ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:195/892)

” Francuskie ” roladki z łopatki 120

mięsa z łopatki w ładnym , grubym kawałku 1 duża gruszka 2 cebule 1 łyżeczka musztardy słodkiej , figowej 1-2 szklanki słodkiego białego wina 1/2 szklanki słodkiej śmietany , kremówki 1 główka czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz biały do smaku łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1 cm i rozklepujemy cieniutko . Jeną cebulę(...)miękkie , wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze około dziesięciu minut . Wyjmujemy roladki z sosu , blendujemy go żeby uzyskać gładką masę . Czosnek i cebula powinny dać odpowiednią aksamitną konsystencję , jeśli użyliście kremówki . Gorące roladki układamy na talerzu , polewamy obficie sosem i serwujemy . Doskonale pasują podsmażane kopytka . Smacznego !     Artykuł ” Francuskie ” roladki z łopatki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ciasto pyzie 149

łyżka masła ewentualnie cukier do jabłek - pominęłam Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu owocowego (bez owoców) 1 czerwona galaretka 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wody Śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, partiami dodawać cukier, potem po jednym żółtku(...)lekkiego stężenia, po czym połączyć z jogurtem. 4. Przełożyć ciasto, od dołu: biszkopt masa jabłkowa okrągłe biszkopty masa jogurtowa 5. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Dokładnie połączyć. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i układać kupkami na masie jogurtowej. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!!! Źródło: 100 nowych ciast siostry

Kuchnia domowa Ani
Jogurtowiec z galaretkami 113

proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się na każdą okazję. Wierzch można udekorować galaretkami lub świeżymi, ulubionymi owocami Składniki: okrągłe biszkopty 800 g jogurtu greckiego 300 g śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka malinowa lub truskawkowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej(...)żelatynę. Odstawiamy aby napęczniała. Następnie mieszając podgrzewamy, aż się rozpuści (nie wolno zagotować!). Lekko studzimy. Do miski przekładamy jogurt naturalny i wsypujemy cukier puder. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy do jogurtu i mieszamy. Kilka łyżek dodajemy do mleka z żelatyną, mieszamy i dodajemy do pozostałej masy. Wrzucamy pokrojone kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej

Oryginalny smak
Gruszkowa fantazja 338

szklanki cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia mus gruszkowy: ok 1 kilogram gruszek 2 galaretki gruszkowe pół szklanki wody warstwa śmietankowa 500ml śmietanki kremówki 2 śmietan -fixy 2 łyżki cukru pudru 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1/4 szklanki mleka       *** Ciasto: białka ubijamy na sztywno, a następnie porcjami dosypujemy cukier i nadal(...)przyspieszyło proces tężenia) *** *** Ciasto przekrawamy na dwa blaty *** *** Jeden blat ciasta umieszczamy ponownie w formie i wykładamy na niego tężejący mus gruszkowy. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta *** *** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania

Blog z Apetytem
Tarta normandzka z jabłkami 130

dostępne w sklepach internetowych Kuchnie Świata Nadzienie: 3-4 kwaskowe jabłka (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru 200 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36% 2-3  jajka Crème fraîche 200 ml śmietany kremówki 36% (bez zagęszczaczy i innych dodatków, nie powinna to być również śmietana UHT) 2 łyżki maślanki  Oba składniki (powinny być

Cztery Fajery
Naleśniki z prażonymi papierówkami i serem 132

cytryny 3 łyżki cukru lub do smaku 1/3 mielonego cynamonu Na nadzienie twarogowe: 250g chudego twarogu 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki cukru łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200ml śmietanki kremówki cukier puder do oprószenia   Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek(...)pieczemy naleśniki, możemy zrobić nadzienie twarogowe – do robota kuchnnego dodajemy twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy na gładko. Odstawiamy do chwili składania naleśników.   Śmietankę kremówkę, dobrze schłodzoną, ubijamy na sztywno. Jeśli chcemy, możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i potem wyszprycować ładnie na naleśniki.   Składamy naleśniki – możemy to zrobić w koperty lub rulon

Smaczna Strona
MAKARON Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I RUKOLĄ 99

porcje): 200 g makaronu (ulubiony rodzaj) 2 łyżki oleju 1 pełna łyżeczka masła 0,5 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 70 g szynki szwarcwaldzkiej (w plasterkach) 1/3 szklanki śmietanki kremówki 10 -12 pomidorków koktajlowych 2 garści rukoli płatki chili (opcjonalnie) lub odrobina ostrej papryki w proszku sól i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente . Odcedź(...)około 10-15 sekund , po czym szybko dodaj pokrojoną w większe kawałki szynkę. Przesmaż całość krótko, około 30 - 60 sekund , ponieważ szynka szybko się kurczy i rumieni. Teraz wlej kremówkę, chwilkę podgrzewaj sos, dorzuć makaron, pieprz oraz opcjonalnie płatki chili i sól do smaku (ostrożnie z solą, ponieważ szynka jest dość słona!), zamieszaj całość. Zdejmij patelnię z ognia i dorzuć

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Maxi King 430

Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych 1 puszka kajmaku ½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao ½ tabliczki białej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych Krem mleczny: 1 szklanka mleka 3,2 % ¼ szklanki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 3 szklanki mleka w proszku 20 dag masła(...)herbatników, rozkładamy drugą połowę kremu mlecznego, i znów kolejna warstwa herbatników. Na herbatnikach rozsypujemy pokrojone na kawałki orzeszki ziemne. Czekolady rozpuszczamy każdą osobno w 50 ml słodkiej śmietanki   kremówki w   goracej kąpieli wodnej ,   płynną polewamy orzeszki   na przemian, jasną polewą i ciemną   tak aby się zatopiły, ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby stężało

Wanilia i Kardamon
Mini murzynki z wiśniami 115

łyżki ciemnego kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 400 g wiśni Polewa czekoladowa (ganache): 60 g czekolady mlecznej 40 g czekolady gorzkiej 80 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Babeczki: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, olej, kakao, dżem, sodę oczyszczoną i zmiksować. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną(...)wydrylowanych wiśni (trochę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa (ganache): W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babeczki i udekorować

Oryginalny smak
ciasto malinowe cappuccino (bez pieczenia) 161

ciasta zajmie mniej niż pół godziny, tym bardziej zachęcam.  *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć(...)połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Zmiksować, podzielić na połowę. Do jednej części dodać cappuccino i maliny, do drugiej połowę czekolady. Na herbatniki wyłożyć masę z cappuccino i przykryć ją warstwą herbatników. Wyłożyć drugą masę. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krówka jabłkowa ( bez pieczenia ) 184

jabłkową: 800 - 900 g jabłek ( waga po obraniu ), najlepiej odmiany kwaskowej 1 galaretka cytrynowa 2 - 3 łyżki cukru ( lub więcej, do smaku ) Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) + 50 ml zimnej wody Ponadto: około 500 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej Wykonanie(...)całkowitego jej rozpuszczenia ( należy uważać, aby żelatyna się nie zagotowała, gdyż straci wówczas swoje właściwości żelujące ). Żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodać do przestudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć. Tak zahartowaną żelatynę wlać do śmietany mieszając energicznie rózgą kuchenną

Opowieści z piekarnika
Ciasto „Budyniowe jabłuszko” 126

łyżki soku z cytryny Masa budyniowa: ½ litra mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 20 dag masła 82% Masa śmietanowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix Dr.Oetker 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: Ciemne kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, skropić sokiem(...)ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło w temp. pokojowej utrzeć   na puszystą masę i partiami dodać zimny budyń. Zmiksować na krem. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę zmiksować na gęstą masę , wsypać cukier puder oraz śmietan fix, krótko zmiksować./ Przełożenie ciasta: Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i   tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą

Wanilia i Kardamon
Ciasto makowa Bonanza 175

łyżeczka sody 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżeczka soli Masa makowa: 40 dkg świeżych moreli 50 ml wody 10 dkg cukru pudru 300 ml śmietany kremówki (36%) 25 dkg jogurtu naturalnego 2.5 dkg żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto makowa bonanza Jak przygotować makową Bonanzę. Biszkopt(...)minutach podgrzać, rozmieszać i dodać do zmiksowanych moreli. Morele powinny być letnie kiedy dodajemy do nich ciepłą żelatyne. Wymieszać całość bardzo dokładnie. W misce ubić na półsztywno śmietanę kremówkę. Następnie nie przestając ubijać dodać cukier puder, sok z cytryny oraz jogurt. Na końcu dodajemy lekko gęstniejąca masę morelową. Schłodzić gotowy krem chwilę w lodówce. Ma zacząć gestnieć ale nie może

mecooks
Sernik z budyniem biszkoptowym 692

twarogu (dałam tłusty) – 300 g masła ( 1,5 kostki) – 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków ( w tym 3 łyżki cukru z wanilią) – 500 ml śmietanki kremówki 30% – 3 budynie biszkoptowe bez cukru (3 x po 40g) - 10 jaj (rozm. L) - esencja waniliowa - szczypta soli - cukier puder do oprószenia Masło rozpuszczamy (można w mikrofali). Ser dokładnie(...)miksujemy ze śmietaną kremówką na puszystą masę (użyłam blendera, miksowałam porcjami). Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodajemy po łyżce masy serowo śmietankowej i dalej miksujemy. Dodajemy przestudzone masło, proszek budyniowy i esencję waniliową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą

mojewypiekiinietylko