ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:129/892)

Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 205

czerwonej porzeczki 150 g cukru sok z 1/2 pomarańczy 6 żółtek 700 g kwaśnej śmietany 8 listków żelatyny polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 30 g masła dekoracja: 200 g czerwonej porzeczki 1 białko 100 g drobnego cukru Masło rozpuścić, dodać przesiane kakao, kawę i ekstrakt. Gotować 1 minutę, zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę(...)ułożyć spód ciasta, zamknąć obręcz tortownicy. Wyłożyć tężejący krem, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce przez noc, aby krem się ściął. Brzegi formy obkroić ostrym nożem, zdjąć obręcz. Kremówkę zagotować, zalać drobno posiekaną czekoladę. Odstawić na 3 minut, wymieszać. Dodać masło pokrojone na małe kawałki, połączyć. Przestudzić. Gęstniejącą polewą oblać ciasto z wierzchu i na bokach. Porzeczki do dekoracji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini serniczki z dżemem 171

pełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej cytryny Sok z ½ cytryny 2 jajka Niecała łyżeczka ekstraktu z wanilii 150ml śmietany kremówki Wierzch: Dżem truskawkowy Ulubione owoce Listki mięty W małym garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok. Blenderem kruszymy herbatniki i dolewamy masło, dokładnie mieszamy składniki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami(...)łyżki i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy ricottę z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, jednym jajkiem i jednym żółtkiem oraz ekstraktem z wanilii. W drugiej misce ubijamy kremówkę na sztywną pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę sernikowa wykładamy na herbatnikowy spód.  Masy nakładamy nieco poniżej wysokości papierków. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni

Kolizje Smaków
Deser malinowy 170

Dzisiaj deser z malinami. Mama zaproponowała, żebyśmy go zrobiły tym razem z bitą śmietaną i mascarpone. Składniki : 0,5 kg malin 0,5 l śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 kieliszki syropu Grenadina kilka listków mięty do ozdoby   Przygotowanie:   Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej masy polewamy delikatnie syropem

Lili w kuchni
Tiramisu z malinami 293

sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu lub cukru 100 ml esperesso 1 łyżka amaretto lub rumu 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 2 łyżeczki kakao 200 g malin Wykonanie: zaparzyć espresso. Posłodzić kawę(...)Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z kurczaka z pieczarkami z patelni (z maślankowej marynaty) 392

której mięso leżakowało przez całą noc. Bardzo polecam, bo to super pomysł na mało skomplikowany obiad.  Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 300 g pieczarek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki mąki krupczatki masło ghee lub olej do smażenia 1 cebula natka pietruszki marynata: ok.400 ml maślanki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz z młynka słodka papryka w proszku(...)pokroić. Nigdy nie myjemy pieczarek, bo stracą cały aromat. Obrać i pokroić w piórka cebulę. Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objetość. Dolać śmietanę kremówkę. Dosmaczyć solą i pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje podawać z posiekaną zieloną pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 172

możliwych wariacjach. Nie zdziwcie się więc, jeśli przed Wami na stole wyląduje coś zupełnie nieoczekiwanego - to pewnie też pod nazwę grød da się podciągnąć. Deser podajemy ze śmietanką - najczęściej kremówką, może też być słodka śmietanka do kawy, lub, w wersji fit lub kryzysowej, po prostu mleko.  Gdy postawiłam przed C. miseczkę pełną tego specjału, po pierwszej łyżce zapadł się(...)rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić na połówki. Do garnka włożyć rabarbar, wsypać cukier, zalać 150 ml wody i sokie z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 141

Malwinna , koniecznie do nich zajrzyjcie! Migdałowe clafoutis z czereśniami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 175 g mąki pszennej 50 g cukru 200 ml mleka 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 3 jajka dodatkowo: 500 g czereśni 50 g cukru 1 łyżka cukru pudru Czereśnie wydrylować, przełożyć do miski, zasypać 50 g cukru i odstawić(...)minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać z ekstraktem. Dodać do mąki, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać kremówkę z mlekiem, dokładnie mieszając. Ciasto ma być jednolite, bez grudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Limonkowe lody 208

domowych lodowych pyszności.  Przepis pochodzi ze strony My recipes z moimi delikatnymi zmianami.  Polecam;)  Składniki: 1,2 szklanki cukru szczypta soli 2 szklanki mleka  szklanka kremówki 2 żółtka 2 łyżki skórki z limonki poł szklanki soku z limonki pół szklanki grubo siekanych krakersów Wykonanie: Cukier, mąkę i sól wymieszać w rondelku, dodać mleko i całość podgrzewać(...)niego ciepłej mieszanki dokładnie wymieszać i dodać do całości, pozostawić do wystygnięcia. Gdy mieszanka będzie chłodna dodać do niej sok wyciśnięty z limonek oraz skórkę, wymieszać. Następnie ubić kremówkę i połączyć z masą jajeczną. Gotową mieszankę schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Po tym czasie mieszankę przełożyć do maszyny do lodów. Dodać grubo posiekane krakersy i dalej postępować zgodnie

Krakowskie smaki Ani
Flaugnarde z truskawkami. 145

Flaugnarde* z truskawkami; migdałami i cukrem trzcinowym  *z kremówką Bo podobno truskawki się kończą. Nie powiem po wyjęciu z piekarnika miałam z niego ogromną bekę, bo jak jeszcze do niego w połowie zaglądałam to wyglądał ładnie i "cywilizowanie"?, a po wyjęciu, dziwiłam się, że jeszcze w tym naczynku jest tak na boki wyszedł, do zdjęcia już trochę opadł(...)zupełnie inna bajka ten o wiele bliżej i smakowi i wyglądowi temu oryginalnemu ^^ (na którego milion przepisów xd) Przepis: 40g mąki (u mnie, zytnia+pszenna) jajko ok.30ml śmietanki kremówki 30% 80ml mleka coś do posłodzenia szczypta sody oczyszczonej, cynamonu, soli truskawki (ok.150-200g) ok.1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe cukier trzcinowy Mąkę przesiać zmiksować zresztą składników. Truskawki umyć pokroić na mniejsze

More food, love and dreams
Tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie 178

postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Potrawa wolna od glutenu* Ilosć porcji: duża forma od tarty (biała z Ikea) Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia Składniki: 500ml śmietanki kremówki 350g ciasteczek owsianych 120g masła ½ puszki kajmaku ok. 200g 4  banany ½ cytryny 1 łyżka cukru pudru Gorzkie kakao *Pod warunkiem, że wybierzemy ciasteczka bez zawartości glutenu. Masło roztapiamy w garnuszku(...)odstawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze, dolewamy masło i wykładamy spód i boki tarty. Odstawiamy na pół godz. do lodówki. Następnie smarujemy dno kajmakiem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec cukier puder. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na bitej śmietanie.  Tarte schładzamy około godzinki w lodówce

Kolizje Smaków
Lody waniliowe z czekoladą 187

maszynką ale już wiem, że nie ostatni ;)  Polecam;)  Składniki: 3 żółtka 60 g cukru pudru  3 cukry waniliowe 225 ml zimnego mleka 225 ml śmietany kremówki 36% połowa tabliczki gorzkiej czekolady  Wykonanie: Białka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać

Krakowskie smaki Ani
Tarta truskawkowa z mascarpone 159

mąki migdałowej 1 jajko 120 g masła 3 łyżki brązowego cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem 120 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę(...)groch. Pieczemy w temperaturze 200C przez 20-25 minut. Po 15 minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem na spód tarty. Układamy na nim truskawki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Gdy będzie już lekko ściągnięta małą  łyżeczką wylewamy ją na truskawki

Przysmaki Karolki
Bazyliowy creme brulee. Z truskawkami 139

naciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej nie napiszę, tego po prostu trzeba spróbować. Bazyliowy creme brulee z truskawkami Składniki: (na 7-8 porcji) 375 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka 10 g bazylii (listki i łodyżki) 4 żółtka 40 g cukru kilka kropli zielonego barwnika spożwyczego nadzienie: 300 g truskawek 50 g cukru 2 łyżki syropu(...)kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 7-8 łyżeczek drobnego cukru trzcinowego Bazylię posiekać. Zagotować razem z mlekiem i kremówką, odstawić na 3-4 godziny, żeby płyn przeszedł smakiem bazylii. Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki.  Cukier skarmelizować, dodać truskawki i syrop. Gotować, aż truskawki będą miękkie, a syrop mocno zgęstnieje - około 10 minut. Truskawki równomiernie rozłożyć do kokilek, zalać pozostałm syropem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu 187

łyżeczek kawy rozpuszczalnej) 1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżek kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany 200-250 g podłużnych biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka(...)dokładnie ubijać przez ok. 5-6 min. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Ostudzić. 3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z ubitymi żółtkami (można to zrobić mikserem na najniższych obrotach), a następnie z ubitą śmietaną. 4. Masę podzielić na 3 części. Biszkopty kolejno zanurzać

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto Shrek 192

łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwi Galaretka na wierzch: 2 galaretki zielone - agrestowe lub kiwi Dodatkowo: 2 opakowania dowolnych delicji szampańskich, u mnie pomarańczowe Przygotowanie: 1. Piekarnik(...)trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia. 7. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią delicje. 8. Masa śmietanowa: Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na delicjach. Odstawić do stężenia. 9. Gdy pozostałe dwie rozpuszczone galaretki zaczną tężeć, wylać

Domowa Cookierenka Agi