placek jest efektem przypadku Powstał ponieważ w lodówce znalazłam resztkę śmietanki kremówki i truskawki. Zastanawiałam się co przygotować i tak oto powstało to ciasto. Jest delikatne, lekkie i puszyste. Dodatkowo wprost IDEALNE dla osób, które nie lubią ciężkich i „masiastych” ciast. Nie jest także przesadnie słodkie, ponieważ do śmietany dodajemy tylko galaretkę. Ten placek to także świetna propozycja na ciasto(...)Ciasto ze śmietankową pianką, truskawkami i galaretką Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Śmietankowa pianka: 380 ml śmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa (lub truskawkowa) łyżeczka żelatyny około 500 g świeżych truskawek Dodatkowo: Galaretka brzoskwiniowa (lub truskawkowa) rozpuszczona w 250 ml gorącej wody Biszkopt pieczemy według tradycyjnego przepisu (znajdziecie
PatiGotujepora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku(...)chwilkę smażyć. 3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni
Fitsweet.memasła 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 65 g cukru 86 g białej czekolady mus rumowy z truskawkami: 500 g sera ricotta 225 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki rumu 6 listków żelatyny 50 ml mleka 400 g truskawek krem maślany: 125 g miękkiego masła 500 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu(...)namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować z cukrem waniliowym. Mleko zagotować, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do serka, zmiksować. Dodać rum, połączyć. Kremówkę ubić na pół sztywno, delikatnie wmieszać łyżką do kremu. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Dodać do kremu, połączyć. 1/3 kremu wyłożyć do miski, przykryć ciastem. Następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników 450 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 250 g serka mascarpone 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, zostawić do stężenia ( jednak nie całkowitego). Truskawki pokroić na pól (mrożonych nie odmrażać). Wsypać do tężejącej galaretki Blaszkę wyłożyć papierem(...)wcześniej i herbatniki zaczęły się unosić. Tym samym zamiast tworzyć spód znalazły się w środku galaretki:) spokojnie można kończyć ciasto w takiej formie, jeżeli zdarzy Wam się coś podobnego) Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pomieszać z serkiem mascarpone. Wyłożyć masę na stężonej galaretce. Udekorować truskawkami
Ania i Marcin gotująziemniaczanej 40 g cukru pudru szczypta soli Do nasączenia i posmarowania : 125 g konfitury jeżynowej 60 ml rumu Masa śmietanowa: 330 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 50 ml wody 2 łyżki ekstraktu waniliowego 25 g czekolady gorzkiej min 70% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Ponadto; Wiśnie(...)też nie jest za rzadka. Ma być lekko lejąca o konsystencji gęstej śmietany. 6. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Smarujemy całą powierzchnię biszkoptu. 7. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę moczymy w wodzie by napęczniała a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, Do jeszcze gorącej żelatyny dodajemy odrobinę śmietany a następnie łączymy z całością dodajemy cukier waniliowy oraz ekstrakt
vaniliowoczekoladowaTort o średnicy 23 cm (ok. 10 kawałków) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek Niepełna szkolna drobnego cukru do wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy(...)efektu suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: śmietanę kremówkę umieszczamy w misce miksera i ubijamy pod koniec dodając mascarpone i cukier. Próbujemy i dosładzamy według preferencji. Zaparzamy silną herbatę.Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Układamy blat
Kolizje Smakówmaciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez(...)minut. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez(...)minut. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto o średnicy 25 cm) beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 3 jajka 100 g cukru pudru 50 ml amaretto 50 ml mocnej, zimnej kawy dodatkowo: 3 łyżki kakao Białka ubić, pod koniec partiami dodając najpierw zwykły(...)piec jeszcze przez 50-60 minut. Ostudzić. Żółtka ubić z 25 g cukru pudru na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, połączyć. Wlać kawę i amaretto, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać do mascarpone. Białka ubić, pod koniec partiami dodając pozostały cukier puder. Porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić lody na 2-3 godziny do zamrażarki. Na talerzu ułożyć pierwszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladowych herbatników 200 g masła pół szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3,5 szklanki mleka w proszku (łącznie ok. 280 g) 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietany kremówki Masło, mleko, cukier włożyć do garnuszka i podgrzać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie. Kwadratową foremkę o wym. 20x20(...)dnie herbatniki, jeden przy drugim. Wylać połowę masy i rozsmarować ją łyżką. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać resztę masy i ponownie na wierzchu ułożyć herbatniki. Czekoladę wraz ze śmietaną kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej (instrukcja jak to zrobić znajduje się w zakładce "Uwagi praktyczne"). Polewę wylać na wierzch ciasta. Całość przykryć i wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem wyciągnąć
Słodkie inspiracjegóry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki: 500 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 30 % 100 g gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych(...)średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłuść i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą
Różne smaki w kuchnipomarańczowo-malinowe z różowym pieprzem Składniki: (na 1,3 l lodów) 350 ml soku z czerwonych pomarańczy (7-8 owoców) 125 g cukru 125 g malin 400 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka różowego pieprzu 100 ml soku z pomarańczy podgrzać z cukrem, aż się rozpuści. Ostudzić. Maliny przetrzeć przez(...)sitko. Do soku z cukrem dodać pozostały sok, przetarte maliny, kremówkę, mleko skondensowane, likier i zmielony lub roztarty w moździerzu pieprz. Wymieszać, schłodzić do temperatury lodówkowej. Przelać masę do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pudełka, zamrozić. Smacznego! Teraz pozostaje tylko mieć nadzieję, że w weekend pogoda dopisze. Bo powoli zaczynamy snuć ogrodowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczypta soli Na masę sernikową : 1000 g (1 kg) twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego 4 żółtka 2 całe jajka 150 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36% 200 ml mleka 3,2 % 25 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki mleka w proszku *** (niekoniecznie) 50 ml oleju z pestek winogron 1 buteleczka(...)misie 6) wstawiamy do lodówki będą nam potrzebne nieco później. Żółtka powoli dodajemy do masy serowej. Miksujemy jedynie do połączenia, Następnie dodajemy do masy mleko ,olej, śmietankę kremówkę oraz przesiewamy oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną)oraz mleko w proszku, Mieszamy bardzo starannie drewnianą rózgą lub miksujemy ale tylko do połączenia i uzyskania zupełnie gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy mały
vaniliowoczekoladowasmakiem. Do tego cukrowa skorupka na wierzchu i obiecuję, że od kokilki nikt Was nie oderwie. Spróbujcie koniecznie! Pistacjowy creme brulee Składniki: (na 4-6 porcji) 400 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka 5 żółtek 40 g cukru 95 g kremu pistacjowego dodatkowo: 4-6 łyżeczek cukru trzcinowego niesolone pistacje bez łupinek Kremówkę z mlekiem zagotować. W tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby długo nie leżały. Składniki 5 żółtek 100 g cukru pudru 25 g cukru z wanilią 250 ml mleka 3,2% (lub lepiej - jeszcze tłustszego) 500 g zimnej śmietany kremówki 100-150 g malin 5 średniej wielkości bez + 1 do dekoracji Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mleko podgrzać w garnuszku, tak aby było gorące(...)mieszając łyżką. Masa lekko zgęstnieje. Nie gotować, mikstura powinna osiągnąć temp. ok. 75 st. C. Wystudzić do temp. pokojowej i następnie schłodzić w lodówce. Wymieszać masę mleczno-jajeczną z kremówką, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. 4-5 razy, co kilkadziesiąt minut miksować masę. Przed ostatnim zmiksowaniem dodać maliny i pokruszone bezy. Udekorować malinami i jedną pokruszoną bezą. Smacznego
Słodkie inspiracje