kruchych ciasteczek korzennych (ja użyłam ciasteczek Tago) 50 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu 200 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 ml śmietanki kremówki 30% 3 jajka Mus piernikowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g czekolady mlecznej 6 łyżek mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej Do dekoracji
Świat Ciastałyżeczka proszku do pieczenia 2-4 krople aromatu migdałowego 190g cukru kryształu 100ml oleju Do nasączenia: około 200ml mleka 80-90ml rumu Krem: 300g białej czekolady 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie, w gorące dni radzę użyć) 140g wiórków kokosowych 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)około 140g konfitury morelowej Do ozdoby: około 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały) mak, wiórki kokosowe do posypania kokosowe czekoladki do ozdoby Przygotujemy masę czekoladową do kremu: 1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki
Mała Cukierenkaszkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) przyprawa do piernika (1 łyżka) soda (1 łyżeczka) dżem wiśniowy lub powidła śliwkowe (1 łyżka) Polewa i dekoracja: czekolada gorzka (100 g) śmietanka kremówka 30 % (100 ml.) orzechy włoskie posiekane (garść) Potrzebne gadżety: mikser szpatułka papier do pieczenia miarka kuchenna waga kuchenna keksówka 32x11x7 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto(...)wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 minut, po czym jeszcze ciepły wyciagamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2.) Polewa . W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i jak będzie ciepła dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną polewą dekorujemy piernik posypując go od razu posiekanymi orzechami włoskimi. | TUTAJ znajdziesz
RITA food channelŚmietana . Śmietany w tym przepisie mamy całkiem sporo. Do ciasta potrzebujemy opakowanie kwaśnej śmietany 18% lub 22%. Dzięki niej ciasto jest bardziej wilgotne. W kremie natomiast pojawiała się tłuściutka kremówka, czyli śmietana o zawartości tłuszczu min. 30%. Mascarpone . Wiem, że cały czas popularne są śmietan-fixy do utrwalania kremów na bazie śmietany. Przyznaję, że ani razu w całej swojej pieczeniowej(...)kąpieli wodnej. Nabij suszoną śliwkę na wykałaczkę i zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Przełóż na kratkę, żeby czekoladowa polewa mogła zastygnąć. Powtórz z pozostałymi śliwkami. Przygotowanie kremu Zmiksuj mascarpone i kremówkę, aż powstanie puszysty krem. Pod koniec ubijania dodaj kakao i cukier puder. Złożenie ciasta Dolną część nasącz rozwodnionym likierem i nałóż połowę kremu kakaowego. Na krem wyłóż nasączone alkoholem śliwki
Na-talerzu.plryby (waga bez skóry) sos porowy: - 2-3 łyżki masła klarowanego - 2 białe części pora - sól do smaku - 2 łyżeczki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - słodka kremówka Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, batat) obieramy, kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy na 6-8 części, różyczki kalafiora rozrywamy na małe kawałki. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w plastry. Wszystkie warzywa(...)części i kroję w plastry). Dusimy na małym palniku do miękkości, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą. Dodajemy skrobię rozpuszczoną w małej ilości wody (ok.1/3 szklanki), wlewamy kilka łyżek kremówki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdyby sos był zbyt gęsty dolewamy trochę gorącej wody. Smacznego
Smaczne Zdrowepiernika 250 ml mleka kilka kropli olejku waniliowego naturalnego 2 jajka z wolnego wybiegu 70 ml oleju rzepakowego POLEWA CZEKOLADOWA 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka 30 ml śmietanki kremówki orzeszki włoskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KORZENNE BABECZKI Do misy wbij jajka, wsyp cukier, po czym ucieraj do rozpuszczenia kryształków cukru. Wlej pozostałe mokre składniki: mleko, olej i olejek waniliowy(...)nagrzanego piekarnika do 170 stopni na maksymalnie 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA Tabliczkę mlecznej czekolady połam na pojedyncze kostki i przełóż do miseczki, dolej śmietankę kremówkę. Miskę ułóż w kąpieli wodnej i mieszaj aż powstanie czekoladowo – śmietankowy sos. Czekoladą oblej jeszcze ciepłe babeczki, wierzch obsyp orzechami włoskimi. Odstaw do zastygnięcia polewy. Instagram Zobacz @prostepesto
ProstePesto.plmiksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. Gotowy krem karmelowy od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. II SPOSÓB: Składniki: 180 g serka mascarpone, schłodzonego 70 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej 100 – 130 g karmelu, do smaku, schłodzonego Składniki na ok 170-180 g karmelu: 112 g drobnego cukru 30 g masła (min. 82% tłuszczu) 100 ml śmietanki(...)kremówki 30/36%* Wykonanie karmelu: Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na mniejszym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Trzeba uważać, aby cukier nie przylepił się do ścianek garnka. Po chwili, gdy cukier zacznie się rozpuszczać, zobaczymy że robią się grudki. Łyżką rozcieramy […] Artykuł KREM KARMELOWY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłBrownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną. Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego
Kuchnia MagdaLenynastępnych dniach aż do świąt kolejne inspiracje. Składniki na 2 porcje: 2 szklanki mleka tabliczka mlecznej czekolady tabliczka gorzkiej czekolady naturalny olejek waniliowy garść pistacji 200 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru Mleko podgrzewamy w garnku, aż będzie gorące . Następnie dodajemy czekoladę i czekamy, aż się rozpuści delikatnie mieszając. Dodajemy olejek pistacjowy, celowo nie podałam ilości(...)zależy jak intensywny wybierzecie. Ja kupiłam naturalny olejek i dodałam 2 łyżeczki. Sami musicie próbować jaki smak chcecie uzyskać. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru. Pistacje siekamy bardzo drobno. Gorącą czekoladę przelewamy do kubków lub filiżanek i dekorujemy bitą śmietaną oraz pistacjami
noteskulinarnyfigamaślane- 200g 70g masła Twaróg w wiaderku-1 kg- zmielony (na sernik) 4 jajka 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego śmietana kremówka 30% mała (100g) puszka masy krówkowej / karmelowej np. z Biedronki Robimy!! Najpierw szykujemy spód: ciasteczka maślane kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wylepiamy spód formy do pieczenia (okrągła, tortownica(...)minimum 20cm-ja robię w 23cm). Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Schładzamy. Ser wrzucamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy Dodajemy kremówkę, miksujemy i nie przestając dodajemy po kolei jajka. Powstanie puszysta gładka masa. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej i lekko ciepłej dodajemy czubatą łyżkę masy
LatosiowydomCountry bez pieczenia Składniki: Masa nr. 1 ekspandowana pszenica w miodzie: 1 szklanka ekspandowany ryż: 1 szklanka gorzka czekolada: 100 g śmietana 30 % : 50 ml Masa nr. 2 śmietana kremówka 30 % : 300 ml mleko w proszku: 0,5 szklanki żelatyna: 2 łyżeczki mleko: 100 ml cukier: 2 łyżki Masa nr. 3 śmietana kremówka 30 % : 300 ml czekolada deserowa
Kuchnia Na WypasieDeser kinder bueno to świetna propozycja na lekką i słodką przekąskę w ciagu dnia. Składniki na 2 porcje: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 batoniki Kinder Bueno 250g serka mascarpone 2 łyżki nutelli 2 łyżki kakao garść rozdrobnionych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy nutellę, pokruszone batoniki oraz orzeszki ziemne. Wszystko razem dokładnie
Wasze Przepisypołączenie. Zrobiłam także galaretkę z piwa smakowego Somersby Sparkling Rose i to dopełniło całość. Myślę, że Wam posmakuje. Składniki na 5 porcji: 300 ml mleka 500 ml śmietanki kremówki 30% 50 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego gałązka mięty składniki do przygotowania galaretki: 500 ml piwa smakowego ( ja użyłam somersby sparking rose) 3 łyżeczki(...)cukru 2 łyżeczki żelatyny Mleko oraz śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz gałązkę mięty . Następnie podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Do małej miseczki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny i dodajemy 2 łyżki mleka, czekamy ,aż żelatyna napęcznieje. Gdy mleko będzie gorące ( nie można go zagotować) zdejmujemy z ognia, wyciągamy gałązkę mięty i dodajemy
noteskulinarnyfigaważne na co się zdecydujecie, ten sos ze wszystkim będzie smakował wybornie. Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonego mięsa wieprzowego 500g pieczarek 400ml bulionu wołowego 200ml śmietanki kremówki 2 ząbki czosnku połowa cebuli 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki siekanego świeżego szczypiorku i trochę do posypania(...)patelni. Do tego przekładamy podpieczone klopsiki oraz całe soki które zostały na talerzu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na mały i dusimy całość około 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy kremówkę, delikatnie ale dokładnie rozprowadzamy ją w sosie. Całość próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia. Całość posypujemy z wierzchu natką pietruszki i szczypiorkiem. Podajemy gorące
Smaczna Stronaumieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Składniki na krem: * 200 g śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * 5 łyżek mleka kokosowego z puszki (potrzebny jest sam miąższ, aby go uzyskać należy co najmniej dzień wcześniej puszkę mleka wstawić do lodówki) (najlepsze mleko(...)kokosowe powinno zawierać nie mniej niż 70% ekstraktu kokosowego, moje miało 71%) * 5-6 łyżek wiórków kokosowych Wykonanie: Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą
Zrób to smacznie