Składniki: ZUPA Z KASZTANÓW 1 kg świeżych kasztanów jadalnych 1,5 litra bulionu jarzynowo – drobiowego 2 cebule 1 ząbek czosnku BIO 2 łyżki masła 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30 % 30 g crème fraîche sól i grubo mielony czarny pieprz DODATKI I DEKORACJA kilka kasztanów jadalnych 1 czubata łyżka cukru kokosowego odrobina śmietanki kokosowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)środka i odłóż na bok. Pozostałą zawartość zblenduj na gładko przez kilka minut. Zupę kasztanową przelej przez drobne sito, nadając jej kremowości i akstamitności. Do zupy wlej śmietankę kremówkę i tłustą śmietanę crème fraîche. Dopraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. DEKORACJA ZUPY KASZTANOWEJ Wyjęte przed rozdrabnianiem kasztany posiekanej nożem na drobniejsze kawałki. Przełóż je na patelnię, oprósz
ProstePesto.plciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu 200 ml śmietanki kremówki 100 gramów serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru
Andzia Pichcimięso kruszeje i robi się delikatne. Po zamarynowaniu mięsa, w tej samej marynacie podsmażamy na patelni pieczarki, aby nabrały smaku oraz aromatu. Następnie po lekkim odparowaniu i dodaniu śmietanki kremówki, otrzymujemy kremowy sos balsamiczny, w którym pieczemy całe danie. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietuszki, która nadaje przyjemnej świeżości. P.S. To jeden z tych przepisów, do których warto wracać! Składniki(...)rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pieczarki i smażymy około 5-7 min. Następnie wlewamy marynatę pozostałą z mięsa i gotujemy 2-3 min. Dodajemy śmietankę kremówkę. Gotujemy jeszcze kilka minut i przenosimy do naczynia z udkami. Część sosu pozostawiamy do podlewania mięsa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 min. W trakcie
Kuchnia MagdaLenygorzkiego kakao z wiatrakiem 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka kropli olejku z prawdziwej wanilii 50 ml letniego mleka krowiego POLEWA CZEKOLADOWA 200 g mlecznej czekolady Milka 50 ml śmietanki kremówki 30 % (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BABKA KAKAOWA W rondelku podgrzej kostkę masła jedynie do roztopienia, nie gotuj masła. Po rozpuszczeniu pozostaw do całkowitego przestudzenia, masło możesz wystudzić w kąpieli(...)formy. Ugotowaną babkę wystudź i wyjmij z formy obracając ją do góry nogami. POLEWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ Tabliczkę czekolady połam na kostki. Przełóż do metalowej miseczki i dolej śmietankę kremówkę. Miskę wstaw do garnka z gorącą (nie gotującą się) wodą, starając się by woda nie wlała się do czekolady. W tak przygotowanej gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę do powstania sosu
ProstePesto.plpiekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Następnie schładzamy w lodówce, ja pozostawiłam w zimnej spiżarce na noc. Następnie dekorujemy bitą śmietaną i ciasteczkami. składniki na wierzch sernika 200 ml kremówki 30% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ok. 6 szt ciasteczek oreo z nadzieniem wykonanie: Kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Ja wierzch i boki
Domowy Smak Jedzeniaprzystąpieniem do dzieła sprawdź, czy masz tortownicę i papier do pieczenia. Sprawdź przepis na: Tradycyjny sernik na kruchym spodzie Składniki 1/2 l waniliowego serka homogenizowanego 1/4 l schłodzonej śmietanki kremówki (36%) 4 duże łyżki cukru waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1 opakowanie galaretki owocowej owoce do udekorowania ciasta 1 opakowanie krakersów lub biszkoptów Sernik na zimno z owocami – przepis(...)Wyjmij z lodówki śmietanę kremówkę (powinna się chłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny), ubij ją na sztywno. Dodaj serek homogenizowany, wymieszaj. Zagotuj wodę i wypełnij nią połowę szklanki. Wrzuć do wody cukier i żelatynę. Wymieszaj. Zaczekaj aż przestygnie. Przestudzoną żelatynę dodaj do masy serowej. Przygotuj okrągłą formę do ciasta, tzw. tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż spód tortownicy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!białej czekolady 50 g cukru zwykłego 100 g masła 30 g wiórków kokosowych do kremu oraz 30 g do posypania 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 opak. śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Blaszka użyta w przepisie ma wymiar 20 x 25 cm. W 200 ml mleka rozprowadzić(...)papierem do pieczenia, a następnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Wylać na spód połowę masy budyniowej i ponownie poukładać warstwę herbatników. Wylać pozostałą połowę masy budyniowej, poukładać pozostałe herbatniki. Śmietanę kremówkę ubić razem z śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzchnią warstwę herbatników, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle
Przepiski.plmleka w proszku 2 łyżki masła orzechowego – można pominąć 1 łyżka kakao czubata łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Składniki na krem śmietankowy 350 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo 8 kostek gorzkiej czekolada do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mąkę przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy(...)kremu. Całość mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy krem zacznie tężec, wykładamy go na biszkopt. Całość przykrywamy drugim biszkoptem. Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę z cukrem pudrem miksujemy na sztywną masę. Cały czas miksując, wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na górę placka. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto
Przepiski.plszkl.) miód (2 łyżki) gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki) cynamon (1/4 łyżeczki) goździki mielone (1/łyżeczki ) imbir mielony ( 1/4 łyżeczki ) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Krem mascarpone: śmietanka kremówka 30% (250 ml.) cukier puder (2 łyżki) mascarpone (100 g) Dodatkowo: ciastka korzenne zmielone (około 120 g) orzechy włoskie posiekane ( około 60 g) gotowy syrop czekoladowo ciasteczkowy do polania deseru , ewentualnie(...)dyniowy. Puree z dyni doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy przyprawy i miód. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2.) Krem mascarpone. Śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. 2 łyżki ubitej śmietany dodajemy do kremu dyniowego i mieszamy. Do reszty ubitej śmietany dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. 3.) Wykończenie
RITA food channelPyszne i sycące danie z mięsem mielonym.Przepis ten znalazłam na stronie SMACZNY.TV . Zwykłe proste kuleczki z mięsa mielonego takie klopsiki i sos ze śmietanki kremówki i to wszystko jeszcze zapiekane.Danie wyszło pycha. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko sól,pieprz,kurkuma do smaku bułka tarta olej 200 ml śmietanki kremówki 30% gałka muszkatołowa 150g
Mała w garnku mieszałyżeczki) gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki) olej rzepakowy (120 ml.) sok z 1 pomarańczy czekolada gorzka lub deserowa drobno posiekana (200 g) Ganache czekoladowy: gorzka czekolada (50 g) śmietanka kremówka 30% (50 ml.) Potrzebne gadżety: Miska Keksówka 30x10 cm. Szpatułka Trzepaczka Miarka kuchenna Waga kuchenna Inne ciekawe a kcesoria kuchenne znajdziesz TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)zbrązowiało za bardzo. Pieczemy dalej przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 3.) Ganache czekoladowy: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietanką kremówką. Dobrze mieszamy, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy ciasto. TUTAJ znajdziesz więcej pysznych przepisów na wypieki . Wypróbowałaś (eś) któryś z moich przepisów i chcesz się pochwalić zdjęciami
RITA food channelczosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół toskańskich (chili, suszone pomidory, oregano, rozmaryn itp. opcjonalnie gotowiec z Kamis ) 2 łyżeczki miodu sól do smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % klarowane masło do smażenia pęczek, dowolnych, świeżych ziół do posypania dania Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę, cebulę w piórka. Oba składniki zrumień na maśle, razem z wyciśniętym(...)Następnie wlej pomidory z puszki, miód, śmietanę, sól do smaku i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko się połączy , a sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli użyłeś kremówki 30 % nie trzeba go dodatkowo zagęszczać mąką, będzie aksamitny bez niej Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.. producent wie co dobre dla jego produktu Wyłóż na talerz, polej sosem
Ogrodnik w podróżyMój Ulubiony" z Wielunia), 125 g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 30 g budyniu bananowego bez cukru, 2 jajka, 2 dojrzałe banany. Masa śmietanowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%, 200 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru. Dodatkowo do dekoracji: plasterki banana, orzechy pekan, wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki na spód, włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek. Najpierw(...)zostało około 1 cm wolnego miejsca. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości. Miksować do momentu, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Przygotowaną
Świat Ciastabiałek od dużych jaj/ 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej krem kawowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dekoracja: kakao płatki migdałowe i orzechy brazylijskie prażone 2 cukierki trufle Beza: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i ubijam do rozpuszczenia(...)blaszkę i piekę 20 minut. Zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę.Po wyłączeniu piekarnika otwieram drzwiczki i suszę bezy przy uchylonych. Bezy piekę dzień wcześniej. Krem: Śmietanę kremówkę i mascarpone przekładam do miski, dodaję kawę i ubijam mikserem na sztywno. Białą bezę smaruję połową kremu, układam beze kawową, smaruję drugą połową kremu. Posypuję kakao, dekoruję orzechami, migdałami
wesoła kuchnialikierem) 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64% 50g mlecznej czekolady 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 250g masła w temperaturze pokojowej 300g masy krówkowej z puszki Polewa: 150g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64% 100g mlecznej czekolady 250ml śmietanki kremówki 30% (śmietana
Mała Cukierenka