zegarowa" w głowie uniemożliwia kreatywną twórczość :P Przepis na powyższą zupkę znalazłam w jakieś gazecie (zabijcie mnie, ale już nie pamiętam jaka to była). Obawiałam się nieco dodatku śmietany kremówki ale okazała się on strzałem w dziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje(...)średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek selera i pora 1 litr wody kilka różyczek kalafiora 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżki mąki 70 ml śmietany kremówki sól, pieprz, vegeta, majeranek Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i por. Dodajemy ziele angielskie
My simple kitchenjajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe(...)minut. Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier. Masa serowa: Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny. Miksujemy aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do masy serowej, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (5 łyżeczek żelatyny zalałam ok 80 ml gorącej wody i energicznie mieszałam
My simple kitchenkomponują i nadają lodom piękny kolor :) Takich na pewno w sklepie nie znajdziecie;) Składniki: 4 żółtka 2 cukry waniliowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 250 g truskawek 250 g jagód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Truskawki i jagody zmiksować ze sobą na mus. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
My simple kitchensię o ich zrobienie. Na upały idealne a shake z takimi lodami też musi smakować wyśmienicie <marzy>... ;) Składniki: 4 batony snickers 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Batony pokroić na kawałki i rozpuścić w gorącym mleku.Wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą
My simple kitchendwóch przepisów. Recepturę na lody jogurtowe zaczerpnęłam stąd ( klik ), a frużelinę wiśniową o korzennym posmaku znalazłam tu ( klik ). Składniki: Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 5 łyżek cukru Frużelina wiśniowa: 1/2 kg wiśni 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki imbiru płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Masa(...)jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jogurt wymieszać z mlekiem i cukrem. Następnie dodać ubitą śmietanę i dokładnie ze sobą zmiksować. Wlać do formy i włożyć do zamrażarki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Zagotować. Gdy wiśnie puszczą dużo płynu, zdejmujemy je z ognia. Odlewamy pół szklanki gorącego soku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mąkę ziemniaczaną
My simple kitchenwstążeczką świetnie się sprawdzi jako element dekoracyjny stołu. Nie mniej jednak mus wyszedł bardzo dobry i osłodził nam to zimowe po południe. Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 45 g czekolady gorzkiej 45 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka nalewki pomarańczowej Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Doprowadzić na małym
My simple kitchenkwaskowaty rabarbar - wszystko doskonale się uzupełnia :) Składniki na 2-3 porcje: 250 g rabarbaru 1 łyżka cukru 1-2 łyżki wody 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu 200 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżeczki cukru pudru kilkanaście sztuk bez Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dolać wodę i dusić aż rabarbar się rozpadnie (jeśli będzie mocno przywierał(...)wody). Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Gotować na małym ogniu aż z "pulpy" odparuje większość wody a całość nabierze konsystencji musu. Zdjąć z ognia i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bezy pokruszyć na większe kawałki. W pucharkach układać na przemian warstwę śmietany, potem warstwę musu i warstwę pokruszonych bez. Czynność powtarzać
My simple kitchenlodów) 350 g truskawek 350 g rabarbaru 55 g cukru 50 ml wina dodatkowo: 4 żółtka 300 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) Truskawki pokroić w ćwiartki, rabarbar w plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, zalać winem. Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż owoce będą(...)jasną masę. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować). Ostudzić, schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę jajeczną wymieszać z kremówką. Przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do plastikowego pojemnika, dodać upieczone owoce, delikatnie wymieszać, aby powstał efekt marmurka. Zamrozić. Smacznego! Tak się zastanawiam, czy można
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie: 250 g zielonych szparagów 1 mały brokuł 75 g miękkiego sera z niebieską pleśnią 100 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 jajka sól pieprz kilka listków melisy cytrynowej kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą(...)Odcedzić. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Zdjąć z tarty obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. W tym czasie roztrzepać jajka, dodać serek kremowy i kremówkę, połączyć. Dodać sól i pieprz oraz drobno posiekane zioła, wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć szparagi i brokuły, pokruszyć ser pleśniowy. Zalać całość masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć pomidorki, posypać startym
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać do owoców, dokładnie zmiksować. Gdy owoce zaczną gęstnieć wyłożyć je na wystudzony biszkopt zostawiając 4-5 łyżek na górę. Masa serowa: 400 ml kremówki 36% 800 g serka homogenizowanego waniliowego opakowanie galaretki cytrynowej 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Wykonanie: Kremówkę wraz z serkami umieścić w misie miksera
Krakowskie smaki Anipiekarnika nagrzanego do 200 ° C . Piecz około 20 minut , aż rabarbar będzie miękki , ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać. Odstaw do wystudzenia. Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek garstka listków świeżej mięty Truskawki
Food Squarecukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy(...)tężeć. Na upieczony spód wyłożyć maliny, zalać tężejącą galaretką(jeśli tortwonica nie jest zupełnie szczelna, owinąć ją najpierw z zewnątrz folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubić z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na puszystą, jasną masę, niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła. Wyłożyć na całkowicie stężoną galaretkę, przykryć bezą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzepół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych 100 gram czekolady tofii Krem serkowy: pół kostki miękkiego masła 250 g serka typu philadelphia 200 ml kremówki 36% cukier- wedle uznania Wykonanie: W miseczce połączyć suche składniki to jest: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej miseczce połączyć składniki mokre czyli(...)przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło mi 13 babeczek. W czasie gdy muffiny stygną przygotować krem. Ser typu philadephpia umieścić w miseczce wraz z kremówką i całość ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, wedle uznania i połowę kostki miękkiego masła- wymieszać, przyozdobić wystudzone babeczki. Smacznego
Krakowskie smaki Aniwytwarzania lodów. Lody Waniliowe z poniższego przepisu są proste w przygotowaniu, o wyjątkowym smaku i aromacie - idealne na letnie dni. Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Składniki: 300 ml kremówki 250 ml mleka 6 żółtek 2/3 szklanki cukru laska wanilii Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem do jego rozpuszczenia. Żółtka ucieramy, a następnie(...)dodajemy do mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia (nie doprowadzamy do wrzenia - inaczej masa się zetnie). Następnie dodajemy kremówkę oraz ziarenka z jednej laski wanilii. (laskę możemy wrzucić do kremu na czas studzenia - lody będą wtedy miały jeszcze większy aromat). Całkowicie studzimy, a następnie umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30-40 minut wyciągamy przygotowane lody i miksujemy w celu pozbycia
Słodka Stronarozkosz! Nie wierzycie...? Sprawdźcie koniecznie. Lody karmelowe z solą morską Składniki: (na 1 l lodów) 200 g cukru 500 ml mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej 250 ml śmietany kremówki (38%) 5 żółtek Cukier wsypać do garnka o grubym dnie i podgrzewać, aż nabierze ciemnozłotej barwy (kolor powinien być głęboki, ale należy uważać, żeby karmel się nie przypalił), mieszając(...)wlewać karmelowe mleko, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając, aż nieco sgętsnieje (nie gotować!). Posolić, ostudzić. Ostudzononą masę karmelową wymieszać z kremówką, schłodzić. Przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Zamrozić. Smacznego! Ogólnie rzecz biorąc, mimo niesprzyjającej aury, nie mogę się powstrzymać przed kręceniem coraz
Pożeraczka, czyli raz adobrze