się u mnie przed brzoskwiniami czy nektarynami. Uwielbiam je w postaci suszonej, a świeże mogłabym jeść bez końca. Lody z moreli z dodatkiem domowego likieru pomarańczowego na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu greckiego to czysta poezja dla podniebienia. Koniecznie musicie spróbować. Moje znikły tak szybko, że gdyby nie fakt braku miejsca i dostępu do zamrażalnika zrobiłabym ich więcej. Co wyróżnia(...)sezon i zrobić takie lody w domu. Zapewniam będziecie zachwyceni efektem a zwłaszcza ich smakiem. Składniki : 500 g moreli świeżych bez pestek 250 g śmietanki kremówki 36% 180 g jogurtu typu greckiego 1-2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego Wykonanie : 1. Owoce myjemy i kroimy na pół wyjmujemy pestki. Umieszczamy w wysoki naczyniu
vaniliowoczekoladowaBotwinkę możecie przyrządzić tak jak lubicie - miękką lub nieco chrupiącą - zależy, jak długo będzie ją smażyć. Składniki na 2 porcje: pęczek botwinki 1 mała cebula 150 ml śmietany kremówki 100 g sera pleśniowego np. blue sól, pieprz, świeży tymianek garść orzechów włoskich 250 g makaronu Orzechy z grubsza posiekać i podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Botwinkę umyć. Buraczki(...)obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Do cebulki dodać botwinkę (buraczki, łodygi i posiekane liście) i całość smażyć na małym ogniu aż botwinka nieco zmięknie. Wówczas dolać śmietanę kremówkę. Chwilę pogotować i dodać ser. Dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści. Następnie gotować aż sos wyraźnie zgęstnieje a botwinka zmięknie. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem
My simple kitchenoprószenia Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórę i wyciskamy sok. Odmierzamy 400 ml kremówki. Łączymy ją ze skórką cytrynową i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz 3-4 łyżki soku z cytryny, miksujemy krótko. Do ubitej śmietanki dodajemy przestudzoną galaretkę(...)dopiero zaczyna tężeć), łączymy mieszając łyżką. Masę przelewamy do pucharków (4-6, w zależności od wielkości porcji). Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tuż przed podaniem ubijamy pozostałą schłodzoną kremówkę. Bitą śmietanę wykładamy na ptasie mleczko. Oprószamy kakao. Możemy podać z posiekanymi pistacjami
Smaki Na Talerzujagodowe Lody miętowe z czekoladą Lody kawowe bez maszynki i mieszania Składniki: 1/2 kg truskawek 50 g cukru 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany kremówki Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Dodać do nich cukier i zmiksować na gładki mus. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dodawać do niego mus truskawkowy(...)końcu ubić śmietanę kremówkę i wymieszać ją z pozostałą masą. Lody przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki na kilka godzin. Można po około godzinie przemieszać lody, aby były bardziej puszyste. Źródło: ( klik
My simple kitchenlubicie domowe lody - koniecznie spróbujcie te, a nie pożałujecie :) Składniki na 1 litr lodów: 1 szklanka mleka 1 szklanka mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 200 g śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego Do garnka wlać mleko, wsypać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i ze sobą połączą. Masę(...)wystudzić i włożyć do lodówki na 2-3 godziny aż się mocno schłodzi. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać zimną masę mleczną. Dokładnie ze sobą wymieszać i przelać do pojemnika. Lody włożyć do zamrażalki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Źródło: ( klik
My simple kitchenporcji: Roladki: 6 plastrów schabu 120 g wędzonego boczku 2 pęczki zielonych szparagów 6 plastrów żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Sos śmietanowo-ziołowy: 1 mała cebula 250 ml kremówki pęczek ulubionych ziół (u mnie: koperek, tymianek, rozmaryn, pietruszka) sól, pieprz Roladki: Szparagom odłamać zdrewniałe końce (szparag sam złamie się w miejscu zdatnym do jedzenia). Podgotować je w osolonej wodzie(...)około 10 minut aż roladki zmiękną. Sos śmietanowo-ziołowy: Roladki wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wyjąć wykałaczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Następnie wlać śmietanę kremówkę i mieszać, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Wówczas dodać posiekane zioła i jeszcze gotować sos przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem
My simple kitchenoleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka 1 czubata łyżka masła do smażenia 1 duży ząbek czosnku 3/5 szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) – ok. 150 ml 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 125 g sera mozzarella (waga po odsączeniu z zalewy) kilka gałązek świeżego koperku sól(...)patelnię wrzucić starte na małych oczkach buraczki, przemieszać, dorzucić posiekane liście botwinki i smażyć przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie wlać podgrzany bulion, śmietankę kremówkę oraz gęstą kwaśną śmietanę . Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Dusić całość przez ok. 10 minut na gazie ciut większym niż najmniejszy płomień, aż buraczki zmiękną, a sos nieco odparuje
Kulinarne PrzebojeCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)trzeba go przekłuwać. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Studzimy. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki, a maliny i borówki pozostawiamy w całości. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Do wystudzonej, lekko tężejącej galaretki dodajemy 2-3 łyżki powstałej masy
Kuchnia MagdaLenyCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)trzeba go przekłuwać. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Studzimy. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki, a maliny i borówki pozostawiamy w całości. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Do wystudzonej, lekko tężejącej galaretki dodajemy 2-3 łyżki powstałej masy
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 200 g makaronu (u mnie tagliatelle, ale można też użyć innego, np. spaghetti) ok. 270 g filetu z łososia pół pęczka koperku pół średniej cytryny 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym: Makaron ugotować al dente (półtwardo(...)Kolejno pozbawić go skóry (o ile jest ze skórą) i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 – 2 cm. Na dużej patelni, na małym ogniu podgrzać śmietankę kremówkę. Cytrynę dokładnie umyć, a następnie zetrzeć skórkę z jej połowy i wrzucić do gotującej się śmietanki. Gotować przez ok. 2-3 minuty (co jakiś czas mieszając) aż sos delikatnie zgęstnieje
Kulinarne Przebojełyżeczka kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 1,5 szklanki mleka w proszku 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera), dodać kakao i wymieszać dokładnie z masłem. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia(...)puszystą i jasną masę. Następnie dodać partiami ser i wymieszać. Budynie wymieszać z mąką i mlekiem w proszku. Suche składniki partiami wsypywać do masy serowej na przemian ze śmietaną kremówką. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Całość przelać na podpieczony wcześniej spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez około 1,5 godziny
My simple kitchenłyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na młodą kapustę duszoną ze śmietaną i koperkiem: Młodą kapustę należy najpierw obrać z brzydkich, zewnętrznych liści, a następnie dokładnie ją umyć(...)nieapetycznej papki. Co jakiś czas przemieszać kapustę, by równo się dusiła w wodzie (bulionie). Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Śmietankę kremówkę wymieszać z łyżką mąki pszennej, tak by uzyskać jednolitą konsystencję (najłatwiej będzie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej). Następnie przelać to do garnka z kapustą i szybko wymieszać, by nie powstały
Kulinarne Przebojewody (do ponczu) Ciasto Jajko sadzone – Składniki na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%, schłodzonej 6 czubatych łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku) – ok. 150 g Ciasto Jajko sadzone – Dodatkowe składniki: 1 galaretka winogronowa (przezroczysta) 150 ml gorącej(...)ostudzenia. Następnie w misie miksera zmiksować ze sobą twaróg sernikowy z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i cukrem pudrem. Kolejno wmieszać do masy ubitą na sztywno (w osobnej misie) śmietankę kremówkę – najlepiej za pomocą szpatułki i tylko do czasu połączenia się składników. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć ją folią spożywczą, a następnie na jej dnie poukładać biszkopty
Kulinarne Przebojesprawdzą się tutaj najlepiej :) Tortownica 24 cm Składniki: Spód: 200 g herbatników (u mnie pełnoziarniste) 70 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 jajek 250 g cukru 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy miąższ z 1 laski wanilii Spód: Herbatniki miksujemy aż powstanie żwirek. Łączymy je z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy(...)dłonią). Spód podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni i studzimy. Obniżamy temperaturę do 160 stopni i przygotowujemy masę serową. Masa serowa: Do miski przekładamy twaróg, wlewamy śmietanę kremówkę i krótko miksujemy. Następnie dodajemy miąższ z 1 laski wanilii, rozkłócone jaja i cukier. Miksujemy na małych obrotach, niezbyt długo, tylko do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy przesianą
My simple kitchenwarstwę malinową: 1 opakowanie galaretki malinowej (ew. wiśniowej lub truskawkowej) 450 ml gorącej wody ok. 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki na warstwę śmietankową: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na bezy***: 1 białko jajka 60 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 3-4 krople soku z cytryny(...)suchą patelnię wrzucić migdały i prażyć je na najmniejszym płomieniu przez parę minut (aż lekko się zezłocą). Ściągnąć je z patelni i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce mascarpone – również miksować tylko
Kulinarne Przeboje