ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:205/892)

Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.151 182

bajecznie pyszny, powiem tylko tyle :) Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie masa serowa: 140 g mrożonych jagód 500 g mielonego sera twarogowego 250 g mascarpone niepełna szklanka śmietany kremówki 120 g cukru pudru 80 ml cukru 20 g żelatyny 1/4 łyżeczki cynamonu masa jagodowa: 140 g mrożonych jagód 100 g cukru sok z połowy cytryny kruchy spód(...)odstawiamy na 10 minut. 140 g jagód blendujemy z cukrem i cynamonem. Odstawiamy i bierzmy się za przygotowywanie masy serowej. Miksujemy oba rodzaje sera z cukrem pudrem i kremówką. Do namoczonej żelatyny wlewamy 100 ml gorącej wody i mieszamy energicznie aż do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy serowej cienkim strumyczkiem cały czas mieszając. 2/3 masy serowej wylewamy na ostudzony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto 3 Bit 501

wykorzystałam blaszkę o wymiarach 35-23 cm (górny wymiar, jest nieco węższa na dole). Składniki: ok. 450 g herbatników 1 puszka kajmaku ok. 400-500 g 400 ml śmietany kremówki 2 śmietanfixy 2 opakowania budyniu waniliowego 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła 200 g 50 g startej czekolady do posypania Dno blaszki wykładamy(...)odstawiamy do ostudzenia. Zupełnie zimny budyń miksujemy z miękkim masłem, aż do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy krem budyniowy do blaszki i dokładnie rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietanfixy wymieszane z 1 łyżką cukru pudru. Masę śmietanową wykładamy na blaszkę, rozsmarowujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto

Ciastkozercy
Truskawkowy bałagan z bitą śmietaną i bezami 138

niebo lepsze od tych kupnych, ja zawsze robię gdy zostaną mi białka z ciasta kruchego i potem mam właśnie do tego deseru. Składniki: Na 4-5 porcji ½ litra śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru ½ kg świeżych truskawek 100 g małych bezików 2 łyżki rumu 2 łyżki grenadine  (syrop z granatów ) lub inny czerwony Melisa lub mięta do dekoracji(...)kawałki, włożyć do miseczki, skropić rumem i syropem  grenadine zostawić na blacie na godzinę aby naszły smakiem, potem rozgnieść widelcem zostawiając kilka kawałków truskawek w całości. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na kremową gęstą masę, niezbyt sztywną z łyżeczką cukru pudru. Bezy pokruszyć w dłoniach.  Na dno szklanych pucharków ułożyć część truskawek, nałożyć bitą śmietanę, posypać bezami, ułożyć resztę

Wanilia i Kardamon
Tort angielski-ombre 194

prosty do przygotowania.  Biszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie.  Konsystencja kremu jak i jego smak to genialna  straciatella.  Nie nasączamy tortu, bo Victoria sponge cake jest samo w sobie wilgotne i słodkie(...)temperaturze 180 stopni  około 20 - 25 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu studzić 10 minut, wyjąć z form i wystudzić na kratce. Krem straciatella 400 ml śmietany kremówki  150 g posiekanej drobniutko gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać odrobinę śmietany do masy czekoladowej i energicznie wymieszać, następnie dodać do pozostałej śmietany

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Szpinakowy biszkopt i mus truskawkowy. 207

przekroić wzdłuż, na dwie części. Mus truskawkowy 750 g truskawek (mogą być mrożone)  4 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 450 g śmietany kremówki. 350 g świeżych truskawek do dekoracji Do garnka włóżcie truskawki, sok z cytryny i cukier. Zagotujcie a następnie zmiksujcie. Do gorącego musu wsypcie galaretki i dokładnie wymieszajcie,ale nie wolno(...)już zagotować. Odstawić do wystygnięcia(  nie może stężeć- może zgęstnieć) Śmietanę kremówkę ubijcie na sztywno, dodajcie najlepiej małymi porcjami przestudzoną masę truskawkową. Delikatnie wymieszajcie. Wykonanie: Pierwszy kawałek ciasta włóżcie do blaszki w której piekliście ciasto. Nasączcie delikatnie sokiem z cytryny. Wyłóżcie mus truskawkowy. Świerze truskawki przekroić na połowę (w poprzek aby szypułka była z połową truskawki.) Kawałki z szypułką

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
SOS Z BOTWINY Z CHRZANEM 124

wędlinami, ryżem , a nawet zjeść go z chlebkiem.Zapraszam. 1 pęczek botwinki masło  kawałek korzenia chrzanu  1 łyżeczka sosu sojowego  koncentrat mały pomidorowy 1 szkl.bulionu šmietana kremówka 1 cebula w kostce Sól morska  pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobioną z odrobiną zimnej wody ********************************************************************** 1. Botwinkę umyć , osuszyć na cedzaku , posiekać drobno. 2. Chrzan obrać i pokroić(...)patelni rozgrzać masło ,wsypač cebulę i dusić do miękkości , dołożyć liście botwinki.Podlać bulionem.  4.Dodać koncentrat pomidorowy , sos sojowy , chrzan ,dusić 10 minut.  5.Zalać kremówką ok.0.5 kubka małego ,przyprawić do smaku , ,wlać mąkę ziemniaczaną ,wymieszač.Chwilkę jeszcze pogotować i gotowe!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
bananowiec bez pieczenia 287

litr mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady + 2 kostki łyżka cukru 100 g masła 8 bananów 2 galaretki cytrynowe 300 ml śmietanki kremówki Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Budynie  i cukier rozpuścić w odrobinie mleka. Do pozostałego mleka dodać 100 g masła i zagotować(...)wrzątku. Sześć bananów zmiksować. Dodać galaretki i połączyć. Wylać do foremki, przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście i rozłożyć mus czekoladowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe kostki czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
„Paluchy” z mielonego mięsa z pieczarkami i serem 174

żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz Sos I: 1/2 szkl. majonezu 2 łyżki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz Sos II: 1/2 szkl. majonezu kieleckiego 2 łyżki kremówki 4-5 marynowanych pieczarek 1 korniszon 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki 1-2 ząbki czosnku

Smaki Na Talerzu
torcik z białym winem 112

jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 70 g migdałowych płatków kilka winogron kilka bezików Białka ubić na pianę(...)ciasto. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.  Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wlać żelatynę, zmiksować.  Dolny blat ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant. Biszkopt nasączyć winem, posmarować połową dżemu i wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć biszkoptem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy kopiec kreta z truskawkami 207

szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na masę : 0,5 kg truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy 100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej(...)łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód *** *** Na wydrążonym spodzie ciast układamy truskawki, tak aby pokryły całe dno ciasta *** *** Czekoladę kroimy na drobne kawałki *** *** Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na truskawkach tworząc kopiec *** *** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając *** *** Ciasto wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Torcik cytrynowy 169

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa: 2-3 cytryny 1 puszka brzoskwiń 7 płaskich łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 500 ml kremówki Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Dodajemy wówczas olej oraz wodę i miksujemy jeszcze chwilę(...)małym ogniu aż osiągnie płynną konsystencję. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Miksujemy na gładki mus razem z cukrem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. W międzyczasie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy z masą brzoskwiniową. Przygotowaną masą przekładamy biszkoptowe blaty

Smaki Na Talerzu
Makaron z wędzonym łososiem i pistacjami 134

Składniki : • 250g makaronu tagliatelle lub pappardelle • 150 ml śmietany kremówki 30-36% • 100g wędzonego łososia • skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć) • sól, pieprz • spora garść roszponki • garść pistacji posiekanych Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny

KUCHNIA POLSKA
Czerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami! 719

masę truskawkową : 0,5 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę śmietanową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 20 ciasteczek Be-Be Składniki na polewę : 1 gęsta śmietana 18% 3-4 łyżeczki cukru pudru     *** Przygotowujemy ciasto(...)oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Masę truskawkową przestudzamy, odlewamy pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową *** *** Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be *** *** Na ciasteczka wylewamy równomiernie gęstą śmietanę utartą z cukrem pudrem *** *** Odłożoną

Blog z Apetytem
Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) 134

ustach, bajecznie smaczny. Niestety trudno poprzestać na jednej porcji ;) polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI 200 g czekoladowych ciasteczek 100 g masła 100 g cukru 400 g śmietany kremówki  200 g gorzkiej czekolady 16 g żelatyny w listkach (ok. 8 sztuk)* 3 białka  3 łyżki gorzkiego kakao listki mięty do dekoracji * żelatynę(...)dodatkiem cukru. Pianę z białek bardzo delikatnie mieszamy z czekoladą i żelatyną. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę.  Przygotowany mus czekolady delikatnie wykładamy na masę ciasteczkową. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-8 godziny. Przed podaniem tort oprószamy kakao i dekorujemy listkami mięty. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. 147

Witajcie :) I znowu mam dla Was ciasto o czekoladowym smaku. I znowu jest pyszne. Tym razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie(...)oleju 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej 2-3 łyżki gorącej wody cukier puder do smaku Dodatkowo: kakao do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą

Izabelawkuchni