ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:180/892)

ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI 128

Formujemy roladę. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym) lub po wystudzeniu smarujemy lukrem, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i kremówka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), można zastąpić kremówkę wrzątkiem. Smacznego :-) Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z białych warzyw 209

pestek dyni zasmakował u nas każdemu. Kto jeszcze ma ochotę spróbować?  Składniki: 5 ziemniaków 3 żółte marchewki 2-3 korzenie pietruszki lub pasternaka kawałek selera 150 ml kremówki 2 liście laurowe ziele angielskie - 3 ziarenka 3 ząbki czosnku rozmaryn, zielona pietruszka pieprz, sól do smaku pestki dyni olej z pestek dyni chleb na grzanki masło klarowane Przygotowanie : Warzywa umyć(...)pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad  pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać kremówkę. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Zupę zmiksować aż powstanie gęsty, aksamitny krem. W razie potrzeby dolać wody. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą

Ze smakiem i z pasją
Zupa krem z batatów i marchewki z rozmarynem 201

pieprz albo chilli do smaku grzanki : kilka kromek chleba na grzanki masło klarowane do podsmażenia grzanek sól, czosnek granulowany olej z pestek dyni do polania zupy ok 150 ml kremówki do podania Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad  pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować(...)Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, przyprawić solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, polać olejem z pestek dyni i ozdobić kleksem ubitej kremówki. Smacznego :) Pst! Z okazji Dnia Mamy zapraszam na zakupy do sklepu  Manufaktury Wielkopolskiej , który oferuje produkty inspirowane dawnymi recepturami. Na hasło durszlak10 otrzymacie zniżkę 10% na cały zakup

Ze smakiem i z pasją
Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami 167

kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie(...)ptysie urosną duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz   cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie

Wanilia i Kardamon
ciasto miętowo-czekoladowe 139

dżemu brzoskwiniowego na galaretkę miętową: 2 opakowanie galaretki agrestowej 150 g miętowych landrynek na mus miętowo-czekoladowy: 200 g czekolady z miętowym nadzieniem 100 g czekolady gorzkiej 330 ml kremówki  dodatkowo: paczka biszkoptów z kakaową plamką wiórki czekoladowe  Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)wylać na warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki. Kiedy całkiem zastygnie przygotować ostatnią warstwę- mus czekoladowy.  Czekolady połamać, wrzucić do metalowej miski ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać rozpuszczone czekolady i szybko zmiksować. Wyłożyć na galaretkę, posypać wiórkami i wstawić na kilka godzin do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pampuchy w dwóch wersjach: z jagodami i sosem miodowo-śmietankowym 188

jagód (u mnie z Manufaktury Wielkopolskiej ) ewentualnie cukier Wersja II- Sos miodowo-śmietankowy: 20 g masła 30 g miodu (u mnie miód lipowy z Manufaktury Wielkopolskiej ) 4 łyżki śmietanki kremówki 30% garść orzechów laskowych Przygotowanie: Pampuchy: Odważyć wszystkie składniki. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru. Wsypać 2 łyżki przesianej mąki, wymieszać i pozostawić(...)słoika (w razie potrzeby je dosłodzić).  Propozycja II: polewając sosem miodowo-śmietankowym i sypiąc orzechami laskowymi. W celu przyrządzenia sosu masło stopić w garnuszku, dodać miód oraz kremówkę. Podgrzewać, aż składniki się połączą. Pampuchy polewać przestudzonym zgęstniałym sosem. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto bajaderka 153

łyżek kakao 500 g marmolady różanej szkl orzechów (włoskie i migdały) szkl rodzynek 1/2 szkl rumu 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 150 g kremówki płatki migdałów do posypania Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę(...)Większy kawałek ciasta pokruszyć, dodać z bakaliami do masy i wymieszać.  Cieńsze ciasto posmarować pozostałą marmoladą i wyłożyć równą warstwę masy. Wstawić do lodówki do stężenia.  Polewa: Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i posypać migdałami. Schłodzić. Rada: Można zmniejszyć ilość mleka i dodać trochę rumu z namaczania rodzynek. Ciasto zyska na smaku

Smakołyki Asi
Mini pavlova z mango i marakują 135

Składniki (na około 10 bez) : Bezy: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 1 – 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 duże dojrzałe mango 2 marakuje Przygotowanie: Bezy: Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać(...)małe wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na około 10 minut. Krem: Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować obranym i pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może

Oryginalny smak
Sernik bez cukru z pulpą z mango i kokosem 224

wypróbujcie jeśli lubicie kremowe i wilgotne serniki. Polecamy :) Składniki: (tortownica 22 cm) 400 g mielonego twarogu,  200 g serka homogenizowanego naturalnego, 250 g mascarpone, 240 g śmietanki kremówki 30%, 2 całe jajka, 2 żółtka, 9 łyżek ksylitolu, 2 łyżki syropu z agawy, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych Spód: 90 g grubszych wiórków kokosowych(...)misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone i serek homogenizowany - miksujemy całość przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy ksylitol, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i śmietankę kremówkę. Miksujemy całość przez 1-2 minuty. Na koniec dodajemy jajka i żółtka oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Równomiernie

Plate of Joy
CIASTO PRZEKŁADANE NADZIENIEM JABŁKOWYM 89

Dziś przychodzę do Was z pomysłem na pyszne i proste ciasto mocno jabłkowe z cynamonem i małym dodatkiem śmietany kremówki. Uwielbiam cynamon, więc dla mnie to ciasto jest idealne, nie za słodkie, lekkie, po prostu niebo w gębie. Pozostały jeszcze 2 kawałki, więc chyba naprawdę jest smaczne :) Idealne na każdą okazję lub tak po prostu do kubka kawy lub herbaty(...)nadzienia o smaku jabłkowym z cynamonem Lauretta , biszkopty ułożyć jeden na drugi (zamiast nadzienia można użyć mus jabłkowy wymieszany z rozpuszczoną żelatyną). Ostatnim etapem jest ubicie 300 ml śmietany kremówki 36% na sztywną masę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Na wierzchu posmarować ubitą śmietanę

Zrób to smacznie
Tort fiołkowy 106

cytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody krem fiołkowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 150 g czekolady białej 1/2 porcji syropu fiołkowego /200 ml około/ nasączenie: 1 cytryna 125 ml wina 80 ml wody dekoracja: fiołki orzeszki w czekoladzie Puder(...)stężenia do lodówki na noc. Krem fiołkowy: Do drugiej części syropu dodaję namoczoną żelatynę , wlewam do miseczki i odstawiam na noc do lodówki. Do garnka łamię czekoladę białą, wlewam kremówkę i wstawiam na wolny gaz. Cały czas mieszam i podgrzewam aż się czekolada rozpuści, nie wolno zagotować. Jak przestygnie wstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, do śmietany

wesoła kuchnia
Ciasto rajskie z rabarbarem 149

tylko i wyłącznie jej zasługa, no może moje chęci J Rajskie ciasto   na herbatnikach bez pieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto. Blaszka 25/30 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych Warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru(...)herbatników, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Półtłusty twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać cukier puder dodać twaróg, chwilę zmiksować na wolnych obrotach na koniec wlać zimną ale płynną galaretkę. Ponownie zmiksować. Masę wyłożyć na herbatniki, przykryć

Wanilia i Kardamon
Schab zapiekany z pieczarkami w sosie curry 142

takiego mięsa podać ziemniaki, ryż czy kaszę  - wybór należy do Was. Inspiracja: Pinterest Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu 500 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry  100 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)smażyć przez  kilka minut na dużym ogniu aby pieczarki ładnie się zarumieniły i nie puściły zbyt dużo wody. Całość oprószyć solą. Zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietanę kremówkę oraz dodać słodką paprykę oraz curry. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Gotową masę przelać na schab i równomiernie rozłożyć. Na wierzch zetrzeć na małych oczkach

My simple kitchen
tort czekoladowy z owocami 127

mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 600 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 g czekolady mlecznej dodatkowo: 6 łyżek dżemu malinowego truskawki borówki amerykańskie ananas z puszki słodycze do dekoracji herbata do nasączenia Białka ubić(...)Czekoladę połamać do miski. Wlać kilka łyżek śmietanki. Miskę ustawić nad garnkiem z gotująca się wodą (tak, żeby nie była zamoczona) i mieszając rozpuścić. Zdjąć z nad pary. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i dokładnie zmiksować. Krem podzielić na trzy części.  Na paterze położyć dolny biszkopt, zapiąć wokół niego rant. Posmarować dżemem. Położyć trochę owoców, posmarować jedną częścią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KOSTKA SEROWA Z NUTĄ ADWOKATU 107

się komunie,gdyż świetnie trzyma formę . Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g zmielonego białego sera 500 g kremówki  8 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny puszka brzoskwiń  Masa adwokatowa: 500 ml mleka 1 szklanka adwokatu  5 łyżek cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego kostka masła(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki. Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić,pod koniec dodać cukier puder. Krem starannie połączyć z białym serem oraz rozpuszczoną żelatyną. Pod koniec wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Masa adwokatowa: Mleko

Niespełnione zdolności kulinarne