robię spore ilości lodów malinowych. Samo przygotowanie lodów nie jest ani trudne ani zbyt czasochłonne. Kto lubi domowe lody zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: 0,5 l śmietany kremówki 30% 200 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 400 g świeżych malin 0,5 szkl wody kilka malin do posypania Przygotowanie: Maliny oczyścić wsypać do garnka wlać około(...)przez gęste sitko. Powstały sok przelać z powrotem do garnka wsypać cukry i ponownie zagotować. Gotujemy do momentu aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Powstały syrop odłożyć do schłodzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnego syropu malinowego dodać 2 łyżki ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie miksując na wolnych obrotach wlewać powoli syrop malinowy do śmietany i miksować do momentu
Ala piecze i gotujemnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Jak zrobić Tort bez pieczenia? Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy(...)niewielkiej ilości wody (tak, żeby cała była przykryta) odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w mikserze dodając pod koniec przesiany cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy
Ciastkozercy90ml wody 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu): 1250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 700g schłodzonego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 zielone galaretki + 400ml gorącej wody 2 czerwone galaretki + 400ml gorącej wody 2 żółte galaretki(...)400ml gorącej wody Wierzch: 1 pomarańczowa galaretka + 470ml gorącej wody 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 2 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy
Mała CukierenkaSernik latte macchiato: 1 kg gęstego białego sera z wiaderka 280 g czekolady gorzkiej (80 g na polewę) 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady białej 480 ml śmietanki kremówki (80 ml na polewę) 1/2 szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 3 łyżeczki zbożowej kawy Inki dowolne owoce do ozdoby (u mnie liofilizowane truskawki) Po 200 g (dwie standardowe(...)gładko i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dzielimy masę serową na 3 części i każdą miksujemy z inną czekoladą na wysokich obrotach. Na końcu ubijamy na sztywno 400 ml śmietany kremówki (można dodać do niej łyżkę cukru pudru) i rozdzielamy równo do każdej serowo-czekoladowej masy i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem (ja wykładam
Poezja smakuchce ci się po prostu coś słodkiego, pysznego, lekkiego. Zrób galaretkowca ! Szybko się robi i jest absolutnie pyszny! Co nam trzeba? 800 g jogurtu naturalnego greckiego 200ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 4 galaretki: u mnie truskawkowa, malinowa, wiśniowa i cytrynowa 6 łyżeczek żelatyny 2 nektarynki Robimy! Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 300ml wrzącej wody. Studzimy. Przelewamy(...)wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją podgrzewając. Lekko studzimy. śmietanę kremówkę ubijamy na bitą śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru Do dużej miski przelewamy jogurty grecki, dodajemy resztę cukru pudru, bitą śmietanę i ucieramy. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy jogurtowej
LatosiowydomJeżeli lubicie serniki na zimno, mam nadzieję, że mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Sernik z ricotty i śmietany kremówki, udekorowany borówkami i listkami świeżej mięty. Prosty i szybki deser bez pieczenia, delikatny, kremowy, lekki jak puch, po prostu palce lizać ;) polecam Wam serdecznie :) **** Per chi è alla ricerca di un dolce tipicamente estivo(...)essere il cheesecake con i mirtilli. Delicato e raffinato, saprà conquistare chiunque grazie alla sua sobria eleganza. Buon appetito :) SKŁADNIKI 450 g ricotty 100 g cukru 150 ml śmietany kremówki 30% 8 g żelatyny w listkach 200 g borówek 1 laska wanilii listki mięty do dekoracji cukier puder do dekoracji **** INGREDIENTI 450 g di ricotta
La grande e la piccola cuocaborówkami, ale można dać dowolne drobne owoce. Inspiracją był ten przepis . Przepis na tortownicę o śr.24-25cm Składniki: - ok.80g okrągłych biszkoptów - 500g schłodzonego mascarpone - 200ml schłodzonej kremówki 30 lub 36% - 100g cukru - 200ml mleka - 1,5 łyżki żelatyny spożywczej - 200g jogurtu naturalnego - 100g czekolady deserowej mlecznej lub gorzkiej (u mnie deserowa) - 400-450g owoców (u mnie 450g(...)poziomki) Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz, papier wypuścić na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Można je skropić likierem. W misie miksera ubić mascarpone razem z kremówką i cukrem. W garnuszku zagotować mleko, odstawić z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie po łyżce dodawać jogurt cały czas mieszając. Masę przełożyć do ubitej śmietany z mascarpone i zmiksować
Smaczne Zdrowetortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml śmietany kremówki 400 g serka mascarpone 100-150 g czekolady deserowej opcjonalnie cukier puder do smaku dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki wykonanie: Ok. 200 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do rozmiksowanego serka(...)mascarpone. W osobnym naczyniu rozpuszczamy na parze wodnej czekoladę. Do czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. W każdy spodzie wycinamy po dwa kółka, po wycięciu otrzymamy po 3, w moim przypadku wyszły o średnicy 7 cm, 14 cm, 21 cm. Na paterze układamy
Domowy Smak Jedzeniatylko jednak zrobić je dzień wcześniej – uwierzcie na słowo, zdąrzy wtedy idealnie ściągnąć Podane proporcje są na średnią, kwadratową blaszkę Składniki: 16 herbatników 20 słonych krakersów 400ml śmietany kremówki Masa budyniowa: 500ml mleka 5 jajek 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru cukier waniliowy 2 łyżki masła pół szklanki wody lub mleka do rozmieszania bazy(...)budyniową i wyrównuję powierzchnię. Na masie układamy krakersy, smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Odstawiamy do lodówki, aby masa ściągnęła. Na gotowe ciasto wykładamy ubitą śmietankę kremówkę i całość posypujemy wg uznania kakao. Aby ustabilizować śmietankę, możemy rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 10 łyżeczkach wody i wymieszać ze śmietaną. Smacznego
Jacob Tastesnielubi naleśników? Ja kocham :) Tym razem zapraszam na naleśniki z serem twarogowym , bitą śmietaną kremówką oraz owocami. Naleśniki smażymy na masełku , daje to super chrupkości. Smacznego :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA 10 SZTUK: Ciasto(...)zimnej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru brązowego Szczypta soli Twarożek 200 g sera białego 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru Dodatki 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Szczypta soli Owoce Masło do podsmażenia naleśników Olej rzepakowy do smażenia naleśników PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta łącze ze sobą za pomocą miksera. Patelnię rozgrzewam
Gotowanie PatkiNaleśniki , tym razem z bitą śmietaną kremówką i owocami tymi sezonowymi. Uwielbiam takie śniadania czy desery :) Zapraszam :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA 8 SZTUK: Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka(...)szklanka wody zimnej 2 jajka 3 łyżki cukru brązowego Szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatki 300 ml śmietany kremówki 30%, 1 łyżka cukru brązowego i szczypta soli do ubicia śmietany Owoce: ja dałam kiwi,truskawki,borówki ,brzoskwinie Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Składniki naleśników dokładnie łącze za pomocą miksera. Patelnię rozgrzewam ,za pomocą pędzla silikonowego smaruję nią odrobiną
Gotowanie Patkicytrynówki lub wiśniówki, malinówki lub delikatnie posłodzonej wody z sokiem z cytryny Krem: 17g żelatyny 170ml wody 600g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki cukru pudru 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g pokrojonego arbuza bez pestek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wierzch: 150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka fixu do śmietany arbuz do ozdoby mini bezy
Mała Cukierenkakwaśnych jabłek 2 galaretki o smaku kiwi na masę jogurtową: 2 duże kubki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżeczka żelatyny łyżka cukru pudru dodatkowo: paczka małych biszkopcików maliny Upiec biszkopt: białka ubić najpierw same, następnie dodawać cukier a po nim żółtka. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta przestać(...)galaretki rozrobić w 1/2 szklanki wrzątku, wystudzić. Kiedy ciasto będzie stężane ułożyć na nim biszkopty. Jogurty wymieszać z cukrem pudrem i czerwoną galaretką. Wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z pudrem. Żelatynę rozrobić w dwóch łyżkach wrzątku i wlać do śmietany. Wyłożyć na ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzchu ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wiórków kokosowych Krem: 250 ml śmietany kremówki 2 banany + kilka plasterków do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny garść płatków migdałowych 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce(...)Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskaną papkę bananową mieszamy z wystudzoną żelatyną. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce
Kuchnia MagdaLenyprzygotowuje. Taki właśnie jest ten deser. Bardzo łatwy i nieskomplikowany. Mimo, iż ma w składzie zaledwie kilka składników jest wprost przepyszny! Składniki: (na 4 desery) 500g malin 250ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 250g serka mascarpone pół szklanki orzechów laskowych Sposób wykonania: Maliny delikatnie myjemy na sitku. Odsączamy. Połowę owoców miksujemy na mus. Jeśli są kwaśne lub lubimy słodkie(...)dosłodzić. Mus przekładamy na dno naczynek. Orzechy prażymy na suchej patelni, wykładamy na ściereczkę kuchenną i pocieramy o siebie, pozbawiając ich skórki a następnie mielimy na pył. Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru pudru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz zmielone orzechy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ja na mus malinowy
Pyry na Gaz