czarnej porzeczki. SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szkl. śmietany kremówki, 200 g serka kremowego, 2 łyzki cukru pudru Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą(...)ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy polewą
słodki bratekmasła 50 g suszonej żurawiny całej 100 g płatków migdałowych 100 g orzechów włoskich 1 łyżka kopiasta żelatyny 2 łyżki wody 25 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30% Orzechy włoskie posiekać nożem i uprażyć na suchej patelni. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Żółtka i 300 g masy kajmakowej przełożyć do miski, którą należy umieścić(...)orzechów odłożyć do dekoracji. Masę przelać do formy w kształcie wieńca o maksymalnej średnicy 22 cm i odstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z kremówką. Wyjąć paschę z foremki, polać po wierzchu podgrzanym, ale nie gorącym kajmakiem, rozpuszczoną czekoladą i prażonymi orzechami. Smacznego
https:KKuchniaMniamłyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody KREM ajerkoniakowy: 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 50 g masła 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka kremówki 1 szklanka kremu adwokatowego: 6 żółtek 1/3 szklanki cukru pudru 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki spirytusu Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć ustawić mikser na najwyższych obrotach(...)wierzch położyć folię spożywczą, tak aby leżała na budyniu. Wystudzić. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Budyń zmiksować razem z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem podzielić na trzy równe części i wykładać na blaty ciasta z malinami. Ostatni krem wycisnęłam przez rękaw cukierniczy z krągłą tylką
https:KKuchniaMniamtalerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis! Forma półokrągła 14/38 cm Składniki: 1 galaretka malinowa 15 dag biszkoptów języczków Mus malinowy: 30 dag mrożonych malin Hortex 40 dag śmietany kremówki 30% ¼ szklanki cukru 3 listki żelatyny ½ cytryny Sposób przygotowania: Formę wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną ale jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki(...)się części drobnych pestek. Listki żelatyny zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać do gorącego malinowego musu , wymieszać. Schłodzić, zostawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać zimny i tężejący malinowy mus, dokładnie delikatnie wymieszać, wyłożyć na galaretkę, wyrównać ułożyć biszkopciki lekko wciskając w mus. Przykryć folią i włożyć na całą
Wanilia i Kardamondostępne w sklepach internetowych Kuchnie Świata Nadzienie: 3-4 kwaskowe jabłka (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru 200 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36% 2-3 jajka Crème fraîche 200 ml śmietany kremówki 36% (bez zagęszczaczy i innych dodatków, nie powinna to być również śmietana UHT) 2 łyżki maślanki Oba składniki (powinny być
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacytryny 2 łyżeczki cukru pudru Nadzienie: około 500g masy krówkowej z puszki w temperaturze pokojowej 250g masła w temperaturze pokojowej około 280-300g krakersów Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić(...)warstwę krakersów i znów posmarować je kremem. Ułożyć 3. warstwę krakersów i posmarować je pozostałym kremem. Na wierzchu położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch: 10. Śmietankę kremówkę ubić z kakao, cukrem pudrem, fixem i cukrem wanilinowym. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową tylką (użyłam Wilton A1) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki. Ciasto posypać wiórkami
Mała Cukierenkabiałek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty. Białka ze szczyptą(...)kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość ok. 15 cm. Każdy blat pieczemy 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Masa: Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno. Chałwę kruszymy i dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Na pierwszy wystudzony blat wykładamy dżem i dokładnie rozsmarowujemy
Kuchnia MagdaLenymleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro Na sos chrzanowy: pół cebuli, drobno posiekanej szklanka bulionu warzywnego 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki tartego chrzanu przyprawy: sól, pieprz łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. Mięso przepuszczamy przez maszynkę(...)bulion wkładamy gniazda i gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Na szerokiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Wlewamy kremówkę, dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go mąką. Do sosu przekładamy ugotowane mięso i chwilę razem podgrzewamy
Smak mojej kuchnispód i kruszonkę: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2-3 łyżki śmietany (ja dałam ok. 50 ml kremówki) Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju 4 jajka 150 ml kremówki 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego
Ciastkozercymandarynek 1-2 łyżki rumu 2 op. galaretki pomarańczowej 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (lub 2 płaskie łyżki) skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 250 ml kremówki 1 łyżeczka żelatyny lub 1/2 op. śmietan-fixu 1-2 łyżki cukru pudru listki melisy Szpinak odstawiamy do całkowitego rozmrożenia (ja zostawiłam go na noc na misce, a piekłam biszkopt(...)/paterę/półmisek do góry dnem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy to nastąpi podgrzewamy na małym ogniu – tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder do smaku i rozpuszczoną żelatynę (lub śmietan-fix). Masą śmietanową dekorujemy roladę. Rozkładamy cząstki mandarynek i listki melisy. Uwagi: * Ciasto pieczemy
Smaki Na Talerzumąka pszenna- 250 g * zimne masło- 100 g * kwaśna śmietana- 1 czubata łyżka * cukier puder- 1 łyżka Dodatkowo: * konfitura z róży- 5-6 łyżek * biała czekolada- 50 g * kremówka- 2 łyżeczki * płatki róży i płatki migdałów- do posypania Kruche ciasto: W malakserze (ewentualnie posiekać nożem i wyrobić ręcznie) połączyć zimne masło z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem oraz mąką. Oderwać(...)się połączyło) i lekko docisnąć. Wierzch ponakłuwać widelcem i piec około 15-17 minut w 180 stopniach, a najlepiej do momentu, aż ciasto się leciutko zezłoci. Wykonanie: Czekoladę wraz kremówką podgrzać w rondelku. Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć konfiturę różaną, nań gdzieniegdzie porcje czekolady i wykałaczką porobić esy-floresy. Gotowego mazurka ozdobić płatkami migdałów oraz płatkami róży. Smaczego
Kraina Miodem Płynącadań moich chłopców , a do tego jeśli na talerzu oprócz kuraka , jest kukurydza, są wniebowzięci Polecam , prosta domowa kuchnia . Składniki : 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła 300 ml kremówki 30 % 3 łyżeczki łagodnej , słodkiej musztardy w typie miodowej 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki suszonego , dobrze rozkruszonego estragonu sól , pieprz do smaku Udka , myjemy , filetujemy z kości i pozbawiamy(...)lubianej , przez nas gęstości . Zazwyczaj jest to czas około 30 – 40 minut , ale zależy on w dużej mierze od wielkości użytych udek , a także od jakości śmietany kremówki . Na zwykłej chudej śmietanie , nie da się uzyskać efektu gęstego aksamitnego sosu , bez dodatkowego zagęszczenia go mąką Podajemy na gorąco z gotowaną kukurydzą lub jakkolwiek inaczej Smacznego ! Artykuł Udka kurczaka , duszone
Ogrodnik w podróżyTurek, Łaciaty, Almette ) 75 g masła orzechowego 100 g cukru pudru Serek i cukier puder zmiksować do gładkości. Dodać masło orzechowe i dalej miksować. Czekoladowe ganache: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g mlecznej czekolady – połamać na kawałki Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty
Moje Wyroby