stracciatella", która pochodzi od włoskiego słowa "stracciare", co oznacza "rozrywać, drzeć na kawałki". Oryginalna receptura lodów stracciatella przewiduje użycie tylko 4 składników, tj. śmietany kremówki, mleka, cukru i gorzkiej czekolady. Tych kilka składników stworzyło lody cieszące si ę niesłabnącą popularnością na całym świecie. Pozostaje mi tylko zachęcić(...)przygotowania domowych lodów stracciatella i życzyć smacznego ;) SKŁADNIKI 200 ml tłustego mleka 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru 100 g gorzkiej czekolady **** INGREDIENTI 200 ml di latte intero 300 ml di panna da montare 5 cucchiai di zucchero 100 g di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE W garnuszku na małym ogniu zagotowujemy mleko z cukrem
La grande e la piccola cuocaszklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła (czyli pół kostki) Składniki na krem: 600 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego + 4 galaretki malinowe, 1 litr wody, 600 g malin Malinowa chmurka – jak to zrobić? Przygotowanie ciasta zaczynamy(...)przeciekać przez szpary w blaszce lub nadmiernie rozmoczyć kruchy spód. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Malinowa chmurka – Krem śmietankowy W międzyczasie przygotowujemy krem. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją nawet do zamrażarki na 15 minut przed ubijaniem) ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę i wyrównujemy szpatułką. Całość wkładamy
Ciastkozercyformę. Deser przygotowujemy w trzech etapach, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. składniki (Panna Cotta) 220 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru szczypta soli 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego galaretka: 1,5 szklanki wina musującego prosecco 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru mus z brzoskwiń: 3 dojrzałe brzoskwinie 2 łyżki soku z limonki(...)rozpuściła. Resztę mleka wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu razem z cukrem i szczyptą soli. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy. Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszając rózgą. Zdejmujemy z ognia i studzimy delikatnie mieszając. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i wlewamy do małych szklaneczek. Wkładamy do lodówki
noteskulinarnyfigasię je kroi. Wspaniały smak, który uzależnia Nie trzeba ich mieszać w trakcie zamrażania, co znacznie ułatwia ich przygotowanie. Zróbcie koniecznie, nie tylko w upały Składniki: 500 g śmietany kremówki 4 jajka 3 żółtka 1 szklanka cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki likieru Amaretto 1/3 szklanki mleka około 270 g ciasteczek Amaretti 2 łyżki cukru pudru 40 g gorzkiej(...)cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą. Podzielić na dwie części. W rondelku mocno podgrzać mleko, dodać posiekane czekolady (15 g mlecznej i 40 g gorzkiej) i kawę rozpuszczalną
Oryginalny smakSkładniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki bardzo drobno posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej) 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 200 g śmietany kremówki 30 % 3/4 – 1 szklanka bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek plasterek masła sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż(...)Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie dodać posiekane suszone pomidory i wlać kremówkę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię
Oryginalny smakmąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg cukru pudru Masa śmietanowa: 100 ml wody 2 łyżki żelatyny 400 ml śmietanki kremówki (36%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 dkg cukru pudru 20 dkg świeżych malin 5 dkg gorzkiej czekolady Jak upiec ciasto czekoladowe z malinami . Ciasto czekoladowe: masło i połamaną czekoladę włożyć(...)żelatynę, zalać zimną wodą po czym odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach napęczniałą żelatynę podgrzać, dodać do niej cukier puder, wymieszać i wystudzić. Do miski wlać śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Ubić na sztywno. Do ubitej masy wlać letnią żelatynę. Bardzo szybko i dokładnie zmiksować składniki. Na zimne ciasto czekoladowe wylać ubitą śmietanę. Na wierzchu ułożyć maliny. Każdą
mecookssłodką ochłodę...i nie zapominajcie o nakryciach głowy i butelce wody! :) Sernik cytrynowo-miętowy na zimno Potrzebujesz: 1 paczka okrągłych biszkoptów 700g kremowego twarożku (np. President) 150ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej) 150g cukru 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ ciepła woda do rozpuszczenia) 1/2 cytryny 2 garści świeżych liści mięty Sposób przyrządzenia: 1. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. 2. Ubij śmietankę kremówkę
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki oleju Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru Pianka truskawkowa: 250 ml śmietanki kremówki 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody Dodatkowo: truskawki do ozdoby *** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą(...)przestudzenia *** *** Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i odkładamy do stężenia *** *** Przygotowujemy piankę truskawkową: galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę (dwie łyżki galaretki możemy sobie zostawić do końcowego ozdobienia truskawek na wierzch ciasta) i dokładnie mieszamy do połączenia się składników *** *** Masę wykładamy na ciasto
Blog z Apetytemdobre połączenie. Jest idealne. Na upały, letnie orzeźwienie, nie zastanawiajcie się.Zakochacie się w nim. sernik: 180 g ciastek owsianych z bakaliami 600 g serka homogenizowanego 250 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 doniczka bazylii 1 łyżka cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny 10 dużych truskawek wierzch: 1 galaretka truskawkowa 25 dkg truskawek Sernik: Ciastka przekładam(...)pojemnika i rozdrabniam blenderem. Formę o wymiarach 21 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Rozsypuję ciastka, ugniatam palcami mocno. Śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję serek, puder i mieszam mikserem. Z bazylii obrywam listki i drobno kroję. Następnie przecieram przez sitko, wyciskam sok i rozdrabniam ją maksymalnie. Mieszam z serem
wesoła kuchniaPyszne, pięcioskładnikowe domowe lody, które wymyśliła moja Mama. Polecam!!! Składniki: ½ litra śmietany kremówki 36% ½ litra mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% w kartoniku 6 łyżek cukru brązowego 3 żółtka 1 tabliczka mlecznej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru brązowego. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru brązowego. Do utartych żółtek wlać(...)klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Domowe lody straciatella według przepisu mojej Mamy Dania Lody Kuchnia Polska Porcje 8 porcji Czas oczekiwania 6-12 godzin Składniki ½ litra śmietany kremówki 36% ½ litra mleka zagęszczonego niesłodzonego 7 5% w kartoniku 6 łyżek cukru brązowego 3 żółtka 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób przygotowania Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru brązowego. Gotować
Przepisy Babcirzeczą o jakiej marzymy jest włączenie piekarnika i upieczenie ciasta. Mus przygotowałam bez użycia jajek a baz ą jest śmietanka kremówka i serek mascarpone. Polecam serdecznie ;) SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 4 łyżki espresso 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki kakao **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocapyszny deser do kawy. beza: 2/3 szklanki białek 220 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30 % 30 dkg truskawek 2 łyżeczki żelatyny polewa: 10 dkg truskawek 1/2 łyżeczki żelatyny Beza: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaje po łyżce cukru dalej ubijam aż się(...)piekła. Krem: Truskawki obieram , myję i przesmażam pokrojone w garnku. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do truskawek i mieszam. Kremówkę i mascarpone ubijam na sztywno, dodaję truskawki przesmażone, wystudzone. Odkładam dwie łyżki truskawek. Nie słodzę bo beza jest słodka. Kremem smaruję naszą bezę, ale zostawiam po 1 cm z każdego
wesoła kuchniaSkładniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki bardzo drobno posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej) 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 200 g śmietany kremówki 30 % 3/4 – 1 szklanka bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek plasterek masła sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż(...)Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie dodać posiekane suszone pomidory i wlać kremówkę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię
Oryginalny smaknasączony. biszkopt: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny bez: 250 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 200 ml syropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku pozostałe: 150 g czekolady białej 1 słoiczek konfitury z czarnej(...)łyżce zimnej wody i rozpuszczam, dodaję trochę syropu z bzu, podgrzewam w mikrofali. Żelatynę dodaje do pozostałego syropu. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia, ale ma być jeszcze płynny. Kremówkę i mascarpone schłodzone przekładam do miski i ubijam na sztywno. 1/3 masy odkładam do posmarowania góry i boków tortu. Nie słodzę śmietany bo syrop jest słodki. Do pozostałej śmietany ubitej
wesoła kuchniawierzch: około 300g podłużnych biszkoptów około 140ml likieru pomarańczowego lub cytrynówki (w wersji bezalkoholowej woda z sokiem z cytryny trochę posłodzona) 40-50ml wody Środek: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 300g naturalnego jogurtu 23g żelatyny + 200ml wody 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią około 700g truskawek, umytych bez szypułek (350g truskawek(...)będzie na mus, a pozostałe przekrojone do tortu) Dodatkowo – wykończenie: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) około 300-400g truskawek do ozdoby tortu, umytych bez szypułek Spód: 1. Blaszkę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy wykładamy również folią
Mała Cukierenka