szpinaku baby kilka-kilkanaście suszonych pomidorów (u mnie mały słoiczek, po odsączeniu około 140g) 2 cebule 4-5 ząbków czosnku (zależy od wielkości i od preferencji smakowych) 400 ml kremówki sól, pieprz gałka muszkatołowa Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, a następnie przebieramy (można usunąć większe łodyżki, czy posiekać liście na mniejsze części). Cebulę drobno siekamy(...)zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy szpinak. Smażymy aż szpinak wyraźnie zwiędnie, a cała woda wyparuje. Wlewamy kremówkę. Zawartość patelni doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy całość przez około 10 minut (lub do pożądanego zredukowania się sosu). Na koniec doprawiamy
Smaki Na TalerzuSkładniki: • 250 g serka mascarpone • 100 ml śmietany kremówki 30-36% • 4 jajka • szczypta soli • 4 łyżki cukru • ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno posiekanych • 3 łyżki likieru barmańskiego miętowego • 3 łyżki płatków czekoladowych z gorzkiej czekolady Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić
KUCHNIA POLSKAuzyskamy ciekawy kształt, a także sporą wysokość tortu. Składniki na truskawkowe Kinder Country 3 opakowania herbatników petit beurre po ok. 100 g 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki (min. 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników(...)truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i wanilii. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie miksujemy. Masę trzeba podzielić na dwie części, do jednej dodać schłodzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Plastikowy
Korniszonkiserka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka musu truskawkowego 25 g truskawek 1/3 szklanki cukru pudru 100 g czekolady białej 3 łyżki żelatyny masa kawowa: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru dekoracja: truskawki kawa mięta Spód: Ciasta kruszę w misie blendującej, przekładam do miski, dodaję roztopione ciepłe masło(...)ciepłą czekoladę i cały czas mieszam mikserem. Do ciepłej żelatyny dodaję trzy łyżki masy serowej i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do reszty sera cały czas miksując. Masa kawowa: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Do ciepłej żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Kawę zalewam trzema łyżkami gorącej wody
wesoła kuchnialata zamknięta w letnim, prostym wypieku. Składniki (na dużą blachę piekarnikową): 5 jajek 150g mąki 100g cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli Nadzienie: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 250g świeżych malin (można też użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta oraz do rolowania Nastawiamy(...)rozwinęła i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki. Od środka smarujemy roladę równomiernie dżemem malinowym. Robimy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia na jednolity, gęsty krem. Krem rozkładamy równomiernie na posmarowaną dżemem roladę. Na krem rozkładamy równomiernie całe maliny. Delikatnie
Smaczna Stronatemp. pokojowej) 120 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 200 ml oleju 300 g mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej Masa: 250 ml kremówki 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1-1,5 łyżeczki suszonej mięty 1-2 łyżeczki żelatyny opcjonalnie można również dodać odrobinę kropli miętowych dla zaakcentowania smaku oraz zielonego barwnika(...)suchego patyczka). Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Suszoną miętę rozcieramy wraz z cukrem pudrem w moździerzu. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodajemy do niej miętowy cukier puder oraz serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Jedną łyżkę bitej śmietany mieszamy z rozpuszczoną żelatyną
Smaki Na Talerzuduże jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g świeżych liści szpinaku Składniki na warstwę piankową: 660 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody Składniki na warstwę truskawkową: 350 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody *szklanka = pojemność(...)biszkoptu przeciąć wzdłuż na 2 blaty. PRZYGOTOWAĆ WARSTWĘ PIANKOWĄ: Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie już delikatnie tężeć, należy rozpocząć ubijanie śmietanki kremówki z jedną łyżką cukru pudru. Gdy śmietana będzie już nieco ubita, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować do czasu połączenia się składników. Podzielić krem na 2 porcje. Pierwszą porcję kremu (pianki
Kulinarne Przebojeprzez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy z foremki, usuwamy papier i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę śmietanowo bananową: 500 ml śmietanki kremówki 4 banany 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ok. 60 ml gorącej wody wykonanie: Banany w całości zapiekamy w piekarniku, aż pociemnieją skórki. Przestygnięte obieramy i miksujemy na papkę(...)Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Do zmiksowanych bananów dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie miksujemy. Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt. dodatkowo: 3 banany 2 galaretki zielone 1000 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Banany kroimy w plastry i układamy na masie bananowej
Domowy Smak Jedzeniabiszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Jak zrobić Kopiec kreta? Biszkopt(...)piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym nożykiem. Wydrążamy środek, zostawiając około 1,5 cm spodu. Wydrążone okruchy przekładamy do miski. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia
Ciastkozercyśmietany 18 % szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Do dekoracji: listki melisy cytrynowej kwiaty bratki Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy(...)temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona. 4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami
IzabelawkuchniSernik na zimno jest moim ulubionym deserem w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera pełno owoców. Ciasto z tego przepisu jest lekkie, puszyste i delikatne dzięki dodatkowi śmietany kremówki. Ja akurat przygotowałem wersję z truskawkami, ale można zastąpić je każdymi owocami. Składniki: 1.3 kg truskawek 1kg twarogu zmielonego z wiaderka 140g cukru pudru skórka starta z całej cytryny sok wyciśnięty(...)całej cytryny 200ml kremówki 2 galaretki truskawkowe na 300ml wody (do masy) 2 galaretki truskawkowe na 700ml wody (na wierzch) opakowanie okrągłych biszkoptów Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek według proporcji podanych powyżej. Przeczytaj cały przepis - Sernik truskawkowy na zimno at AleTorcik
AleTorcikbardzo smaczne. Polecam:) 3-4 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 szkl. oleju 1 łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy tymianek (u mnie zarówno suszony jak i świeży) 3 pory 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory są duże) sól, pieprz zioła prowansalskie kilka suszonych śliwek Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Olej łączymy z miodem oraz musztardą. Dokładnie(...)lodówki na około 30 minut. Oczyszczone pory kroimy w niezbyt cienkie ukośne plasterki. Podsmażamy je w rondelku na rozgrzanych 2 łyżkach masła, często mieszamy. Po kilku minutach dolewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy do czasu, aż sos dość mocno się zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone na cząstki suszone śliwki, oraz kilka gałązek posiekanego tymianku
Smaki Na Talerzupieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 galaretka cytrynowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy
Domowy Smak Jedzeniazamrażalce. Idealny deser na upały! Przepis autorski. Składniki: ok 32 sztuki kakaowych herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400g) 150g orzeszków ziemnych niesolonych 250g serka mascarpone 330g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 mleczna czekolada 3 łyżki mleka 3 batoniki snikers – do dekoracji *** Prostokątną formę (keksówkę) wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy(...)układamy warstwę nasączonych mlekiem herbatników. Pierwszą i ostatnią warstwę herbatników nasączamy mlekiem, przy środkowych warstwach nie jest to już konieczne *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz stopniowo, po łyżce serek mascarpone, miksujemy na gładką masę. Masę śmietanową, orzeszki oraz kajmak dzielimy na 3 części *** *** Na warstwie herbatników wykładamy 1 część masy kajmakowej *** *** Masę kajmakową obsypujemy pierwszą częścią
Blog z Apetytemjajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła 100 g drobnego cukru składniki : nadzienie 3 banany 1,5 łyżki masła 6 łyżek masy kajmakowej 530 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada Mieszamy masło z cukrem, dodajemy całe jajko i żółtko i później mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozgniatamy(...)kolor ciasta. Przygotowujemy nadzienie: Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, smażymy je na maśle, do momentu aż będą złociste. Masę kajmakową przekładamy na upieczoną, ostudzoną tartę. Układamy banany. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru. Przekładamy ją delikatnie na wierzch tarty i posypujemy startą gorzką czekoladą
noteskulinarnyfiga