ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:161/892)

MINI BEZA PAVLOVA Z OWOCAMI 76

wierzchu polana Variegato o smaku malinowym. Idealny deserek na ciepłe, wiosenne dni.  Składniki: * 5 białek jajka * 250  cukru drobnego * szczypta soli * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru * owoce do dekoracji- u mnie maliny i borówki amerykańskie * Variegato malinowe do polania na wierzch (u mnie firmy  Lauretta )  Wykonanie: Białka jaj ubić mikserem(...)brzegi bezy, tak by można było ją potem wypełnić śmietaną. Piekarnik nagrzać do 100'C, suszyć bezy około godziny. Powinny być suche z zewnątrz i piankowe w środku. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na przestudzone bezy. Wierzch udekorować owocami i polać sosem variegato malinowym

Zrób to smacznie
SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 91

SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ   SKŁADNIKI: Spód: ciasteczka owsiane z sezamem (250 g)  masło roztopione (100 g) Masa pistacjowa: pistacje łuskane (250 g) czekolada biała (100g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) mascarpone (500 g) cukier puder (3 łyżki kopiaste) cukier (100g) Polewa czekoladowa: mleko (4 łyżki) cukier (4 łyżki) masło (125 g) kakao (3 łyżki  kopiaste) Dodatkowo(...)dobrze mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy na czas przygotowań reszty składników. W dużej misie ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy krem pistacjowy i krótko miksujemy do połączenia się składników.  Gotową masę przekładamy na schłodzone

RITA food channel
Torcik straciatella z konfiturą z owoców leśnych 195

Biszkopt: 5 jajek 15 dag cukru trzcinowego demerara 10 dag mąki pszennej tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa straciatella: ½ litra śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek konfitury z owoców leśnych Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wody 50 ml rumu bacardi(...)natłuszczać. Piec w temp 170*c na grzaniu góra dół około 35-40 minut.  Studzić w foremce, całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać cukier puder oraz śmietan fix, zmiksować do połączenia, na sam koniec wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać szpatułką. Poncz: Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą

Wanilia i Kardamon
Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną i masą krówkową 126

chętny na pyszną domową rureczkę? Ciasto wyszło mi niezwykle kruche, przyjemnie chrupało podczas jedzenia, a krem niezwykle puszysty. Od razu napiszę, że zamiast śmietanek ,,Śnieżek'' można ubić kremówkę, u mnie musiały być właśnie te śmietanki, ale nie ukrywam, że pysznie wyszło. Takie rurki można upiec na świąteczny stół, lub tak po prostu na podwieczorek, podać z ulubioną kawą. Częstujcie się(...)rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy rurki. 7. Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Z przepisu wychodzi około 50 sztuk rurek. Zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można użyć kremówki 30 %. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy. A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tych pysznych rurek

Izabelawkuchni
Marcepanowo makowa kostka 94

szklanki mleka /80 ml/ masa marcepanowa: 250 g marcepanu 350 ml śmietany 30 % 2 łyżeczki żelatyny masa czekoladowa: 3 łyżeczki żelatyny 150 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki spirytusu 3 łyżki cukru  pudru pozostałe: kakao do posypania jajka czekoladowe Spód makowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno z solą, dodaję po łyżce cukru, ubijam(...)ostygnięcia. Polewa czekoladowa: Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję zimne mleko. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wylewam na biszkopt. Zostawiam do zastygnięcia. Masa marcepanowa: Śmietanę kremówkę zagotowuję. Dodaję marcepan pokrojony i mieszam aż się rozpuści. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na kilka godzin. Potem ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofalówce

wesoła kuchnia
Tarta z boczkiem czyli klasyczna Quiche Lorraine 90

lodówki – sól – 100-150 g wędzonego boczku w plasterkach – 1 cebula – 1-2 łyżki oleju do smażenia – 4 jajka – 200 g śmietanki 30% (kremówki) – 150 ml mleka (najlepiej 3,2%) – 200-300 g sera gouda – do podania dużo posiekanego szczypiorku PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone(...)sera i wyrównaj całość. Na serze ułóż boczek z cebulą i podobnie wyrównaj, po czym przykryj to kolejną warstwą sera. W osobnej misce wbij jaja, dodaj mleko i śmietankę kremówkę. Do tego dodaj sporą szczyptę soli oraz pieprzu a następnie za pomocą ręcznej trzepaczki wszystko wymieszaj na jednolitą, lekko pulchną masę. Masę wlej do fory ma tartę, powinna idealnie przykryć

nietylkopasta.pl
BABKA KISIELOWA 110

Obsypujemy pudrem lub polewamy lukrem, u mnie malinowy. Gdy chcemy polać całą babkę lukrem, proponuję przygotować go więcej, u mnie tylko efekt dekoracyjny... Lukier malinowy: - 5 łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka 30% - mrożone maliny 1-2 (u mnie pokruszone kawałki) Maliny rozdusić z pudrem, mieszając dolewamy kremówkę, do uzyskania idealnej konsystencji. Smarujemy górę babki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mus czekoladowy 92

Składniki 3 jajka 100 g mascarpone 100 g czekolady mlecznej polewa: 50 g czekolady mlecznej 100 ml kremówki 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka na puszystą masę. Dodaj ser mascarpone i delikatnie wymieszaj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu dodaj do kremu. Ponownie wszystko delikatnie wymieszaj łopatką. W osobnej misce ubij na sztywną pianę(...)Chłodź przez godzinę w lodówce. W celu przygotowania polewy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietanę i łyżkę kakao, a następnie wymieszaj. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej kremówki lub mleka. Oblej polewą schłodzony mus i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą

KUCHNIA POLSKA
Ciasto kawowe+ film 78

szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku masa 500 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 2 opakowania śmietan-fixu 3/4 szklanki cukru pudru 300 ml kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej) + 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku ( do mascarpone ) 100 g okrągłych biszkoptów(...)następnie nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki. Do miski przekładamy serek mascarpone dodajemy, rozpuszczoną kawę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie równe części

Smakowite Dania
Domowy batonik Mars 115

nasmarowanymi olejem wyrównać warstwę nugatową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa karmelowa: 350 g cukru 1,5 łyżki miodu 100 ml wody 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 30% W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu(...)momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, około minuty, mieszając. Masę delikatnie przestudzić (powinna być w dalszym ciągu ciepła, ale już nie wrząca). Przelać na warstwę nugatową, wyrównać, wstawić do lodówki

moj przepis na
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 104

był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały blat przekroić na pół (wyjdą dwa blaty o grubości około 1,5 – 2 cm). Składniki na krem: 330 ml śmietany kremówki 30 % schłodzonej (min 5 godzin w lodówce) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wrzątku 1 łyżka cukru pudru W kubeczku we wrzącej wodzie rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno

moj przepis na
Prosty mus owocowy 134

truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki 30% lub 36% (w wersji light dajemy 0,5 l śmietany kremówki i 0,5 litra jogurtu greckiego) schłodzonych 1,5 – 2,5 łyżki żelatyny (jeżeli chcemy robić

moj przepis na
Karpatka po królewsku 91

owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się

moj przepis na