znajdziecie miejsce dla tego pysznego sosu. Jeśli Wam się podobało polubcie Kuchnię PROzdrowotną i zapamiętajcie jej adres :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 5 minut! Składniki: 100-120 ml śmietany kremówki 30% tł 3 duże plastry sera typu szwajcarskiego Sól himalajska Gałka muszkatałowa Szczypiorek do posypania Przygotowanie: 1/ Kroimy bardzo drobno ser, wlewamy kremówkę do garnka i podgrzewamy na małym(...)gazie na kuchence. 2/ Gdy kremówka zacznie wrzeć wrzucamy drobno pokrojony ser i energicznie mieszamy trzepaczką aż do utworzenia sosu. Dodajemy sól i szczyptę gałki muszkatałowej i jeszcze raz mieszamy. 3/ Wykładamy sos do sosjerki i posypujemy szczypiorkiem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaręką, mogą przyczynić się do powstania dania o tak wybornym smaku. Zapiekankę zrobiłam z gotowanych ziemniaków w mundurkach oraz jajek, z dodatkiem podsmażonej cebuli, suszonej pietruszki i śmietany kremówki. Całość delikatnie przyprawiłam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nic dodać, nic ująć! Sugestia: Ugotuj ziemniaki w wieczór poprzedzający robienie zapiekanki. Wówczas jej przygotowanie nie będzie tak czasochłonne(...)ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 600 g ziemniaków 3 jajka 1 cebula, obierz i drobno posiekaj oliwa i masło dosmażenia, sporo sól, czarny pieprz suszona zielona pietruszka 125 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) garść startego drobno parmezanu lub innego sera Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C gdy osiągnie on temperaturę, odczekaj około 30 min, aby ciepło rozeszło
Szybko Szybkowarrozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wodySKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki wiórków kokosowychDODATKOWO:niesolony popcorn1 puszka kajmaku (masy krówkowej)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dna dwóch tortownic(...)całość zacznie lekko gęstnieć.Zdejmij garnek z ognia i wlej do malin rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.KREMY:Śmietana kremówka i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej.Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej cukier puder i mascarpone. Zmiksuj całość krótko, aby powstał
Słodko-Słony Świat Ilonyczekolada gorzka- 150 g* cukier trzcinowy- 180 g* masło- 85 g* jajka- 6 szt.* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczkiMasa czekoladowo-maślana:* czekolada mleczna- 200 g* masło- 150 g* kremówka- 100 g* kakao- 2 łyżkiDodatkowo:* maliny- 400 gBiszkopt:Piekarnik nastawić na 170 stopni.W małym rondelku roztopić czekoladę wraz z masłem i lekko przestudzić.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć(...)średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 35 minut.Biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia na kratce.Masa czekoladowo-maślana:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.Kremówkę ubić.Miękkie masło utrzeć wraz z roztopioną czekoladą, przesiać kakao i dokładnie wymieszać.Na koniec połączyć masę z ubitą kremówką.Składanie:Biszkopt przekroić na pół, na spód wyłożyć część masy maślanej
Kraina Miodem Płynącawypiciu wrażenie, że jedna filiżanka to stanowczo za mało. Dodatek chilli cudownie rozgrzewa w ponure, zimowe dni.Potrzebujemy (na 2 filiżanki):- 300 ml mleka- 2 łyżki wody- kubeczek kremówki- 50 g deserowej czekolady - łyżkę brązowego cukru- mieloną chilli- łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mleko mieszamy z wodą i połową kubeczka kremówki, dodajemy sporą szczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy
W poszukiwaniu inspiracjimelona miodowego po obróbce niestety to zanika. Moją propozycją jest połączenie dynii i karobu co daje niesamowity efekt smakowy który nie można przyrównać do niczego innego, mus podbijemy kremówką i ksylitolem by wydobyć pełnię smaku tego połączenia. Czas przygotowania: 30minutSkładniki:Dynia Hokkaido 1,5kgKarob 2 łyżeczkiŚmietana Kremówka 36% 4 łyżeczkiKsylitol wd. uznaniaMuesli 50gr.1/ Kroimy dynię na małe kawałki i wstawiamy(...)gotującej się wody2/ Gdy dynia będzie już miękka odcedzamy ją na durszlaku i przekładamy do wysokiej miski3/ Blendujemy dynię, dodajemy karob, ksylitol i kremówkę, blendujemy na jednolitą konsystencję, na koniec posypujemy ulubionym muesli.4/SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabędąc bardzo prostym posiłkiem da nam jednakże mnóstwo energii. Niedoceniona gryka to źródło aminokwasów których nasz organizm nie wytwarza, dobre źródło błonnika, cynku czy magnezu. Wanilia z truskawką na kremówce to sprawdzone połączenie smakowe które zasmakuje każdemu :). Do dzieła!Czas przygotowania: 15minutSkładniki:200g truskawek świeżych lub rozmrożonych 1 laska waniliiMąka gryczana niepalona 1/3 szklankiŚmietana 36% (najlepiej Piątnica do deserów(...)125mlJagody Goji garstka1 kiwi KsylitolPrzygotowanie:1/ Truskawki miksujemy z kremówką, dodajemy miąższ ze środka wanilii i mieszamy2/ 1/3 szklanki mąki gryczanej zalewamy wrzącą wodą by utworzyła się papka3/ Dodajemy mąkę gryczaną z wodą do kremówki z truskawkami i wanilią a także ksylitol do smaku i miksujemy ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji 4/ Kaszkę wykładamy na talerz, dekorujemy kiwi
Kuchnia PROzdrowotnapralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko i prezent gotowy!Składniki:kokosanki o smaku rafaello:200 ml kwaśnej śmietany 18 % + 3 łyżki śmietanki kremówki do rozpuszczenia czekolady2 opakowania śnieżki200 g wiórek kokosowych + 50 g do obtoczenia50 gramów migdałów (można pominąć)1 tabliczka białej czekoladyKwaśną śmietanę ubijamy mikserem ze śnieżkami, następnie dodajemy wiórki. Czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej dodając 3 łyżki śmietanki kremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki
Bon Appetit Małgorzatypieczenia więc nie może się nie udać!Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca :)Taki sernik można zrobić z serków homogenizowanych, z jogurtu czy kremówki, z owocami lub bez, z galaretką- co kto lubi :)Mój sernik jest na spodzie z płatków owsianych z czekoladą, z kremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny(...)Polecam!Spód*: * płatki owsiane- 300g* masło- 100g* czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką)* kakao- 1 łyżkaSernik:* kremówka- 200ml* mascarpone- 200g* cukier trzcinowy drobny- 3/4 szklanki* wanilia- cała laska* żelatyna- 1 łyżka + 3 łyżki wrzątku* borówki- 250gDodatkowo:* Płatki migdałów- garśćSpód:Przygotować tortownicę o średnicy 20cm.Połowę płatków zmiksować.Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej
Kraina Miodem PłynącaBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)swojego, sprawdzonego już wielokrotnie przepisu.Polecam dla wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :)Biszkopt migdałowy z tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach
Kraina Miodem Płynącawaniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na samym mleku, ale w książce 'Kuchnia Polska' Reader's Digest znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :)Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast.I dzisiaj(...)kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :)))Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :)))Przepis na pełne 3 szklanki 250 ml: Sos angielski:* mleko 3,2 %- 150 ml* kremówka- 100 ml* żółtka- 3 szt.* cukier- 3 łyżki* wanilia- pół laski Kisiel truskawkowy:* truskawki- 300 g* cukier- 1 łyżka** skrobia kukurydziana- 1 łyżka lekko czubata*** woda- 1/2 szklankiSos angielski:Mleko
Kraina Miodem Płynącasię prezentuje, prawda?! :)Zachęcam do wypieku!Ciasto:* mąka kukurydziana- 125 g* jajka- 4 szt.* drobny cukier- 125 g* kakao- 3 łyżki* olej- 3 łyżki* proszek do pieczenia- 1 łyżeczkaKrem:* kremówka- 200 ml* czekolada mleczna- 100 gDodatkowo:* owoce- spora garść* kruszonka- 3/4 szklankiCiasto:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Białka ubić na sztywną pianę(...)formy na kratę i zostawić do całkowitego wystudzenia.Wydrążyć środek (ostrożnie, by nie zrobić dziury w spodzie), a kruszonkę odłożyć na później.Krem:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić.Do ubitej kremówki dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.Przygotowanie:Do ciasta z wydrążonym środkiem nałożyć czekoladowy krem, dodać umyte owoce i posypać kruszonką z ciasta.Smacznego
Kraina Miodem Płynącadorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna(...)tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wilgotne i łatwo się łamie (choć tego nie widać po przełożeniu kremem )Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować gotowy krem czekoladowy, przykryć drugim blatem.Na wierzch ciasta położyć śmietanę kremówkę i posypać wiórkami czekoladowymi.Smacznego Post Ciasto czekoladowe z kremem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpierwszej łyżeczki :)) Smakuje obłędnie, a do tego jest ciastem bez pieczenia, więc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Połączenie masy krówkowej, budyniu, śmietany kremówki i prażonego słonecznika, to może bomba kaloryczna, ale jakże smaczna! :)Ciasto z masą krówkową zostało wykonane w blaszce o wymiarach 20cm x20cm.Składniki:Masa krówkowa – 510gMleko – 400mlCukier zwykły(...)łyżkiCukier waniliowy – 16gBudyń śmietankowy – 1 opak.Masło – 60gCiasteczka maślane Bonitki lub herbatniki – ok. 250gŚmietana kremówka – 330mlCukier puder – 2 czubate łyżkiŚmietan – fix – 2 opakowaniaSłonecznik – pół szklankiWykonanie:Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników.Masę krówkową podgrzać. Połową zawartości puszki wysmarować herbatniki na dnie, następnie nałożyć kolejną warstwę
Kulinarne Przeboje