mąki bezglutenowej mix 1 łyżka płaska mąki kokosowej 4 łyżki cukru galaretka: 2 galaretki winogronowe 250 g borówek jagodowa śmietana: 35 dkg jagód 5 łyżeczek żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżki cukru wiórki kokosowe do dekoracji mięta świeża Biszkopt bezglutenowy: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier po łyżce stopniowo i dalej ubijam(...)Jagodowa śmietana: Jagody przekładam do garnka dodaję cukier i zagotowuję. Jagody miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 1/3 szklance wody zimnej. Rozpuszczam w gorącym musie jagodowym. Odstawiam do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Jak jagody zaczną lekko tężeć dodaję do śmietany i mieszam. Połowę śmietany jagodowej wylewam na biszkopt. Wkładam do lodówki na 20 minut aż stężeje. Układam borówki
wesoła kuchniazrobić takie ciasto brzoskwiniowo kakaowe możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. SKŁADNIKI: Masa kremowa: śmietanka kremówka 30% ( 600 ml.) mascarpone ( 500 g ) cukier puder ( 3 łyżki ) kakao (2 łyżki) żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda ( pół szklanki ) łezki czekoladowe (120 g) Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie z puszki(...)blendujemy na gładką masę, stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilę do lodówki żeby masa brzoskwiniowa zaczęła lekko tężeć. 3.) Krem. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, serek mascarpone, wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części masy
RITA food channelsię upiecze i ostygnie …a może być ciężko bo zapachy podczas pieczenia mocno działają na zmysły. Składniki (na blachę o wymiarach około 18x30cm): 4 duże jajka 200ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z całej cytryny 250g borówki amerykańskiej masło i mąka do wysmarowania i obsypania formy Na kruszonkę(...)pieczenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy mikserem na gęsty, jasny krem. Do jajek dodajemy skórkę cytrynową i miksując na małych obrotach wlewamy małym strumykiem kremówkę. Miksujemy do połączenia składników. Nie przestając miksować, dodajemy po trochu suche składniki i miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wyrównujemy. Na wierzch ciasta wysypujemy równomiernie borówki
Smaczna Stronanasączenia: około 60ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Mus jagodowy: 350g umytych jagód (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 160g białej czekolady 500ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 250g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej 20g żelatyny + 100ml wody Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki
Mała Cukierenkaprzyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję natkę pietruszki lub koperek. Żeby zrobić sos pieczarkowy wystarczy podsmażyć pieczarki, dodać do nich cebulę i ząbek czosnku, a gdy zmiękną, zalać śmietanką kremówką, doprawić solą i pieprzem i chwilę pogotować. Gdy sos się lekko zagęści, jest gotowy. Taki sos będzie pasował do bardzo wielu dań , jest idealny do domowych klusek na parze , kopytek , makaronu(...)łyżki masła lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona w kostkę lub 2-3 łyżki prażonej cebulki ( u mnie własnej roboty) 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 szklanka śmietanki kremówki 30% sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki, ok. 2-3 łyżki Przygotowanie sosu pieczarkowego ze śmietaną i natką pietruszki: Pieczarki płuczemy na durszlaku, osuszamy na ręczniku papierowym. Pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspód: 120 g ciastek owsianych z orzechami Bonitki Warstwa malinowa: 1 opakowanie galaretki malinowej 450 ml gorącej wody ok. 200 g świeżych malin Warstwa śmietankowa: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na bezy: 1 białko jajka 60 g drobnego cukru pół łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 1/4 łyżeczki soku(...)pokruszonych ciastek. Na nie wysypujemy maliny. Lekko płynną galaretkę wylać na warstwę ciasteczkową i maliny. Pucharki wstawiamy do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy po łyżce mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na stężałą galaretkę. Na wierzch
Pyszności Słodkościprzeczytać. A później wróciłam z urlopu i zaczęłam czytać "Zieloną milę"... (patrz pkt nr 1). No to teraz lody! S kładniki: ok. 1/2 kg wiśni 400 g śmietany kremówki (30 lub 36 %) - 2 kubki 3 lub 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wiśnie myjemy, drylujemy i podsmażamy ok. 15 minut razem z cukrem pudrem. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu miksujemy(...)Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do zmiksowanych wiśni. Delikatnie łączymy, mieszając szpatułką. Masę wylewamy do większego pojemnika lub do pojedynczych foremek na lody. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem pojemnik lub foremki wyciągamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Smacznego
bistro mamabędziesz na bieżąco z nowymi przepisami. CIASTO BANOFFEE PIE SKŁADNIKI: Spód: herbatniki ciemne ( 250 g) kakao (1 łyżka) czekolada deserowa (100 g) masło (100 g) Bita śmietana : śmietanka kremówka 30 % dobrze schłodzona (400 ml) żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (80 ml) cukier puder (2 łyżki) mascarpone (250 g) Dodatkowo: masa kajmakowa (duża puszka 510 g) banany dojrzałe(...)kajmakowsmarujemy dno herbatnikowe. Na masie układamy banany pokrojone w plastry (wcześniej skropione sokiem z cytryny) 3.) Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy na banany i górę posypujemy
RITA food channelśrednicy około 21cm): 16 czekoladowych ciasteczek zbożowych 75g masła Na krem: opakowanie budyniu czekoladowego 400ml mleka tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 250ml śmietanki kremówki świeże owoce do ozdobienia Zaczynamy od zrobienia masy budyniowej – szklankę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w drugiej szklance mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy(...)piasku. Wszystko wysypujemy do tortownicy i najlepiej palcami, przyciskamy tworząc mały brzeg i płaski spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do stężenia. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Na spód ciasta wykładamy krem czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy. Na krem wykładamy śmietanę. Wierzch ciasta układamy obficie owoce – ja użyłam pokrojonych w plasterki truskawek, całych malin
Smaczna Stronaserowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru brązowego 100 g śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła Sposób wykonania: Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w herbatniki(...)mieszając) aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy do momentu, w którym masło się rozpuści i połączy z karmelem. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy kremówkę dokładnie mieszając aż powstanie jednolita masa. Przelewamy sos karmelowy do słoiczka i czekamy aż przestygnie. Następnie wstawiamy go do lodówki, na ok. 15 min, by stężał. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy
Mostek w kuchnizbędnych polepszaczy, wypełniaczy. spód sernika: 350 g herbatników kakaowych 100 g masła sernik: 60 dkg wiśni wydrylowanych 1 kg sera twarogowego z mascarpone President 250 ml śmietany kremówki 30 % 200 g czekolady białej 3 łyżki cukru pudru 4 jajka wielkość M 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej mięta do dekoracji wiórki z czekolady białej(...)małej ilości wody i wlewam do gotujących wiśni i jak zgęstnieją zdejmuję z ognia i zostawiam do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do miski przekładam ser, dodaję śmietanę kremówkę , jajka, puder, budyń i mieszam mikserem ale krótko. Wlewam ciepłą czekoladę strumieniem i cały czas miksuję. Połowę musu wiśniowego dodaję do sera i mieszam. Na spód z ciastek wylewam
wesoła kuchniazrobić takie brzoskwiniowe ciasto możecie zobaczyć w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO BRZOSKWINIOWE BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: Masa biała: śmietanka kremówka 30% dobrze schłodzona (200 ml.) cukier puder (1 łyżka) galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g) + gorąca woda (1 szkl.) Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka) galaretka(...)pozostawiamy do wystudzenia (pamiętajcie która galaretka jest z żelatyną, żeby Wam się nie pomyliły). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej warstwę herbatników. 2.) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Dolewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę przelewamy na dno herbatnikowe i wstawiamy foremkę do zamrażalnika na 10 min. żeby masa dobrze nam stężała
RITA food channelschłodzonego Nasączenie: 50 ml soku malinowego lub likieru malinowego 50 ml mocnej herbaty Polewa: 100 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: dno wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować masłem i oprószyć mąką(...)blatem ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa: Czekoladę posiekać, umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Na schłodzony
Opowieści z piekarnikakolejne lody powstały zupełnie przypadkowo. Kupiłam słoiczek tahini z myślą o zupełnie innym przepisie, a później stwierdziłam, że użyję jej jednak do lodów ;) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki tahini 4 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Mleko mieszamy z tahiną. Do masy mlecznej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy łopatką
My simple kitchenwtedy, kiedy na dworze jest gorąco (a uwierzcie mi, że takie dni w tym roku w Anglii zdarzają się rzadko;)). Składniki na pojemnik 1200 ml: * 650 ml śmietany kremówki * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 150 g gorzkiej czekolady (użyłam Pantagruel ) Wykonanie: Zimną śmietanę kremówkę wlać do miski, dodać również mleko skondensowane. Ubijać mikserem do momentu aż powstanie gęsta
Zrób to smacznie