Polecam Wam mój poniższy przepis na pyszną gorącą czekoladę do picia. Zapraszam również na nasze inne przepisy na napoje . Składniki: 1 czekolada deserowa 1 czekolada mleczna 250 ml śmietany kremówki (50 ml do czekolady, reszta do ubicia) 300 ml mleka Sposób przygotowania: W garnku gotujemy 150 ml mleka. Go gorącego mleka dodajemy pokruszoną czekoladę deserową oraz mleczną. Mieszamy do rozpuszczenia(...)rondelka dodajemy kolejne 150 ml mleka oraz śmietanę. Całość gotujemy przez chwilę na małym ogniu (nie doprowadzamy do zagotowania) , cały czas mieszając. Dzięki temu czekolada nam zgęstnieje. Pozostałą kremówkę ubijamy na bitą śmietanę. Do wysokich szklanek wlewamy gorącą czekoladę. Za pomocą szprycy wyciskam bitą śmietanę. Artykuł Gorąca czekolada do picia pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenastępnie wymieszać z malinami. Galaretkę z owocami odłożyć do lekkiego zgęstnienia i wyłożyć na wystudzone ciasto kruche. Włożyć do lodówki do całego zastygnięcia. Składniki krem: 500 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę (schłodzoną wcześniej przez minimum 12 godzin ) umieścić w misie miksera i ubijać do otrzymania gęstego kremu
Krakowskie smaki Anisię u mnie przed brzoskwiniami czy nektarynami. Uwielbiam je w postaci suszonej, a świeże mogłabym jeść bez końca. Lody z moreli z dodatkiem domowego likieru pomarańczowego na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu greckiego to czysta poezja dla podniebienia. Koniecznie musicie spróbować. Moje znikły tak szybko, że gdyby nie fakt braku miejsca i dostępu do zamrażalnika zrobiłabym ich więcej. Co wyróżnia(...)sezon i zrobić takie lody w domu. Zapewniam będziecie zachwyceni efektem a zwłaszcza ich smakiem. Składniki : 500 g moreli świeżych bez pestek 250 g śmietanki kremówki 36% 180 g jogurtu typu greckiego 1-2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego Wykonanie : 1. Owoce myjemy i kroimy na pół wyjmujemy pestki. Umieszczamy w wysoki naczyniu
vaniliowoczekoladowaBotwinkę możecie przyrządzić tak jak lubicie - miękką lub nieco chrupiącą - zależy, jak długo będzie ją smażyć. Składniki na 2 porcje: pęczek botwinki 1 mała cebula 150 ml śmietany kremówki 100 g sera pleśniowego np. blue sól, pieprz, świeży tymianek garść orzechów włoskich 250 g makaronu Orzechy z grubsza posiekać i podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Botwinkę umyć. Buraczki(...)obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Do cebulki dodać botwinkę (buraczki, łodygi i posiekane liście) i całość smażyć na małym ogniu aż botwinka nieco zmięknie. Wówczas dolać śmietanę kremówkę. Chwilę pogotować i dodać ser. Dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści. Następnie gotować aż sos wyraźnie zgęstnieje a botwinka zmięknie. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem
My simple kitchenoprószenia Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórę i wyciskamy sok. Odmierzamy 400 ml kremówki. Łączymy ją ze skórką cytrynową i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz 3-4 łyżki soku z cytryny, miksujemy krótko. Do ubitej śmietanki dodajemy przestudzoną galaretkę(...)dopiero zaczyna tężeć), łączymy mieszając łyżką. Masę przelewamy do pucharków (4-6, w zależności od wielkości porcji). Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tuż przed podaniem ubijamy pozostałą schłodzoną kremówkę. Bitą śmietanę wykładamy na ptasie mleczko. Oprószamy kakao. Możemy podać z posiekanymi pistacjami
Smaki Na Talerzujagodowe Lody miętowe z czekoladą Lody kawowe bez maszynki i mieszania Składniki: 1/2 kg truskawek 50 g cukru 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany kremówki Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Dodać do nich cukier i zmiksować na gładki mus. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dodawać do niego mus truskawkowy(...)końcu ubić śmietanę kremówkę i wymieszać ją z pozostałą masą. Lody przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki na kilka godzin. Można po około godzinie przemieszać lody, aby były bardziej puszyste. Źródło: ( klik
My simple kitchenlubicie domowe lody - koniecznie spróbujcie te, a nie pożałujecie :) Składniki na 1 litr lodów: 1 szklanka mleka 1 szklanka mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 200 g śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego Do garnka wlać mleko, wsypać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i ze sobą połączą. Masę(...)wystudzić i włożyć do lodówki na 2-3 godziny aż się mocno schłodzi. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać zimną masę mleczną. Dokładnie ze sobą wymieszać i przelać do pojemnika. Lody włożyć do zamrażalki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Źródło: ( klik
My simple kitchenporcji: Roladki: 6 plastrów schabu 120 g wędzonego boczku 2 pęczki zielonych szparagów 6 plastrów żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Sos śmietanowo-ziołowy: 1 mała cebula 250 ml kremówki pęczek ulubionych ziół (u mnie: koperek, tymianek, rozmaryn, pietruszka) sól, pieprz Roladki: Szparagom odłamać zdrewniałe końce (szparag sam złamie się w miejscu zdatnym do jedzenia). Podgotować je w osolonej wodzie(...)około 10 minut aż roladki zmiękną. Sos śmietanowo-ziołowy: Roladki wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wyjąć wykałaczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Następnie wlać śmietanę kremówkę i mieszać, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Wówczas dodać posiekane zioła i jeszcze gotować sos przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem
My simple kitchenoleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka 1 czubata łyżka masła do smażenia 1 duży ząbek czosnku 3/5 szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) – ok. 150 ml 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 125 g sera mozzarella (waga po odsączeniu z zalewy) kilka gałązek świeżego koperku sól(...)patelnię wrzucić starte na małych oczkach buraczki, przemieszać, dorzucić posiekane liście botwinki i smażyć przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie wlać podgrzany bulion, śmietankę kremówkę oraz gęstą kwaśną śmietanę . Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Dusić całość przez ok. 10 minut na gazie ciut większym niż najmniejszy płomień, aż buraczki zmiękną, a sos nieco odparuje
Kulinarne PrzebojeCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)trzeba go przekłuwać. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Studzimy. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki, a maliny i borówki pozostawiamy w całości. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Do wystudzonej, lekko tężejącej galaretki dodajemy 2-3 łyżki powstałej masy
Kuchnia MagdaLenyCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)trzeba go przekłuwać. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Studzimy. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki, a maliny i borówki pozostawiamy w całości. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Do wystudzonej, lekko tężejącej galaretki dodajemy 2-3 łyżki powstałej masy
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 200 g makaronu (u mnie tagliatelle, ale można też użyć innego, np. spaghetti) ok. 270 g filetu z łososia pół pęczka koperku pół średniej cytryny 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym: Makaron ugotować al dente (półtwardo(...)Kolejno pozbawić go skóry (o ile jest ze skórą) i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 – 2 cm. Na dużej patelni, na małym ogniu podgrzać śmietankę kremówkę. Cytrynę dokładnie umyć, a następnie zetrzeć skórkę z jej połowy i wrzucić do gotującej się śmietanki. Gotować przez ok. 2-3 minuty (co jakiś czas mieszając) aż sos delikatnie zgęstnieje
Kulinarne Przebojełyżeczka kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 1,5 szklanki mleka w proszku 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera), dodać kakao i wymieszać dokładnie z masłem. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia(...)puszystą i jasną masę. Następnie dodać partiami ser i wymieszać. Budynie wymieszać z mąką i mlekiem w proszku. Suche składniki partiami wsypywać do masy serowej na przemian ze śmietaną kremówką. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Całość przelać na podpieczony wcześniej spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez około 1,5 godziny
My simple kitchenłyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na młodą kapustę duszoną ze śmietaną i koperkiem: Młodą kapustę należy najpierw obrać z brzydkich, zewnętrznych liści, a następnie dokładnie ją umyć(...)nieapetycznej papki. Co jakiś czas przemieszać kapustę, by równo się dusiła w wodzie (bulionie). Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Śmietankę kremówkę wymieszać z łyżką mąki pszennej, tak by uzyskać jednolitą konsystencję (najłatwiej będzie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej). Następnie przelać to do garnka z kapustą i szybko wymieszać, by nie powstały
Kulinarne Przebojewody (do ponczu) Ciasto Jajko sadzone – Składniki na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%, schłodzonej 6 czubatych łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku) – ok. 150 g Ciasto Jajko sadzone – Dodatkowe składniki: 1 galaretka winogronowa (przezroczysta) 150 ml gorącej(...)ostudzenia. Następnie w misie miksera zmiksować ze sobą twaróg sernikowy z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i cukrem pudrem. Kolejno wmieszać do masy ubitą na sztywno (w osobnej misie) śmietankę kremówkę – najlepiej za pomocą szpatułki i tylko do czasu połączenia się składników. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć ją folią spożywczą, a następnie na jej dnie poukładać biszkopty
Kulinarne Przeboje