ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:190/892)

Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą 188

proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka cynamonu Wierzch i boki: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
torcik piernikowo-pomarańczowy 142

łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku po pieczenia łyżeczka sody  150 ml mleka 3 łyżki miodu 250 ml oleju 300 ml maślanki 3 jajka na przełożenie: 500 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 4 łyżki konfitury pomarańczowej (lub brzoskwiniowej) 2 łyżeczki żelatyny sok wyciśnięty z półtorej pomarańczy skórka otarta z pomarańczy do dekoracji: plastry pomarańczy ciasteczka korzenne czekolada Przygotować dwie(...)konfiturą. Na paterze położyć jeden blat ciasta,  zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy.  Sok z połowy pomarańczy zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać skórkę pomarańczową i żelatynę. Zmiksować. Kremem przekładać ciasto posmarować nim również wierzch ( i jeśli szybko tężeje to zdjąć rant i posmarować też boki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "toffi" 326

przez około 10 minut. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu. na przełożenie:  puszka kajmaku 700 ml śmietanki kremówki 1,5 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru 1/2 szklanki posiekanych orzechów Posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni. Foremkę, w której piekły się ciasta wyścielić papierem.  Na dnie położyć jeden miodowy blat(...)Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku Kremówkę ubić na sztywno, wlać żelatynę. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać 2-3 łyżki kajmaku. Do drugiej cukier puder. Na ciasto wyłożyć krem z kajmakiem, przykryć kolejnym ciastem i szybko wyłożyć pozostałą śmietanę. Na wierzchu położyć ostatnie ciasto. Górę posmarować resztą kajmaku i posypać orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z kremem sernikowym 638

było. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin. Składniki: Biszkopt:* 7 jajek 7 łyżek cukru 7 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml zimnej kremówki 30% 4 serki waniliowe "danio-140g" 1 szkl wrzątku 1 galaretka cytrynowa słoik dżemu brzoskwiniowego 100 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym(...)osobne biszkopty. Na spód z 4 jajek a na górę z 3 jajek.  Krem: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach stopniowo dodawać zimne serki i na końcu wolnym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę. Biszkopt posmarować połową dżemu wylać 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą

Ala piecze i gotuje
Klopsiki w sosie śmietanowo musztardowym 207

dijon 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Dodatkowo: około 0,5 l bulionu  1 szkl śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon olej kokosowy do smażenia 4 gniazda makaronu tagliatelle mąka do obtaczania Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmażyć(...)cebulkę dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i podsmażyć z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Klopsiki zalać bulionem wlać kremówkę dodać musztardę wymieszać i gotować na niewielkim ogniu około 10-15 minut do zredukowania i zgęstnienia sosu. Co jakiś czas sos należy przemieszać.  Sos nie powinien być zbyt gęsty

Ala piecze i gotuje
Ciasto chałwowe bez pieczenia. 175

KREM: - 600 ml. mleka - szczypta soli - 1/2 szkl. cukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm. * 1 szklanka = 250 ml. WYKONANIE: - do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę(...)herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią

RITA food channel
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 114

cukier (1 szkl.) - mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - kakao gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo(...)galaretką i wstawiamy do lodówki. - W 1/4 gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietany kremówki 35% i ubijamy na sztywno. Gdy śmietana się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g. serka mascarpone, oraz ostudzoną żelatynę. Zanim ją wlejemy do masy musimy ją najpierw zahartować

RITA food channel
Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki 128

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 /2 szklanki surowego ryżu 2 cebule 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka ketchupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki śmietany kremówki sól , pieprz do smaku pęczek świeżego koperku mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia 4 szklanki wody Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego surowy ryż(...)Solimy , a następnie nakrywamy liśćmi kapusty, które nie nadawały się do faszerowania . Zawsze takie się trafiają Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z czterema szklankami wody , jedną łyżką słodkiej papryki i śmietaną kremówką . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku , zalewamy tym gołąbki . Zamykamy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu , do momentu aż kapusta będzie mięciutka . Czas jest różny w zależności jak oporną kapustą

Ogrodnik w podróży
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 425

cukier (1 szkl.) - mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - kakao gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo(...)galaretką i wstawiamy do lodówki. - W 1/4 gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietany kremówki 35% i ubijamy na sztywno. Gdy śmietana się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g. serka mascarpone, oraz ostudzoną żelatynę. Zanim ją wlejemy do masy musimy ją najpierw zahartować

RITA food channel
kostka bananowa 160

pokrojone banany. Zalać mocno tężejącą galaretką. Przykryć dwukolorowym biszkoptem i wstawić do lodówki.  Czekoladę połamać do miseczki, ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Pół litra kremówki ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną czekoladę, szybko zmiksować i wyłożyć jako kolejną warstwę na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wierzch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Leśny Mech z kremem cynamonowym 161

szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki herbaty białej aromatyzowanej( do nasączenia ciasta) granat ( do dekoracji) składniki na krem cynamonowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru pudru śmietan fix Przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm ( spód i boki smarujemy masłem) Jajka z cukrem ubijamy mikserem. Po chwili dodajemy olej(...)wszystkie składniki się połączą wrzucamy wcześniej zblendowany szpinak i mieszamy równomiernie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy  w 180 stopniach C ok. 60 minut. Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy i po chwili wsypujemy stopniowo cukier puder i śmietan fix. Następnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone oraz cynamon cały czas miksując do połączenia się składników oraz do momentu

noteskulinarnyfiga
Mocno czekoladowe ciasto z Prince Polo 186

przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 150 stopniach, a następnie zmniejszamy piekarnik do 120 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy Krem czekoladowy : – 300 ml śmietanki kremówki 30% – 4 łyżki nutelli – 3 płatki żelatyny – 0,5 łyżeczki cukru pudru Żelatynę zalewamy zimna wodą na 7-10 minut żeby napęczniała. W tym czasie ubijamy kremówkę

Relaxtime
Semifreddo dyniowo – pomarańczowe 95

wpół zamrożone, jestem pewna, że Was oczaruje Do przygotowania tego deseru nie potrzeba maszyny do lodów i nie trzeba ich mieszać w zamrażarce. Zróbcie koniecznie! Składniki: 500 g śmietany kremówki 30 % 1 szklanka musu z dyni hokkaido* skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach) sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru 4 jajka 3 żółtka 3 łyżki cukru(...)cukrem waniliowym (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Śmietanę kremówkę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru i wymieszać z masą. Następnie masę podzielić na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodać mus z dyni, jedną łyżkę cukru pudru, sok wyciśnięty

Oryginalny smak
Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe 245

deserowej/gorzkiej) ok. 200 g bakalii (u mnie w równych proporcjach: suszone morele, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały) Polewa czekoladowa: 80 g deserowej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka wódki  Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe - Składniki: Biszkopt: Blaszkę wykładamy pergaminem (ok. 20 x 28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną(...)wrzucamy drobno posiekane bakalie oraz drobniutko poszatkowaną czekoladę - mieszamy. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części. Masę bakaliowo-czekoladową wykładamy na dolny biszkopt i przykrywamy górną częścią ciasta. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy), a następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Przestudzoną czekoladą polewamy wierzch ciasta

Słodka Strona
Rolada rafaello 146

kawy i bardzo podzielna-polecam SKŁADNIKI :  Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata szczypta soli Krem kokosowy: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka Malibu (opcjonalnie) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru(...)lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu biszkopt wykładamy na ściereczkę wysypaną cukrem, aby nie przywierała. Ściągamy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką od szerszej strony. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z mascarpone ubijamy, aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy przesiany cukier puder, wiórki oraz Malibu. Miksujemy chwilę do połączenia. Większą część masy wykładamy równomiernie na cały biszkopt. Zwijamy od szerszej

Swojskie jedzonko