ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:194/892)

Kisiel jabłkowy 193

jabłek (po obraniu) 1 łyżka masła 3 szkl wody 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka cukru z wanilią 2-3 łyżki cukru 150 ml zimnej kremówki pistacje Przygotowanie: Jabłka pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać jabłka, cukry i chwilkę podsmażyć. Wlać 2 szklanki wody i pod przykryciem gotować do miękkości jabłek. W 3 szklance rozmieszać(...)cukrem i w zależności jak gęsty chcemy kisiel możemy dolać mniej lub więcej wody. Gorący kisiel rozlewamy do pucharków i studzimy. Przed podaniem robimy kleks z ubitą na sztywno kremówką posypujemy drobno siekanymi pistacjami i dekorujemy jabłkiem i miętą

Ala piecze i gotuje
CIASTO BANOFFEE PIE NA SPODZIE Z CIASTEK- BEZ PIECZENIA 128

kwadratową blachę o boku 19 cm: * 140 g kruchych ciastek (użyłam ciastek  Brześć ) * 60 g masła * pół puszki masy krówkowej o smaku kajmakowym * 2 banany * 330 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru * starta na tarce czekolada do posypania Wykonanie: Blachę do ciasta wyłożyć folią aluminiową.  Ciastka i roztopione masło umieścić w misie robota i zmiksować(...)wyrównać na całej powierzchni i docisnąć. Na spodzie wysmarować masę kajmakową, na wierzchu wyłożyć pokrojone w plasterki banany (mona lekko skropić sokiem z cytryny, zapobiegnie to czernieniu bananów). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na banany, wyrównać wierzch. Na końcu posypać startą na tarce czekoladę.  Ciasto przechowywać w lodówce

Zrób to smacznie
ciasto "dżemowiec" 104

naszego ogródka ale każdy inny gęsty dżem będzie tu dobrze pasował.  *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników 250 g serka mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny 200 g gęstego dżemu brzoskwiniowego (lub innego) na polewę:  125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki wrzątku(...)Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Kawę rozmieszać z dwiema łyżkami wrzątku, odstawić.  Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać dżem i połowę rozpuszczonej żelatyny. Zmiksować szybko i wylać do foremki. Przykryć warstwą herbatników. Do reszty ubitej śmietany dodać serek mascarpone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 1029

Biszkopt: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce Nasączenie: mocna kawa, lekko osłodzona lub likier kawowy rozmieszany z niewielką ilością wody Dodatkowo(...)pieczenia tortownicy o średnicy 21cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty. Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z mascarpone aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy startą na tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy

Smaki Na Talerzu
TĘCZOWE MINI SERNICZKI UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN) 912

gęstego) 4 x 2,5 łyżek żelatyny 4 x 50 ml wody cukier puder do smaku (dałam około 10 pełnych łyżek) 3 łyżeczki esencji waniliowej 1,5 szklanki śmietany kremówki 36% DO DEKORACJI: odrobina barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, żółty, różowy bita śmietana do dekoracji unicornowe ozdoby cukrowe lub kolorowe posypki WYKONANIE: Biszkopty zmiel w malakserze na piasek i dodaj(...)prostokątnej blachy do pieczenia o wymiarach 36 x 25 cm . Dociśnij mocno, aby spód był równy. W misie miksera zmiksuj na gładko twaróg z cukrem pudrem, esencją i kremówką. Masę podziel na 4 równe części i każdą zabarw odpowiednio na fioletowo, niebiesko, żółto i różowo. 2,5 łyżki żelatyny namocz w garnuszku w 50 ml zimnej wody. Pozostaw do napęcznienia

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT BEZOWY DACQUOISE NA CUKRZE TRZCINOWYM 187

smaczniejsza) Składniki na 2 blaty bezowe: - 6 białek od dużych jaj ("L") - 300g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) - 1 łyżeczka octu winnego (daję jabłkowy) - szczypta soli Masa do tortu: - 200g kremówki - 200g mascarpone - 120g masy krówkowej (kajmak) - 80g orzechów włoskich (lub pekan) Dodatkowo: - puder i kakao do oprószenia tortu Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli(...)piekę jeszcze 90 minut (w połowie czasu zamieniam blaszki poziomami). Po upieczeniu najlepiej zostawić bezy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Masa z kajmakiem:  W misie miksera ubić kremówkę razem z mascarpone, następnie do masy dodać masę kajmakową i delikatnie zamieszać (masa nie musi być jednolita). Do masy śmietanowo- kajmakowej dorzucamy rozdrobnione lekko orzechy i delikatnie mieszamy. Na talerz wykładamy

Smaczne Zdrowe
Tort tęczowy z bitą śmietaną 204

kropelkach wody,łatwiej się wymieszają z ciastem. pamiętajcie ,że kolor po upieczeniu jest nieco inny , bardziej wyraźny! Krem z bitej śmietany i mascarpone:   1l śmietany kremówki (36%), schłodzonej   250 g serka mascarpone, schłodzonego   kilka łyżek cukru pudru, do smaku   ekstrakt waniliowy lub cytrynowy Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera (wszystko razem

Swojskie jedzonko
TĘCZOWY TORT UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN) 697

masła (350 g) 1,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/ mniej według uznania) 2 x cukier z prawdziwą wanilią skórka otarta z 3 pomarańczy DO DEKORACJI: 1000 ml śmietany kremówki 36% 500 g mascarpone 3 śmietan-fixy cukier puder do smaku (kilka łyżeczek) esencja waniliowa odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, czarnego biała masa cukrowa drewniane patyczki WYKONANIE: Piekarnik nagrzej(...)różowy blat i posmaruj go jedną częścią masy serowej. Powtórz czynność kolejno z blatem fioletowym, niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym, aż do wyczerpania blatów i kremu. DEKORCJA: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder do smaku. Dodaj mascarpone i esencję i ponownie zmiksuj, krótko lecz dokładnie. Boki tortu posmaruj częścią kremu, a resztę

Słodko-Słony Świat Ilony
Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo 140

oreo 50g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik 200g gorzkiej czekolady (użyłam 60%) 3 łyżki dobrego kakao bez cukru 2 jajka 150g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 spore łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Dodatkowo: 8-10 ciastek oreo 50g mlecznej czekolady(...)Masa serowa: 1. Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i zagotować. 2. Czekoladę połamać i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Odczekać około 30 sekund i mieszać, aż czekolada się roztopi ( patrz FILM ). Gotową masę czekoladową – ganache nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową). Spód: 3. Do miksera przełożyć ciasteczka i zmiksować je na piasek. Do ciasteczek dodać

Mała Cukierenka
Biszkopt z kremem malinowo-śmietanowym i kremem serowo-czekoladowym 139

łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na krem z malinami : 500 g mrożonych malin w całości 4 łyżki cukru 1 galaretka malinowa Winiary 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru  1 cukier waniliowy Składniki na krem z nutellą : 2 galaretki przezroczyste cytrynowe Winiary 500 ml przegotowanej wody 1 kopiasta łyżka nutelli 250 g sera białego(...)łyżki cukru ( ilość cukru zależ od słodkości malin ) Zagotowujemy, wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę  malinową oraz żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i chwilkę mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na pół , spodnią część przekładamy do blaszki i wykładamy krem malinowy.Przykrywamy drugim plackiem

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z kremem z białą czekoladą i borówkami 115

Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250 g mascarpone szklanka borówek 50 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru Przygotowujemy formę 25 x 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem(...)pomocą szpatułki  na formę do pieczenia  i rozprowadzamy na płasko równomiernie. Pieczemy 11-13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C .  Przygotowujemy krem: Ubijamy śmietankę kremówkę  razem z mascarpone, dodając cukier puder. Jeśli masa będzie za rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy

noteskulinarnyfiga
Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” 1115

mleka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 5 żółtek 130g cukru 30g mąki ziemniaczanej 15g żelatyny + 100ml zimnej wody 350ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% Masa gruszkowa: 1,5kg umytych gruszek 1 łyżka masła 2 galaretki w proszku lub 20g żelatyny 2 szczypty zmielonych goździków Wierzch: 450ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1-2 łyżki

Mała Cukierenka
lekkie ciasto z winogronem 297

się takich kupić to koniecznie trzeba usunąć pestki. Jest z tym trochę zabawy ale warto. Ten deser był bardzo smaczny.   *foremka 10*23 cm Składniki: 300 ml kremówki 300 g jogurtu greckiego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru  paczka podłużnych biszkoptów garść winogron bez pestek 100 g galaretki w cukrze 3/4 szklanki mleka Foremkę do pieczenia(...)wyścielić wysoko papierem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku.  Biszkopty moczyć w mleku i ułożyć jedną warstwę na dnie foremki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt i zimną galaretkę, zmiksować. Galaretki w cukrze pokroić. Razem z winogronami wmieszać do masy. Wylać połowę masy, rozłożyc warstwę moczonych mleku biszkoptów i resztę masy. Na wierzch znowu biszkopty. Foremkę owinąć folią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Udka z kurczaka , pieczone z kalafiorem 130

porze obiadu Składniki 3 udka z kurczaka tzw ćwiartki 1/2 średniej wielkości kalafiora maleńka cukinia 2 cebule 2-3 średniej wielkości żółte lub zielone pomidory 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka , curry 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sól do smaku 2 łyżki klarowane masła , roztopionego (adsbygoogle(...)piórka cebuli i polewamy masłem . Wszytko obkładamy różyczkami kalafiora ,kawałkami pomidorów, pokrojoną w krążki cukinią . Doprawiamy curry , solą , pieprzem i gałką muszkatołową ( oczywiście tylko kalafiora ) . Kalafiora polewamy śmietaną kremówką . Nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię , podnosimy temperaturę do 180 C i pozwalamy potrawie nabrać pięknych złocistych rumieńców

Ogrodnik w podróży