szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni (świeżych lub w syropie) 200 ml syropu z wiśni 1-2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru z wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 100 ml Kirschu lub wiśniówki 100 ml syropu z wiśni Dekoracja: 200 g czekolady deserowej garść(...)ziemniaczaną i wlej ją zdecydowanym ruchem do wiśni. Zacznij energicznie mieszać. Masę wiśniową do tortu szwarcwaldzkiego gotuj, aż powstanie gęsty kisiel. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana Śmietanę kremówkę ubij wraz z cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na sztywną bitą śmietanę. Przełożenie tortu Na płaskim talerzu, desce lub paterze ułóż pierwszy blat ciasta i nasącz
Food Squarewybaczyć ten róż 😉 Zresztą był zachwycony tortem 😚 Poza rym bardzo mu smakował, bo n umber cake jest pyszny 😋 - to dwie warstwy kruchego, migdałowego ciasta, przełożone waniliowym kremem ze śmietany kremówki i mascarpone. Całość jest prosta w przygotowaniu - cyferki znalazłam w internecie i wydrukowałam w formacie A4, a następnie za pomocą noża do pizzy wykroiłam kształt. Nadzianie kremem to naprawdę(...)pszennej 100 g zmielonych migdałów 100 g cukru pudru 250 g masła, zimnego 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 900 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru (dałam 3 łyżki) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka wanilii w proszku DO DEKORACJI (według uznania): żywe kwiaty (końcówki kwiatów przed
Słodko-Słony Świat Ilonyherbatników maślanych 4 szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka jagód leśnych (ok 160 g ) BIAŁY KREM: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej 1/2 szklanki jagód leśnych Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Jagody zmiksować w blenderze(...)szybko rozłożyć warstwę z herbatników. Lekko obciążyć, np kładąc na wierzch deskę do krojenia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Białą czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z drobinkami czekolady, odkładając ok 3 łyżek do dekoracji. Wyłożyć do formy na warstwę herbatników i rozsypać jagody. Wcisnąć je w bitą śmietanę i wyrównać
https:KKuchniaMniamCiasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym. Składniki: 200g białej czekolady 2 czubate łyżeczki żelatyny 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 400g kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 300g ciasteczek oreo 100g masła Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Przeczytaj cały przepis
AleTorcikszklanki wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 3 galaretki cytrynowe 1 l gorącej wody Krem śmietanowy: 700 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po 1 żółtku(...)zaczyna nam już dość mocno tężeć, na biszkopcie układamy obrane i przekrojone na pół banany (rozcięciem do dołu). Banany przykrywamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubijamy na sztywno razem z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy. 2/3 kremu wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i ponownie nasączamy
Smaki Na Talerzutruskawkowy to orzeźwiająca, miętowo-śmietankowa pianka na herbatnikach. Tym razem oczywiście z truskawkami, ale myślę, że z innymi owocami będzie równie dobrze smakować. Pianka miętowa: 600 ml słodkiej śmietany kremówki 40 dag pastylek miętowych w czekoladzie 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pół szklanki wody Pianka śmietankowa: 600 ml słodkiej śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pół szklanki
Praktyczna plwentylatora z mrożoną kawą w dłoni... ;) Ten deser jest wprost przepyszny. M ciągle mnie namawia, abym mu znowu go zrobiła. Krem angielski (przypominający nieco nasz budyń) z wanilią i kremówką, galaretka ze świeżymi truskawkami i miękkie biszkopty. To połączenie jest fantastyczne. Dodatkowo, tak jak autorka przepisu sugeruje ( klik ), możecie nasączyć biszkopty jakimś alkoholem - nalewką czy likierem. Ja jednak, z myślą(...)córce, pominęłam ten krok. A i tak wyszło pysznie! :) Składniki na 4-5 porcji: Krem angielski: 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 200 ml kremówki 250 ml mleka 1 laska wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa około 100 g biszkoptów Krem angielski: Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać z niej ziarenka. Do garnka wlać śmietanę, dodać
My simple kitchenbiszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki gorącej wody napar z herbaty do nasączenia CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY: 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g czekolady białej frużelina porzeczkowa: 300 g porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Krem. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mleko w proszku i stale mieszając trzepaczką dokładnie rozprowadzić. Wsypać wiórki kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Delikatnie mieszać, aż czekolada całkiem
https:KKuchniaMniambudyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej MUS TRUSKAWKOWY: 400 ml zmiksowanych truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wody DODATKI: 2 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady napar z herbaty i cytryny Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)jeden przy drugim. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i przestudzone połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Kiedy zaczną tężeć wylać na warstwę herbatników. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na warstwę z truskawek i wyrównać. Na wierzchu zetrzeć na tarce gorzką czekoladę. Udanych wypieków i smacznego
https:KKuchniaMniamMasa rabarbarowa: 600 g rabarbaru (waga po obraniu) 250 ml soku jabłkowego 100 g cukru 2 budynie śmietankowe 100 ml wody 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Migdałowa kruszonka: kawałki biszkoptu 50 g mielonych migdałów 2 łyżki cukru cukru 50 g masła Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Biała ubić(...)Wlać je do gotującego się rabarbaru i zagotować. Masę przestudzić. Gdy będzie letnia i dosyć gęsta wyłożyć ją na biszkopt i pozostawić do wystudzenia oraz stężenia. Masa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na masie rabarbarowej i włożyć do lodówki. Migdałowa kruszonka: Wszystkie składniki umieścić na patelni i na małym ogniu podsmażać
My simple kitchennieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową: 50 g białej czekolady 50 ml musu(...)jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można
Ciastkozercyniedużych sztuk. Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru Jak zrobić bezy czekoladowe z borówkami? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość(...)robimy zagłębienie w każdej bezie. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dekorujemy kremem wystudzone bezy. Układamy umyte borówki i listki mięty. Po udekorowaniu bezy trzeba
CiastkozercySkładniki na 6 słoiczków: 300 g rabarbaru 3/4 szklanki mrożonych malin 3 łyżki ksylitolu/cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - opcjonalnie Składniki na krem: 300 g jogurtu greckiego 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru esencja waniliowa 2 płatki żelatyny dodatkowo: orzeszki pistacjowe truskawki Wykonanie: maliny umieścić w małym rondelku, podgrzać i rozgotować, następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek(...)łyżeczkę mączki ziemniaczanej. Odstawić do przestudzenia żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut. W kubeczku zagotować 2 łyżki wody, dodać namoczone listki żelatyny i zamieszać do rozpuszczenia śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z jogurtem greckim, ksylitolem pudrem i esencją waniliową. Na koniec wmieszać wlewając cienką strużką przestudzoną żelatynę na dno pucharków rozłożyć rabarbar, następnie porcje przygotowanego kremu jogurtowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już kilka smakołyków z nim w roli głównej. Zatem będzie się działo :) Składniki: pęczek białych szparagów 1/2 cebuli 400 ml bulionu (najlepiej drobiowy lub warzywny) 1/4 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz opcjonalnie: kawałki wędzonego kurczaka Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końce. Pokroić na równe kawałki. Główki szparagów odłożyć na bok. Cebulę posiekać. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i zrumienić(...)dekoracji należy je po ugotowaniu wyjąć). Część bulionu odlać a resztę zupy zmiksować dolewając bulionu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę przelać z powrotem do garnka. Dolać śmietanę kremówkę (wówczas nie należy już jej gotować tylko podgrzewać) i przyprawić do smaku solą i pieprzem
My simple kitchenciasto: 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30 % – 36 % 250 g serka mascarpone 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna(...)wysypać groch. Piec przez 20 minut w 190 stopniach, następnie usunąć groch i piec kolejne 15 minut. Ciasto wystudzić. Masa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na koniec dodać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Ciasto wysmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę śmietanową i całość udekorować startą czekoladą. Rada: Upieczone
KuchniaWeDwoje.pl