jajka 1 szklanka wody 1 pełna szklanka mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Duża szczypta soli Szczypta proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 500 ml smietany kremówki 30% 2 0 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 25 ml rumu lub amaretto Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Przygotowanie eklerków: Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę podgrzać dobrze-nie gotować, wsypać
Wanilia i Kardamonstopni około 34 minuty, należy jednak zawsze sprawdzić wykałaczką bo każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Składniki na krem : 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 serki waniliowe duże Danone 3 galaretki malinowe 700 ml przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru lub do smaku 2 galaretki truskawkowe + 600 ml przegotowanej wody(...)lekkiego stężenia. Galaretki truskawkowe i pomarańczowe rozpuszczamy w wodzie jak podane w przepisie i odstawiamy do całkowitego stężenia. Najlepiej na noc. Gdy galaretki zastygną kroimy je w kosteczkę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy serki. pokrojone w kosteczkę wafelki i delikatnie stężałą galaretkę malinową. Do masy dodajemy połowę galaretki pomarańczowej i truskawkowej, bardzo delikatnie mieszamy łyżką
Sama słodycz i szczypta chilinaczynia z jabłkami (najlepiej schłodzonymi) i dokładnie mieszamy. Masę jabłeczną rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie, wyrównujemy i odstawiamy blachę do całkowitego stężenia do lodówki. Masa śmietanowa: - 250g mascarpone - 250g śmietany kremówki 30% lub 36% - 1-2 łyżeczki pudru - 1 łyżeczka żelatyny - 1-2 kostki czekolady Żelatynę rozpuszczamy w 30ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy. W misie miksera ubijamy zimne mascarpone(...)razem z zimną kremówką. Do ubitej masy śmietanowej dodajemy schłodzoną, jeszcze płynną żelatynę i energicznie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na schłodzoną masę z jabłkami, rozsmarowujemy, można zrobić wzorek widelcem, posypujemy startą czekoladą i schładzamy. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżka kakao 50 ml mleka 1/2 szklanki cukru galaretka jeżynowa: 450 g jeżyn mrożonych 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru krem jeżynowy: galaretka jeżynowa 1/2 porcji 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru dekoracja: polewa czekoladowa puder Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję aż będą miękkie. Przecieram przez gęste sito. Żelatynę(...)Zrywam go i zwijam biszkopt w roladę razem ze ścierką. Odstawiam do przestudzenia. Krem jeżynowy: Pozostałą galaretkę która została od wycinania serc około połowa, rozpuszczam w garnku. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno z pudrem. Dodaję ostudzoną ale jeszcze płynną galaretkę do śmietany i cały czas miksuję. Galaretka może być letnia. Biszkopt odwijam i smaruję kremem. Zostawiam
wesoła kuchniaciasto: na karmel: po ćwierć szklanki cukru i wody 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 250 ml śmietanki kremówki galaretka kiwi na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: galaretka truskawkowa paczka okrągłych biszkoptów szklanka mleka Przygotować karmel(...)połowie szklanki wrzątku. Czerwoną galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wrzątku. Wystudzić. Blaszkę, w której piekło się ciasto wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć biszkopty lekko namoczone w mleku. Kremówkę ubić na sztywno, wlać do niej zimną zieloną galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na biszkopty, odstawić do stężenia. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Na nich rozsmarować krem budyniowy. Przykryć ciastem. W otworki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Krem: 3-4 łyżki powideł śliwkowych 100g ciastek w czekoladzie (użyłam herbatników) 50g masła 250ml śmietanki kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady (użyłam 100g o zawartości kakao 80% i 100g o zawartości kakao 64%) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 80ml ziemnej wody 2 jajka – osobno żółtka(...)białka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wierzch: 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru cukier puder do posypania kolorowa posypka cukrowa Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę, kakao i kawę. Dodać cukier, pokrojone masło, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na okrąg większy
Mała Cukierenkaumieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Składniki na krem: * 200 g śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * 5 łyżek mleka kokosowego z puszki (potrzebny jest sam miąższ, aby go uzyskać należy co najmniej dzień wcześniej puszkę mleka wstawić do lodówki) (najlepsze mleko(...)kokosowe powinno zawierać nie mniej niż 70% ekstraktu kokosowego, moje miało 71%) * 5-6 łyżek wiórków kokosowych (opcjonalnie) (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać
Zrób to smacznienaszą ciasteczkową masę. Ugniatamy ją widelcem, a potem dnem szklanki tak żeby powierzchnia była jednolita. Foremkę wstawiamy do lodówki. Krem: – 200 g mascarpone – 120 ml zimnej śmietanki kremówki 30% – 2 łyżki cukru pudru – 3 łyżki wiórek kokosowych – 2 garście suszonej żurawiny Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i delikatnie całość mieszamy(...)masę wgniatając. Znów wstawiamy foremkę do lodówki. PS. Masa wyszła mi odrobinę za luźna więc polecam zrobić z mniejszej ilości śmietanki Polewa czekoladowa: – 70 ml śmietanki kremówki – 70 g czekolady deserowej lub gorzkiej Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy czekoladę i mieszamy tak długo, aż składniki się roztopią i połączą. Wówczas polewamy czekoladą naszą tartę i po raz kolejny
RelaxtimeWystudzone rogaliki można polukrować, ale nie jest to mus. Ja część polukrowałam lukrem cytrynowym. Lukier cytrynowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżeczek kremówki Do miseczki z pudrem dodać sok cytrynowy i stopniowo dolewając kremówkę, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej, odpowiadającej nam konsystencji. Smacznego
Smaczne Zdrowetemperaturze pokojowej jajko (1 szt.) w temperaturze pokojowej sól (szczypta) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) galaretka truskawkowa (1 op.) + gorąca woda (300 ml.) biała czekolada (100 g) śmietanka kremówka 30 % (50 ml.) zagęszczony sok truskawkowy (3 łyżki) Potrzebne gadżety: Mikser Miarka kuchenna Waga kuchenna Wykrawaczka serce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ❤ WYKONANIE ❤ 1). Masło ucieramy z cukrem, solą(...)góra-dół w 170 stopniach C około 12 minut. Upieczone ciasteczka zostawiamy do wystudzenia. 3). Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 4). W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy czekoladę aż się wystudzi i zacznie lekko tężeć ( czekolada nie może być płynna, bo będzie nam ściekała
RITA food channelaromatycznym sosem z owoców, wykorzystując go jako polewę do sernika. Ale aby taka sytuacja nie zaistniała, można temu zapobiec, dodając do masy serowej na etapie przygotowywania ciasta nieco śmietanki kremówki lub 2-3 łyżki serka ricotta. Wilgotność zależy także od rodzaju twarogu. Jeżeli widzimy, że nasz ser jest suchy, koniecznie należy go „nawilżyć”, co też ma wpływ na puszystość sernika(...)Puszysty sernik uda się wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta lekkości. ŻEBY ROSŁO JAK NA DROŻDŻACH! Oprócz smakowitych przepisów na serniki, piecze Pani również ciasta drożdżowe. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? Czy zna Pani jakieś sprawdzone “drożdżowe sposoby”? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc to podstawa, aby zapewnić mu właściwe
Raj dla Podniebieniaidealny do przekładania tortu czy dekoracji babeczek. Pyszny, lekki, kokosowy. W sam raz dla miłośników kokosu. Krem przygotowany jest naprawdę szybko a smakuje rewelacyjnie. Składniki: * 200 g śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * 5 łyżek mleka kokosowego z puszki (potrzebny jest sam miąższ, aby go uzyskać należy co najmniej dzień wcześniej puszkę mleka wstawić do lodówki) (najlepsze mleko(...)kokosowe powinno zawierać nie mniej niż 70% ekstraktu kokosowego, moje miało 71%) * 5-6 łyżek wiórków kokosowych (opcjonalnie) (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. Kremu wystarcza na przełożenie tortu o średnicy
Zrób to smaczniebyć w temperaturze pokojowej) jajka (7 szt.) cukier (1 szkl.) cukier waniliowy (2 op. = 16 gr.) mąka pszenna (1 szkl.) kakao (0,5 szkl.) sól (szczypta) Krem piankowy: śmietanka kremówka 36% mocno schłodzona (500 ml) cukier puder (2 łyżki czubate) galaretka truskawkowa sypka (100 gr.) + wrzątek (250 ml.) Dodatkowo: galaretka truskawkowa sypka (100 gr.) + wrząca woda(...)blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film). 2. Krem : Galaretkę truskawkową rozpuszczamy we wrzątku, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Śmie tankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną. Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce
RITA food channelowocowej herbaty... jest przepyszna i przekonałam się o tym piekąc to właśnie ciasto. Ma delikatny smak wiśni i czarnej porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne. Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania! Biszkopt makowy: 350 ml białek 1 szkl cukru 1 szkl maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1,5 szkl(...)mąki pszennej Galaretka herbaciana: 5 torebek herbaty Teekanne Cherry Berry 1 l wody 4 łyżki żelatyny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy kilka kostek gorzkiej czekolady Biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać na przemian
Smakołyki Asi