okrągłych biszkopcików Warstwa galaretkowa: 3 galaretki malinowe 1 litr gorącej wody 500 g malin Pianka malinowa: 400 g malin 5 łyżek wody 1 galaretka malinowa 600 g śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g białej czekolady, startej Przygotowanie: Biszkopciki umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przestrzenie pomiędzy nimi również uzupełnić biszkopcikami(...)syrop ponownie przelać do garnuszka i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę malinową i energicznie mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę (koniecznie dobrze schłodzoną w lodówce) ubić na sztywno, dodając pod koniec cukrem pudrem. Do ubitej śmietany z pudrem strumyczkiem wlewać ostudzony syrop malinowy, miksować do powstania różowego i puszystego musu
Nastoletnie WypiekanieLody rabarbarowo-bzowe z bezami Składniki: (na 1 l lodów) 300 g rabarbaru 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 50 g cukru 150 ml mleka 500 ml śmietany kremówki (38%) 75 g bez Rabarbar pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka z cukrem i syropem. Zagotować, po czym gotować przez 6-8 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zmiksować(...)blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Mus rabarbarowy wymieszać z mlekiem i kremówką, schłodzić. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów. Pod koniec kręcenia lodów dodać pokruszone na spore kawałki bezy. Przełożyć lody do plastikowego pojemnika, zamrozić. Smacznego! Mam nadzieję, że pogoda się poprawi i w końcu będzie idealna na lody. Bo póki co, ciągle jednak zapijam
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany 18% 50 g cukru pudru 3 żółtka Warstwa agrestowa: 500 g agrestu 2 galaretki agrestowe 750 ml gorącej wody (3 szkl) Masa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone 1/2 op. galaretki agrestowej (37,5 g) 1/2 szkl gorącej wody Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej szczypta(...)blaszce. Całość schłodzić, aż do stężenia warstwy agrestowej. Masa śmietankowa: Galaretkę (połowę opakowania) rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Mascarpone krótko zmiksować mikserem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder oraz zmiksowany wcześniej serek mascarpone, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do śmietankowej masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Blaszkę ze spodem
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: (na 4 porcje) Warstwa malinowa: 250 ml gorącej wody 50 g malinowej galaretki (proszek) 100 g malin Mus z białej czekolady: 150 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej Dodatkowo: garść malin do dekoracji Przygotowanie: Warstwa malinowa: Malinową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po wystudzeniu przelać ją po równo do 4 szklanek. Do każdej dać(...)kilka malin. Galaretki schować do lodówki do całkowitego stężenia. W międzyczasie przygotować mus z białej czekolady: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem do puszystości. Strumyczkiem wlewać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę, miksować na niskich obrotach. Na stężałe galaretki wyłożyć mus z białej czekolady. Wierzch udekorować malinami. Deserki schłodzić godzinkę w lodówce (lub dłużej). Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniełyżki oleju Poncz: 125 ml słodkiej kawy Masa malinowa: 500 g malin 2 galaretki malinowe 350 ml wrzątku Masa serowo-kawowa: 650 g twarogu sernikowego 250 ml kremówki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 kopiaste łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Polewa: 100 g czekolady 8 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt : Jajka ubić z cukrem przez(...)serowo-kawowa: Kawę oraz żelatynę zalać wrzątkiem i mieszać do chwili ich rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia. Ser zmiksować z cukrem pudrem a następnie dodać do niego ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać kawę z żelatyną i miksować do chwili połączenia się składników. Masę serową wylać na masę malinową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki aby całość
My simple kitchenłyżki oleju JABŁKA PRAŻONE: 1 kg twardych jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wody PIANKA STRACIATELLA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 50 g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić(...)biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: czekolada , galaretka , jabłka , kremówka
https:KKuchniaMniamnich wszystkie jagodowe, letnie owoce - już widzę je w połączeniu z malinami, jagodami, porzeczkami czy wiśniami. Pycha! Składniki (6 lodów jak na zdjęciu) Warstwa śmietankowa 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru łyżka cukru z wanilią Kremówkę wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią do ich rozpuszczenia. Rozdzielić masę do pojemniczków na lody (do mniej więcej 2/3 objętości). Nie wkładać patyczków
Słodkie inspiracjeuroczą truskaweczkę. Z takim napojem można rozpocząć wakacje! ;) Składniki: (na 3-4 porcje) 200 g truskawek 1 szkl mleka 300 g lodów truskawkowych (polecam domowej roboty ) 1/2 szkl śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Truskawki umyć, odszypułkować, a następnie zmiksować z mlekiem do gładkości (kilka truskawek odstawić na bok- przydadzą się do dekoracji(...)Dodać truskawkowe lody i ponownie całość zmiksować do otrzymania jednolitego truskawkowego koktajlu. Przelać go do 3-4 szklanek. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Wyłożyć ją na górę truskawkowych deserków, udekorować połówkami truskawek. Podawać od razu. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniewiesz jak pozbyć się ziarenek piasku, przeczytaj jakie to proste i do dzieła! Obiadek jest przepyszny, bardzo polecam! Składniki na 2 porcje: 200 g kurek 125 ml śmietany kremówki 1 młoda cebula 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła ghee 2 filety dorsza ze skórą sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić(...)cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić cebulkę obrać, pokroić w piórka, następnie zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać opłukane (większe pokroić na mniejsze kawałki) i dusić kilka minut. Wlać śmietanę kremówkę i dusić razem przez kilka minut, by śmietana lekko zgęstniała na patelnię dołożyć filety dorsza, przykryć pokrywką i dusić około 6-8 minut, w zależności od wielkości ryby do sosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powodu użycia surowych jaj, należy jajka wcześniej wyparzyć wrzątkiem, a lody spożyć jak najszybciej. Polecam! Składniki: 400 g truskawek 100 g jogurtu naturalnego 125 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 2 jajka wyparzone, białka i żółtka osobno szczypta soli 100 g cukru Przygotowanie: Truskawki i jogurt zmiksować blenderem do gładkości. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Białka i żółtka umieścić
Nastoletnie Wypiekanienieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową: 50 g białej czekolady 50 ml musu(...)jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można
Ciastkozercykawałków (forma 37 cm x 24 cm) Składniki: Biszkopt: 10 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie(...)przegotowaną wodą. Ja mój biszkopt odrobinę musiałam wyrównać, ponieważ nie był zbyt równy. Następnie myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy truskawki na dowolne kawałki. Bita śmietana: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Na ciasto wykładamy i wyrównujemy bitą śmietanę (tak, aby boki formy były dokładnie przykryte
KuchniaWeDwoje.pltakże mniej słodkie, co jest ich dodatkową ogromną zaletą. Czas wykonania: 30 min ( + 4h oczekiwania) Ilość porcji: 3-4 porcje (10 – 12 niewielkich gałek) Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 % 2 jajka 30 – 40 g cukru (3-4 łyżki) 1 łyżka ciepłej wody Przygotowanie: Przygotować sobie 3 garnki; do pierwszego wlać śmietankę kremówkę i odstawić do lodówki
KuchniaWeDwoje.plBiszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Sposób(...)Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Truskawki kroimy
Słodka Stronamleka 6 łyżek cukru 250 g masła Masa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 2-3 łyżki cukru Dodatkowo: 2 duże opakowania herbatników 500 ml śmietany kremówki 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Krem waniliowy: Z podanych składników ugotować budyń i odstawić go do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce(...)Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć wylać ją na wcześniej schłodzone ciasto. Poukładać kolejną warstwę herbatników i ponownie wstawić do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej jak postoi kilka godzin, wówczas herbatniki zmiękną, wszystkie warstwy
My simple kitchen