zawarłam 7 najciekawszych przepisów na słodkości na tę specjalną okazję. Na blogu znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać. 1. Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone budyniem i polane lukrem z cukierkową posypką. Banalnie proste ale właśnie przez to przypadnie do gustu nawet wybrednym maluchom. Moje dzieciaki uwielbiają(...)Przepis tutaj- kremówka (klik) 2. Ciepłe lody- kto będąc dzieckiem ich nie uwielbiał? My za nimi wprost przepadaliśmy ale niestety nie jedliśmy ich na co dzień. Kiedy jednak mama nam je kupowała to było prawdziwe święto. W małych sklepikach można je kupić do dziś ale bardzo łatwo jest je zrobić w domu i wychodzą nawet smaczniejsze. Lepszej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabrzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 4 żółtka (pozostałe z bezy) 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej na bitą śmietanę; 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru łyżka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Najpierw przygotować sernik. Jajka podzielić na białka(...)ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć na sernik i odstawić aż całkowicie wystygnie. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na budyń, wierzch przykryć bezą. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawięcej jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL szklanka porzeczek (+porzeczki do dekoracji) 250 ml kremówki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej, jogurt i jajka. Suche i mokre składniki połączyć(...)stopni. Ciasto wlać do foremek na muffinki. Muffiny włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut (góra-dół) aż się zarumienią. Przed podaniem ozdobić ubitą kremówką i świeżymi porzeczkami. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Manufaktury Wielkopolskiej, organizowanej na Durszlaku z okazji Dnia Mamy i mam dla Was niespodziankę. Na hasło durszlak10 otrzymacie 10% zniżki w sklepie internetowym
Ze smakiem i z pasjąlitrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 4 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml(...)niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy. Krem śmietankowy dzielimy na trzy części *** *** Blaty ciasta nasączamy sokiem
Blog z ApetytemFormujemy roladę. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym) lub po wystudzeniu smarujemy lukrem, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i kremówka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), można zastąpić kremówkę wrzątkiem. Smacznego :-) Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu
Smaczne Zdrowepestek dyni zasmakował u nas każdemu. Kto jeszcze ma ochotę spróbować? Składniki: 5 ziemniaków 3 żółte marchewki 2-3 korzenie pietruszki lub pasternaka kawałek selera 150 ml kremówki 2 liście laurowe ziele angielskie - 3 ziarenka 3 ząbki czosnku rozmaryn, zielona pietruszka pieprz, sól do smaku pestki dyni olej z pestek dyni chleb na grzanki masło klarowane Przygotowanie : Warzywa umyć(...)pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać kremówkę. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Zupę zmiksować aż powstanie gęsty, aksamitny krem. W razie potrzeby dolać wody. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą
Ze smakiem i z pasjąpieprz albo chilli do smaku grzanki : kilka kromek chleba na grzanki masło klarowane do podsmażenia grzanek sól, czosnek granulowany olej z pestek dyni do polania zupy ok 150 ml kremówki do podania Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować(...)Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, przyprawić solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, polać olejem z pestek dyni i ozdobić kleksem ubitej kremówki. Smacznego :) Pst! Z okazji Dnia Mamy zapraszam na zakupy do sklepu Manufaktury Wielkopolskiej , który oferuje produkty inspirowane dawnymi recepturami. Na hasło durszlak10 otrzymacie zniżkę 10% na cały zakup
Ze smakiem i z pasjąkremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie(...)ptysie urosną duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie
Wanilia i Kardamondżemu brzoskwiniowego na galaretkę miętową: 2 opakowanie galaretki agrestowej 150 g miętowych landrynek na mus miętowo-czekoladowy: 200 g czekolady z miętowym nadzieniem 100 g czekolady gorzkiej 330 ml kremówki dodatkowo: paczka biszkoptów z kakaową plamką wiórki czekoladowe Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)wylać na warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki. Kiedy całkiem zastygnie przygotować ostatnią warstwę- mus czekoladowy. Czekolady połamać, wrzucić do metalowej miski ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać rozpuszczone czekolady i szybko zmiksować. Wyłożyć na galaretkę, posypać wiórkami i wstawić na kilka godzin do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajagód (u mnie z Manufaktury Wielkopolskiej ) ewentualnie cukier Wersja II- Sos miodowo-śmietankowy: 20 g masła 30 g miodu (u mnie miód lipowy z Manufaktury Wielkopolskiej ) 4 łyżki śmietanki kremówki 30% garść orzechów laskowych Przygotowanie: Pampuchy: Odważyć wszystkie składniki. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru. Wsypać 2 łyżki przesianej mąki, wymieszać i pozostawić(...)słoika (w razie potrzeby je dosłodzić). Propozycja II: polewając sosem miodowo-śmietankowym i sypiąc orzechami laskowymi. W celu przyrządzenia sosu masło stopić w garnuszku, dodać miód oraz kremówkę. Podgrzewać, aż składniki się połączą. Pampuchy polewać przestudzonym zgęstniałym sosem. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl
Nastoletnie Wypiekaniełyżek kakao 500 g marmolady różanej szkl orzechów (włoskie i migdały) szkl rodzynek 1/2 szkl rumu 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 150 g kremówki płatki migdałów do posypania Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę(...)Większy kawałek ciasta pokruszyć, dodać z bakaliami do masy i wymieszać. Cieńsze ciasto posmarować pozostałą marmoladą i wyłożyć równą warstwę masy. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewa: Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i posypać migdałami. Schłodzić. Rada: Można zmniejszyć ilość mleka i dodać trochę rumu z namaczania rodzynek. Ciasto zyska na smaku
Smakołyki AsiSkładniki (na około 10 bez) : Bezy: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 1 – 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 duże dojrzałe mango 2 marakuje Przygotowanie: Bezy: Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać(...)małe wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na około 10 minut. Krem: Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować obranym i pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może
Oryginalny smakwypróbujcie jeśli lubicie kremowe i wilgotne serniki. Polecamy :) Składniki: (tortownica 22 cm) 400 g mielonego twarogu, 200 g serka homogenizowanego naturalnego, 250 g mascarpone, 240 g śmietanki kremówki 30%, 2 całe jajka, 2 żółtka, 9 łyżek ksylitolu, 2 łyżki syropu z agawy, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych Spód: 90 g grubszych wiórków kokosowych(...)misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone i serek homogenizowany - miksujemy całość przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy ksylitol, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i śmietankę kremówkę. Miksujemy całość przez 1-2 minuty. Na koniec dodajemy jajka i żółtka oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Równomiernie
Plate of JoyDziś przychodzę do Was z pomysłem na pyszne i proste ciasto mocno jabłkowe z cynamonem i małym dodatkiem śmietany kremówki. Uwielbiam cynamon, więc dla mnie to ciasto jest idealne, nie za słodkie, lekkie, po prostu niebo w gębie. Pozostały jeszcze 2 kawałki, więc chyba naprawdę jest smaczne :) Idealne na każdą okazję lub tak po prostu do kubka kawy lub herbaty(...)nadzienia o smaku jabłkowym z cynamonem Lauretta , biszkopty ułożyć jeden na drugi (zamiast nadzienia można użyć mus jabłkowy wymieszany z rozpuszczoną żelatyną). Ostatnim etapem jest ubicie 300 ml śmietany kremówki 36% na sztywną masę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Na wierzchu posmarować ubitą śmietanę
Zrób to smaczniecytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody krem fiołkowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 150 g czekolady białej 1/2 porcji syropu fiołkowego /200 ml około/ nasączenie: 1 cytryna 125 ml wina 80 ml wody dekoracja: fiołki orzeszki w czekoladzie Puder(...)stężenia do lodówki na noc. Krem fiołkowy: Do drugiej części syropu dodaję namoczoną żelatynę , wlewam do miseczki i odstawiam na noc do lodówki. Do garnka łamię czekoladę białą, wlewam kremówkę i wstawiam na wolny gaz. Cały czas mieszam i podgrzewam aż się czekolada rozpuści, nie wolno zagotować. Jak przestygnie wstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, do śmietany
wesoła kuchnia