ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:140/892)

Tort dla Natalki 174

wanilii300 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli4 łyżeczki proszku do pieczenia285 ml mlekaczerwony barwnik spożywczy w paścieponcz:sok z 1/2 cytryny2 łyżki zimnej wodykrem:250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegokrem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru200 g truskawek50 ml wody2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:masa cukrowazielony barwnik spożywczy z paścieczerwony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na Dzień Dziecka - lody truskawkowo-rabarbarowe 110

pyszny, owocowy smak. Polecam wszystkim - małym i dużym. Lody truskawkowo-rabarbaroweSkładniki:(na 1,3 l lodów)350 g truskawek250 g rabarbaru1 łyżka cukru3 łyżki wody250 ml śmietany kremówki (38%)350 g słodzonego skondensowanego mlekaRabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać kawałki rabarbaru. Dusić pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i się rozpadnie. Ostudzić.Rabarbar zmiksować(...)blenderem z truskawkami na gładką masę, można przetrzeć przez sitko.Schłodzone w lodówce mleko wymieszać z owocami, dodać kremówkę, dokładnie połączyć.Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć lody do pudełka i zamrozić.Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem, aby lody zmiękły.Smacznego!Brunch udał się znakomicie - ale o nim, i o pysznościach, które na niego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 163

mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g zimnego masła55 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 żółtko20 g kakao70 g solonych orzeszków ziemnychdodatkowo:65 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto.Z masy uformować wałeczek(...)plastry, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Ostudzić.Czekoladę posiekać, rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką, polać ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia.Smacznego!Za godzinę ostatni egzamin, później jeszcze tylko troszkę szkoły, i wakacje... Nie mogę się doczekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wpływ reklamy na smak lodów 173

niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem do konsumpcji lodów zachęca ogromnie.Lody jeżynowe ze skyremSkładniki:(na 1 l lodów)250 g jeżyn100 g cukru150 ml cydru bzowego500 g skyra150 ml śmietany kremówki (38%)Z cukru i cydru zagotować syrop. Gdy cukier się rozpuści, a syrop zredukuje o mniej więcej 1/3, dodać umyte jeżyny. Gotować 5 minut, aż zmiękną. Przestudzić, przetrzeć przez sitko(...)schłodzić do temperatury lodówkowej.Masę jeżynową wymieszać ze skyrem i kremówką.Przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć lody do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Choć w prognozie straszyli deszczem, pogoda dopisuje wyjątkowo. Cały weekend świeciło słonko, było cieplutko i przyjemnie. Powoli zaczynam łapać słonko, pojawiły się już pierwsze na nosie piegi. Mmm... Uwielbiam lato

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody truskawkowo-różane. Z bezami. Czy może być coś lepszego...? 159

bezamiSkładniki:(na 1,8 l lodów)500 g truskawek150 g konfitury z płatków róży2 łyżki syropu z płatków różysok z 1 cytryny250 g skondensowanego mleka słodzonego250 ml śmietany kremówki (38%)75 g bezTruskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Włożyć do większej miski, zmiksować na jednolitą masę. Dodać konfiturę, syrop i sok z cytryny, zmiksować. Dodać mleko skondensowane i kremówkę, dokładnie wymieszać.Masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 114

ukręcić następne lody!Lody żurawinowe z migdałami i białą czekoladąSkładniki:(na 1 l lodów)250 g świeżej lub mrożonej żurawiny210 g cukru2 łyżki wody100 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)2 białka50 ml limoncello100 g białej czekolady50 g płatków migdałowychŻurawinę włożyć do garnka (mrożonej nie rozmrażać), wsypać 100 g cukru, wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i dusić(...)Zdjąć miskę z garnka, miksować, aż masa całkowicie ostygnie, a beza stanie się sztywna i błyszcząca (około 10 minut). Mus z żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć.Masę przelać do maszyny do lodów.W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.Gdy maszyna skończy pracę, dodać migdały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 150

cytrynysok z 1/2 cytryny1 galaretka truskawkowa (proszek)masa serowa:400 g serka kremowego120 g mleka skondensowane słodzonego30 g płynnego miodusok z 1 cytryny6 listków żelatyny300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:2 łyżki cukru pudru9 truskawekMąki przesiać, wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać(...)zimnej wodzie.Sok z cytryny podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić.Serek utrzeć z mlekiem skondensowanym i miodem na gładką masę. Dodać całkowicie ostudzoną żelatynę, zmiksować.Kremówkę ubić na sztywno, łyżką delikatnie wmieszać do masy serowej.Masę wyłożyć na warstwę rabarbaru, wygładzić wierzch, a następnie zrobić spodem łyżki fale. Odstawić na 4-5 godzin do lodówki do stężenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eton mess z poziomkami. I zmiany na blogu 102

gorącą. Tym razem udało mi się nazbierać akurat na przygotowanie dwóch porcji słynnego Eton mess, z tym, że zamiast truskawek użyłam ich mniejszych kuzynów. Wyszło bajecznie! Delikatna, puszysta kremówka, słodkie, chrupiące beziki i poziomki, które naprawdę nie potrzebują przymiotników. Całość smakuje wspaniale, choć jest banalnie prosta w przygotowaniu. Nic nie przytłacza smaku poziomek, wręcz przeciwnie, są one tutaj wręcz wyeksponowane(...)należy podać zaraz po przygotowaniu, inaczej bezy zmiękną i nie będzie tego wspaniałego efektu kontrastu faktur. Poziomkowy Eton mess Składniki: (na 2 porcje) 120 g poziomek 150 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1/2 laski wanilii 30 g bezików Śmietanę ubić z wanilią na sztywno.  W szklankach układać na przemian śmietanę, bezy i poziomki, aż skończą się składniki. Podawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 165

specjalnie zachwycające. Małe, troszkę zgniecione, średnio słodkie. Na lody jednak - idealne.Lody malinowo-rozmarynoweSkładniki:(na 800 ml lodów)300 g malin200 ml mleka3 gałązki rozmarynu100 g cukru3 żółtka150 ml śmietany kremówki (38%)Mleko zagotować z całymi gałązkami rozmarynu, ostudzić.Gdy mleko całkowicie ostygnie, wyjąć rozmaryn, zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać(...)czas mieszając (nie gotować!), aż masa nieco zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, ostudzić.Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek.Malinowe puree wymieszać z masą jajeczną i kremówką na gładką masę. Przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy do plastikowego pojemniczka na lody. Zamrozić.Smacznego!A jutro, zamiast bułek, będzie coś pysznego. Z jeżynami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 167

porcje)200 ml mleka100 g białej czekolady2 łyżki puree z dyni1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo:80 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka kakaoMleko podgrzać, czekoladę posiekać. Dodać do ciepłego mleka, podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać dyniowe puree, przyprawy i ekstrakt, podgrzewać jeszcze chwilę, żeby całość przeszła aromatami.Napój przecedzić(...)rozlać do szklanek. Kremówkę ubić, ułożyć na wierzchu. Posypać przesianym kakao, podawać natychmiast.Smacznego!A dzisiaj, ponieważ już zasadniczo wróciłam do siebie, upiekę ciasto z gruszkami. Bardzo jestem ciekawa, jak mi wyjdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 299

tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonu125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:200 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)2 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii55 g miodupieczone śliwki:700 g śliwek100 g miodu1 łyżeczka cynamonuMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem, solą i cynamonem. Dodać zimne masło, posiekać(...)ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą).Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Serek, kremówkę, jajka, ekstrakt i miód krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż masa się zetnie.Wystudzić w uchylonym piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tęczowy w kratkę 204

każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 50g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty Przygotowanie biszkoptów: Upieczenie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek(...)czekamy do ich wystygnięcia. Upieczone biszkopty Przygotowania kremu: Podczas pieczenia biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć

Kolizje Smaków
Orzechy i twaróg 196

jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni i oto na stole znalazł się wspaniały serek orzechowy. Twaróg orzechowy składniki: 250 g twarogu półtłustego mielonego około 50 g orzechów włoskich śmietana kremówka sól, pieprz do smaku wykonanie: Orzechy mielimy jednak niezbyt drobno, tak by były wyczuwalne. Łączymy je z twarogiem. Możemy użyć miksera by nadać serkowi puszystości. Dodajemy kremówkę, jej ilość zależy

Przysmaki Karolki
Naleśniki z dżemem 160

Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 1 ½  szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt(...)jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni nasmarowanej odrobiną oliwy. Gotowe naleśniki smarujemy dżemem. Składamy na pół i jeszcze na pół, aż powstanie trójkąt. Śmietanę kremówkę ubijamy przy pomocy miksera na puszystą pianę. Nakładamy na naleśniki, dajemy kleks dżemu i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kolizje Smaków
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 276

drzwiczkach.Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się delikatnie ścinać  w wysokim pojemniku ubijamy zimną kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie cały czas miksując cieniutkim strumieniem wlewamy gęstniejącą galaretkę.Biszkopt kroimy na 2 blaty. Jeden blat układamy na dnie tortownicy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania