łyżki ekstraktu waniliowego Składniki na spód: około 200 g ciastek Oreo lub Neo 50 g roztopionego masła Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Wykonanie: 1. Purée z dyni: Dynię umyj i przekrój na 2 kawałki. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około(...)lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce. Około pół godziny przed podaniem zrób polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i kremówkę umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na sernik i równo rozprowadź. Smacznego! Artykuł Sernik dyniowy z polewą czekoladową pochodzi z serwisu
Moja pasja smakunieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Jak zrobić eklerki? Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy(...)minut. Ważne, żeby nie otwierać go zanim eklerki będą zupełnie upieczone, ponieważ mogą upaść. Gotowe eklerki odstawiamy do przestudzenia. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Eklerki możemy nadziewać kremem przy pomocy szprycy z długą
Ciastkozercyblaty. (Ja składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa osobne blaty) składniki na krem z michałkami: 250 g czekoladek Michałki 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody opcjonalnie: cukier puder do smaku wykonanie: Kawę rozpuszczamy w wodzie. Czekoladki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Serek miksujemy ze śmietanką na sztywną masę(...)Dodajemy wystudzoną kawę oraz starte czekoladki i miksujemy tylko do połączenia się. składniki na bitą śmietanę: 500 ml śmietanki kremówki 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) 2-3 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody dodatkowo: ok. 50 g czekolady deserowej, startej na grubych oczkach wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy
Domowy Smak Jedzeniabiałej części pora 1 duży batat 3 ząbki czosnku pół papryczki chili świeży imbir - kawałek ok 4cm bulion warzywny 2,5 l chipsy kukurydziane typu tortilla z chili śmietanka kremówka 200ml Dynię i batata obieramy, kroimy w dużą kostkę. Imbir ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Czosnek, por oraz chili kroimy na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju(...)dynię z batatem. Całość smażymy do lekkiego zrumienienia. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Powstałą zupę blendujemy, by całość była jedwabista, bez grudek. Wlewamy śmietankę kremówkę (wcześniej ogrzaną odrobiną gorącej zupy) Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Jeśli konsystencja zupy jest za mało kremowa, wrzucamy garść chipsów typu tortilla, po ich rozmięknięciu ponownie blendujemy. Uwaga
noteskulinarnyfigamleka 3,2% 3-4 łyżki cukru 15 dag masła 82% 1 budyń śmietankowy 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Skórka otarta z 1 pomarańczy Krem śmietanowy: 35o ml śmietany kremówki 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Wiórki czekoladowe np. o smaku pomarańczy do posypania Przygotowanie ciasta: Ciasto marchewkowe: Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy(...)Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu , miksować aż powstanie gęsty krem, wymieszać z otartą skórką pomarańczową. Przełożyć kremem ciasto. Dobrze schłodzoną kremówkę z serkiem i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonwystarczy wam do ciasteczek. Do tego pyszny i prosty krem czekoladowy i granat. 1 opakowanie wafle ryżowe w czekoladzie deserowej 1/2 mango 1/2 granatu krem czekoladowy: 125 ml śmietany kremówki 30 % 50 g czekolady deserowej mango curd: 1 mango 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 40 ml soku pomarańczowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1 łyżka masła Śmietanę kremówkę przelewam
wesoła kuchniałyżeczki soli 1 duże jajko 125ml maślanki (temp. pokojowa) 175ml Coca Coli 1 łyżeczka cukru waniliowego 125g masła 2 łyżki ciemnego kakao Krem: 250g serka mascarpone 180g śmietanki kremówki 30% – mniej więcej 3/4 szkl. 1 łyżka cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 1 śmietan-fix Polewa: 60g masła 2 łyżki Coca Coli 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka ciemnego(...)wypieki zawsze należy sprawdzać patyczkiem ). Ciasto studzimy w formie. Po CAŁKOWITYM wystudzeniu odkrawamy wypukły wierzch, kruszymy na drobno. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Serek mascarpone krótko miksujemy ze schłodzoną kremówką, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz śmietan-fix. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu (zbyt długie miksowanie rozrzedzi mascarpone). Gotowym kremem przekładamy oba blaty. Część kremu rozprowadzamy na wierzchu
Smaki Na Talerzuwrzątku) wrzucamy do owoców żelatynę. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Nie wolno już w tym momencie gotowac owoców. Odstawiamy do ostudzenia. Mus chałwowy : – 250 ml śmietanki kremówki 30% – 300 g chałwy (moja była z całymi migdałami) Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną chałwę. Mieszamy, aż chałwa całkowicie się rozpuści, a składniki połączą. Masa delikatnie zgęstnieje. Ściągamy
RelaxtimeKremówka, jaką pamiętam z dzieciństwa, z prawdziwym budyniem. Najlepsza! Rodzinka była nią zachwycona :) Bardzo rzadko można teraz spotkać w cukierniach taką dobrą kremówkę. Najczęściej budyń zastąpiony jest masą z proszku, która nie ma już tego wyjątkowego smaku. 2 płaty ciasta francuskiego każdy po 275g Budyń: 5 szkl mleka 200 g masła 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej
Smakołyki Asimały słoik zielonego pesto 2 kulki sera mozzarella sól do smaku sos : 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej śmietany kremówki 30 % sól , ostra papryka do smaku oliwa lub olej do smażenia Filety myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . W każdym z nacinając grubszej strony , robimy kieszonkę na mozzarellę . Umieszczamy w nacięciach(...)złoty kolor . Jak zmiękną , dodajemy pomidory z puszki , sól i ostrą paprykę do smaku. Dusimy do momentu, aż sos zacznie gęstnięć dzięki rozgotowanym pomidorom . Na koniec wlewamy dwie łyżki kremówki , mieszamy i wykładamy na talerze . Na wierzchu gęstego sosu układamy upieczone filety i serwujemy na gorąco Smacznego ! Artykuł Pierś z kurczaka z Genui pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytaka sama ilość gorgonzoli) 1 cebula 3-4 gruszki, najlepiej konferencje (niezbyt mocno dojrzałe) sok z połowy cytryny kilka orzechów włoskich 2 łyżki masła 1-1,5 szkl. kremówki garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Orzechy grubo siekamy. Prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Odkładamy na bok. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy(...)łyżki masła. Wrzucamy posiekaną cebulę. Następnie wlewamy kremówkę i doprowadzamy całość do wrzenia. Moc palnika zmniejszamy, a do gorącej śmietany dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki gorgonzolę. Mieszamy, aż ser całkowicie się roztopi. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser Lazur kroimy w kostkę. Gruszki myjemy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Do przygotowanego sosu dajemy odcedzony makaron
Smaki Na Talerzujajek 12 dag mąki tortowej 15 dag cukru 5 dag masła 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej Krem kokosowy: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 szklanka śmietanki kokosowej Kuchnie Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa czekoladowa: 10 dag masła 3 łyżki cukru pudru(...)przez 30 minut-do suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej przed złożeniem torcika. Masa: Śmietanę kremówkę i kokosową połączyć razem w rondelku, podgrzać ale nie gotować, do ciepłej masy dodać połamaną białą czekoladę, poczekać chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Naczynie przykryć folią aluminiową i chłodzić całą
Wanilia i Kardamonmigdałów Do nasączenia: 100ml migdałowego likieru – amaretto 30ml wody Krem: 450g mrożonych wiśni + 100ml wody 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru kryształu 500g naturalnego jogurtu 500g śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 7 łyżek cukru pudru 20g żelatyny + 180ml wody 40g płatków migdałowych ciasteczka amaretti do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C(...)blaszki papier do pieczenia oraz biszkopt (ja jeszcze brzeg tortownicy wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy pomijamy). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. 10. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Do ubitej śmietanki dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. 11. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce, wstawić ją na około
Mała Cukierenkaciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - skórka otarta z jednej cytryny masa - 100 g białej czekolady - 330 g śmietany kremówki - 2 marakuje Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na babeczki. Pieczemy(...)około 15 minut. Jeszcze ciepłe wykładamy z foremek. Gdy foremki się studzą robimy masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę. Do masy na koniec dodajemy marakuję, delikatnie mieszamy i kremem napełniamy przestudzone babeczki. Wierzch dekorujemy marakują
Zainspirowana w kuchniudek kurczaka bez kości i skóry 6-7 pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka grubościenna 1 czerwone chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 szklanka wody mąka rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu Ziemniaki i dynie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy do nich jajko , kolendrę(...)około 6 minut . Po tym czasie zalewamy szklanką wody , zmniejszamy gaz i dodajemy koncentrat pomidorowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut . Po tym czasie dodajemy kremówkę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos do lubianej konsystencji ,mąką rozrobioną z wodą . Na talerzach układamy gorące placki , obok sporą ilość gulaszu i serwujemy na gorąco Smacznego ! Artykuł Placki
Ogrodnik w podróży