ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:193/892)

Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami” 128

jajek 12 dag mąki tortowej 15 dag cukru 5 dag masła 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej Krem kokosowy: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 szklanka śmietanki kokosowej Kuchnie Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa czekoladowa: 10 dag masła 3 łyżki cukru pudru(...)przez 30 minut-do suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej przed złożeniem torcika. Masa: Śmietanę kremówkę i kokosową połączyć razem w rondelku, podgrzać ale nie gotować, do ciepłej masy dodać połamaną białą czekoladę, poczekać chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Naczynie przykryć folią aluminiową i chłodzić całą

Wanilia i Kardamon
Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami 155

migdałów Do nasączenia: 100ml migdałowego likieru – amaretto 30ml wody Krem: 450g mrożonych wiśni + 100ml wody 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru kryształu 500g naturalnego jogurtu 500g śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 7 łyżek cukru pudru 20g żelatyny + 180ml wody 40g płatków migdałowych ciasteczka amaretti do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C(...)blaszki papier do pieczenia oraz biszkopt (ja jeszcze brzeg tortownicy wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy pomijamy). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. 10. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Do ubitej śmietanki dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. 11. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce, wstawić ją na około

Mała Cukierenka
Kruche babeczki z marakują 134

ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - skórka otarta z jednej cytryny masa - 100 g białej czekolady - 330 g śmietany kremówki - 2 marakuje Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i  wylepiamy nim foremki na babeczki. Pieczemy(...)około 15 minut. Jeszcze ciepłe wykładamy z foremek. Gdy foremki się studzą robimy masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę. Do masy na koniec dodajemy marakuję, delikatnie mieszamy i kremem napełniamy przestudzone babeczki. Wierzch dekorujemy marakują

Zainspirowana w kuchni
Placki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku 113

udek kurczaka bez kości i skóry 6-7 pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka grubościenna 1 czerwone chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 szklanka wody mąka rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu Ziemniaki i dynie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy do nich jajko , kolendrę(...)około 6 minut . Po tym czasie zalewamy szklanką wody , zmniejszamy gaz i dodajemy koncentrat pomidorowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut . Po tym czasie dodajemy kremówkę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos do lubianej konsystencji ,mąką rozrobioną z wodą . Na talerzach układamy gorące placki , obok sporą ilość gulaszu i serwujemy na gorąco Smacznego ! Artykuł Placki

Ogrodnik w podróży
ciasto babie lato 179

krem a la bawarski: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru kryształu (mniej lub więcej, do smaku) 1 łyżka żelatyny 60 ml gorącej wody 400 g śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem kryształem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń, wlewamy go do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego budyniu dodajemy ubitą kremówkę oraz żelatynę. Mieszamy delikatnie. wykonanie ciasta: Jedno ciasto kruche umieszczamy w foremce, wykładamy 1/2 część masy jabłkowej, wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część kremu, na niej rozsmarowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Tiramisu na biszkopcie 220

szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 100 ml likieru Amaretto Dodatkowo(...)rozpuszczenia lub rozpuścić w mikrofalówce ( uwaga: nie dopuścić do zagotowania żelatyny, straci wówczas swoje właściwości żelujące ). Odstawić do wystudzenia, ale żelatyna powinna pozostać płynna. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietany i dobrze wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do śmietany jednocześnie miksując. Śmietanę dodać do masy serowo - żółtkowej

Opowieści z piekarnika
KRUCHA SZARLOTKA 188

tortownicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja swoje ciasto polukrowałam jeszcze delikatnie lukrem migdałowym (naszym ulubionym) Lukier migdałowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - kremówka Do pudru z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dolewamy stopniowo kremówkę i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (u mnie dość gęsty). Gotowym lukrem polewamy delikatnie (łyżeczką), tworząc esy-floresy... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Polędwiczki wieprzowe w sosie z jabłkami i cynamonem 135

cebulki szalotki 3 łyżki masła pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki cynamonu 100ml bulionu z kurczaka 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka mąki pszennej 100ml mleka Do podania: proponuje talarki z ziemniaków z tego przepisu*   *Do pieczenia ziemniaków proponuje zamiast rozmarynu podanego w przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki(...)smażymy chwilę do zeszklenia – maksymalnie 3 minuty, często mieszając. Do szalotek dodajemy jabłka, cynamon i całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy bulion, śmietankę kremówkę, sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty.   W tym czasie łyżkę mąki rozrabiamy w mleku – najlepiej jest to roztrzepać w słoiku. Zawiesinę wlewamy

Smaczna Strona
zapiekanka ziemniaczana z jarmużem 122

składniki: 1000 g ziemniaków 500 g jarmużu 450 g sera feta 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietanki kremówki 4 jajka 100 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego (ulubionego da zapiekania) ok. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz masło do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jarmuż myjemy, usuwamy grube(...)kostkę i podsmażamy na rumiano, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy odparowany jarmuż i chwilkę podsmażamy. Dodajemy 1/2 cz. sera feta, mieszamy. Dodajemy wymieszane jajka z kremówką. Pozostały ser mieszamy ze śmietaną 18 % i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Wykładamy masę szpinakową a na niem wymieszany ser feta ze śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą 160

bezowe blaty o śr 23 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 1   łyżeczka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone 5 dag tartej gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą(...)minut, po czym temperaturę zmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut. Zostawiam w uchylonym   piekarniku do momentu wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Nadzienie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję. Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto z budyniem i brzoskwiniami 169

szklanki oleju - 3 jajka - 3 łyżki kakao naturalnego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 1 budyń waniliowy - 500 ml śmietanki kremówki - 500 ml mleka - 3 łyżki cukru pudru - 2 stołowe łyżki żelatyny  - 6 łyżek zimnej wody Dodatkowo: - 4 świeże brzoskwinie lub puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie ciasta: 1. W garnku(...)Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje delikatnie podgrzewamy aż się rozpuści, a  następnie dodajemy ją do gorącego budyniu, mieszamy do zupełnego połączenia. 2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy z zimną masą budyniową, mieszamy . Składanie ciasta: Blat ciasta, brzoskwinie, masa budyniowa i na wierzch ścieramy odkrojoną część ciasta

Apetyczna babeczka
Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami 1433

180ml wiśniówki) Nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (aby po osączeniu było około 450g wiśni) 40g cukru kryształu 1 laska cynamonu 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 1200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 fixy do śmietany 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla aromatu śmietankowego 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania drobne(...)poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć pierwszy biszkopt. 7. Śmietankę kremówkę ubić z 2 fixami, cukrem wanilinowym, kroplą aromatu i cukrem pudrem. Gdy śmietanka się ubije dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. 8. Nasączony biszkopt posmarować kremem śmietanowym, dosyć cienko ( patrz FILM ). Połowę przygotowanej

Mała Cukierenka
Halloween Potworki Brownie 126

pająki , duszki czy potworki . A także tort Oreo z pająkami i strasznie smaczne przekąski na słono ;) Składniki na brownie Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki + kolorowe cukiereczki do dekoracji, Oreo Halloween Potworki Brownie – jak to zrobić? Brownie przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, śmietankę kremówkę podgrzewamy (można

Ciastkozercy
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 117

korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki sól, pieprz do smaku 1 szklanka białego półsłodkiego wina 1/2 szklanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu mały pęczek, świeżego majeranku ewentualnie mąka z wodą do zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso z szynki płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w zgrabną(...)pokrywą i zapiekamy w 160 C . Do momentu aż mięso zacznie się robić miękkie . Następnie dodajemy mrożony groszek ( wsypujemy bez rozmrażania ) i obrane , pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalewamy śmietaną kremówką . Delikatnie mieszamy i ponownie dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Sos najczęściej sam się zagęszcza ale jeśli by się tak nie stało , można użyć mąki rozmieszanej z wodą

Ogrodnik w podróży
Sernik na zimno z mango 395

zatrzymanie lata… Zróbcie koniecznie! Składniki: Spód: 230 g herbatników 100 g masła 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego (mielonego) 200 g śmietany kremówki 30 % 2 szklanki musu z mango (2 dojrzałe mango) 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka 7 łyżeczek żelatyny Wierzch: 2 szklanki musu z mango (2 dojrzałe mango) 3 łyżeczki żelatyny(...)wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Mango obrać, wyciąć miąższ i dokładnie zmiksować. Odmierzyć 2 szklanki musu i przełożyć do miski. Dodać twaróg i cukier puder. Zmiksować. Zimną kremówkę ubić i połączyć z masą serową. Do rondelka wsypać żelatynę i wlać mleko. Odstawić na około 10 minut. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Lekko przestudzić. Kilka łyżek

Oryginalny smak