną zalewamy 250g(...)mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Suchary rozdrabniamy, dodajemy nutellę i zagniatamy z tego masę. Wykładamy nią spód blaszki, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i ubijamy. Mascarpone razem kremówką ubijamy w misie miksera, dodajemy schłodzoną (lekko tężejącą) galaretkę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód z sucharów. Wygładzamy (dokładnie wypełniamy boki, by nie było szpar tak, by nie przeleciała
Smaczne Zdroweszklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka z brzoskwiniami: 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 4-5 brzoskwiń z puszki opcjonalnie odrobina żółtego barwnika Żelka ajerkoniakowa: 150ml adwokatu 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: 2 opakowania rurek do połowy oblanych czekoladą(...)ponownie do tortownicy i dookoła obręczy naprzemiennie rurki – raz czekoladą do góry, raz do dołu *** *** Przygotowujemy piankę. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody i całkowicie studzimy *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno *** *** Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, dodajemy ją do ubitej śmietanki i dokładnie mieszamy, możemy dodać również barwnik jeżeli go używamy *** *** Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy
Blog z Apetytemprzepis na 17 sztuk 2 jajka wielkość M 40 g cukru 35 g mąki pszennej tortowej cukier puder do oprószenia krem kukułka: 120 g cukierków kukułka 330 ml śmietany kremówki 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny bezy: 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kakao do posypania Krem kukułka: Śmietanę kremówkę zagotowuję, dodaję cukierki
wesoła kuchniakadry i filmy zapraszam na instastory ). Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Jak zrobić minipavlove z granatem? Białka – najlepiej(...)Facebooku . Mnie wyszło 9 sztuk. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Na koniec dodajemy odrobinę ulubionego aromatu (można pominąć
Ciastkozercywymaga pieczenia, nie licząc czasu tężenia galaretek to jest szybkie w przygotowaniu. Takiemu przysmakowi nie oprze się żaden łasuch, ani duży, ani mały ;) Składniki: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 1 galaretka brzoskwiniowa * 2 galaretki jagodowe * 4,5 szklanki wrzącej wody * 1 puszka brzoskwiń w syropie * garść jagód (u mnie mrożone) * pół paczki słomki ptysiowej z cynamonem (u mnie(...)Brześć ) Wykonanie: Wszystkie 3 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody (każdą osobno), wystudzić, odczekać aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, podzielić na 2 równe części. Do jednej wlać tężejącą galaretkę jagodową, do drugiej brzoskwiniową, wymieszać mikserem. Na dno okrągłej blachy o średnicy 24 cm wyłożyć papier do pieczenia. Boki blachy wyłożyć słomką ptysiową. Łyżką
Zrób to smacznieDeserki warstwowe uwielbiam. I jeść i robić. Ta propozycja łączy w sobie cudne smaki. Zapraszam Co nam trzeba? na 4 porcje: pucharki / szklanki 200ml 400 ml śmietany kremówki opakowanie mascarpone-250g łyżka czubata cukru pudru Male anyżki- około 15 sztuk na porcję 4 ptasie mleczka powidła śliwkowe – po 1 łyżce czubatej na porcje czubata łyżka rozpuszczonej mlecznej czekolady(...)porcje (trzeba rozpuścić całą tabliczkę- na łyżeczce masła) orzechy włoskie- po kilka na porcję tarkowane migdały – po łyżeczce na porcje Robimy ! Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z mascarpone Na dno każdego pucharku układamy około 12 -13 anyżków. Wykładamy na nie czubatą łyżkę masy kremówkowej Na to łyżka powideł, łyżka masy, łyżka czekolady, orzechy włoskie i łyżka masy
Latosiowydomzawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy(...)zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a żółtka miksujemy z cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Ubite żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni – na tym etapie produkcji musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie
Szybko Tanio Smaczniecukru 120 g zmielonych migdałów 3 jajka 1 łyżeczka waniliowego cukru 2 łyżki amaretto 1 łyżeczka otartej skórki z limonki lub cytryny 200 g borówki 300 ml śmietanki kremówki, 36% tłuszczu Zacznij od spodu tarty. Zimne masło, mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki. Dodaj wodę i połącz delikatnie. Zawiń w folię(...)wymieszaj. Wyłóż masę migdałową na podpieczony spód. Piecz tartę na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC) przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź. Ubij śmietankę kremówkę, przełóż do cukierniczego rękawa i wyciśnij rozetki na wierzchu ciasto. Całość posyp borówkami i i otartą skórką z cytryny lub limonki. Pokrój na kawałki. Smacznego! The post Tarta migdałowa z amaretto
codojedzeniaciastek Oreo. Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru Krem oreo: 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Polewa: 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao
słodki bratek