średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy folią spożywczą(...)wykładamy ją ciastem, dociskając je do środka. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę
My simple kitchenbiałka 150g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny KREM JAGODOWY: 1szklanka jagód 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 200g śmietanki kremówki Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno i zacząć dodawanie cukru ustawiając mikser na najwyższe obroty. Cukier wsypywać porcjami, łyżka po łyżce, aż cukier całkiem się rozpuści(...)lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego :) Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: jagody , kremówka
https:KKuchniaMniampewno sie uda, bo to bardzo proste danie. Składniki: polędwiczki drobiowe - 8 sztuk sól, pieprz 2 łyżki mąki 2 łyżki masła ghee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle(...)Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na tej samej patelni kurki z cebulą pokroją w kostkę lub piórka przez kilka minut, do odparowania wody. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula masło ghee 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz koperek Wykonanie: szpinak zmiksować z mlekiem do momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę bez grudek. Odstawić(...)znajdziesz tutaj . Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle ghee, następnie dodać kurki i poddusić razem przez kilka minut do odparowania wody. Wlać śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać pieprz podawać gorące naleśniki z sosem kurkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki zimnej wody błyszcząca polewa truskawkowa: 55 g cukru 35 g glukozy 35 g śmietany kremówki (38%) 35 g truskawek 55 g białej czekolady 6 g żelatyny w proszku 15 ml zimnej wody odrobina czerwonego barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: 300 g truskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt(...)Dodać do pozostałej masy serowej, połączyć. Wyłożyć na wierzch masy truskawkowej, wstawić do lodówki na 1-2 godziny do zastygnięcia. Żelatynę zalać zimną wodą, czekoladę drobno posiekać. Cukier, glukozę, kremówkę i zmiksowane na gładki mus truskawki podgrzać, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu czekolady, więc powinien być nieco intensywniejszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzegdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzone mascarpone i kremówkę ubić, a kiedy zgęstnieją wmieszać konfiturę różaną. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Ściągnąć ostrożnie bezy z papieru do pieczenia. Na największy krążek wyłożyć porcję kremu robiąc(...)najlepiej wysuszyć wieczorem i pozostawić na całą noc w lekko uchylonym piekarniku. Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , SŁODKO , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , róża , truskawki
https:KKuchniaMniamformy o średnicy 22cm i wstawić do lodówki, a resztę odstawić w ciepłe miejsce. Zielone galaretki rozpuścić podobnie jak czerwone (truskawkowe). Twaróg zmiksować i połączyć z galaretkami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową (odłożyłam 1 łyżkę do dekoracji). Arbuza pokroić w kostkę odsączając sok. Kiedy warstwa truskawkowa stężeje, wylać część masy sernikowej. Układać kawałki(...)podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy. Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: arbuz , galaretka , kremówka , truskawki , twaróg
https:KKuchniaMniamptysi) 125 ml wody 65 g masła 85 g mąki pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając. Podgrzewać, aż masa zrobi się szklista(...)dużej gwiazdy, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie, zachowując odstępy (ptysie mocno urosną). Piec w 200 st. C. przez 20-30 minut. Ostudzić na kratce. Mascarpone, kremówkę i cukier waniliowy ubić na sztywno. Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdy. Ptysie przekroić na pół w poziomie, wycisnąć krem na brzegach, środki wypełniając curdem. Udekorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwonej porzeczki 150 g cukru sok z 1/2 pomarańczy 6 żółtek 700 g kwaśnej śmietany 8 listków żelatyny polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 30 g masła dekoracja: 200 g czerwonej porzeczki 1 białko 100 g drobnego cukru Masło rozpuścić, dodać przesiane kakao, kawę i ekstrakt. Gotować 1 minutę, zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę(...)ułożyć spód ciasta, zamknąć obręcz tortownicy. Wyłożyć tężejący krem, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce przez noc, aby krem się ściął. Brzegi formy obkroić ostrym nożem, zdjąć obręcz. Kremówkę zagotować, zalać drobno posiekaną czekoladę. Odstawić na 3 minut, wymieszać. Dodać masło pokrojone na małe kawałki, połączyć. Przestudzić. Gęstniejącą polewą oblać ciasto z wierzchu i na bokach. Porzeczki do dekoracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzepełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej cytryny Sok z ½ cytryny 2 jajka Niecała łyżeczka ekstraktu z wanilii 150ml śmietany kremówki Wierzch: Dżem truskawkowy Ulubione owoce Listki mięty W małym garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok. Blenderem kruszymy herbatniki i dolewamy masło, dokładnie mieszamy składniki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami(...)łyżki i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy ricottę z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, jednym jajkiem i jednym żółtkiem oraz ekstraktem z wanilii. W drugiej misce ubijamy kremówkę na sztywną pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę sernikowa wykładamy na herbatnikowy spód. Masy nakładamy nieco poniżej wysokości papierków. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni
Kolizje SmakówDzisiaj deser z malinami. Mama zaproponowała, żebyśmy go zrobiły tym razem z bitą śmietaną i mascarpone. Składniki : 0,5 kg malin 0,5 l śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 kieliszki syropu Grenadina kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej masy polewamy delikatnie syropem
Lili w kuchnisprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu lub cukru 100 ml esperesso 1 łyżka amaretto lub rumu 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 2 łyżeczki kakao 200 g malin Wykonanie: zaparzyć espresso. Posłodzić kawę(...)Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!której mięso leżakowało przez całą noc. Bardzo polecam, bo to super pomysł na mało skomplikowany obiad. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 300 g pieczarek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki mąki krupczatki masło ghee lub olej do smażenia 1 cebula natka pietruszki marynata: ok.400 ml maślanki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz z młynka słodka papryka w proszku(...)pokroić. Nigdy nie myjemy pieczarek, bo stracą cały aromat. Obrać i pokroić w piórka cebulę. Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objetość. Dolać śmietanę kremówkę. Dosmaczyć solą i pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje podawać z posiekaną zieloną pietruszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!możliwych wariacjach. Nie zdziwcie się więc, jeśli przed Wami na stole wyląduje coś zupełnie nieoczekiwanego - to pewnie też pod nazwę grød da się podciągnąć. Deser podajemy ze śmietanką - najczęściej kremówką, może też być słodka śmietanka do kawy, lub, w wersji fit lub kryzysowej, po prostu mleko. Gdy postawiłam przed C. miseczkę pełną tego specjału, po pierwszej łyżce zapadł się(...)rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić na połówki. Do garnka włożyć rabarbar, wsypać cukier, zalać 150 ml wody i sokie z cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMalwinna , koniecznie do nich zajrzyjcie! Migdałowe clafoutis z czereśniami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 175 g mąki pszennej 50 g cukru 200 ml mleka 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 3 jajka dodatkowo: 500 g czereśni 50 g cukru 1 łyżka cukru pudru Czereśnie wydrylować, przełożyć do miski, zasypać 50 g cukru i odstawić(...)minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać z ekstraktem. Dodać do mąki, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać kremówkę z mlekiem, dokładnie mieszając. Ciasto ma być jednolite, bez grudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze