RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. TARTALETKI WIELKANOCNE SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka ( 250 g ) masło ( 150 g ) cukier puder ( 70 g ) żółtka ( 2 szt.) Krem : śmietanka kremówka 30% ( 250 ml.) serek mascarpone ( 250 g ) cukier puder ( 1,5 łyżki ) Dodatkowo : motylki cukrowe kolorowe draże zielona posypka cukrowa Potrzebne gadżety : mikser foremki metalowe rękaw cukierniczy waga(...)foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 190*C około 20 min. aż się przyrumienią. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2.) Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim ostudzone tartaletki . Krem można też nałożyć łyżką. Dekorujemy posypką, motylkami i drażami
RITA food channelSKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna (400 g ) masło (250 g ) cukier (150 g) żółtka (4 szt.) jogurt grecki gęsty (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) Masa czekoladowa : śmietanka kremówka 30 % ( 300 ml.) czekolada deserowa (200 g) Dodatkowo : masa kajmakowa (200 g) rodzynki płatki migdałowe kandyzowana skórka pomarańczy motylki lukrowe złote perełki cukrowe Potrzebne gadżety : mikser foremka(...)funkcji góra dół w 180*C / 20 min. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie smarujemy je masą kajmakową. 2.) Masa czekoladowa . W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę deserową. Masę czekoladową odstawiamy tak na 15 minut do lekkiego ostudzenia, a następnie wylewamy ją na masę kajmakową . Pozostawiamy na pół godzinki, żeby
RITA food channelszkl. wody, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, mąka pszenna ok. 8-10 łyżek, 2 łyżki oleju Nadzienie: 125 g serka mascarpone, 200 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wiórek kokosowych WYKONANIE Ciasto: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól, cukier i sodę oczyszczoną oraz po łyżce mąki(...)konsystencję gęstej śmietany), na końcu dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Naleśniki smarujemy nadzieniem. Nadzienie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie mascarpone i wiórki kokosowe
słodki bratekwiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy 350g śmietanki kremówki 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki wrzątku Polewa: 50g gorzkiej czekolady +50g mlecznej czekolady + 1/3 szklanki mleka 50g białej czekolady(...)ciasto wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Przygotowujemy krem czekoladowy: czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej *** *** Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno *** *** Do śmietany dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Do żelatyny wlewamy dwie łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę przelewamy przez sitko do kremu czekoladowego i dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemmałe ,świeże chilli 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól do smaku 6 średnich ziemniaków 6 pieczarek 1/2 szklanki słodkiej śmietany , najlepiej kremówki kilka kawałków masła Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki na mandolinie do warzyw . Pieczarki także tniemy w plastry . Pozostałe warzywa , siekamy w drobną kostkę . Na patelni podsmażamy najpierw cebulę(...)pieczonych warzyw i doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy z gazu . Pieczarki mocno obsmażamy na osobnej patelni i zostawiamy na później . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W formie do zapiekania wylewamy trochę śmietany ( kremówka , zastąpi nam tłuszcz ) na niej warstwa ziemniaków , solimy , doprawiamy czosnkiem . Wykładamy mięso mielone z warzywami . Ponownie warstwa ziemniaków , doprawiamy solą i czosnkiem . Na wierzchu układamy kawałki masła , polewamy resztą śmietany
Ogrodnik w podróżykiedy nie chcemy używać piekarnika. Ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia - przepis: 200 g herbatników 0,5 słoiczka solonego karmelu (Przepis TUTAJ ) 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g białej czekolady 200 g serka mascarpone Jak zrobić ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia? Formę o wymiarach ok. 25x25 wykładamy folią spożywczą(...)papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy herbatniki. Herbatniki smarujemy grubą warstwą solonego karmelu (ok. 5 łyżek). W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Śmietankę kremówkę za pomocą miksera ubijamy z serkiem mascarpone prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną czekoladę i ubijamy do powstania sztywnego kremu (jak tylko krem będzie sztywny, wyłączamy mikser, aby nie zważyć śmietanki
Kuchnia Łukaszapół na pół) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300g malin – mogą być mrożone 100g białej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Do ozdoby: suszone owoce (żurawina, morele, śliwki,…), płatki migdałowe, słonecznik, orzechy, itp. *** W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie: maliny wkładamy(...)podgrzewamy *** *** Maliny gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając *** *** Następnie owoce przecieramy przez gęste sito aby pozbyć się pestek *** *** W garnuszku umieszczamy kremówkę oraz miód i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę *** *** Dokładnie mieszamy, aby czekolada w całości się rozpuściła *** *** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na około 1 godzinę
Blog z ApetytemCzekoladą Składniki: Ciasto: 130g masła 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g cukru pudru 50g zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Masa chałwowa: 250g chałwy 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 70g zmielonych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 110g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości masy kakaowej 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: do ozdoby
Mała Cukierenkamasła 2 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa z orzechami: 60 g czekolady mlecznej 40 g czekolady deserowej 80 g śmietany kremówki 30 % orzechy laskowe Przygotowanie: Babka orzechowa: Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło(...)suchego patyczka). Polewa czekoladowa z orzechami: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć na ręcznik kuchenny i pocierać, aby zeszła skórka. Posiekać. W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babkę i posypać posiekanymi orzechami
Oryginalny smaksię pójść na siłownie, więc dlaczego by nie osłodzić sobie dnia? Taki był plan i całkiem nieźle się udał. Padło na deser z białej czekolady ponieważ tylko ją i kremówkę miałam w domu. Jak już połączyłam składniki i sprawdziłam smak, stwierdziłam, że całość może być troszkę mdła. Dlatego do kremu wycisnęłam sok z połowy cytryny. Efekt końcowy: więcej niż zadowalający(...)kilka malin i deser gotowy. PS. Dziękuję za Waszą liczną obecność na fanpejdżu bloga Składniki na 4 małe porcje: – 75 g białej czekolady – 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% – sok z połowy cytryny (lub limonki): można też zetrzeć skórkę – 6-7 herbatników maślanych (myślę, że kakaowe pasowałyby smakowo i wizualnie lepiej) – około
Relaxtimejogurt grecki gęsty ( 600 g) cukier puder (2 łyżki) truskawki (250 g) Masa truskawkowa: truskawki (500 g) galaretki truskawkowe (2 opakowania) + gorąca woda (1,5 szkl.) Bita śmietana: śmietanka kremówka 36 % (100 ml) serek mascarpone (100 g) cukier puder (1 łyżka) Dodatkowo: truskawki do ozdoby biszkopty podłużne (15 szt.) Potrzebne gadżety: mikser waga kuchenna szklanka 250 ml. Rękaw cukierniczy(...)ostudzoną galaretką. Przelewamy do foremki na stężałą masę jogurtową. Jogurtowiec wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 - 24 godz. a najlepiej zostawić na noc. 4.) Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywno. Tak ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze ciasto robiąc dowolnej wielkości rozetki. Rozetki dodatkowo dekorujemy truskawkami. Jeżeli szukacie
RITA food channelBlaszka 20x30 cm Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 4 łyżki miodu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady 80% Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone morele, migdały w płatkach, orzechy włoskie i wiórki kokosowe) Ciasto kruche: Podane składniki(...)łatwy wzorek. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wystudzić. Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać aż będzie gorąca (nie gotować!). Zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na chwilę po czym całość delikatnie mieszać, aż czekolada się rozpuści
My simple kitchenłyżki bułki tartej 6 łyżek cukru pudru 6 jajek 1 łyżka rumu lub aromat rumowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Krem śmietankowy: potrzebne składniki 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Pół kieliszka rumu lub aromat rumowy Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów(...)śmietankowy Krem śmietankowy to dosłownie kilka minut pracy. Na początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody, a po kilku minutach zalewamy ją odrobiną wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gdy śmietana jest dobrze ubita dodajemy partiami serek mascarpone i cukier puder. Wszystko lekko miksujemy tak, aby nie było grudek. Na końcu dolewamy wystudzoną
Korniszonkiokrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka 5 jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego skórka otarta z cytryny lub pomarańczy 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek, wlać(...)piec około 45 minut. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kiedy sernik wystygnie przygotować piankę na wierzch. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Odstawić na chwilę do momenty aż będzie miała konsystencję pianki. Przełożyć do rękawa (jeśli jest jeszcze zbyt rzadka do odczekać aż zgęstnieje na tyle aby utrzymać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy uprzednio zmielony twaróg, masło, oraz budyń i mąkę. W osobnych naczyniach ubijamy białka ze szczyptą soli oraz śmietankę kremówkę- do uzyskania sztywnego kremu. Przekładamy zarówno pianę z białek jak i kremówkę do masy serowej. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Sernika nie należy zbytnio napowietrzać, bo będzie nam pięknie rósł
Kuchnia w czekoladzie