BlondynkaGotuje Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Krem porzeczkowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 łyżki musu z czarnej porzeczki Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka mascarpone cukier puder do smaku(...)masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne
Blondynka Gotujeszpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam(...)minutach, bo ciasto już było upieczone. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto studziłam w tortownicy. Następnie odcięłam wierzch ciasta i pokruszyłam tą wierzchnią część na osobnej tacy. Kremówkę ubiłam na sztywno, dodając cukier puder do smaku pod koniec ubijania. Ubitą kremówką posmarowałam spodnią część ciasta szpinakowego, na śmietanę wysypałam okruszki z wierzchniej części, którą pokruszyłam wcześniej, a na koniec
Blondynka Gotujeporcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe biszkopty ( nam wyszło 11 sztuk) 450g truskawek mrożonych (oczywiście latem można użyć świeżych : )) Połowa cytryny ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy(...)wrzącej wody ( 1/5 szklanki) rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Dolewamy do garnuszka. Wszystko razem blenderujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie formę do tortownicy wykładamy biszkoptami. Odmierzamy 200ml zimnej śmietanki kremówki i ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy, do całkowicie ostygniętego puree i delikatnie mieszamy łyżką, aż do całkowitego połączenia kolorów. Gotowy mus przykładamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki na kilka
Kolizje Smakówjakości 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao) 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 6 łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao) 100 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Ser z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram(...)czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, żeby nie dostała się woda bo wtedy czekolada nie będzie chciała się rozpuścić. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Pora na łączenie składników. Do sera z cukrem pudrem
Kolizje Smakówprzygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych 330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, a drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą(...)blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kiedy galaretka stężeje ciasto można podawać
Kolizje Smakówbardzo prosta, lekka wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia) Składniki: 330ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Ok. 14 truskawek Łyżka brązowego cukru Łyżeczka żelatyny Kilka kropli soku z limonki Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy około(...)małym ogniu. Gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy
Kolizje Smakówlubianego deseru z pewnością zachwyci pozostałych domowników i przyjaciół! TIRAMISU Z MALINAMI. /zmodyfikowany oryginalny przepis;/ na owalną formę o śr. 23 cm 500g serka mascarpone 330 ml schłodzonej kremówki 4 żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru (użyłam ksylitolu) 300g świeżych malin 1/2 szklanki NALEWKI MALINOWEJ kawa Inka/kakao do posypania wierzchu opakowanie podłużnych biszkoptów Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na wysokich obrotach(...)ubijać na parze. Ważne, by miska nie dotykała wody! Musi powstać biała, puszysta masa. Pozostawiam ją, by ostygła. Podłużne biszkopty nasączam nalewką i układam na dnie formy. Ubitą kremówkę miksuję wolno i dokładnie z serkiem mascarpone, po czym dodaję porcjami masę z żółtek. Delikatnie łączę ze sobą, po czym wykładam połowę masy na biszkopty. Układam na wierzchu umyte
W kuchni Karmel-itkigdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mielonych migdałów 2 łyżki likieru migdałowego Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem w zamrażarce. Śmietanę kremówkę lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrak bananów w sklepie, więc wszystko skończyło się na tejże spontanicznej wersji, z której wszyscy byli bardzo zadowoleni. Jedynie co jest nam potrzebne to: kruche herbatniki, orzeszki ziemne, śmietanka kremówka, skórka z cytryny, batony Princessa i wiórki kokosowe. Czyż nie brzmi pysznie, że aż lekko? Nie za słodko, a w sam raz - deser idealny na wakacyjy urlop bez piekarnika! Zapraszamy(...)wierzchu 90-100g masła 100g wiórek kokosowych + odrobina do posypania wierzchu3 150gramowe batoniki kokosowe ( preferowane Princessa)1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki 300ml mocno schłodzonej kremówki spółdzielni mleczarskiej w Gostyniu 30% 1 małe opakowanie śmietan fixu (opcjonalnie) Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu, za pomocą malaksera (lub w polowych warunkach za pomocą tłuczka
Symfonia Smakówogródku świeże, pachnące i aromatyczne owoce, więc zrobiłam pyszny deserek z owoców z dodatkiem czekoladowej bitej śmietany który w upalne dni najlepiej smakuje po schłodzeniu. Składniki: 200 ml kremówki 30% 100 g białej czekolady 100 g herbatników owsianych musli kokosowe z crunchy czekoladowymi borówki amerykańskie maliny Przygotowanie: Kremówkę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu(...)czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia się czekolady. Nie zagotować. Ostudzić i zimne włożyć na całą noc do lodówki. Herbatniki pokruszyć. Owoce umyć i osuszyć.Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Na dno szklanki wsypać dwie łyżki herbatników, nałożyć warstwę bitej śmietany, ułożyć borówki, kolejną warstwę bitej śmietany, maliny i na wierzchu posypać musli. Schłodzić przed podaniem
Ala piecze i gotujeSkładniki: 100 g truskawek 100 g jagód 10 łyżeczek cukru pudru 250 ml śmietany kremówki kawałeczek soczystego arbuza Przygotowanie: Owoce myjemy, z truskawek dodatkowo usuwamy szypułki, osuszamy. Owoce miskujemy w blenderze na gładkę masę. Przekładamy do miski. Śmietanę kremówkę wlewamy do drugiej miski, ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder i jeszcze(...)chwilę ubijamy. Ubitą kremówkę dodajemy do miski z masą owocową, delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawamy do zamrażarki na minimum 5 godzin. Podajemy z kawałeczkami soczystego arbuza
Moja smaczna kuchniaskładników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt.Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.Dobrze schłodzoną kremówkę ubić.Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki - delikatnie wymieszać. Dodawać koleje porcję kremówki - wymieszać.Mus wyłożyć na bezy.Tort schłodzić w lodówce min 4 godziny. Przed podaniem
kolorowotorcikowojest taki, że ciasto nie może stać zbyt długo na stole, bo zaczyna płynąć. Składniki (na formę 18 cm): biszkopciki do wyłożenia 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 10 g żelatyny 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 150 g malin + garść do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy(...)maleńkim ogniu. Podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści, ale nie zagotuje. Do lekko przestudzonej dodajemy stopniowo kilka łyżek jogurtu i mieszamy. Mieszamy z pozostałym jogurtem i wlewamy do ubitej kremówki cały czas ubijając. Kiedy całość się połączy przelewamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy. Maliny miksujemy z cukrem a następnie
Sto kolorów kuchniborówki amerykańskiej 350 serka z wiaderka 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szt żelatyna fix-deserowa Bita śmietana 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć(...)piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce. Zimne babeczki napełnić masą serowo borówkową i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki na każdej babeczce zrobić kleks z bitej śmietany. Masa serowo borówkowa Borówki z sokiem cytryny
Ala piecze i gotujeszklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa czekoladowa: 125 ml śmietanki kremówki 125g mlecznej czekolady Wykonanie: Ciasto czekoladowe(...)było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni i dokładnie mieszamy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki, do lekkiego zgęstnienia, zaglądamy co jakiś czas, aby puree całkowicie nam nie stężało. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy lekko gęste puree z wiśni. Ubijamy do połączenia. Wiśniowy krem wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy
Czerwona Porzeczka