ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:205/892)

Szpinakowy biszkopt i mus truskawkowy. 213

przekroić wzdłuż, na dwie części. Mus truskawkowy 750 g truskawek (mogą być mrożone)  4 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 450 g śmietany kremówki. 350 g świeżych truskawek do dekoracji Do garnka włóżcie truskawki, sok z cytryny i cukier. Zagotujcie a następnie zmiksujcie. Do gorącego musu wsypcie galaretki i dokładnie wymieszajcie,ale nie wolno(...)już zagotować. Odstawić do wystygnięcia(  nie może stężeć- może zgęstnieć) Śmietanę kremówkę ubijcie na sztywno, dodajcie najlepiej małymi porcjami przestudzoną masę truskawkową. Delikatnie wymieszajcie. Wykonanie: Pierwszy kawałek ciasta włóżcie do blaszki w której piekliście ciasto. Nasączcie delikatnie sokiem z cytryny. Wyłóżcie mus truskawkowy. Świerze truskawki przekroić na połowę (w poprzek aby szypułka była z połową truskawki.) Kawałki z szypułką

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
SOS Z BOTWINY Z CHRZANEM 136

wędlinami, ryżem , a nawet zjeść go z chlebkiem.Zapraszam. 1 pęczek botwinki masło  kawałek korzenia chrzanu  1 łyżeczka sosu sojowego  koncentrat mały pomidorowy 1 szkl.bulionu šmietana kremówka 1 cebula w kostce Sól morska  pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobioną z odrobiną zimnej wody ********************************************************************** 1. Botwinkę umyć , osuszyć na cedzaku , posiekać drobno. 2. Chrzan obrać i pokroić(...)patelni rozgrzać masło ,wsypač cebulę i dusić do miękkości , dołożyć liście botwinki.Podlać bulionem.  4.Dodać koncentrat pomidorowy , sos sojowy , chrzan ,dusić 10 minut.  5.Zalać kremówką ok.0.5 kubka małego ,przyprawić do smaku , ,wlać mąkę ziemniaczaną ,wymieszač.Chwilkę jeszcze pogotować i gotowe!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
bananowiec bez pieczenia 293

litr mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady + 2 kostki łyżka cukru 100 g masła 8 bananów 2 galaretki cytrynowe 300 ml śmietanki kremówki Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Budynie  i cukier rozpuścić w odrobinie mleka. Do pozostałego mleka dodać 100 g masła i zagotować(...)wrzątku. Sześć bananów zmiksować. Dodać galaretki i połączyć. Wylać do foremki, przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście i rozłożyć mus czekoladowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe kostki czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
„Paluchy” z mielonego mięsa z pieczarkami i serem 182

żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz Sos I: 1/2 szkl. majonezu 2 łyżki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz Sos II: 1/2 szkl. majonezu kieleckiego 2 łyżki kremówki 4-5 marynowanych pieczarek 1 korniszon 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki 1-2 ząbki czosnku

Smaki Na Talerzu
torcik z białym winem 118

jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 70 g migdałowych płatków kilka winogron kilka bezików Białka ubić na pianę(...)ciasto. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.  Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wlać żelatynę, zmiksować.  Dolny blat ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant. Biszkopt nasączyć winem, posmarować połową dżemu i wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć biszkoptem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy kopiec kreta z truskawkami 218

szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na masę : 0,5 kg truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy 100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej(...)łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód *** *** Na wydrążonym spodzie ciast układamy truskawki, tak aby pokryły całe dno ciasta *** *** Czekoladę kroimy na drobne kawałki *** *** Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na truskawkach tworząc kopiec *** *** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając *** *** Ciasto wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Torcik cytrynowy 175

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa: 2-3 cytryny 1 puszka brzoskwiń 7 płaskich łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 500 ml kremówki Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Dodajemy wówczas olej oraz wodę i miksujemy jeszcze chwilę(...)małym ogniu aż osiągnie płynną konsystencję. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Miksujemy na gładki mus razem z cukrem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. W międzyczasie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy z masą brzoskwiniową. Przygotowaną masą przekładamy biszkoptowe blaty

Smaki Na Talerzu
Makaron z wędzonym łososiem i pistacjami 140

Składniki : • 250g makaronu tagliatelle lub pappardelle • 150 ml śmietany kremówki 30-36% • 100g wędzonego łososia • skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć) • sól, pieprz • spora garść roszponki • garść pistacji posiekanych Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny

KUCHNIA POLSKA
Czerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami! 726

masę truskawkową : 0,5 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę śmietanową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 20 ciasteczek Be-Be Składniki na polewę : 1 gęsta śmietana 18% 3-4 łyżeczki cukru pudru     *** Przygotowujemy ciasto(...)oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Masę truskawkową przestudzamy, odlewamy pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową *** *** Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be *** *** Na ciasteczka wylewamy równomiernie gęstą śmietanę utartą z cukrem pudrem *** *** Odłożoną

Blog z Apetytem
Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) 140

ustach, bajecznie smaczny. Niestety trudno poprzestać na jednej porcji ;) polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI 200 g czekoladowych ciasteczek 100 g masła 100 g cukru 400 g śmietany kremówki  200 g gorzkiej czekolady 16 g żelatyny w listkach (ok. 8 sztuk)* 3 białka  3 łyżki gorzkiego kakao listki mięty do dekoracji * żelatynę(...)dodatkiem cukru. Pianę z białek bardzo delikatnie mieszamy z czekoladą i żelatyną. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę.  Przygotowany mus czekolady delikatnie wykładamy na masę ciasteczkową. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-8 godziny. Przed podaniem tort oprószamy kakao i dekorujemy listkami mięty. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. 153

Witajcie :) I znowu mam dla Was ciasto o czekoladowym smaku. I znowu jest pyszne. Tym razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie(...)oleju 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej 2-3 łyżki gorącej wody cukier puder do smaku Dodatkowo: kakao do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą

Izabelawkuchni
Domowe masło – czyli co zrobić zamiast bitej śmietany 150

wpis powstał zupełnie przypadkiem i zupełnie nie był planowany No bo jak można planować zwykłą kulinarną wpadkę. W robocie kuchennym ubijała się kremówka, na bitą śmietanę, która wraz z serem miała stanowić krem do rolady. Ubijała się…ubijała, wyszłam raz z kuchni, drugi, podkręciłam obroty miksera i zajęłam się czymś innym, a przy robocie wartę pełnił pan mąż(...)wydaniu. Nie przypomina nic a nic maślanki kupowanej w sklepie. Smakuje wybornie, szczególnie zimna w gorący dzień, zawiera również mini grudeczki masła. Jeśli planujecie zrobić masło, możecie użyć śmietany kremówki lub śmietany zebranej z mleka nastawionego na zsiadłe. Mleka oczywiście wiejskiego, takiego mega tłustego, prosto od krowy. Ja użyłam śmietany 42%. W zależności od tego, czy użyjecie śmietany kwaśnej

Mieszam w Garnku
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ŻYTNIEJ 198

garnka, otwieramy ją i wyjmujemy naszą babkę na talerz. Jeszcze letnią babkę smaruję dokładnie polewą czekoladową. Zwykle jest to  polewa ganache: - 70g dobrej czekolady, najlepiej deserowej - 80g kremówki 30% Kremówkę doprowadzić w rondelku prawie do wrzenia, zdjąć z palniku, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i na chwilę odstawić. Następnie całość dokładnie wymieszać.  Jeszcze letnią babkę smaruję dokładnie polewą

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady. 190

ciasto jest w sam raz. Upieczcie na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 15 dag masła lub margaryny półtorej szklanki mąki tortowej 100 ml śmietanki kremówki 30% 2 kopiaste łyżki śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 4 łyżki kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady(...)Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy

Izabelawkuchni
bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 144

mąki 100 g masła,lub margaryny 2-3 łyżki cukier puder Krem mleka 3/4 szklanki 1/3 kostki masła 2 szklanki wiórek kokosowych ,lub orzechowych 100g cukru pudru 2 łyżki kremówki dodatkowo ucierane płatki róży  tutaj ,lub dżem forma 33x25 Wykonanie Przesiać mąkę, dodać jajko,śmietanę i sól ,zagnieść ciasto miękkie jak na pierogi. Z mąki i masła i cukru(...)ognia ,kiedy większość masła jest stopione stale mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić, a następnie wlać stopniowo do mleka stale mieszając do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe ,2 łyżki kremówki podgrzać całość na ogniu 1-2 minuty mieszając. Gotowy krem przestudzić . Ciasto rozwałkowane w formie podzielić na kwadraty ,aby nie bawić się w krojenie już upieczonego ciasta ,po upieczeniu mamy już

w mojej kuchni