cukru 1 szklanka kefiru 50 ml oleju rzepakowego 175 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g kakao Składniki na mus czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki serka mascarpone 150 g gorzkiej czekolady (70%) 1 łyżki cukru pudru Składniki na krem śmietankowy z wiórkami czekolady: 500 ml śmietany kremówki (36%) 2 pełne
Kuchnia u Krysiwarto pamiętać, żeby przy ubijaniu piany korzystać ze szklanych lub metalowej misy. Jakikolwiek tłuszcz spowoduje, że białka się nie ubiją. Przepis i listę składników przedstawiam poniżej. Składniki 500 ml kremówki 36% 20 dag owoców świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 6 białek 30 dag cukru pudru Beza Pavlova – przepis Białka ubij za pomocą(...)zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez około 1,5 godziny Gdy beza będzie już gotowa pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, przy uchylonych drzwiach piekarnika Ubij kremówkę na sztywno i wyłóż na bezę, udekoruj całość owocami. Smacznego! Artykuł Domowa beza Pavlova pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki Potrzebne do Przygotowania Deserka Serowego. 30 dkg brzoskwiń w syropie (z puszki) 25 dkg twarogu 8 dkg cukru pudru 200 ml śmietany kremówki (36%) 4 łyżki syropu z brzoskwiń 7 dkg herbatników Jak Zrobić Deserek z Twarożkiem i Brzoskwiniami . Z 30 dkg brzoskwiń 10 dkg pokroić w kostkę a 20 dkg zmiksować(...)Herbatniki pokruszyć. Mają mieć konsystencję prawie taką samą jak bułka tarta. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem, dodać syrop z brzoskwiń i zmiksować. Całość powinna mieć kremową konsystencję. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą dodać do twarożku i wymieszać. Przygotować kubeczki lub pucharki do deserków . Na spód każdego pucharka wyłożyć odrobinę puree brzoskwiniowego, na brzoskwinie wysypać łyżkę pokruszonych herbatników
mecooksuchwycić dobry moment wylewania galaretek (gdy masa będzie zbyt płynna, wypłynie nam pod kruchy spód, dlatego tak ważne jest, by uchwycić ten właściwy moment). Masa śmietanowa: - 500g mascarpone - 250ml kremówki - 3 łyżki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego W misie miksera ubijamy mascarpone razem z kremówką i cukrem waniliowym na gęstą masę (uważając, by nie zrobiło nam się masło). Masę
Smaczne Zdrowepieczenia 1 op. cukru wanilinowego (16g) 8 żółtek Beza: 8 białek 300 g cukru (proponuję minimalnie zmniejszyć ilość) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych Masa: 500 ml kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny Dodatkowo: 3 op. zielonej galaretki 500 g zielonych winogron bezpestkowych Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder(...)drugim ciastem. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy około 1/4 szkl. zimnej przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę podgrzewamy krótko – tylko do rozpuszczenia – dodajemy do ubitej śmietany. Na jednym kruchym cieście rozkładamy winogrona. Zalewamy je tężejącą galaretką. Następnie wykładamy masę
Smaki Na Talerzucytryny 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki drobnego cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 300 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 słoik wiśni drylowanych w żelu cukier puder do oprószenia olej do smażenia Przygotowanie: W misie miksera umieścić twaróg, jajko, żółtko, skórkę, sok z cytryny, cukier, cukier(...)kulkę. Smażyć oponki i małe kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 160ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na każdą oponkę nakładać pełną łyżkę bitej śmietany, oblać wiśniami, na wierzch położyć małą kulkę i oprószyć cukrem pudrem. Przepis z bloga Moje
Ala piecze i gotujeserniki ( u mnie ser wiaderkowy ), w temperaturze pokojowej 250 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka z połowy laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 30 g żelatyny + 100 ml zimnej wody Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i przestudzić. Kawę zaparzyć w 100 ml wody(...)mąkę ziemniaczaną, postawić z powrotem na ogniu i mieszając ponownie zagotować. Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę zalać wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, włożyć do lodówki. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem oraz wanilią. Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia ( można również żelatynę rozpuścić
Opowieści z piekarnikaczekolady (74 % kakao) 2 łyżeczki amoniaku szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę(...)blaszkę nałożyć 6 ciastek w dużych odstępach (bardzo urosną!). Piec w 170 stopniach przez około 13 -15 minut, aż lekko się zrumienią. Polewa czekoladowa: W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady, skórkę pomarańczową i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą posmarować amerykany od płaskiej strony. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakmasła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru 100 g płatków czekoladowych 5 łyżeczek żelatyny ale-raj 1/3 szkl wody Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Miękkie(...)tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną
Ala piecze i gotujetego makaronu. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu kokardki 150g wędzonego łososia 6 suszonych pomidorów z oliwy i 2 łyżki oliwy z nich 2 ząbki czosnku 200ml śmietanki kremówki łyżka musztardy stołowej 2 łyżki soku z cytryny łyżka masła łyżeczka pikantnej przyprawy domowej roboty* łyżka drobno siekanego szczypiorku odrobina parmezanu do posypania – opcjonalnie *Domowa pikantna przyprawa – zmieszamy(...)będą rozpadać – około 4-5 minut. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawę i smażymy mieszając, jeszcze przez minutę. Do wszystkiego dodajemy musztardę, sok z cytryny i rozprowadzamy. Dolewamy śmietankę kremówkę, dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do bulgotania. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy łososia – rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy. W tym czasie makaron już powinien być
Smaczna Stronajajka 1 szklanka wody 1 pełna szklanka mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Duża szczypta soli Szczypta proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 500 ml smietany kremówki 30% 2 0 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 25 ml rumu lub amaretto Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Przygotowanie eklerków: Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę podgrzać dobrze-nie gotować, wsypać
Wanilia i Kardamonstopni około 34 minuty, należy jednak zawsze sprawdzić wykałaczką bo każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Składniki na krem : 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 serki waniliowe duże Danone 3 galaretki malinowe 700 ml przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru lub do smaku 2 galaretki truskawkowe + 600 ml przegotowanej wody(...)lekkiego stężenia. Galaretki truskawkowe i pomarańczowe rozpuszczamy w wodzie jak podane w przepisie i odstawiamy do całkowitego stężenia. Najlepiej na noc. Gdy galaretki zastygną kroimy je w kosteczkę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy serki. pokrojone w kosteczkę wafelki i delikatnie stężałą galaretkę malinową. Do masy dodajemy połowę galaretki pomarańczowej i truskawkowej, bardzo delikatnie mieszamy łyżką
Sama słodycz i szczypta chilinaczynia z jabłkami (najlepiej schłodzonymi) i dokładnie mieszamy. Masę jabłeczną rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie, wyrównujemy i odstawiamy blachę do całkowitego stężenia do lodówki. Masa śmietanowa: - 250g mascarpone - 250g śmietany kremówki 30% lub 36% - 1-2 łyżeczki pudru - 1 łyżeczka żelatyny - 1-2 kostki czekolady Żelatynę rozpuszczamy w 30ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy. W misie miksera ubijamy zimne mascarpone(...)razem z zimną kremówką. Do ubitej masy śmietanowej dodajemy schłodzoną, jeszcze płynną żelatynę i energicznie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na schłodzoną masę z jabłkami, rozsmarowujemy, można zrobić wzorek widelcem, posypujemy startą czekoladą i schładzamy. Smacznego
Smaczne Zdrowe